標題: 我的P250 [打印本頁]

作者: b9296    時間: 22-4-2010 02:28     標題: 我的P250

作者: coke    時間: 22-4-2010 02:45

真槍?!
作者: sam524    時間: 22-4-2010 02:46

引用:
原帖由 coke 於 22-4-2010 02:45 發表
真槍?!
當然當然...
作者: coke    時間: 22-4-2010 02:55

正牙。。。
作者: ada1444    時間: 22-4-2010 03:52

Hello, i guess not, it's dummy gun, let's see the number 5 pic.
作者: siudaku    時間: 22-4-2010 10:32

個銀色slide 好靚呀.
我又post 下我d 先..

附件: P1060121e.jpg (22-4-2010 10:42, 97.8 KB) / 該附件被下載次數 3

附件: P1060122e.jpg (22-4-2010 10:42, 87.62 KB) / 該附件被下載次數 1
作者: MS    時間: 22-4-2010 16:41

ms 08年入咗一支.....掉都掉唔切俾d客睇...有個亞伯喃喃自語....好低B

作者: MS    時間: 22-4-2010 17:04

早期成日跌magazine 有人話個catch成粒咳糖咁大....
作者: ?老虎仔?    時間: 22-4-2010 17:35

公司槍? 點解會變左銀色Slide?
作者: MS    時間: 22-4-2010 18:18

此題很多人曾發表過...sig dc250....ms有詳細說明書,歡迎警務人員索取
作者: Chairman    時間: 22-4-2010 18:50

作者: Chairman    時間: 22-4-2010 18:51

作者: MS    時間: 22-4-2010 18:54

引用:
原帖由 Chairman 於 22-4-2010 18:51 發表

MS, Can I have a copy via email, please?
please e-mail me
作者: 傻仔    時間: 22-4-2010 22:07

引用:
原帖由 ada1444 於 22-4-2010 03:52 發表
Hello, i guess not, it's dummy gun, let's see the number 5 pic.
真鎗應該有膛線....(唔知岩唔岩,有曾請更正)
仲有,
請問點解好多時手鎗slide退後時,鎗管會向上??
Thanks!!
作者: b9296    時間: 22-4-2010 22:22

引用:
原帖由 siudaku 於 22-4-2010 10:32 發表
個銀色slide 好靚呀.
我又post 下我d 先..
咦...你支鎗個chamber又係同我個支一樣係紅鐵色既...?
作者: b9296    時間: 22-4-2010 22:31

引用:
原帖由 MS 於 22-4-2010 16:41 發表

ms 08年入咗一支.....掉都掉唔切俾d客睇...有個亞伯喃喃自語 ...
完全同意 - 如果呢支一開始唔係新既香港警鎗既話我根本一啲興趣都無...不過既然買咗返嚟就嘗試接受喇...

唔知點解依家香港警務處咁勇做白老鼠(可能死要面要用啲人地未用過既鎗)- 以我所知到目前爲止除咗香港之外重未有其他地方既警隊正式採納呢支鎗...正正常常用Glock咪算咯...
作者: hang2    時間: 22-4-2010 22:35

引用:

ms 08年入咗一支.....掉都掉唔切俾d客睇...有個亞伯喃喃自語 ...
究竟阿伯低B 定阿伯話支槍低B?

睇吾明,可能我低B
作者: b9296    時間: 22-4-2010 22:36

引用:
咦有古怪 - 英國應該可以買到德國版(左邊marking係SIG P250DCc)但係點解你果支係美國版(剩係mark咗SIG P250無咗DCc)?
作者: b9296    時間: 22-4-2010 22:45     標題: 回覆 9# 的帖子

因爲呢支係高價玩具(無計香港唔可以擺真既系屋企 - 閹鎗可以不過要系frame既兩邊鑽個大窿...你要埋我份嘞)...

個銀色滑架係訂製既...咁樣我咪好似有兩支P250囉...
作者: siudaku    時間: 22-4-2010 23:07

我都好鍾意blue gun 個grip 呀!

附件: P1060123 copy.jpg (22-4-2010 23:07, 52.97 KB) / 該附件被下載次數 0
作者: MS    時間: 23-4-2010 00:46

引用:
原帖由 hang2 於 22-4-2010 22:35 發表

睇吾明,可能我低B
pistols有佢優點!revolvers也有佢優點,將pistol造到revlover....每板機一下 砰....焦.... 砰....焦....發身射時間是普通pistol幾多倍呢
作者: MS    時間: 23-4-2010 00:50

引用:
原帖由 hang2 於 22-4-2010 22:35 發表

睇吾明,可能我低B
全香港CID用僅....ms唔敢講
作者: MS    時間: 23-4-2010 00:58

引用:
原帖由 b9296 於 22-4-2010 22:31 發表

完全同意 - 如果呢支一開始唔係新既香港警鎗既話我根本一啲興趣都無...不過既然買咗返嚟就嘗試接受喇...

唔知點解依家香港警務處咁勇做白老鼠(可能死要面要用啲人地未用過既鎗)- 以 ...
ms當然知d上大人諗乜.....打唔到賊少事,打到自已同伙記就大件事 用支H.P. Browning/Glock做 unload....難度好高!
作者: lover2006    時間: 23-4-2010 02:31

引用:
原帖由 MS 於 23-4-2010 00:46 發表

pistols有佢優點!revolvers也有佢優點,將pistol造到revlover....每板機一下 砰....焦.... 砰....焦....發身射時間是普通pistol幾多倍呢
呢支有幸打過,初頭係好難用,係唔知幾時個hammer会打落去, 但打多幾匣慣左都唔係太大問題, 但grouping似冇P226咁好 ... 自己問題掛
作者: pz6666    時間: 23-4-2010 16:42

唔錯唔錯!!!
作者: MS    時間: 23-4-2010 16:51

引用:
原帖由 lover2006 於 23-4-2010 02:31 發表

呢支有幸打過,初頭係好難用,係唔知幾時個hammer会打落去, 但打多幾匣慣左都唔係太大問題, 但grouping似冇P226咁好 ... 自己問題掛
D/action同S/action個grouping一樣 ....好大問題喎
作者: hang2    時間: 23-4-2010 22:50

引用:
原帖由 MS 於 23-4-2010 00:46 發表

吾知咁既設計有乜作用

點解hkp要揀佢
作者: b9296    時間: 24-4-2010 00:04     標題: 回覆 27# 的帖子

香港警方嚴格規定除咗用Browning Hi-Power或其他single-action手槍既警員(i.e. 主要係以前既SDU&ASDU)之外其他警員都只可以用double-action開火(就算用左輪都唔可以cock咗hammer先開鎗)因爲怕危險 - 但係呢支鎗都走咗唔少次火啦...係要出事既話就點都會瀨嘢...

呢度講呢度散 - 其實揀呢支鎗唔多唔少都(我肯定)會同回佣有關(無話合唔合法 - 可能警方經過合法途徑就合法)...警隊之前列明所選既佩槍都一定要起碼有五個香港警隊認可既外國警隊(i.e. 防止話因爲有五個非洲或其他小國用過既就算數)採納既型號先至合格(重有其他條件不過唔記得咗)- 呢支都可以話係SIG既失敗之作...

講起香港揀P250 - 台灣之前揀S&W既M59XX作爲員警佩鎗又係疑點重重...太黑暗啦...
作者: hang2    時間: 24-4-2010 01:44

引用:
原帖由 b9296 於 24-4-2010 00:04 發表
香港警方嚴格規定除咗用Browning Hi-Power或其他single-action手槍既警員(i.e. 主要係以前既SDU&ASDU)之外其他警員都只可以用double-action開火(就算用左輪都唔可以cock咗hammer先開鎗)因爲怕 ...
原來係咁...........

如果咁失敗,間廠停產,HKP又可以換槍
作者: b9296    時間: 24-4-2010 11:56

咁SIG又唔會因爲呢支嘢死既...至多繼續食老本賣番之前啲P22X/P23X等等...

主要係警務處採購問題 - 今次唔揀P250都會揀Walther P99(但係個decocker又係雞雞地幾容易壞)...
作者: SSD    時間: 24-4-2010 17:54

哎,上次話換鎗時,已經有Glock及Walter P99入圍,
但後來話Glock貴,又話支P99有single action,
D姐姐仔和老野唔識用,好容易走火,
(因為隻手指扣著trigger放入鎗袋。)
結果話要支自動手鎗外型,上膛(第1發入彈),
要使用像左輪,double action,這像才唔容易走火,
還要好似P99一樣,退匣制可擇左手或右手,
結果選SIG支這樣的鎗出來,
最重要..........平!!!
全世界我估只有香港迫CID要使用此SIG 250Dcc。
所以使用中的Glock的G4,佢地好好保護自已支鎗,
打死都唔換
作者: sam524    時間: 24-4-2010 17:57

[唔關事] 突然覺得...如果香港警察用1911就正la [/唔關事]
作者: b9296    時間: 24-4-2010 18:54     標題: 回覆 31# 的帖子

平民零售價以我所知就差唔多 - 主要係警隊成批買既時候間廠會俾幾多discount...見到呢支嘢到今日都仲係無乜其他警隊青睞既時候就知道幾平都無用...同埋香港先買得果3,800支,好似之前位師兄話齋呢款鎗應該好快就會停產到時又要嘥更多既錢同時間去揀第二款...

話呢個政府膚淺無遠見真係無錯 - 個個部門都係咁(以前就話有英國佬逼住要清倉用哂啲舊左輪 - 但依家阿爺都無強逼到要用國貨但係就到頭來揀支咁既嘢)

馬來西亞警隊前年開始用Walther P99 - 我上年去德國/瑞士時都見到唔少軍裝警用(重要黐住個瑞士紅色十字國旗系個mag plate度真係愛國)就證明呢支點都好啲...
作者: sam524    時間: 24-4-2010 19:11

剛剛上USA D槍店網睇...
G17平P250差唔多USD70...
作者: b9296    時間: 27-4-2010 01:36

好似之前話齋 - 零售價P250可以貴過Glock(因爲新屎坑)但一到團購(bulk order)時,支250可能會減得勁過Glock(Glock全世界都用緊唔使減太多)...

但話時話...呢個特區政府出名係老襯大花筒 - 記得個陣好似都要圍到三千八定四千三一支...要再問下先得...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0