標題: 三防機問題 [打印本頁]

作者: seal    時間: 30-5-2010 02:48     標題: 三防機問題

作者: ATM    時間: 30-5-2010 09:34

如果真係潛水,我建議買相機+潛水箱,
潛水DC最多十米,但係潛水就唔夠啦,
潛水箱有D去到40M 安全D

其實你預算幾多?有無諗過Canon G11+潛水箱?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2010 14:11

引用:
原帖由 ATM 於 30-5-2010 09:34 發表
如果真係潛水,我建議買相機+潛水箱,
潛水DC最多十米,但係潛水就唔夠啦,
潛水箱有D去到40M 安全D

其實你預算幾多?有無諗過Canon G11+潛水箱?
但係跌左就好甘下wor
作者: seal    時間: 30-5-2010 16:50

作者: seal    時間: 30-5-2010 17:04

作者: Francis    時間: 30-5-2010 17:12

G11/G10 加 防水箱的質同量都好都過 防水機小小, 而且在0 - 10m 真係好好用,
但可以唔計10m 以下的事了 因為:

一, 香港無咩潛點係超過20M 的
二, 香港的水真係差到....過左15M 左右就無電筒唔洗睇野, (有電筒都有1m視野左右的)
三, 因為水質太差, 普通 DC 的閃燈根本無用, 而無閃燈左右想影都影唔到,
想加潛水閃燈可以, 好用的 $3000 上下
四, 正常的最多野影/影到 都在 0 - 7.5m 的珊瑚中

所以以小弟的個人經驗, 買潛水機都係以預算同要的質計算好了
唔好想太深。
作者: adrianyahk    時間: 31-5-2010 03:11

之前買左部Olympus頂級十米機....用用下,發現佢平日影相真係太差,放又太貴,後尾放到都蝕左成千....三思!!!
作者: Vindicator    時間: 31-5-2010 09:28

caiso呢
作者: seal    時間: 31-5-2010 18:03

作者: adrianyahk    時間: 31-5-2010 23:08

我估.....嗱我估......落水,冇燈都唔會影到野,但唔係閃燈....係大光燈
我估.....拎多支電筒果d好d啦/
作者: Hkpolice-Psu    時間: 1-6-2010 10:56

潛水袋唔好諗...我試左, 就算成3舊果D都唔得, 點都有DD水入到...跟住就會起霧...
作者: seal    時間: 1-6-2010 22:50

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0