標題: 送禮自用..必備佳品 [打印本頁]

作者: GunSL    時間: 25-5-2010 23:00     標題: 送禮自用..必備佳品

送禮自用..必備佳品

圖片附件: IMG_4048.JPG (25-5-2010 23:00, 174.22 KB) / 該附件被下載次數 163

圖片附件: IMG_4058.JPG (25-5-2010 23:00, 168.26 KB) / 該附件被下載次數 158

圖片附件: IMG_4052.JPG (25-5-2010 23:06, 179.31 KB) / 該附件被下載次數 153

作者: Pan    時間: 25-5-2010 23:56

M-10 Heavy Barrel ?
作者: MS    時間: 26-5-2010 00:16

.38spl....唉....除咗差人無得揀焗住要外....揾鬼要咩
作者: khkenny2    時間: 26-5-2010 00:27

引用:
原帖由 MS 於 26-5-2010 12:16 AM 發表
.38spl....唉....除咗差人無得揀焗住要外....揾鬼要咩
係囉....穿透力低,stopping power又低
作者: MS    時間: 26-5-2010 00:44

引用:
原帖由 khkenny2 於 26-5-2010 00:27 發表

係囉....穿透力低,stopping power又低
子彈小事,支槍前準星後照門都無得較!拾到都喊餐死
作者: khkenny2    時間: 26-5-2010 01:15

引用:
原帖由 MS 於 26-5-2010 12:44 AM 發表

子彈小事,支槍前準星後照門都無得較!拾到都喊餐死
咁又係....較吾到真係死得人多
作者: gykl3344    時間: 26-5-2010 06:44     標題: 回覆 4# 的帖子

可用+P嗎!
跟9MM差不多.(差少少LA)
不過自衛好夠,特別少練槍的人來說,後座細,易控制
我都想買支

作者: SSD    時間: 26-5-2010 09:02

這些古董除香港警隊大量使用,
其實最好放入museum或用來做教材道具,
如何使用左輪鎗。
作者: dannytak    時間: 26-5-2010 09:45

其實大家希望明白警察用槍是要制止暴力,唔係下下攞命,所以用.38+p 中空彈都好夠,而於M10其實在用於警用槍械是合適,各位明白當差的唔係個個都是射擊高手,如果比支自動槍佢,分分鐘重亂曬龍,至於fix sight好處就是你打唔中係你技術問題,唔通個個拿阿公槍開工前zero完先開工咩!重有好多duty gun都係fix sight啦,比我打一樣50m打爆你個頭,我地打PPC 都有50m打,拿支輪一樣打到10仔9仔啦,
作者: GunSL    時間: 26-5-2010 10:34

引用:
原帖由 dannytak 於 26-5-2010 09:45 發表
其實大家希望明白警察用槍是要制止暴力,唔係下下攞命,所以用.38+p 中空彈都好夠,而於M10其實在用於警用槍械是合適,各位明白當差的唔係個個都是射擊高手,如果比支自動槍佢,分分鐘重亂曬龍,至於fix sight好處就是 ...
本人好同意tak兄的說話!雖然上面好多師兄覺得M10唔係一支好槍,又過時、但本人堅持M10係一支經典的槍 打ppc一流

作者: MS    時間: 26-5-2010 15:48

ms推薦人買槍超過100支,最經典是第一次出牌買七支槍 牌照科叫ms見警司(佢負責所有牌照包括麻雀館,舞院等等)....佢問ms七支多唔多d ms答佢
1..22 rifle
2..357
3..45
4.9mm
5.12ga shot gun
6.7.62mm
7..38spl M10
ms奇怪....M10 佢話M10係佢夢中情人!佢好細個時見到差人....有搶槍的沖動
lee個係記錄....上午由無槍至下午有七支槍....
作者: MS    時間: 26-5-2010 16:09

lee支Colt .38spl Officer ....前準星,後照門都較得

作者: MS    時間: 27-5-2010 00:24

作者: GunSL    時間: 27-5-2010 00:49

引用:
原帖由 MS 於 27-5-2010 00:24 發表
嘩正呀!古董呀!有錢都買唔到!
作者: dannytak    時間: 27-5-2010 11:38     標題: 回覆 11# 的帖子

我重記得當年去攞牌時連牌照課都唔使去,直接去range攞,都幾威,不過都要多謝ms哥,我當年攞牌時都是剛剛21歲(我都唔係有錢仔都係打份工),而家好多21歲的哥仔都是十下十下,
作者: MMC    時間: 27-5-2010 13:02

引用:
原帖由 khkenny2 於 26-5-2010 01:15 發表

咁又係....較吾到真係死得人多
一支鎗管只有4吋長嘅combat handgun要個adjustable sight黎做咩呢,
支鎗嘅來福線又唔係match grade,乜戰鬥用手槍需要match grade咁精確咩?

戰鬥手槍較吾到rear sight個MPI些少偏差死得人多?!
呢支係左輪呀,你以為係AW定PSG-1 sniper rifle呀?!

軍裝警察一律穫阿公派發158 grain Jacket Hollow Point佢地用,
又唔會好似HKRA班師兄咁樣一陣用下FMJ,轉個頭又用下SWC,校黎校去個sight把鬼呀!

未踫過實物一日淨對住個mon喺度紙上談兵,人云亦云嘅後生果然係唔同啲嘅!

作者: MMC    時間: 27-5-2010 13:11

引用:
原帖由 GunSL 於 25-5-2010 23:00 發表
送禮自用..必備佳品
師兄送A?A俾小弟?

我個gag夠爛未呀?
作者: MS    時間: 27-5-2010 15:44

引用:
原帖由 MMC 於 27-5-2010 13:02 發表

一支鎗管只有4吋長嘅combat handgun要個adjustable sight黎做咩呢,
支鎗嘅來福線又唔係match grade,乜戰鬥用手槍需要match grade咁精確咩?

戰鬥手槍較吾到rear sight個MPI些少偏差死得人多?! ...
好一句較嚟做乜野 好多pistols都係4"管....以你咁講唔洗Zeroing喇?其實你知不知乜野係zeroing
作者: GunSL    時間: 27-5-2010 19:38

引用:
原帖由 MS 於 27-5-2010 15:44 發表

好一句較嚟做乜野 好多pistols都係4"管....以你咁講唔洗Zeroing喇?其實你知不知乜野係zeroing
請問警察出更時會唔會每人先比10-50粒。38去"see佬”支槍然後至去行”B"
作者: hang2    時間: 27-5-2010 21:06

我吾係專家,但係鎗會玩支M10,覺得佢好準,好快速瞄準,打人形靶,夠曬啦!
作者: GunSL    時間: 27-5-2010 21:54

引用:
原帖由 hang2 於 27-5-2010 21:06 發表
我吾係專家,但係鎗會玩支M10,覺得佢好準,好快速瞄準,打人形靶,夠曬啦!
Me Too
作者: Hkpolice-Psu    時間: 27-5-2010 23:01

引用:
原帖由 MS 於 26-5-2010 15:48 發表
ms推薦人買槍超過100支,最經典是第一次出牌買七支槍 牌照科叫ms見警司(佢負責所有牌照包括麻雀館,舞院等等)....佢問ms七支多唔多d ms答佢
1..22 rifle
2..357
3..45
4.9mm
5.12ga shot gun
6.7.62mm
7 ...
只差5.56, NATO最基本都有了..
作者: dannytak    時間: 28-5-2010 00:20     標題: 回覆 16# 的帖子

我都同意,有時用FMJ同SWC在25m都唔會相差好遠,有時黑起上來,綀槍時用FMJ,比賽時無米就要用SWC啦,唔通唔打咩,
作者: MS    時間: 28-5-2010 00:40

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-5-2010 23:01 發表

只差5.56, NATO最基本都有了..
果時唔興5.56喎
作者: monopolyshiu    時間: 28-5-2010 00:43

引用:
原帖由 GunSL 於 27-5-2010 19:38 發表

請問警察出更時會唔會每人先比10-50粒。38去"see佬”支槍然後至去行”B"
唉唷唷..
我諗師兄同ms兄所考慮既方向唔同啦..

師兄講緊既係警察既需要/限制
MS兄應該係講緊普通人平時去燒槍吧
作者: MS    時間: 28-5-2010 00:44

引用:
原帖由 GunSL 於 27-5-2010 19:38 發表

cgf大把差人哥哥,問佢地喇
作者: 198uncle7    時間: 28-5-2010 01:07

引用:
原帖由 GunSL 於 25-5-2010 23:00 發表
送禮自用..必備佳品
師兄,請問你個支係咪真嘢來ka?事關小弟一直都係差人fans,好想有一把cap or BB既M10 4"重管,如果帥兄知道邊度可以揾到,可否通知小弟一聲,萬二分感激
作者: dannytak    時間: 28-5-2010 01:23     標題: 回覆 27# 的帖子

好像日本仔有出,去廣華街搵下啦
作者: dannytak    時間: 28-5-2010 01:31     標題: 回覆 25# 的帖子

其實可能大家以為M10是FIX Sight在玩槍角度可能麻麻,但在PPC比賽中fix sight的四吋左輪會納入為duty revolver組別,是另有樂趣的
作者: gykl3344    時間: 28-5-2010 06:34

M10 Fixed Sight 的最大好處是"夠簡單"夠basic同畫一,吳洗每人setting不同,不應與高檔/私伙槍比
有好多手槍都是fix sight,不見得有問題.
老實說小弟支PYTHON基本上教過一兩次之後都無點再較,
只不過有好過無,要basic可以吳要
作者: GunSL    時間: 28-5-2010 11:19

引用:
原帖由 gykl3344 於 28-5-2010 06:34 發表
M10 Fixed Sight 的最大好處是"夠簡單"夠basic同畫一,吳洗每人setting不同,不應與高檔/私伙槍比
有好多手槍都是fix sight,不見得有問題.
老實說小弟支PYTHON基本上教過一兩次之後都無點再較,
只不過有好過無,要ba ...
100%同意@總之打槍就係「各師各法~各有各玩法」
作者: theloggoo    時間: 28-5-2010 11:40

對於收工就要交鎗, 第ニ日開工又唔係必定攞番同一支鎗嘅工作講, 支鎗用"FIX西"好合理...
作者: GunSL    時間: 30-5-2010 09:16

引用:
原帖由 198uncle7 於 28-5-2010 01:07 發表

師兄,請問你個支係咪真嘢來ka?事關小弟一直都係差人fans,好想有一把cap or BB既M10 4"重管,如果帥兄知道邊度可以揾到,可否通知小弟一聲,萬二分感激
係廣華有啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0