標題: [認真] 電腦砌機問題,請師兄比d意見... [打印本頁]

作者: sam524    時間: 18-4-2010 16:27     標題: 電腦砌機問題,請師兄比d意見...

電腦砌機問題,請師兄比d意見...
今日去左ssp交收,諗諗下部電腦都係時候換la,之後走左去高登...
拎左幾張quotation,之後某店o既店員好有heart咁走黎同我報價...
報價單如下...(我要部機黎打機同睇戲多)($4000內)
01 處理器:AMD Athlon II X3 440+CPU
02 主機版:MSI 770-G45 MB --內置網絡卡/音效卡
03 記憶體:Kingston 2GB DDR3-1333 CL9
04 顯示卡:MSI ATI HD5770 1GB Display
05 硬碟機:Seagate 500GB S.ATA-II HDD
06 光碟機: LG 22NS 22x S.ATA CVC RW(B)
07 機  箱:GTR 9008 Case BK
08 火  牛:2the Max PSA500 PS
09 安  裝:安裝&5年保養
total: $3930
唔知強大o既CGF師兄們覺得掂唔掂?
THX...
作者: jackieyue    時間: 18-4-2010 16:31

你打咩game多?
作者: sam524    時間: 18-4-2010 16:32

引用:
原帖由 jackieyue 於 18-4-2010 16:31 發表
你打咩game多?
COD L4D GTA4 BC2...
之類...之類...
作者: jackieyue    時間: 18-4-2010 16:34

d特效要唔要開到盡?
作者: sam524    時間: 18-4-2010 16:35

引用:
原帖由 jackieyue 於 18-4-2010 16:34 發表
d特效要唔要開到盡?
唔一定...
睇情況...
作者: jackieyue    時間: 18-4-2010 16:40

如果d setting set中低都ok既.....
但如果真係用黎打機.....遲d又要換架喇喎!

GTR d 機箱好用咩?
作者: sam524    時間: 18-4-2010 16:42

引用:
原帖由 jackieyue 於 18-4-2010 16:40 發表
如果d setting set中低都ok既.....
但如果真係用黎打機.....遲d又要換架喇喎!

GTR d 機箱好用咩?
唔知好唔好嫁...
張單咁打炸...
都係打機姐,又唔係打箱...
作者: 101653    時間: 18-4-2010 16:46

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 16:42 發表

唔知好唔好嫁...
張單咁打炸...
唔好買GTR箱
唔想整死你D手指腳指CF卡的話
最X差就係GTR箱, 買D冇牌子既都好過佢...
作者: sam524    時間: 18-4-2010 16:48

引用:
原帖由 101653 於 18-4-2010 16:46 發表

唔好買GTR箱
唔想整死你D手指腳指CF卡的話
最X差就係GTR箱, 買D冇牌子既都好過佢...
真係咁x街...
到時買先算...
作者: jackieyue    時間: 18-4-2010 16:57

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 16:42 發表

唔知好唔好嫁...
張單咁打炸...
唔可以咁講!除左入面d野,個箱都好重要架!GTR d箱我自己就覺得唔係幾好,我自就鍾意COOLER MASTER,夠硬淨,又型!
作者: zeta    時間: 18-4-2010 16:58

個hard disk最好唔好用seagate
一來seagate呢排鑊氣大, 買到壞貨機率唔細
二來seagate嘅access time一向偏高, 讀零碎檔案嘅速度比其他牌子低(特別係開os, 用落知分別)
作者: jackieyue    時間: 18-4-2010 17:07

Hard Disk既話WESTERN DIGITAL都唔錯!
作者: zeta    時間: 18-4-2010 17:13

引用:
原帖由 jackieyue 於 18-4-2010 17:07 發表
Hard Disk既話WESTERN DIGITAL都唔錯!
wd嘅cavier black系列嘅價企得太硬, 有些少唔抵咁囉.....
作者: sam524    時間: 18-4-2010 17:18

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 17:13 發表

wd嘅cavier black系列嘅價企得太硬, 有些少唔抵咁囉.....
咁師兄覺得咩牌好?
作者: jackieyue    時間: 18-4-2010 17:20

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 17:13 發表

但就咁講功能,WESTERN DIGITAL係唔錯既!
作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 17:33

5770夠打GA LA
個case係換左佢好d
cooler master 33x系列好野黎
但會over 左師兄個目標價
HDD要平買hitachi,你keep到佢個溫度唔高ge其實幾好洗
cavier black企得太硬啦.................
比果個價買大佢一個grade都得

同師兄去邊間問,黃金下面3間大舖齊wo.............
可以落去格格

牛我信唔過2the Max.........

作者: zeta    時間: 18-4-2010 17:38

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 17:18 發表

咁師兄覺得咩牌好?
如果唔介意效能差d嘅可以退一級去cavier blue
如果budget許可就當然cavier black啦
但如果以1tb為例, cavier black比seagate貴左成三舊水, 我驚樓主over budget者
hitachi嘅性價比相當好, access time都唔高, 可以一試, 但比較麻煩嘅係保養直接由hitachi做, 咩事都要rma
另外仲有samsung嘅spinpoint系列, 睇人測試就好勁, 但用落唔知點, 黎緊星期二我入粒試下

btw, 我自己已經唔用7200轉hard disk做開機
作者: sam524    時間: 18-4-2010 17:38

唔該曬師兄們比意見...
作者: sam524    時間: 18-4-2010 17:42

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 17:38 發表

如果唔介意效能差d嘅可以退一級去cavier blue
如果budget許可就當然cavier black啦
但如果以1tb為例, cavier black比seagate貴左成三舊水, 我驚樓主over budget者
hitachi嘅性價比相當好, access t ...
其實$4500都ok o既
作者: sam524    時間: 18-4-2010 17:45

多口問一問...
係唔係話有d 3核CPU可以破做4核?
作者: HunterX    時間: 18-4-2010 17:48

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 17:45 發表
多口問一問...
應該係AMD, 佢有一批3核CPU, 其實係4核封左一個核。
作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 17:49

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 17:45 發表
多口問一問...
破解只有部份型號可以
而且成功率唔高
穩定性都有小小問題
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-4-2010 17:51

引用:
多口問一問...
係唔係話有d 3核CP
U可以破做4核?
建議唔好,因為本身係因為有一粒過唔到測試的先屏蔽左佢唔用,而且都係一批批,重要o係o個批中抽中一粒u係破完之後行得好地地的
個機率.........
作者: sam524    時間: 18-4-2010 17:52

比我破我都唔破...
費時搞壞野...
作者: zeta    時間: 18-4-2010 17:54

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 18-4-2010 17:33 發表
5770夠打GA LA
個case係換左佢好d
cooler master 33x系列好野黎
但會over 左師兄個目標價
HDD要平買hitachi,你keep到佢個溫度唔高ge其實幾好洗
cavier black企得太硬啦.................
比果個價買大佢一個gr ...
箱可以一試韓國嘅3R L1100 COOL, 隔音做得好好, 又有硬碟防震同tool free 5.25 bay, 咁先賣三百幾, 簡直抵

牛王響$1=1w嘅性價比係相當唔錯架
之前我屋企short circuit跳左30次掣我個牛王仲頂到
牛王係ok, 不過係佢細佬勁量牛唔得.....
作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 17:55

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-4-2010 17:51 發表

建議唔好,因為本身係因為有一粒過唔到測試的先屏蔽左佢唔用,而且都係一批批,重要o係o個批中抽中一粒u係破完之後行得好地地的
個機率.........
玩過幾粒
一般要降頻加電壓先定
有粒神手唔洗
作者: zeta    時間: 18-4-2010 17:55

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 18-4-2010 17:49 發表

破解只有部份型號可以
而且成功率唔高
穩定性都有小小問題
印象中得肥龍果d先有得破核
當年最出名係肥二550 二開四
作者: sam524    時間: 18-4-2010 17:56

我想問下...
個間叫"Gx system"o既店,信用ok唔ok?
作者: jackieyue    時間: 18-4-2010 18:18

黑仔sam,你識唔識砌機?
作者: sam524    時間: 18-4-2010 18:29

引用:
原帖由 jackieyue 於 18-4-2010 18:18 發表
黑仔sam,你識唔識砌機?
識d la...
只係我同我大佬都唔想搞...
咪比銀人算lor...
作者: zeta    時間: 18-4-2010 18:43

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 18:29 發表

識d la...
只係我同我大佬都唔想搞...
咪比銀人算lor...
比銀我我幫你砌好過
作者: Vindicator    時間: 18-4-2010 18:44

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 18:43 發表

比銀我我幫你砌好過
我又黎
作者: sam524    時間: 18-4-2010 18:44

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 18:43 發表

比銀我我幫你砌好過
你收幾多先...
我都要睇睇用咩料先...
作者: zeta    時間: 18-4-2010 18:46

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 18:44 發表

你收幾多先...
我都要睇睇用咩料先...
未諗過XD

睇餸食飯啦, 出得起咩價就有咩料
作者: sam524    時間: 18-4-2010 18:47

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 18:46 發表

未諗過XD

睇餸食飯啦, 出得起咩價就有咩料
咁我比高登砌算lu...
作者: zeta    時間: 18-4-2010 18:48

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 18:47 發表

咁我比高登砌算lu...
咁記得試清楚d啦, 收貨時check真d d料岩岩呀
作者: sam524    時間: 18-4-2010 18:51

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 18:48 發表

咁記得試清楚d啦, 收貨時check真d d料岩岩呀
其實洗唔洗整張list,問下唔同地方砌要咩價?...
個價會唔會差好遠?...

btw...多謝師兄提醒...
作者: zeta    時間: 18-4-2010 18:55

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 18:51 發表

人工就間間都係150上落
但硬件嘅價就各店都有唔細嘅差別
嫌時間多可以間間整張報價單問下

因為ssp果面已知有黑店架啦.....你又唔知搵邊間砌....
所以最緊一到手即刻開哂everest cpuz gpuz check哂d野先...

作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 18:57

引用:
原帖由 sam524 於 18-4-2010 18:51 發表

基本上價最多差$2-30 each
如果你一間過就格下先
怕就去大舖,3間最大
金dax,死角大舖同中央田

作者: Vindicator    時間: 18-4-2010 19:05

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 18:55 發表

因為ssp果面已知有黑店架啦.....你又唔知搵邊間砌....
所以最緊一到手即刻開哂everest cpuz gpuz check ...
去高登啦
黃金就唔好啦
作者: Vindicator    時間: 18-4-2010 19:08

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 18:55 發表

所以最緊一到手即刻開哂everest cpuz gpuz check ...
仲有d會sale "msi好d","asrock好d"........
感覺好黑sale
作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 19:10

引用:
原帖由 Vindicator 於 18-4-2010 19:08 發表

仲有d會sale "msi好d","asrock好d"........
感覺好黑sale
的確msi係好d.........
asus同gigabyte.....
作者: Vindicator    時間: 18-4-2010 19:13

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 18-4-2010 19:10 發表

的確msi係好d.........
asus同gigabyte.....
下!!!asus
死得
我用緊asus barebone
作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 19:17

引用:
原帖由 Vindicator 於 18-4-2010 19:13 發表

下!!!asus
死得
我用緊asus barebone
asus好過一期
正如gigabyte好過一期一樣
e家.....
asrock想做起個名轉打中高
e期做得唔差(雖然都係asus)
但比幾多同得到幾多ge問題lo

作者: Vindicator    時間: 18-4-2010 19:34

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 18-4-2010 19:17 發表

asus好過一期
正如gigabyte好過一期一樣
e家.....
asrock想做起個名轉打中高
e期做得唔差(雖然都係asus)
但比幾多同得到幾多ge問題lo
用到咪得
只不過display唔可以買太高model
作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 19:38

引用:
原帖由 Vindicator 於 18-4-2010 19:34 發表

用到咪得
只不過display唔可以買太高model
早買早享受,遲買卡都冇(出左下代)
作者: Vindicator    時間: 18-4-2010 19:40

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 18-4-2010 19:38 發表

早買早享受,遲買卡都冇(出左下代)

我8600gt仲未死
作者: alexngai    時間: 18-4-2010 21:46

個人比較喜歡Nvdia的顯示卡,因為Nvidia支持PhysX加速
(雖然暫時實際用處不大,不過將來會有用的)
作者: zeta    時間: 18-4-2010 21:47

引用:
原帖由 alexngai 於 18-4-2010 21:46 發表
個人比較喜歡Nvdia的顯示卡,因為Nvidia支持PhysX加速
(雖然暫時實際用處不大,不過將來會有用的)
等普及左先算
e期係ati壓倒性優勢
條product line比廢米完整十倍
作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 21:49

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 21:47 發表

等普及左先算
e期係ati壓倒性優勢
條product line比廢米完整十倍
不過ATI d driver真係.........
我都係頂唔順先轉會..........
作者: zeta    時間: 18-4-2010 21:55

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 18-4-2010 21:49 發表

不過ATI d driver真係.........
我都係頂唔順先轉會..........
即係咁
我嘅第三張9600gso都隨時壞.....
次次掉比廠果1個月我都係用朋友張3450頂住, 2個月都未出過問題

加上n記真的不爭氣, 一係4k嘅480/470, 一係幾百嘅gt240, 中間嘅gap完全填唔到
反而ati 有5700/5800威左半年, 隨時降價玩死nvidia都得, 就咁考慮響consumer嘅立場當然選擇ati....
相比起黎未響我身上出現過嘅driver問題真係小巫....
作者: m82a1m40a1    時間: 18-4-2010 22:02

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 21:55 發表

即係咁
我嘅第三張9600gso都隨時壞.....
次次掉比廠果1個月我都係用朋友張3450頂住, 2個月都未出過問題

加上n記真的不爭氣, 一係4k嘅480/470, 一係幾百嘅gt240, 中間嘅gap完全填唔到 ...
用我上2張4850同1950pro做例子
熱當同撞driver問題經常出現.......
最後頂唔順,轉gtx275......

e家nvidia我個人覺得買得過ge得一張
GTS250........
作者: ea4101    時間: 18-4-2010 22:31

我最近幫人搞左部:
ASUS M4A785T-M/AM3 AMD 785G,DDR3 M.ATX M/B
AMD Athlon II X4 ADX630WFGIBOX 630 CPU
A-DATA 2GB*2
Seagate 500GB S.ATA-II HDD
LG 22NS 22x S.ATA CVC RW(B)
2THEMAX 550w
機箱:唔記得左
連安裝
埋單$3500@正都
作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 02:41

點解唔買i7......
作者: Vindicator    時間: 19-4-2010 07:49

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-4-2010 02:41 發表
點解唔買i7......
4千喎
i7已經去左一半
作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 08:29

引用:
原帖由 Vindicator 於 19-4-2010 07:49 發表

4千喎
i7已經去左一半
俾多少少有排唔洗up粒u麻.....
作者: HunterX    時間: 19-4-2010 08:33

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-4-2010 08:29 發表

俾多少少有排唔洗up粒u麻.....
講性價比點都係AMD...
作者: m82a1m40a1    時間: 19-4-2010 08:58

intel d 死人野
e家重要2個插座
又1366,又1166

一陣出新U又好似以前775 舊版唔支援新U(同插座)
作者: zeta    時間: 19-4-2010 09:54

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 19-4-2010 08:58 發表
intel d 死人野
e家重要2個插座
又1366,又1166

一陣出新U又好似以前775 舊版唔支援新U(同插座)
intel佢係將每個level嘅u嘅功能都分得好清楚...所以插座唔同冇咩大問題
因為intel唔同u都support唔同chipset, 基本上一換都係板加u一齊換
作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 10:45

引用:
原帖由 HunterX 於 19-4-2010 08:33 發表

講性價比點都係AMD...
原本我以前都係用AMD.....但係鬼叫佢地自己唔爭氣.........
我依家都用緊4核.....爽呀....
作者: m82a1m40a1    時間: 19-4-2010 10:55

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-4-2010 10:45 發表

原本我以前都係用AMD.....但係鬼叫佢地自己唔爭氣.........
我依家都用緊4核.....爽呀....
AMD粉絲
我死都等到佢出Phenom II x4我先換
對上果粒已經係939 ge 3800+X2(果時好鬼貴)
作者: zeta    時間: 19-4-2010 11:10

基本上中~低階amd價格戰係贏哂, 尤其係唔鎖倍頻嘅be版更受玩家歡迎
但上到高階當價錢唔再係一個好大嘅考慮因素時intel果個比較出色嘅core架構就響性能上贏番amd
我自己等緊i7入32nm先買
作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 11:23

引用:
原帖由 zeta 於 19-4-2010 11:10 發表
基本上中~低階amd價格戰係贏哂, 尤其係唔鎖倍頻嘅be版更受玩家歡迎
但上到高階當價錢唔再係一個好大嘅考慮因素時intel果個比較出色嘅core架構就響性能上贏番amd
我自己等緊i7入32nm先買
intel粉絲.........
係公司抬左部z600返屋企玩.....dual xeon x5570 + 8gb ram.....行乜都好爽.....
作者: zeta    時間: 19-4-2010 11:37

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-4-2010 11:23 發表

係公司抬左部z600返屋企玩.....dual xeon x5570 + 8gb ram.....行乜都好爽.....
其實我覺得你部機爽嘅原因不在果2粒xeon而係響粒sas hdd同萬轉hdd囉.....
作者: louisli    時間: 19-4-2010 12:24

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-4-2010 11:23 發表

好很重架喎,又長...
作者: L    時間: 19-4-2010 12:51

作者: zeta    時間: 19-4-2010 12:52

引用:
原帖由 於 19-4-2010 12:51 發表
死啦..完全唔明你地講緊咩...

其實照咁計..黃金果D 砌好哂比你果D機抵唔抵買...定係自己砌仲好..?
當然係自己砌好d啦, 起碼慳左人工先
你又可以去格價買齊最平嘅料再砌
作者: L    時間: 19-4-2010 12:53

作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 13:06

引用:
原帖由 於 19-4-2010 12:53 發表

即係就算自己照返佢張單去執黎砌..會好過佢幫你砌埋..??
BTW..而家我都想砌返部機..又係3000-4000蚊到..目標係用到五年..哈哈
新電腦點都用到五年架....不過兩三年後用唔用到的新軟件就係第二回事者
作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 13:10

引用:
原帖由 louisli 於 19-4-2010 12:24 發表

好很重架喎,又長...
個design好左....有兩個手揪好拎過之前的6200..6400...6600....
同埋....架野係送黎我屋企架....
作者: L    時間: 19-4-2010 13:11

作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 13:18

引用:
原帖由 zeta 於 19-4-2010 11:37 發表

其實我覺得你部機爽嘅原因不在果2粒xeon而係響粒sas hdd同萬轉hdd囉.....
或者係啦....
作者: louisli    時間: 19-4-2010 13:22

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-4-2010 13:10 發表

個design好左....有兩個手揪好拎過之前的6200..6400...6600....
同埋....架野係送黎我屋企架....
咁咪要自己抽返公司?
作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 13:32

引用:
原帖由 於 19-4-2010 13:11 發表

無諗住UPDATE嫁..砌比阿媽用咋..
上下網既就千幾蚊的機仔咪得羅
作者: kimkileo    時間: 19-4-2010 13:34

引用:
原帖由 louisli 於 19-4-2010 13:22 發表

咁咪要自己抽返公司?
我有講過要俾返公司咩......
作者: Vindicator    時間: 19-4-2010 13:38

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 19-4-2010 10:55 發表

AMD粉絲
我死都等到佢出Phenom II x4我先換
對上果粒已經係939 ge 3800+X2(果時好鬼貴)
AM2 4000
作者: zeta    時間: 19-4-2010 15:11

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-4-2010 13:32 發表

上下網既就千幾蚊的機仔咪得羅
你有冇聽過之前有兩個網無端端變左燒機benchmark網先.......
前果期m記同kfc個網個flash寫得太垃圾, 扯哂d cpu去100% load........
作者: 啊強    時間: 20-4-2010 13:29

引用:
原帖由 zeta 於 18-4-2010 17:54 發表

箱可以一試韓國嘅3R L1100 COOL, 隔音做得好好, 又有硬碟防震同tool free 5.25 bay, 咁先賣三百幾, 簡直抵

牛王響$1=1w嘅性價比係相當唔錯架
之前我屋企short circuit跳左30次掣我個牛王仲頂到
牛 ...
我用緊呢個箱,好鬼靜,靜到只係聽到佢把原廠機尾大風扇既聲...

BTW POWER LED唔知點解插完開機無藍燈出,應該要點插呢,謝.
作者: zeta    時間: 20-4-2010 21:34

引用:
原帖由 啊強 於 20-4-2010 13:29 發表

我用緊呢個箱,好鬼靜,靜到只係聽到佢把原廠機尾大風扇既聲...

BTW POWER LED唔知點解插完開機無藍燈出,應該要點插呢,謝.
要睇番底板說明書先知

另外今日買左samsung嘅3.5寸hard disk玩
建議自己砌先好用因為我行勻ssp得1間鋪有
結論係呢隻碟快得交關, 最高超過140mbps, 最低唔跌穿70, 平均超過112, burst 167mbps
唯獨係access time唔算特別低, 有13.6ms, 但以under 600嘅價位呢隻真係抵....
作者: L    時間: 20-4-2010 23:00

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0