標題: ((Updated)) VFC M4 GBB店家開箱文 [打印本頁]

作者: lololo    時間: 1-5-2010 16:33     標題: ((Updated)) VFC M4 GBB店家開箱文

((轉自 Arms-cool))
VFC M4 GBB開箱文 [店家版]

熱騰騰的VFC M4 GBB今日到貨囉!首批數量很少,本店只到十隻,下批十隻要等下禮拜才能出貨囉!

特別來做個店家版本的開箱文

其實根本沒差,差別只在於大箱跟小箱而已.....冏....

維持一貫簡約風格的黑色包裝

盒外特別貼上了印有柯特廠亞洲地區授權刻字的貼紙

M4 GBB就被包在裡面

內盒附填彈器,彈匣用紙盒包起來外,另用發泡雙面膠勞勞的固定在紙箱上

不知道為什麼選到的這隻特別油,槍面不是處理不好,是油!

剛開始拿起來時,槍機拉柄也都是油

真的好油

鋼製防火帽

黑色槍機頭

因為每支流水號都不一樣,所以先把編號寫起來貼盒外,方便槍友挑選

以下是特寫,因為趕兩點開店前PO,故圖較粗糙請見諒

基本上槍身處理以及各部份的外觀呈現上
以一萬以內的價格,已經算是非常有誠意的表現

VFC使用鋁合金純度較高的材料,使此槍特別輕
是我拿過最輕,下場也最方便的M4 GBB

拋殼片可能是我對此槍唯一挑剔的地方了,是我第一個要換鋼製產品的地方!

選擇扭、彈匣釋放扭可依個人喜好改為鋼製產品

外管及三角準心座,未來也可依個人喜好改為VFC廠鋼製產品

HOP調整系統,以及內凸點HOP膠

星狀環、瓦斯缸管,可搭配VFC廠RIS戰術魚骨系統
購買VFC M4 GBB搭配RIS戰術魚骨系統優惠價格$3000(原價$4780)
再送VFC製KAC戰術魚骨握把

後期改良的火控系統及通風式的覆進桿,可使此槍表現更為優異
雖然改良後的外觀與真鐵失真,也引發不少槍友熱烈討論
但店長還是建議,對外觀非常要求的槍友,可以選擇夠買井勝或毒蛇的產品喔!

槍機特寫,雖不是鋼質,但用心的VFC將它處理的稍有鋼製的質感

轉載--VFC M4 GBB 的初步內部解析

作者: Easy240    時間: 1-5-2010 16:45

唔知香港幾時派貨呢?
作者: hkgmrk    時間: 1-5-2010 16:52

有點失望。

等416中
作者: 101653    時間: 1-5-2010 17:09

睇完相好似....

可以無視....
作者: seamoncheng    時間: 1-5-2010 20:28

我比較想知支槍既性能如何
作者: PMX    時間: 1-5-2010 23:30

枝野雖然係平 , 但係我諗應該要換既野都唔小 .... 同埋期待內部像真度既玩家會失望
作者: gainax    時間: 2-5-2010 08:28

呢個系列同佢平價版AEG 差唔多,鋼件版應該過3k
睇相質感一般, 不過2k左右價格還是不錯,
有點失望是連擊鎚都改埋, 得個阻鐵較真, 反而想收佢隻阻鐵,
睇下改唔改到 VVA系統用, 改到換埋國貨仿真擊鎚,
咁VFZ 系統仿真度對自組或改裝的人來說, 吸引力不高
作者: 桸藍    時間: 2-5-2010 11:22

咁日出開去Gun St. 講開,好似講香港下星期會有貨返了 !!
作者: mingfai1985    時間: 2-5-2010 11:23

引用:
原帖由 seamoncheng 於 1-5-2010 20:28 發表
我比較想知支槍既性能如何
有link
'http://www.youtube.com/watch?v=rkI1cmsacr0&feature=player_embedded
作者: 桸藍    時間: 2-5-2010 11:45     標題: 回覆 9# 的帖子

今次係英/日 雙語
作者: Pvt.King    時間: 2-5-2010 12:00

覺得好似有d兩頭唔到岸...
作者: gainax    時間: 2-5-2010 12:12

引用:
原帖由 mingfai1985 於 2-5-2010 11:23 發表

有link
'http://www.youtube.com/watch?v=rkI1cmsacr0&feature=player_embedded
睇落個結構幾好玩 ,外殼唔係所講咁差,合格有餘,只係比預期失真了
究境R@ 點做測試? 睇過佢d片唔係叉喉就打得好少,條片連發得一秒,試唔到乜又吊癮
作者: 101653    時間: 2-5-2010 12:28

引用:
原帖由 gainax 於 2-5-2010 12:12 發表

睇落個結構幾好玩 ,外殼唔係所講咁差,合格有餘,只係比預期失真了
究境R@ 點做測試? 睇過佢d片唔係叉喉就打得好少,條片連發得一秒,試唔到乜又吊癮
買啦買啦
買個冇字既下身番黎改A2

作者: gtoray    時間: 2-5-2010 12:52

好似冇乜特別吸引之處
叫做多個選擇啦
作者: Castlevania    時間: 2-5-2010 13:07

引用:
原帖由 gtoray 於 2-5-2010 12:52 發表
好似冇乜特別吸引之處
叫做多個選擇啦
十分認同
作者: 桸藍    時間: 2-5-2010 14:41

D blowback 一般,無想像中咁勁!
作者: 101653    時間: 2-5-2010 14:48

引用:
原帖由 Castlevania 於 2-5-2010 13:07 發表

十分認同
再黎個乘二
作者: SL1991    時間: 2-5-2010 15:25

有少少失望..................
作者: stony9219    時間: 2-5-2010 15:51

2000頭都算系咁上下.
但希望vfc 支HK416做得好少少....
作者: tommyo0o    時間: 2-5-2010 16:36

性能如何???
作者: Vindicator    時間: 2-5-2010 21:51

個hammer禁ge樣?
又要買佢自家匣......
作者: warui    時間: 3-5-2010 03:23

嗯...疊埋心水等"我們"支M14 lu....
作者: samyiufk    時間: 3-5-2010 07:21

佢D夾幾銀架??
作者: fire23wong    時間: 3-5-2010 07:24

引用:
原帖由 samyiufk 於 3-5-2010 07:21 發表
佢D夾幾銀架??
34USD,WXC價
作者: rrrrrrrickylau    時間: 3-5-2010 09:40

人人睇淡, 我就一D都唔怕.

唔理WGC 預計價, 如果槍街街價標$2300左右, 一於買支返屋企看門口.
作者: gainax    時間: 3-5-2010 10:11

引用:
原帖由 101653 於 2-5-2010 12:28 發表

買啦買啦
我想要上身呀  條蛇無覆機, 出面又冇得賣,二手更加收唔到
諗住整多支733/A2, 算~ 免強無幸運 ,我決定自行解決,
VFZ下身拎黎做A2正, 等佢有散件先制
講番正題,
台灣有開箱文,感覺靚過之P,睇影片好似快頻得濟,可能改左尾頂同擊鎚所致
如DX版係鋼槍機或用到VVA數,必入
http://www.arms-cool.net/forum/thread-61547-1-1.html
影片:
http://www.youtube.com/watch?v=_LVMnE81QeY
作者: 舞雲    時間: 3-5-2010 10:47

睇片 連射速度好快-.-2秒內清夾
作者: Pvt.King    時間: 3-5-2010 11:19

引用:
原帖由 101653 於 2-5-2010 12:28 發表

買啦買啦
佢依家個所謂無marking版都有mark個"auto"落去果下先乞人憎
作者: 101653    時間: 3-5-2010 11:45

引用:
原帖由 Pvt.King 於 3-5-2010 11:19 發表

佢依家個所謂無marking版都有mark個"auto"落去果下先乞人憎
呢樣我之前冇留意到

點解佢要做埋D多餘動作
作者: 0050100    時間: 3-5-2010 11:51

突然覺得有D似2年前wam4開賣的陰謀論,賣支野比你就預左你改獲金.
真係等睇戲.
作者: 101653    時間: 3-5-2010 11:54

引用:
原帖由 0050100 於 3-5-2010 11:51 發表
突然覺得有D似2年前wam4開賣的陰謀論,賣支野比你就預左你改獲金.
真係等睇戲.
二千蚊賣支槍比你
跟住強化Parts分開賣
改哂成支七千蚊落樓
仲要D數特登同WA唔同
駁D廠唔會出VFC既Parts
咁就可以獨市掠你水

作者: tst99132    時間: 3-5-2010 12:12

引用:
原帖由 舞雲 於 3-5-2010 10:47 發表
睇片 連射速度好快-.-2秒內清夾
佢入得10幾發ja
聽聲同真槍差唔多:
http://www.youtube.com/watch?v=HJcPX39R088

作者: lololo    時間: 3-5-2010 12:41

小第最想知佢既hop up穩定性同射程係咩表現.
作者: ayaka    時間: 3-5-2010 12:58

引用:
原帖由 lololo 於 3-5-2010 12:41 發表
E個至緊要~
作者: 4jai    時間: 3-5-2010 13:43

內部像真我唔理啦...呢支野都係打6mm姐
入面真d都唔會變左打5.56

話時話右邊出彈口下面冇左堆字(唔知law乜鬼)
其實真槍m4係唔係都有果堆字?
作者: 101653    時間: 3-5-2010 13:48

引用:
原帖由 wonglk 於 3-5-2010 13:43 發表
內部像真我唔理啦...呢支野都係打6mm姐
入面真d都唔會變左打5.56

話時話右邊出彈口下面冇左堆字(唔知law乜鬼)
其實真槍m4係唔係都有果堆字?
果堆野
剩係美國政府M系都N個Marking
正常現代公發M4A1Carbine係有果堆字
但呢支你睇個槍身已經知唔係正常現代型,但又落現代Marking,但又少堆字

外觀唔得
內觀唔得
未知打唔打得已經知有好多野要換
賣兩千幾銀
我都想睇下佢點樣發圍
作者: 4jai    時間: 3-5-2010 13:56

引用:
原帖由 101653 於 3-5-2010 13:48 發表

果堆野
剩係美國政府M系都N個Marking
正常現代公發M4A1Carbine係有果堆字
但呢支你睇個槍身已經知唔係正常現代型,但又落現代Marking,但又少堆字

外觀唔得
內觀唔得
未知打唔打得已經知有好多野要換
賣兩千 ...
大獲...我對m4真係唔多熟.....
簡單d講美軍用既m4啦...
正常現代型同不正常現代型...有咩分別?
thx
作者: 101653    時間: 3-5-2010 14:07

引用:
原帖由 wonglk 於 3-5-2010 13:56 發表

大獲...我對m4真係唔多熟.....
簡單d講美軍用既m4啦...
正常現代型同不正常現代型...有咩分別?
thx
唔正常現代型係指玩具 (話明唔正常就緊係指玩具做得唔正常啦)
現代型既身你想有幾多款?

E家既玩具係古代16A2下身配現代M4A1既Marking
冇人覺得有問題?
咁Magpul下身落LarueMarking又有冇問題?

明唔明?

作者: 4jai    時間: 3-5-2010 14:20

引用:
原帖由 101653 於 3-5-2010 14:07 發表

唔正常現代型係指玩具 (話明唔正常就緊係指玩具做得唔正常啦)
現代型既身你想有幾多款?

E家既玩具係古代16A2下身配現代M4既Marking
冇人覺得有問題?
咁特戰司令部既MK18下身落LarueMarking又有冇問題?

...
第2段明白鳥!
but呢個vfc既身有邊個位錯左?(除左law堆字)
作者: 101653    時間: 3-5-2010 14:24

引用:
原帖由 wonglk 於 3-5-2010 14:20 發表

第2段明白鳥!
but呢個vfc既身有邊個位錯左?(除左law堆字)
錯就係錯在佢用A2型既身
但刻M4A1既Marking

姐係佢個身D位做得似模似樣冇乜點錯
但就寫錯字係上面

再講簡單D
一個毒島姐既Body
Key個蛇叔既頭落去
你覺得有冇問題?

作者: 4jai    時間: 3-5-2010 14:39

引用:
原帖由 101653 於 3-5-2010 14:24 發表

錯就係錯在佢用A2型既身
但刻M4既Marking

姐係佢個身D位做得似模似樣冇乜點錯
但就寫錯字係上面

再講簡單D
一個毒島姐既Body
Key個蛇叔既頭落去
你覺得有冇問題?

你咁樣講我立即明白

M4身同a2身,最大分別係之前個post既第4個位?

作者: 101653    時間: 3-5-2010 14:54

引用:
原帖由 wonglk 於 3-5-2010 14:39 發表

嘩_
你咁樣講我立即明白

M4身同a2身,最大分別係之前個post既第4個位?
YES
作者: 4jai    時間: 3-5-2010 15:02

引用:
原帖由 101653 於 3-5-2010 14:54 發表

YES
真係佩服你既眼力...
作者: 101653    時間: 3-5-2010 15:05

*以上純粹個人廢UP, 本人不是美軍亦不是槍械生產商, 以上只是個人研究及見解, 有錯歡迎指證*
作者: Hkpolice-Psu    時間: 3-5-2010 16:14

引用:
原帖由 Vindicator 於 2-5-2010 21:51 發表
個hammer禁ge樣?
又要買佢自家匣......
it was bx that is one of the AR15 hammer

http://www.ar15.com/forums/topic.html?b=3&f=15&t=108261

http://www.m4carbine.net/showthread.php?t=39463
引用:
原帖由 lololo 於 3-5-2010 12:41 發表
我睇就似用返VVA系統..
作者: Pvt.King    時間: 3-5-2010 16:34

DEL, 睇唔到有人貼左, sorry

作者: lololo    時間: 3-5-2010 17:09     標題: 回覆 46# 的帖子

引用:
原帖由 gainax 於 3-5-2010 10:11 發表

我想要上身呀  條蛇無覆機, 出面又冇得賣,二手更加收唔到
諗住整多支733/A2, 算~ 免強無幸運 ,我決定自行解決,
VFZ下身拎黎做A2正, 等佢有散件先制
講番正題,
台灣有開箱文,感覺靚過之P,睇影片好似快頻得濟,可能改左尾頂同擊鎚所致
如DX版係鋼槍機或用到VVA數,必入
http://www.arms-cool.net/forum/thread-61547-1-1.html
影片:
http://www.youtube.com/watch?v=_LVMnE81QeY

作者: lololo    時間: 3-5-2010 17:14     標題: 回覆 45# 的帖子

其實hammer有碌碌 or 啤零同冇係咪真係差好遠??
早排好似祖國出過隻彷真hammer, 查實有冇ching用過呢??
作者: 101653    時間: 3-5-2010 17:23

引用:
原帖由 lololo 於 3-5-2010 17:14 發表
其實hammer有碌碌 or 啤零同冇係咪真係差好遠??
早排好似祖國出過隻彷真hammer, 查實有冇ching用過呢??
我個個FD都話唔好用啤令Hammer
原因 : 本身果個位係消耗品 , 唔相信一粒啤令仔可以比一大舊實心鋼更受力

我自己少打Game , 但我都唔會換 , 我情願油浸佢
作者: 4jai    時間: 3-5-2010 18:27

引用:
原帖由 101653 於 3-5-2010 15:05 發表
*以上純粹個人廢UP, 本人不是美軍亦不是槍械生產商, 以上只是個人研究及見解, 有錯歡迎指證*
除左第4個位之外
我都睇唔到有咩分別...
(正面睇先叫睇得出少少,則少少已經睇唔出)
作者: Kane    時間: 3-5-2010 18:58

重有RS未出
大家睇定D先
作者: lololo    時間: 3-5-2010 18:59

重有KWA未出
大家睇定D先
作者: 4jai    時間: 3-5-2010 19:00

會考都就完啦...快d出晒佢啦
作者: ohnavi    時間: 3-5-2010 19:02

重有糧未出
大家睇定D先
作者: 101653    時間: 3-5-2010 19:04

重有中未出
大家睇定D先

作者: 4jai    時間: 3-5-2010 19:05

引用:
原帖由 101653 於 3-5-2010 19:04 發表
重有中未出
大家睇定D先

快d係呢個月中出晒佢啦
作者: lololo    時間: 3-5-2010 21:53

格離台店家情報話 : ....
快將到港

有Marking版本定價HKD @#%)
無Marking版本定價HKD @@))

作者: 紗夢    時間: 3-5-2010 22:17

引用:
原帖由 lololo 於 3-5-2010 21:53 發表
格離台店家情報話 : ....
快將到港

有Marking版本定價HKD @#%)
無Marking版本定價HKD @@))
個價幾底玩喎,
早知唔自組一枝啦
左搞右搞好麻煩..
作者: hin_1213    時間: 3-5-2010 22:33

引用:
原帖由 紗夢 於 3-5-2010 22:17 發表

個價幾底玩喎,
早知唔自組一枝啦
左搞右搞好麻煩..
D匣又唔通用.....
作者: m82a1m40a1    時間: 3-5-2010 22:38

引用:
原帖由 hin_1213 於 3-5-2010 22:33 發表

D匣又唔通用.....
2百5到.......
計落都平過wa........
等wa系統零件互換report
睇人post下身ge說明書下身得bolt lock同wa唔同

作者: hin_1213    時間: 3-5-2010 22:43

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 3-5-2010 22:38 發表

2百5到.......
計落都平過wa........
等wa系統零件互換report
睇人post說明書下身得bolt lock同wa唔同
之前D匣剩左係度......想買又唔晒左.....
作者: m82a1m40a1    時間: 3-5-2010 22:45

引用:
原帖由 hin_1213 於 3-5-2010 22:43 發表

之前D匣剩左係度......想買又唔晒左.....
好彩我未買
我一路係求等
作者: lololo    時間: 3-5-2010 22:46

小弟只求佢隻hop-up生生性性, 又fit WA...甘就好囉
作者: hin_1213    時間: 3-5-2010 22:48

FIT WA好似難D啦...........
自砌GBB等下先......
作者: m82a1m40a1    時間: 3-5-2010 22:50

引用:
原帖由 hin_1213 於 3-5-2010 22:48 發表
FIT WA好似難D啦...........
自砌GBB等下先......
我肯做白老鼠ga
不過要有師兄出其他廠
作者: hin_1213    時間: 3-5-2010 23:15

我出BOMBER匣
作者: m82a1m40a1    時間: 3-5-2010 23:49

引用:
原帖由 hin_1213 於 3-5-2010 23:15 發表
我出BOMBER匣
夾基本上好似已經確定唔通用
作者: seamoncheng    時間: 4-5-2010 00:09

最煩就係又要買過d匣
作者: gainax    時間: 4-5-2010 09:18

引用:
原帖由 Pvt.King 於 3-5-2010 11:19 發表

插下咀先, 我都想好似佢咁整刻字,
http://tw.myblog.yahoo.com/rocar ... ev=-1&next=1479
不過你上身又冇CM/CA凸字,唔通要買多隻派米身?
我覺得毒虫它係賣完d舊貨就會執, 同價 M16A1,A4/ M4唔夠IN0鬥,只有A2/卡賓果d ok,但又停產,
老細唔係有米路都走雞?
作者: 4jai    時間: 8-5-2010 21:32

今日睇完一本書,發現原來M4用A2既下身,係正常既
首先,所以槍身並唔單止COLT整,仲有其他既代工廠(甚至有廠係FN同COLT都有代工)
刻字先由COLT搞

幫COLT整槍身既廠

幫FN整槍身既廠

本書入面,甚至有圖,係M16A2用M4既身去整
字刻A2,但身係M4
都有字刻M4,但用A2下身,甚至更加少見既下身
當然,本書成本字典咁厚,我真的不能盡錄(果D圖都係書主幫我掀)
資料來源:

作者: 101653    時間: 9-5-2010 21:14

引用:
原帖由 wonglk 於 8-5-2010 21:32 發表
今日睇完一本書,發現原來M4用A2既下身,係正常既
首先,所以槍身並唔單止COLT整,仲有其他既代工廠(甚至有廠係FN同COLT都有代工)
刻字先由COLT搞

幫 ...
其實又唔可以話冇
但10000把又有冇1把呢?

點解呢?
因為果時你問我既係 "現時美軍公發M4A1"
而紗夢兄都駁過我, 但佢囉出黎既果張圖係M4carbine而唔係M4A1
所以我都廢事回

據我所知
M4最早期型係一個過渡期
佢呢支experimental版既槍
經過特戰司令部既改良測試
去到M4A1型既出現, 再去到公發
佢已經係有個型態係度
就算係邊間廠代工, 當然有公差, 但唔會有太大差別
可能有用剩既16a2型身未打marking囉番黎用都得
但係又有幾多支? 點為之standard?
你睇咁多張相咁多支M4A1, 有幾多支係咁樣?
如果唔係你刻意去搵, 你有冇見過一支咁樣樣既M4A1?
舉個例, 你有冇見過一支MK18個尾位係咁丫?
我答你可能有, 但有幾多支?
十萬支有一支係咁, 所以M4A1個身就係咁?
你又有冇睇過, 究竟支咁既槍佢過唔過到審核?
我訂廿個橙, 入面其中有兩個係蘋果, 我會唔會收貨?

再講, 點為之公發?
美軍用Oakley手套 = 美軍公發Oakley手套?
美軍用12吋管M203 = 美軍公發長管M203?
美軍用AK47 = 美軍公發AK47?
美軍用波波沙+EOtech = 美軍公發波波沙?
咁美軍有人扮LadyGaGa又係咪 = 美軍公發LadyGaGa最新專輯?

唔好玩啦!

ps. M4carbine果個年代就真係現代身又有A2身又有, 但到M4A1, 我真係未見過(我見識少), 如果可以既不如貼張圖上黎串我, 謝謝.

作者: 4jai    時間: 9-5-2010 21:25

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 21:14 發表

其實又唔可以話冇
但10000把又有冇1把呢?

點解呢?
因為果時你問我既係 "現時美軍公發M4A1"
而紗夢兄都駁過我, 但佢囉出黎既果張圖係M4carbine而唔係M4A1
所以我都廢事回

據我所知
M4最早期型係一個過渡 ...
的確所言甚是
又唔好講串,大家有心研究下姐~
作者: 101653    時間: 9-5-2010 21:28

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 21:25 發表

的確所言甚是
又唔好講串,大家有心研究下姐~
我都係講下姐
不過我真係未見過M4A1用16A2身
可唔可以Post上黎我想見識下
還是果支係M4黎架?
作者: 4jai    時間: 9-5-2010 21:30

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 21:28 發表

我都係講下姐
不過我真係未見過M4A1用16A2身
可唔可以Post上黎我想見識下
還是果支係M4黎架?
你等我完左會考,再問下位朋友肯唔肯拎本字典出黎...同埋佢肯唔肯幫我掀
(因為本書真係好鬼厚,同埋本書太珍,佢唔係下下肯拎出黎)
只要OK,我就影張相比大家睇~
作者: 101653    時間: 9-5-2010 21:36

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 21:30 發表

你等我完左會考,再問下位朋友肯唔肯拎本字典出黎...同埋佢肯唔肯幫我掀
(因為本書真係好鬼厚,同埋本書太珍,佢唔係下下肯拎出黎)
只要OK,我就影張相比大家睇~
係A1至好阿
少咁A1兩隻字我拔刀割左你阿
害我打咁大段字
人地打緊轟龍架MA

作者: 4jai    時間: 9-5-2010 21:37

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 21:36 發表

係A1至好阿
少咁A1兩隻字我拔刀割左你阿
害我打咁大段字
人地打緊轟龍架MA

當我搵唔到...我會話佢唔借本書比我
作者: 101653    時間: 9-5-2010 21:53

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 21:37 發表

當我搵唔到...我會話佢唔借本書比我

咁我如果聽到呢個答案都割左你啦

作者: 4jai    時間: 9-5-2010 21:55

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 21:53 發表

咁我如果聽到呢個答案都割左你啦

耶~蝦人既
作者: Vindicator    時間: 9-5-2010 21:56

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 21:55 發表

耶~蝦人既
e+你對定錯都要比人割
作者: 101653    時間: 9-5-2010 22:05

引用:
原帖由 Vindicator 於 9-5-2010 21:56 發表

e+你對定錯都要比人割
唔係架
佢拿拿聲貼張M4A1上黎咪冇事囉

===================================================================

講真一句我都係追Marking中毒既人
Logo字型比例外觀果D我都有睇開
我有好多野都想知點解想見下
但記住我只係一個理論派
我講既唔一定岩更加未必係事實
我都係上同一個互聯網吸收知識
如果有一樣知識反駁我之前睇既知識我都好想了解下

作者: 4jai    時間: 9-5-2010 22:10

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 22:05 發表

唔係架
佢拿拿聲貼張M4A1上黎咪冇事囉

===================================================================

講真一句我都係追Marking中毒既人
Logo字型比例外觀果D我都有睇開
我有好多野都想知點 ...
認真求證,支持!
如果唔係點學到野!
作者: 101653    時間: 9-5-2010 22:23

引用:
原帖由 wonglk 於 9-5-2010 22:10 發表

認真求證,支持!
如果唔係點學到野!
咁我都想知點解既
我都怕做錯marking用錯身架ma
作者: 4jai    時間: 9-5-2010 22:25

引用:
原帖由 101653 於 9-5-2010 22:23 發表

咁我都想知點解既
我都怕做錯marking用錯身架ma
vfc一日未到港....一日我地仲有時間!
作者: gainax    時間: 10-5-2010 16:12

討論是小, 唔好為左少少野傷和氣啦,自鏟為敬
總之玩具唔好太執著,冇絕對既, 自已接受到就ok
有緣睇過就算

作者: 101653    時間: 10-5-2010 17:02

引用:
原帖由 gainax 於 10-5-2010 16:12 發表
槍身果到正如M16A1 花刻在XM16E1身到( 半條肋條下身), 有冇整過都冇人確實答到,

但係M4A1(RO921) 為美軍裝備型號,即是要大量生產,正規野分得好清楚,同一支槍唔同花都唔同生產型號
仲用舊槍身咁亂? 個舊鍛模都有壽 ...

其實係M4年代
已經慢慢變做現代型既下身
當然果陣亦有16A2後期型既出現
所以見到D三連發既M4下身有A2有現代
亦會出現16A2步槍有A2後期型同現代型下身
甚至軍部自己CustomM4放棄用手抽上身而用FlatTop

但直至經多次測試
去到M4A1呢個Project
基本上已經過左 "M4" 呢個過渡期
去到量產, 公發既時候
理論上已經唔會再有A2後期型下身既生產
當然我講過好多次我唔係Colt員工亦唔係美軍
實際上我亦唔知會唔會有, 我唔敢答冇, 但我會提問 "又有幾多支係咁?"

點解我強調公發一詞?
個意義就係在於佢唔係部隊測試唔係部隊團購
公發係經過特戰司令部的嚴格測試及檢定再決定搵公司做模大量生產再發放比隊伍
記住, 已經係經過左 "測試" 呢個部份
既然大量生產, 公差可能有, 但又點會講到支支唔同樣呢?

舉多個例
你買部高達模型, 有冇可能兩合包裝一樣既紅渣古, 入面D零件有出入?
可能有盒D零件上色衰D上油上到一達達, 有盒D零件花花地, 但會唔會出現一隻高達既腳係其中一盒入面?

所以我質疑Wonglk師兄所睇到既係咪M4而唔係M4A1
如果真係M4A1, 我就更加想了解真相
作者: 101653    時間: 10-5-2010 17:14

引用:
原帖由 gainax 於 10-5-2010 16:12 發表
槍身果到正如M16A1 花刻在XM16E1身到( 半條肋條下身), 有冇整過都冇人確實答到,

但係M4A1(RO921) 為美軍裝備型號,即是要大量生產,正規野分得好清楚,同一支槍唔同花都唔同生產型號
我暫時最睇好都係5KU出緊果隻Prime數身架喇
叫我搵隻真Prime黎磨我真係唔制

E家諗緊上身果隻AF字用咩整
研究緊用銅枝

作者: 4jai    時間: 10-5-2010 17:40

引用:
原帖由 101653 於 10-5-2010 17:02 發表

其實係M4年代
已經慢慢變做現代型既下身
當然果陣亦有16A2後期型既出現
所以見到D三連發既M4下身有A2有現代
亦會出現16A2步槍有A2後期型同現代型下身
甚至軍部自己CustomM4放棄用手抽上身而用FlatTop

...
盡力中~比d時間我~

但我又有個諗法,咁大個軍隊,連colt既下身都咁多間代理商
基本上下身內部又一樣,差在外面個字唔同
會唔會因為一支槍,成世界都開個新模呢?
作者: 4jai    時間: 10-5-2010 17:42

引用:

a2身並唔係colt專用....colt個身都係用代理商生產
同埋COLT同FN有撞到代理商

有本書係手真係易解釋好多?

不過都要講返句...好多野...都有可能

作者: 101653    時間: 10-5-2010 18:05

引用:
原帖由 wonglk 於 10-5-2010 17:40 發表

盡力中~比d時間我~

但我又有個諗法,咁大個軍隊,連colt既下身都咁多間代理商
基本上下身內部又一樣,差在外面個字唔同
會唔會因為一支槍,成世界都開個新模呢?
個答案就係會
歷史亦是如此

朋友先講句, 唔好將自己既幻想變為合理化, 如果你質疑我既, 你可以選擇囉出證據去證明你既幻想.
我唔係催你, 但我真係想見下.

其實玩玩具槍既, 有人覺得似似地樣就收貨, 有人(好似我)雞蛋挑骨既唔滿意要自己再搜集資料自己再研究
個個人既界線都唔同, 當然, 玩具廠商冇理由就哂每一邊的人
好似Prime咁, 佢出得好認真, 佢出現代身已經係最似樣, 你又望下佢賣幾多錢一個槍身?

每個人追求唔同, 我有我玩時你有你玩, 點解我知我又唔想分享姐? 點解要等人問我先答姐?
又, 點解我答又咁多人反駁我姐?
唔信既可以當我耳偏風, 討論既可以討論, 反駁既囉出證據而唔好腦內補充, 我唔係第一次講
莊家&阿德佢地都有叫我自己開個post講marking點解我唔做呢?
就係因為有你地呢D咁既人存在(絕無半點侮辱成份)
就係因為有D反駁既人存在, 雖然我唔清楚反駁既理由, 究竟事實係咁丫? 還是幻想係咁?

講真, 呢件事上面我已經講到好嬲
嬲唔係嬲在你反駁我, 嬲唔係嬲在面子問題
賤格D講句, 我嬲係嬲在我明知你錯, 我明知你柒左, 但我又點唔番醒你
我打咁大段字, 你估我唔攰架? 我好得閒?

最後都講番句, 唔信我, 唔緊要
你搵到張相, 你照住張相黎做, 就一定唔會錯得哂

慢慢消化下啦
作者: 101653    時間: 10-5-2010 18:17

引用:
原帖由 wonglk 於 10-5-2010 17:42 發表

a2身並唔係colt專用....colt個身都係用代理商生產
同埋COLT同FN有撞到代理商

有本書係手真係易解釋好多?

不過都要講返句...好多野...都有可能
M16A1用現代下身
M16A2用A1下身
M4A1就用番A2下身

M16A1用14.5吋.750有坑Barrel
M16A2用16.1吋.750HeavyBarrel
M4A1用20吋A1型.625Barrel

好多野都有可能
作者: 101653    時間: 10-5-2010 18:33

講呢個Topic已經講到變哂質
誇越幾個post之後

由最開初講點樣做得似個現代身
講講下講到美軍公發M4A1
又講講下講到M4A1用A2下身出左咩問題
又再講講下講到M4A1係應該用A2下身既

我已經講到唔想講了
當係我錯, A2下身係岩既, 用現代身既錯哂
我係度講番聲對唔住, 我係全心全意老點大家既, 萬分抱歉

OFF TOPIC
作者: 蛇    時間: 11-5-2010 10:32

等港版開箱文...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-5-2010 15:57

VFZ

real steel(non mil type)

refer to this web pages, we can find that, now the type which vva are using is the full auto hammer. BUT VFZ.

http://www.notpurfect.com/main/ar15.htm

AR-15 Trigger group
[size=-1]Hook milled from hammer, no extension on disconnector, and less radical arc on selector switch. Internal portion of trigger is narrower

Top=AR-15 bolt carrier; Bottom=M-16 carrier
[size=-1]Note the rear of the carrier (left side of photos) where the AR-15 unit has been milled further back, than the M-16 version.
M-16 Standard Full Auto Trigger group
[size=-1]Note the hook on the upper portion of the hammer, also the extension on the back of the disconnector.
M-16 Tri-Burst Trigger Group
[size=-1]The Trigger group of the M-16A2, is nearly identical to the standard group, except for the special disconnector, and the ratchet set on the auto sear. Along with many other changes, that A2 version of the M-16 features three round burst capacity, but no full auto fire.

more over, i found that vfz one still have a big tooling line in front of the lower
作者: 1996600    時間: 8-6-2010 20:47

C兄,我想問把野幾錢??
作者: siriochow    時間: 8-6-2010 23:49

面京網表示有售了

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0