標題: COLT PYTHON [打印本頁]

作者: gykl3344    時間: 28-5-2010 06:33     標題: COLT PYTHON

[img][/img]
這是小弟支PYTHON.  Bright ss finish. DISCOUNTINUE 咗之後就好少再打,當時本想買支COLT GOLD CUP,但結果買咗呢支,都係小弟其中一支DREAM GUN.其次小弟當時只是學生,無太多錢買子彈,貪佢可以平的話射.38spl,要夠power時可打.357mag
[img][/img]
呢支槍有一個好奇怪的特色,就系原裝槍柄竟然是鬆的 ,結果要換上hogue grip.不過唔好看
[img][/img]
PYTHON 最大的特色就是當押下TRIGGER時cylinder是鎖緊的,所以cylinder同槍管的alignment可以更準,另外trigger,hammer等等都極為順滑,拉一下可立即感到與一般S&W的分別.完全不同.

作者: dannytak    時間: 28-5-2010 14:33

記得當年呢支都要賣一萬元港紙左右,而家好難找parts,所以要好好keep住啊帥兄
作者: gykl3344    時間: 29-5-2010 08:02     標題: 回覆 2# 的帖子

請問你指當年是幾時?
小弟呢支是94買的,節約HK$6000.
你講得對,想買番粒花咗少少的鏍絲,搵咗好耐都搵唔到
作者: dannytak    時間: 29-5-2010 16:43     標題: 回覆 3# 的帖子

93年在hk,何姓的槍店,因為太貴,最後都是買S&W M686,不過一用就用了17個寒暑了 你是否是在hk買的?
作者: 囧樣佬    時間: 29-5-2010 17:41

恕小第冇知....香港有真槍賣?
作者: gtoray    時間: 29-5-2010 17:43

引用:
原帖由 囧樣佬 於 29-5-2010 17:41 發表
恕小第冇知....香港有真槍賣?
有...不過當然唔係隨街有
亦唔係個個買得...
作者: 囧樣佬    時間: 29-5-2010 18:43

要點先買到?要攞牌?奄槍?
作者: sam524    時間: 29-5-2010 18:54

引用:
原帖由 囧樣佬 於 29-5-2010 18:43 發表
要點先買到?要攞牌?奄槍?
當然要攞槍牌...
好似仲要警察一哥批先得...
作者: dannytak    時間: 29-5-2010 19:38     標題: 回覆 8# 的帖子

成日都有人問呢個問題 ,攞槍牌一定入左槍會先講啦,至於個槍牌是牌照課警司代行批的,唔使一哥
作者: MMC    時間: 29-5-2010 21:13

引用:
原帖由 dannytak 於 29-5-2010 19:38 發表
成日都有人問呢個問題 ,攞槍牌一定入左槍會先講啦,至於個槍牌是牌照課警司代行批的,唔使一哥
咪係囉,講到氣咳.....咳咳咳咳.....

香港地要擁有真槍必須先加入一個政府認可射擊會 (e.g. HK?A,猜拿根Club etc.),
先決條件要你冇刑事同精神病記錄,再修讀課程同埋經常出席射槍練習,到一段時間後,
該會班執委大人認為會員有能力安全操控槍械,先至推薦佢去考牌,假如合格就可以申請私人槍牌同買槍。
作者: Rager    時間: 29-5-2010 21:42

引用:
原帖由 sam524 於 29-5-2010 18:54 發表

當然要攞槍牌...
好似仲要警察一哥批先得...
警務處長(槍械牌照課主管代行)

作者: lover2006    時間: 30-5-2010 08:11

引用:
原帖由 MMC 於 29-5-2010 21:13 發表

香港地要擁有真槍必須先加入一個政府認可射擊會 (e.g. HK?A,猜拿根Club etc.),
先決條件要你冇刑事同精神病記錄,再修讀課程同埋經常出席射槍練習,到一段時間 ...
各位師兄, 其實買鎗呢個問題小弟都問過, 入左會自然D師傅會介紹清楚.
只係唔明買奄鎗又應點做呢 ? 個會既同事話要經佢地買, OK冇問題, 但係軍械如 rifle等係當 strategic item, 即使奄鎗都唔會俾 !
但又見其他師兄 show 佢地D珍藏, 其實師兄可否講講, 係味重有D什麼條件才可買 deact 既軍用鎗, 如長壽香 ......謝....
作者: dannytak    時間: 30-5-2010 10:01     標題: 回覆 12# 的帖子

其實奄左的rifle都可以出,其實買奄槍都要攞牌,不過唔使人推薦or入槍會,香港有兩間可以買奄槍的槍店,你其實去買的時候佢會幫你做手續,都唔麻煩的
作者: gykl3344    時間: 30-5-2010 10:44     標題: 回覆 13# 的帖子

請問香港d奄槍點奄法,燒死支槍管還是怎樣?是否永不超生?

作者: GunSL    時間: 30-5-2010 11:13

引用:
原帖由 MMC 於 29-5-2010 21:13 發表

先決條件要你冇刑事同精神病記錄,再修讀課程同埋經常出席射槍練習,到一段時間 ...
死啦我有精神病米唔洗打槍
作者: GunSL    時間: 30-5-2010 11:31

引用:
原帖由 gykl3344 於 30-5-2010 10:44 發表
請問d奄槍點奄法,燒死支槍管還是怎樣?是否永不超生?
人死不能服生!算啦師兄!其本上係唔能夠!但係世界上又無乜野係無可能!
作者: MS    時間: 30-5-2010 16:32

引用:
原帖由 gykl3344 於 30-5-2010 10:44 發表
請問d奄槍點奄法,燒死支槍管還是怎樣?是否永不超生?
在英國奄槍有規有矩,一視同仁...奄咗永不超生....任何人都可以自已搞掂 問題是...未奄之前係真槍,所以要有arms dealer牌

作者: 囧樣佬    時間: 30-5-2010 16:50

引用:
原帖由 dannytak 於 30-5-2010 10:01 發表
其實奄左的rifle都可以出,其實買奄槍都要攞牌,不過唔使人推薦or入槍會,香港有兩間可以買奄槍的槍店,你其實去買的時候佢會幫你做手續,都唔麻煩的
可吾可以講下系邊到?
小第只系好奇想知,冇諗過會買,冇咁ge經濟能力
作者: dannytak    時間: 30-5-2010 21:02     標題: 回覆 18# 的帖子

在銀河系-地球-亞洲-中國大陸-香港
作者: dannytak    時間: 30-5-2010 21:08     標題: 回覆 16# 的帖子

嘩你唔好咁講!呢道好多二五傻仔,一陣佢走去華華街亂噏,之後你老哥比人夜麻麻比人拍門就無謂啦
作者: MS    時間: 30-5-2010 21:40

引用:
原帖由 囧樣佬 於 30-5-2010 16:50 發表

可吾可以講下系邊到?
小第只系好奇想知,冇諗過會買,冇咁ge經濟能力
買乜,出得幾多錢
作者: gykl3344    時間: 31-5-2010 05:08

引用:
原帖由 GunSL 於 30-5-2010 11:31 發表

人死不能服生!算啦師兄!其本上係唔能夠!但係世界上又無乜野係無可能!
真慘.
小弟較幸運,d槍唔洗奄,唔系就無晒人生樂趣

作者: Andy    時間: 31-5-2010 09:44

d閹槍閹得靚唔靚?

作者: 囧樣佬    時間: 31-5-2010 17:32

引用:
原帖由 MS 於 30-5-2010 21:40 發表

買乜,出得幾多錢
例如一支奄左既g17要幾多錢到?洗吾洗一萬蚊- -
作者: b9296    時間: 31-5-2010 20:27

引用:
原帖由 囧樣佬 於 31-5-2010 17:32 發表

例如一支奄左既g17要幾多錢到?洗吾洗一萬蚊- -
去間鎗鋪問完有無貨之後(而家齋鎗都真係差唔多要一皮)就填份申請個人管有閹鎗既exemption(要寫埋你要邊支鎗 - 好似要俾埋s/n)- 申請成功之後就交$470(數量不限)既三年牌(但出咗牌之後想再加鎗既話就每支加$50)...

鎗方面 - 除左支鎗之外重要每支俾$2500手術費(以我所知長短鎗同價)- 鎗鋪閹完之後重要送去警方Ballistics度俾鬼頭驗(我試過要送成四五次差唔多年半後先放行)...

跟住 - 每次要攞支鎗出街前(剩係可以由鎗鋪攞返屋企又或者攞返支鎗去鎗鋪或鎗庫)都要事先(差唔多一個禮拜前)同牌照部攞“行街紙”寫明要幾時幾刻要攞支鎗去邊度(每次行程最多只可以兩個鐘)...過時既話又俾軍裝周到時就後果自負...

重有 - 每次需要離港超過72小時既話就要書面通知本區警署既指揮官(fax去都得)...
作者: hang2    時間: 31-5-2010 23:30

果然好Q多野........
作者: martinmhk    時間: 1-6-2010 01:32

重點係...閹鎗...
果然係有$$的師兄的玩意...
作者: carltam    時間: 2-6-2010 18:13

閹鎗?姐係把槍射唔到真彈?
咁買閹鎗洗唔洗牌?
作者: T-800    時間: 7-6-2010 17:03

講真:一般香港市民如非必要真係無謂買閹鎗玩........話買來玩,玩得咁煩您玩埋我果份,香港政府由頭到尾唔鼓勵市民玩鎗,同一支鎗係香港賣貴幾倍、見到個價眼怨不特只,仲要煩過達......,連打ISSF的.177 AIR Pistol 都當埋真鎗來管,法例嚴苛之極確係欧美少有............ 時代已過,軍醫現在只係一般香港市民,而且自問度叔,玩閹鎗絕無興趣、咁貴買支射得嘅返來要長放托兒所,真係咪搞........ ,要玩鎗细佬每年番外家2次玩下幾支古董就算

happy shooting!

作者: T-800    時間: 7-6-2010 17:05

引用:
原帖由 carltam 於 2-6-2010 18:13 發表
閹鎗?姐係把槍射唔到真彈?
咁買閹鎗洗唔洗牌?
上面講咗啦.........

作者: T-800    時間: 7-6-2010 17:14

小弟都好鍾意PYTHON個樣,但唔知是否習慣定軍醫食慣粉絲多過魚翅,硬覺得S&W M586 實射好用過佢...........

HAPPY SHOOTING!

作者: gykl3344    時間: 9-6-2010 08:16     標題: 回覆 31# 的帖子

你講得無錯,其實小弟都重有支586,6吋管,打ppc都係只用支586,完全無用過支PYTHON.

作者: T-800    時間: 9-6-2010 15:34

引用:
原帖由 gykl3344 於 9-6-2010 08:16 發表
你講得無錯,其實小弟都有重支586,6吋管,打ppc都係只用支586,完全無用過支PYTHON.
c-hing支m586是否香港訂,洗咗幾錢呢........?  

作者: carltam    時間: 9-6-2010 18:53

引用:
原帖由 T-800 於 9-6-2010 15:34 發表

c-hing支m586是否香港訂,洗咗幾錢呢........?  

貴幾倍姐!
作者: rho837    時間: 10-6-2010 00:25

Python is forever best sixshooter's choice! But too expensive modify into PPC revolver, stock S&W M10 is the best selection for PPC platform, but quality is vary, nearly 1 out of 5 suitable for the job. I love both guns.

作者: zgug    時間: 10-6-2010 00:55

引用:
原帖由 MS 於 30-5-2010 21:40 發表

買乜,出得幾多錢
SA80,AUG
作者: gykl3344    時間: 10-6-2010 08:07     標題: 回覆 33# 的帖子

小弟第一支手槍就係S&W586,'94年買的,當時節實港幣約2600.但唔係香港訂
請教一下,香港訂幾錢?

作者: dannytak    時間: 10-6-2010 23:54     標題: 回覆 37# 的帖子

我93年買,不過是686,$4600,586當年都要$4300

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0