標題: wikileaks 果段直升機打人片 [打印本頁]

作者: Paul    時間: 7-4-2010 14:56     標題: wikileaks 果段直升機打人片

PART 1
http://www.youtube.com/watch?v=QJ_zTrjMhX8&feature=related

PART2
http://www.youtube.com/watch?v=DRNuIycPHCE&NR=1
作者: jackieyue    時間: 7-4-2010 16:59

d人死得好慘,好無辜!
作者: Fr@nKiE    時間: 7-4-2010 17:05

成件事係點?
作者: jackieyue    時間: 7-4-2010 17:15

我冇睇新聞,但就好似係三年前,美軍到達New Baghdad District時,阿帕奇支援地面部隊,個機師當左d記者係敵人,當左記者手上既相機係RPG,AK47!
作者: carl    時間: 7-4-2010 17:41

我都覺得part 1, 3:30秒左右近燈柱果2個人係揸住ak同rpg.
作者: dkmaorusamuk    時間: 7-4-2010 18:15

引用:
原帖由 carl 於 7-4-2010 17:41 發表
我都覺得part 1, 3:30秒左右近燈柱果2個人係揸住ak同rpg.
i think so too...

but still...can they fire upon those people before they are fired upon?

I think the worst part is their shooting the van which was clearly only there to help the wounded...
作者: herrick-chang    時間: 7-4-2010 18:20

比我係機師都射左先!D人太可疑了,個記者支鏡又似RPG7(仲要扮找cover) 今次我比較支持機師
作者: ranger_hk    時間: 7-4-2010 19:03

引用:
原帖由 herrick-chang 於 7-4-2010 16:50 發表
比我係機師都射左先!D人太可疑了,個記者支鏡又似RPG7(仲要扮找cover) 今次我比較支持機師
me too! 個機師任務係要支援(保護)地面部隊安全!果度又太有可疑了!比我都會fire!
作者: Paul    時間: 7-4-2010 19:16

片中我見至少有兩個人有AK係手上
作者: 9x19    時間: 7-4-2010 19:20

Can someone confirm it is real? Video quality look too good to be real and the conversation between pliot sound like .....I don't know just different from what we usually saw on youtube.
作者: Gabriel2342    時間: 7-4-2010 20:11

我覺得無話岩定錯...唔可以怪啲軍人, 因為這就是戰争...戰争就係危機四伏同敵我難分.

在戰爭之下人命更顯得脆弱, 好多人會死, 而且好多都係無辜的平民.
作者: alan    時間: 7-4-2010 21:57

其實個機司都冇做錯野...
咁如果個個人拎住既真係RPG OR AK47
而個機司又冇開火攻擊既,咁個後果可能又會DOWN多一架AH64..
作者: 高!高!高!    時間: 7-4-2010 22:57

做戰地記者,要拍好影像,自然要走得近,自己衡量過,負自己責任,都係果句,"食得咸魚底得渴",無話可說!
最無辜係兩個小朋友,可以睇清楚係AK,只要小心d慎重d,就會見到兩個小朋友...
殺人殺到已經麻木晒,加上佢地d對話,我真係覺得佢地好唔應真做攻擊囉...
況且,都已經比你打散左啦,仲射擊救人嘅車輛...唔洗咁趕盡殺絕呀化.....今次做壞規矩,冇野傢..下次人地攻擊返你d救援車輛直昇機..到時就唔好怨人囉....
地面步隊睇唔到嘅野靠你睇,你又唔小心d睇,人地報仇,咪又係報地面步隊身上~!!
如果覺得殺死敵人是嚴肅,需要緊慎行事,已經可以避免左le一次事件...
作者: JFCP    時間: 7-4-2010 23:10

我覺得部機有一定距離!!(鎗聲至彈到位有約3秒時間)
不過個記者咁鬼鼠做咩!!
作者: 小平    時間: 7-4-2010 23:15

只怪那機司太不小心...
認同樓上再樓上[殺人殺到已經麻木]
當殺人係等閒事....
攻擊時咪大意...

不過長期在敵人的土地上.....那機司的心態也可理解一少部分....
草木皆兵....不想死的係自己
作者: Lolanto    時間: 7-4-2010 23:30

誤擊唔係問題

作者: 飛哥仔    時間: 7-4-2010 23:48

或者睇lee一個link好d? 一條link過, 感覺上清小小...

http://www.youtube.com/watch?v=5 ... ure=player_embedded

個人覺得只係直昇機gunner錯估人群中既攝影師係民兵姐....咁既高度同黑白畫面, 好難分出係步槍定係加左長炮既相機... (就當係小白好啦 , 都唔細支架...)
引用:
原帖由 hkncnc 於 7-4-2010 23:30 發表
誤擊唔係問題

最大問題係:.......................(cut左)
仲有其中一句 " 都算係一個合理既火器準繩度評估啦可? " (12:18)
作者: 天煞孤狼    時間: 8-4-2010 00:00

我只係感覺到個gunner不斷地向上級beg for engage lor...
作者: fai84    時間: 8-4-2010 00:27

其實我又唔係覺得好似RPG,RPG有無咁大個彈頭???
戰地記者係危險,但係佢地都唔係好鬼鼠者,記者唔駛TAKE COVER?
仲有好似唔只得部AH64見到佢地,仲有係個射手一直催促要FIRE部救人車輛
片中都睇到車上面既人,係救緊人,但射手 REPORT係車上面既人執緊枝AK,仲要話想射多槍
之後地面部隊到場,搵唔到AK,搵唔到RPG,仲搵車蹍過D遺骸,仲有D官方回覆內容,
作者: derek_lok    時間: 8-4-2010 01:12

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 8-4-2010 00:00 發表
我只係感覺到個gunner不斷地向上級beg for engage lor...
跟規矩做!?
而家出事隻獲邊個揹??
批佢個官唔洗揹?
作者: gtoray    時間: 8-4-2010 12:06

我睇段片都覺得....會要求開槍
片頭有兩個人揹住相機袋就唔似拎住武器
可是, 3:35 左右果兩個人似乎係拎住槍同rpg
之後比建築物遮住
然後在建築物角位就出現了非常可疑ge cover 式拍攝(應該係?)
我個人就覺得成件事係冇做錯, 但係結果非常不幸...

rip
作者: easygo    時間: 8-4-2010 12:50

誤殺係戰爭中係無可避免,

但睇完段片, 個機師明顯係好輕鬆, 好愉快.. 我完全 feel唔到佢有幾危急要亂射
作者: Paul    時間: 8-4-2010 15:30

之前看記綠片, 美軍現在教攻擊真升機機員既理論係...

“對地面上所有有生命既敵人一個不留"

可能因為九三年美軍在索馬里比民兵用RPG打得太傷

九一年波斯灣時, AH-64 還有在空中收POW
作者: seamoncheng    時間: 8-4-2010 16:12

引用:
原帖由 gtoray 於 8-4-2010 12:06 發表
我睇段片都覺得....會要求開槍
片頭有兩個人揹住相機袋就唔似拎住武器
可是, 3:35 左右果兩個人似乎係拎住槍同rpg
之後比建築物遮住
然後在建築物角位就出現了非常可疑ge cover 式拍攝(應該係?)
我個人就覺得成 ...
只可以話佢地係唔適當既時間出現係唔適當既地點
作者: 高!高!高!    時間: 8-4-2010 22:33

第一輪嘅射擊,我都覺得只能說認命..
但第二輪嘅射擊,真係接受唔到....以影片內容所視,第二輪嘅射擊真係冇必要囉...!!
作者: 冥亞帝.劍    時間: 8-4-2010 23:14

引用:
原帖由 高!高!高! 於 7-4-2010 22:57 發表
做戰地記者,要拍好影像,自然要走得近,自己衡量過,負自己責任,都係果句,"食得咸魚底得渴",無話可說!
最無辜係兩個小朋友,可以睇清楚係AK,只要小心d慎重d,就會見到兩個小朋友...
殺人殺到已經麻木晒,加上佢地d對話,我 ...
食得咸魚底得渴,呢句講得好,同樣地,果兩個細路亦一樣,係D戰亂地方行埋D有武器既人道,比人打死,可以話係理所當然既~要怪既,就怪自己衰八掛~

作者: 高!高!高!    時間: 9-4-2010 03:09

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 8-4-2010 23:14 發表

食得咸魚底得渴,呢句講得好,同樣地,果兩個細路亦一樣,係D戰亂地方行埋D有武器既人道,比人打死,可以話係理所當然既~要怪既,就怪自己衰八掛~
果度.....唔係戰場...原本...只不過係佢地的家門口.....
作者: fai84    時間: 9-4-2010 04:51     標題: 回覆 26# 的帖子

我有d想知果兩個細路點八掛,係D戰亂地方行埋D有武器既人道?
1. 個記者無武器,機上人都未搵到武器,而係估佢地有武器
2.車上既人渣車救人又係八掛?
3.戰亂地方唔係佢地想去,而個地方係佢地國家,社區,係戰爭被人帶去佢地家門

我唔係好認同有幾理所當然
作者: 蕉皮    時間: 9-4-2010 05:08

無論今次邊個啱邊個錯,今次點都係一場慘劇,其實係一個戰亂既國家帶武器係合理嫁喎,同時個部直昇機為保地上戰友安全而開火又係合理嫁喎
作者: crazy_herman    時間: 9-4-2010 09:40

其實d記者又真係唔應該哩哩埋埋既
好令人懷疑
但個gunner第二輪真係過份左d
都未肯定佢地係救人定汁武器就猛話要engage
太過引?
作者: 媽屎    時間: 9-4-2010 19:59

其實我唔明ge係架SUV過去GE時候, 都影唔到有武器
咁都要開火?
同埋佢地好似不停要求開火果下好有問題
作者: 老臣子    時間: 9-4-2010 20:02

師兄~對唔知我唔知原來你post左 . . . . .
作者: jackieyue    時間: 9-4-2010 20:37

其實誤擊唔係最大既問題!問題係該機師冇再進一步確認班人手上既係咪RPG,AK47!發動冇必要既第二輪射擊!地面部隊同機師講埋d唔係人講既說話,打仗當打機!

如果話個記者哩哩埋埋,但果到係子彈周為飛,唔通企係條街中間咩!
而d細路只係係佢地既家園到!

不過d美軍可能經過Operation code Irene之後對RPG特別敏感!
無辜死去既人只可以話係不幸!

"Only the dead have seen the end of war." plato
作者: crazy_herman    時間: 9-4-2010 23:02

引用:
原帖由 jackieyue 於 9-4-2010 20:37 發表
地面部隊同機師講埋d唔係人講既說話,打仗當打機!

...
咁又唔算唔係人講既說話既
同伴中有講有笑冇咩問題
而且佢地都未知d死者只係平民
作者: 老臣子    時間: 10-4-2010 00:28

引用:
原帖由 crazy_herman 於 9-4-2010 23:02 發表

咁又唔算唔係人講既說話既
同伴中有講有笑冇咩問題
而且佢地都未知d死者只係平民
問題係佢地未多次確認 就不停開火好似好。。。。。
加上到中段 部車都已經無左仲要開火?
佢地咁開火同2戰德軍亂殺人有咩分別?
作者: cato    時間: 10-4-2010 00:59

入浸者為左保護自己殺人
作者: 防火門    時間: 10-4-2010 02:11

這真的是十分可惜,
但從機師,GUNNER角到去看,佢地去攻擊一些不明/似有攻擊性物體係正常.
打仗,唔係你死,就係我亡.
係戰場上,我相信大家都會選擇生存.所以先有咁多誤殺.
最大問題都係"戰爭".
作者: phantomDx    時間: 10-4-2010 02:33

其實係果d地方有ak rpg 好常見
個個拎出來就比你感射死......

有個細路拎玩具槍出街你又射??
係本就係殺到癡左線
人地都無射你,你就做低人地,重要補多幾野,打到人地爛曬先收手
武器係用來disarm人地,唔係下下打死人先收手架
作者: crazy_herman    時間: 10-4-2010 10:45

引用:
原帖由 老臣子 於 10-4-2010 00:28 發表

問題係佢地未多次確認 就不停開火好似好。。。。。
加上到中段 部車都已經無左仲要開火?
佢地咁開火同2戰德軍亂殺人有咩分別?
冇錯
第二輪射擊開始之前已經好唔妥
作者: Kennis    時間: 14-4-2010 15:27

戰地記者唔咁影~~~你地邊有相睇呀~~~

第2輪射完之後跟本就冇需要再皮射~~~條友仲方死佢地唔死~~~仲要要求full多幾野~~~=.=
唉~~~~~~
作者: Rager    時間: 14-4-2010 21:45

引用:
原帖由 phantomDx 於 10-4-2010 02:33 發表

係本就係殺到癡左線
人地都無射你,你就做低人地,重要補多幾野,打到人地爛曬先收手
武器係用來disarm人地,唔係 ...
果d地方有ak rpg 好常見
同時比ak rpg打死打殘都好常見
作者: nok200456    時間: 14-4-2010 21:51

引用:
原帖由 phantomDx 於 10-4-2010 02:33 發表

係本就係殺到癡左線
武器係用來disarm人地,唔係 ...
how to disarm a enemy with that kind of firepower?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0