標題: [認真] 工作 / 學業 / 雙失 [打印本頁]

作者: 101653    時間: 23-4-2010 06:53     標題: 工作 / 學業 / 雙失

其實都諗左好耐
都唔知自己想點

E家我讀緊HD第1年
如果要讀埋個課程仲有2年先畢業
但老豆果邊唔知搞咩(應該生意做唔黎)
在金錢方面已經唔可靠喇
在之後未必能支撐我的生活費及學費
而今年課程就快讀完
我係度諗應唔應該放棄課程出黎搵野做

如果出黎搵野做
我感覺我哂左1年時間&萬幾蚊學費
但起碼唔洗個老豆負擔咁重(已經唔好講話養番佢呢D長遠野但起碼佢E家可以比少舊錢)
但係競爭力相對冇咁大  我學歷唔係高
反正出到黎又係由低做起  會唔會早D出黎做野好D呢?
我除左PartTime之外未做過長工  總會有D淆

但如果繼續讀
學費可以問政府借之但係借左係要還的
E家香港經濟咁既死樣搵到工可能已經偷笑
但筆錢到最後還唔還得起呢?
就算學費唔洗比住  但生活費呢?
但始終相對機會總比未讀完大

大家都知我係一個爛仔
我冇需要扮有修養扮有學問亦唔洗有任何保留
呢D係我決定到既事  我雖然冇同老豆傾過但我阿麻/表姐都支持我做任何決定
我剩係知學歷唔係一切(我識有人中三畢業出黎E家搵緊3萬蚊個月)
但老闆係睇學歷請人E個又係另一個事實
我真係諗唔掂

請問師兄們  你地又會點選?
作者: 亞mac    時間: 23-4-2010 07:09

你個到力唔力到grant 呀?
作者: 101653    時間: 23-4-2010 07:12

引用:
原帖由 亞mac 於 23-4-2010 07:09 發表
你個到力唔力到grant 呀?
學費可以申請全數問政府借
到個課程完左先還

但生活費....
作者: 亞mac    時間: 23-4-2010 07:16

grant 系資肋wor,資助唔洗還,力到之後大吧乜乜資助乜乜資助可以去力
我個朋友仔佢力到夠一年學費去埋exchange都得
力到既話,去m記做都夠洗la
作者: 101653    時間: 23-4-2010 07:18

引用:
原帖由 亞mac 於 23-4-2010 07:16 發表
grant 系資肋wor,資助唔洗還,力到之後大吧乜乜資助乜乜資助可以去力
我個朋友仔佢力到夠一年學費去埋exchange都得
力到既話,去m記做都夠洗la
有既資助都用左
作者: ranger_hk    時間: 23-4-2010 07:24

半工讀!
作者: 101653    時間: 23-4-2010 07:35

引用:
原帖由 ranger_hk 於 23-4-2010 07:24 發表
半工讀!
我都想
但如果番工一個星期必踩四晚通頂
星期一趕畫星期二趕模型星期三趕Powerpoint星期四趕英文test
唔番工都未必夠時間用
我知好多人都係咁辛苦
大家都會頂硬上照番工
但我自問真係冇咁既能耐

我上學期番工番到試過唔番學剩係係屋企電腦Download功課brief照單執藥
咁番學黎冇意思啦
作者: 媽屎    時間: 23-4-2010 07:36

唔好諗
我果時都係咁上下情況
好啦! 唔讀喇! 以為好乖仔, 好孝順啦!
結果唔上唔落!
而家想搵份好d ge工都難
如果你真係唔想屋企人煩
就自己借政府學費生活費
再唁夠就做下part time
比心機讀好佢!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-4-2010 08:04

書到用時方恨少

呢句說話對依家後生仔既解讀應該係

點解我唔盡力讀多D書?到搵工果陣就知咩事....
作者: ?老虎仔?    時間: 23-4-2010 08:53

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-4-2010 08:04 發表
書到用時方恨少

兩年前我都唔明, 依家就真係好明白...
作者: gtoray    時間: 23-4-2010 09:02

想當年我都係 hd 讀左一年就冇讀了
當時都感覺我哂左1年時間&萬幾蚊學費
不過隔左咁多年, 發現有d同學仔畢左業
結果係我哂左1年時間&萬幾蚊學費
佢地哂左3年時間&幾萬蚊學費

我自己認為讀多d書係好的
不過拎左個 hd 唔會對搵工有好大分別
極其量可以響學歷上寫 "大專畢業"
市面上要求大專程度ge工
事實上 hd holder 係完全唔入流

除非你做返讀果行, 之後再讀上去

學歷唔係一切, 所謂行行出狀元, 任何事都有例外
但係讀多d書就起碼將自己個生活底線推高先
作者: boni    時間: 23-4-2010 09:02

係有人中三畢業出黎E家搵緊3萬蚊個月, 但又有幾多個丫...
同埋人地都有付出, 不過唔係o係讀書方面.

讀到的話就落去啦... 唔夠人爭ga...
讀書唔係一切, 叫多條路多d選舉囉, 唔洗限住自己.

學費可以問政府借之但係借左係要還的<< 借就緊係要還啦
儲下$每季還都唔係太難... 同埋可唔可以申請 唔免審查?? d息低d

反正出到黎又係由低做起  會唔會早D出黎做野好D呢? << 但人工會唔同d...

講到未, 讀書都係為自己... 不論係學多d野, 第時搵多d ...

作者: hin_1213    時間: 23-4-2010 12:12

師兄,睇完你篇文,我好明白你既心情,當年我讀副學士,每日有人對自己冷嘲熱諷,副學士只是浪費金錢,自己的中學同學工作的好多已有車有樓,自己卻好像一無所有,
自己屋企環境比你差,單親,阿媽每個月收入唔過三千,家姐收入亦不多,所以中七開始已經賺錢,又要給家用,所有生活費自己搞掂
我明白返學辛苦,當年我讀副學士,我暑假做救生員,俾埋家用扣除洗費,啱啱好捱完一個學期,到暑假又返過救生員,人地用黎玩去旅行既時間,我用晒黎返工,咁樣讀書就唔駛返PART TIME,
而家我就黎大學畢業,好彩當年神俾機會我,俾我堅持到而家,
師兄你要諗下,你父親想唔想你讀?知識係唔可以用錢黎衡量,不過係香港呢個商業社會,錢等於一切,
但我深信,知識可以改變命運,睇你自己想點
作者: a990104    時間: 23-4-2010 12:14

各位大大甘大道理
睇來我都要諗下讀5到中6會點 - -
應該都讀5到架LA - -
作者: louisli    時間: 23-4-2010 15:45

引用:
原帖由 a990104 於 23-4-2010 12:14 發表
各位大大甘大道理
睇來我都要諗下讀5到中6會點 - -
應該都讀5到架LA - -
多鬼餘啦,你都未考晒,要諗不如諗下點讀好書先
作者: a990104    時間: 23-4-2010 16:09

考評局玩野阿       超過1XXXX甘講

作者: L    時間: 23-4-2010 16:12

作者: boni    時間: 23-4-2010 16:15

引用:
原帖由 於 23-4-2010 16:12 發表
我就係讀完中五就出黎搵工....
確實用我黎做例子..我真係唔覺得HD同冇HD有咩分別...
如果我當年..是旦讀IVE...都有書讀..但最後我都係揀出黎做野...
我果陣係覺得,..自己響果個時候都係冇心讀書..
哂時間落去讀書 ...
你慢慢就會覺得有分別ga啦..................

咁當然冇心讀就冇謂浪費時間金錢啦...
作者: L    時間: 23-4-2010 16:53

作者: 餅    時間: 23-4-2010 17:08

我10 年前考完會考 , 就係抱住早d " 出黎搵錢好過啦 " 既心態

結果早幾年 , 我都係要死死地氣半工讀

人家中三學歷搵三餅 , 係人地有本事

佢敢唔敢擔保自己都有咁符碌 ?

ps : 學歷係你自身得益 , 我覺得你唔應該用我地意見 , 去做關係你終身既決定
作者: 衰人    時間: 23-4-2010 18:24

坦白講我就中五畢業會考唔好果隻但死好命有一份叫ok既工.......但人工就唔高囉如果我係師兄既話我一定讀埋佢....有學歷你可以有多d本錢賺錢.....唔係你都咪使旨意....噤樣你第日條路仲難行呀
作者: mujiadam    時間: 23-4-2010 18:46

書到用時方恨少
作者: 里安    時間: 23-4-2010 20:20

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-4-2010 08:04 發表
書到用時方恨少

好同意!而家讀多我兩年書嘅
同我待遇差好遠
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2010 00:06

作為一個過來人,我覺得幾大都讀完張野先

因為當你讀完張野,起碼係比會考五科pass高

張沙紙係一個工作入場劵,衰d入政府d office boy都有8k幾野一個月,5天工作,銀行假,無呢張野都入唔到,

有左張沙紙,你唔做係你的選擇,但無呢張野,連選擇權都無,所以幾大都讀完張野先

part time的,可以留意一下民政署,佢地有不少part time job掟出o黎
作者: seamoncheng    時間: 24-4-2010 02:19

我覺得點都應該讀埋佢先
你都已經開左個頭讀左成年
而家唔讀就真係白白浪費左一年學費
作者: adrianyahk    時間: 24-4-2010 02:27

你讀啦,借政府都要讀埋佢!
讀完好辛苦做野還到嘔血就到時先算
有書唔讀真係唔好制....
生活慳d點都好, 捱埋佢啦~
作者: Paul    時間: 24-4-2010 02:29

以數字人的情型...讀好D

在今日福利及升學機會多的香港, "冇錢"唔係一個理由唔讀。

除非有其他理由

作者: adrianyahk    時間: 24-4-2010 02:33

我覺得, 讀書唔止係你讀果幾年書本,學業上得到既野囉...
你讀緊時識既人, 一d經歷, 都可能係你將來既機會...呢d機會,你出來做野就可能唔會再有, 有多兩年,捱左佢啦!!
作者: 101653    時間: 24-4-2010 05:20

引用:
原帖由 Paul 於 24-4-2010 02:29 發表
以數字人的情型...讀好D

在今日福利及升學機會多的香港, "冇錢"唔係一個理由唔讀。

除非有其他理由
講就真係好容易
我讀書我每個月食乜野?
作者: 101653    時間: 24-4-2010 05:25

引用:
原帖由 boni 於 23-4-2010 16:15 發表

你慢慢就會覺得有分別ga啦..................

咁當然冇心讀就冇謂浪費時間金錢啦...
冇心讀就唔會排通頂去報
冇心讀我唔洗煩讀定做野

問題係我開始懷疑
讀完出黎又有咩用呢?
如果唔係做番讀果行個成效又大唔大呢?
Design人通街都係
未讀過既唔代表出到黎做唔到呢D工
讀完出黎既又未必搵到呢D工
到頭來負出時間金錢
又囉唔囉到應得既成果呢?:
作者: 101653    時間: 24-4-2010 05:29

真係唔好再黎一套 "香港餓唔死人" 既法則喇
一開學交第一期學費
十二月尾交第二期
關窿就一月先批到
如果個政府真係有X用既
我唔洗煩啦
作者: HunterX    時間: 24-4-2010 08:06

可唔可以停學,等你出去做野儲D錢先?
到時候再決定讀唔讀。
作者: 101653    時間: 24-4-2010 08:18

引用:
原帖由 HunterX 於 24-4-2010 08:06 發表
可唔可以停學,等你出去做野儲D錢先?
到時候再決定讀唔讀。
就係唔得
所以E家要諗

如果E家讀一年
哂一年錢同時間
總好過讀完第二年真係頂唔順(學費係一年一年貴)
哂兩年錢同時間

其實都諗左好耐
我諗我大概知自己會點做
應該出黎做野多
HD呢D野遲D再讀都唔係問題
就算E家搵份低D人工既工
我當$3000一個月好未?
我都起碼唔洗老豆比多舊錢係生活費度先(住屋對我暫時唔係問題)
作者: a990104    時間: 24-4-2010 08:21

數字人大大   我覺得點做都好   吾好後悔就得 = =
又要考中文 - - ...........886
作者: 101653    時間: 24-4-2010 08:28

引用:
原帖由 a990104 於 24-4-2010 08:21 發表
數字人大大   我覺得點做都好   吾好後悔就得 = =
又要考中文 - - ...........886
冇得唔後悔
我已經後悔緊
作者: a990104    時間: 24-4-2010 08:33

甘.......你揾腳級來幫你......鐵頭幫吾到你= =
作者: gtoray    時間: 24-4-2010 11:45

引用:
原帖由 101653 於 24-4-2010 05:29 發表
真係唔好再黎一套 "香港餓唔死人" 既法則喇
一開學交第一期學費
十二月尾交第二期
關窿就一月先批到
如果個政府真係有X用既
我唔洗煩啦
大個仔,條路點行自己揀
作者: cato    時間: 24-4-2010 11:57

我讀HD時好多同學都係問政府借一路讀一路做..
其實吾剩只你...好多人都係咁..
至小你屋企吾洗煩..比其他人好好多..
我問借政借左6萬幾..有幸我1年加多1季還清...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2010 13:00

引用:
原帖由 101653 於 24-4-2010 05:25 發表

冇心讀就唔會排通頂去報
冇心讀我唔洗煩讀定做野

問題係我開始懷疑
讀完出黎又有咩用呢?
如果唔係做番讀果行個成效又大唔大呢?
Design人通街都係
未讀過既唔代表出到黎做唔到呢D工
讀完出黎既又未必搵到呢 ...
讀o個行唔一定做o個行
作者: 101653    時間: 24-4-2010 13:01

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-4-2010 13:00 發表

讀o個行唔一定做o個行
問題係
如果我唔做果行
張紙又有冇用呢...?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2010 13:10

引用:
原帖由 101653 於 24-4-2010 13:01 發表

問題係
如果我唔做果行
張紙又有冇用呢...?
有,當你入政府工,o個張野係當F.7學歷,入到政府工的,o個張野可令你個起薪點高人一級,多成千蚊一個月
即使你唔係入政府,外面都係當你有同F.7同等學歷,好多時掟信去in人,第一睇經驗,第二睇學歷,
當你掟信去的時候,人地要求f.7或同等學歷的,起碼你封信都重會比人睇睇,一睇到你係f.5的,即刻掟左去碎紙機度
你話張野有無用??
作者: VEC    時間: 25-4-2010 02:36

請問樓主讀緊咩科, 又打算做咩工呢?
作者: 101653    時間: 25-4-2010 02:44

引用:
原帖由 VEC 於 25-4-2010 02:36 發表
請問樓主讀緊咩科, 又打算做咩工呢?
HKDI Design 第一年
邊個比錢邊個就係老闆

想就緊係想做番讀果行
但係搵唔到工的話洗碗掃街都要做架啦
作者: 冥亞帝.劍    時間: 25-4-2010 04:54

數字人師兄,可以既,讀落去la,始終尼度係香港,係一個現實既地方,冇入場券(HD/同等以上),真係門口都入唔到架,不如學hin_1213師兄,暑假做救生員,雖然人工唔高,$12000-$14000一個月(事先聲明,私家池一日起碼12個鐘,通常14個鐘),我當你7月開始做,做到10月開學,3個月,以$13000一個月計,你揾到$39000,需然你唔食唔坐車都唔夠比學費,扣埋食、行、家用都冇一節,但起碼幫到一半學費到,起碼叫幫到手,開學之後就到時間咪番下頂更law,番全日一日都有$400多D,當幫補下都好吖ma

好處講完,到壞處,第一,救生員呢份工,同保安冇分別,一樣要考牌(銅章[基本章,一定要考]同泳池救生章[救生入職基本章,亦一定要考])考牌大約用$4000;第二救生員既工作時間非常長,私家池番全日一日起碼12個鐘,通常14個鐘,一工=人地工半;第三,斷六親,一日12-14個鐘,平均朝7晚8,你基本上揾唔到你既FD,番到屋企攰到食飯沖埋涼就訓,攰到連同家人都冇句野講,第四,人工唔係高,計番人工除番開,以$13000一個月,一日13個鐘,番足31日,時薪得$32左右,好唔好揾見人見智la
好la唔講la,數字人師兄你自己睇下la,小弟夠鐘準備番工,再見~
BTW,以HKLSS處理考牌既速度,由入班到拎到泳池救生章起碼4個月~(考銅章1個月,考泳池救生章起碼1個月,等拎泳池救生章起碼2個月)

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0