標題: 高達柯南首列中國反盜對象 [打印本頁]

作者: Paul    時間: 18-5-2010 21:47     標題: 高達柯南首列中國反盜對象

高達柯南首列中國反盜對象
(明報)2010年5月18日 星期二 11:50

中國把《機動戰士高達》和《名偵探柯南》列為反盜版重點對象,是日本    動畫首次列入其保護知識產權對象。

從事日本音樂、視頻等著作權保護工作的日本「文化產品海外流通促進機構」(CODA)稱,中國國家版權局4月向各地版權局下發了打擊盜版的通知。

大約約20部作品被指定為重點反盜版DVD對象,其中12部是在中國頗受歡迎的日本動畫。

通知要求,不僅要打擊盜版作品在店舖和網上的流通,還要對違反規定的企業追究刑事責任。

CODA評價此舉稱:「我們向中方要求的事情此次終於有了成果。」

但除盜版DVD外,還有大量未經授權的日本動畫和電視劇發布在視頻網站上。CODA事務局長永野行雄表示,正在採取研發多種應對視頻網站的措施,包括違法內容自動辨識系統等,並希望中方今後也能朝著流通正版的方向努力。(共同社)
作者: 噴泉    時間: 18-5-2010 22:05

下...咁弟時冇人做高達種..
死啦...到時睇唔到最新高達片囉
作者: Avenger    時間: 18-5-2010 22:10

引用:
原帖由 EYETMG241 於 18-5-2010 22:05 發表
放心,國內好多專業人仕一定會
現在好多電視台都可盜看,都係國內專業人仕的功勞
作者: 噴泉    時間: 18-5-2010 22:14

引用:
原帖由 Avenger 於 18-5-2010 22:10 發表

放心,國內好多專業人仕一定會
現在好多電視台都可盜看,都係國內專業人仕的功勞
咁又係...上次山寨佬跳防火牆咁強..加油呀
今次希望唔好失敗啦 ..
作者: derek_lok    時間: 18-5-2010 22:16

大陸某動畫有強烈Macross+Gundam影子, 會唔會成為取締對象
作者: 噴泉    時間: 18-5-2010 22:20

引用:
原帖由 derek_lok 於 18-5-2010 22:16 發表
大陸某動畫有強烈Macross+Gundam影子, 會唔會成為取締對象
嚼...個套[astro plan]..
唉..希望三色台唔好收購來播就得啦
作者: seamoncheng    時間: 18-5-2010 22:22

引用:
原帖由 EYETMG241 於 18-5-2010 22:20 發表

嚼...個套[astro plan]..
唉..希望三色台唔好收購來播就得啦
三色播唔播你都唔會睇架啦
作者: 噴泉    時間: 18-5-2010 22:25

引用:
原帖由 seamoncheng 於 18-5-2010 22:22 發表

三色播唔播你都唔會睇架啦
咁又係
作者: fire23wong    時間: 19-5-2010 08:26

引用:
原帖由 EYETMG241 於 18-5-2010 22:05 發表
冇左BT咪同upload space lor

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0