標題: 國貨SKS [打印本頁]

作者: gykl3344    時間: 9-6-2010 08:52     標題: 國貨SKS

呢支係小弟最平的一支槍.節實HKD600.00
由北方工業制造.口俓7.62X39
係D閱兵儀式上都可見到.
買番來全支槍都係油,好似係國貨公司買咗個鎚仔甘.
[img][/img]
個子彈夾比我整爛咗,要買番一個.支槍重有原裝槍帶同一條彈夾帶,油壺等,都係解放軍綠色.
[img][/img]
D木同RS出果D AK 一樣.
[img][/img]
上星期折出來洗,十幾年前打過廿槍後就無再打過,洗過,因為個彈夾成日jam.結果重比我玩爛埋.要換過個
[img][/img]

作者: tango10    時間: 9-6-2010 09:02

好正, 你可能要搵返把剌刀!
作者: gykl3344    時間: 9-6-2010 09:09     標題: 回覆 2# 的帖子

有gar,不過唔支點解個 buyonet lug 無咗裝唔到. 算la六佰文
下次映埋d相post出來.不過都好想買過支完整d嘅

作者: T-800    時間: 9-6-2010 16:09

呢支咁嘢準唔準.............?

happy shooting!
作者: 中校    時間: 9-6-2010 21:23

引用:
原帖由 T-800 於 9-6-2010 16:09 發表
呢支咁嘢準唔準.............?

100公尺外,半身人型靶,射擊20發子彈,全中靶,其中10發中10環
作者: tango10    時間: 9-6-2010 22:46

講起上來, 原來第一次打真槍就是佢.
當時玩具槍唔流行玩CAP 槍 碰啱改革開放, 於是跟人上深圳, 印象中好似是三元一粒. 當時真是好貴呀!

圖片附件: 56RIFLE.jpg (9-6-2010 22:46, 66.06 KB) / 該附件被下載次數 158

作者: fay_927    時間: 10-6-2010 00:02

玩過既真鐵第一把都係佢
作者: rho837    時間: 10-6-2010 00:20

I brought one long time ago! Hunt bores once and sold back to the police for semi-automatic rifle ban. It looks ugly but durable.
作者: pz6666    時間: 10-6-2010 11:44

超正!!!
作者: T-800    時間: 10-6-2010 13:41

引用:
原帖由 中校 於 9-6-2010 21:23 發表

100公尺外,半身人型靶,射擊20發子彈,全中靶,其中10發中10環
十分唔錯呀 ,但以上成績係正版SKS定國產SKS........?

作者: gykl3344    時間: 11-6-2010 10:39

引用:
原帖由 tango10 於 9-6-2010 09:02 發表
好正, 你可能要搵返把剌刀!
搵到la
[img][/img]

[img][/img]

重搵埋個跟槍嘅子彈袋,裝上身即刻好似個越共咁
[img][/img]
重有d762子彈
[img][/img]
作者: tango10    時間: 11-6-2010 11:21

請問相中子彈殼是用什麽物料做的? 因為印象中國產子彈殼是好特別, 用鐵殼做的!
作者: 中校    時間: 12-6-2010 02:08

引用:
原帖由 T-800 於 10-6-2010 13:41 發表

十分唔錯呀 ,但以上成績係正版SKS定國產SKS........?

在大陸射擊當然用國產SKS,我打獵都係揸SKS上山
作者: gykl3344    時間: 12-6-2010 11:25

引用:
原帖由 tango10 於 11-6-2010 11:21 發表
請問相中子彈殼是用什麽物料做的? 因為印象中國產子彈殼是好特別, 用鐵殼做的!
唔好意思,我都唔清楚,我估係..... 等我打一粒再睇吓
呢盒子彈係俄羅斯貨.123gr hollow point.
作者: tango10    時間: 13-6-2010 18:29

引用:
原帖由 gykl3344 於 12-6-2010 11:25 發表

唔好意思,我都唔清楚,我估係..... 等我打一粒再睇吓
呢盒子彈係俄羅斯貨.123gr hollow point.
咁一定唔同囉! 我好記得當時打完之後的火葯味好鬼勁, 同英佬火葯好唔同!
作者: husky    時間: 17-6-2010 00:31

引用:
原帖由 fay_927 於 10-6-2010 00:02 發表
玩過既真鐵第一把都係佢
me too
作者: Oscarpanzer    時間: 21-6-2010 20:30

The only real firearm I've ever fired

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0