標題: 香港2010靚模(動漫)展又尼啦~ [打印本頁]

作者: GHST    時間: 11-6-2010 23:56     標題: 香港2010靚模(動漫)展又尼啦~

動漫節兩場選美吸客 7•30開鑼 美少女漫畫家夏達料成焦點

(明報)2010年6月11日 星期五 05:05

【明報專訊】第12屆「香港動漫電玩節」將於7月30日開鑼,一連4天在灣仔會展舉行。鑑於會展租金上升,入場門券會由去年25元升至28元。活動邀請了多名中[url=]港台
[/url]動漫名家舉行簽名會,憑美貌及畫功迷倒無數中港台日「宅男」的內地漫畫家夏達料將成為焦點。亦有少女漫畫雜誌舉辦口靚模選舉,最年輕入圍女生年僅13歲。

「香港動漫電玩節」行政總裁梁中本表示,今年場地面積達13.5萬呎,是歷年最大,其中漫畫社、遊戲公司、動漫玩具、動漫精品和青年人創意地攤各佔面積約20%。他說﹕「預計活動比去年65萬人次增加5萬,至70萬人次,租金方面,過去3年會展場租上升約兩成,參展商亦要付較高租金,另外門票價格亦要提高(3元)。」這次有150個參展商參與。

門票加3元 至28元

去年「口靚模」出席[url=]書展
[/url]活動令引起社會爭議,有人甚至認為他們不應出席書展而應轉去[url=]動漫展
[/url],被問到作為口靚模發源地,會否擔心屆時引起混亂,梁中本表示大會給予參展商足夠自由,不會因此限制活動。展場會舉辦兩場少女選美,包括「2010ACG大賽」及少女漫畫雜誌舉辦的「Comic Fans Girls」,參賽者年齡介乎13至16歲,她們會化身成漫畫角色作才藝表演。

經典遊戲「超級瑪利歐(Super Mario)」全球累積銷售量超過2億套,即將有新產品推出,參展商將搭建「超級瑪利歐世界」讓各式人物及玩偶跳出遊戲屏幕,在舞台上與玩家對戰。去年約有3家內地參展商因產品侵權而被列入黑名單,不准再參展,今年[url=]海關
[/url]會首次在場擺放攤位。

中港台動漫名家20場簽名會
大會將邀請中港台動漫名家舉行20場簽名會,其中極受關注的內地80後美女漫畫家「夏達」將首次來港。來自杭州的夏達於2008年一舉奪得OACC金龍獎最佳故事漫畫少女組金獎,去年2月其長篇漫畫《子不語》登陸[url=]日本
[/url],刊於日本頂級漫畫雜誌《Ultra Jump》,成為唯一打入日本頂級漫畫雜誌的中國漫畫家。
除漫畫大受歡迎,夏達亦因貌美而備受追捧,有日本漫畫迷更說﹕「夏達清麗外表堪比動漫人物,甚至比漫畫人物還要美。」

大會將邀請中港台動漫名家舉行20場簽名會,其中極受關注的內地80後美女漫畫家「夏達」將首次來港。來自杭州的夏達於2008年一舉奪得OACC金龍獎最佳故事漫畫少女組金獎,去年2月其長篇漫畫《子不語》登陸日本    ,刊於日本頂級漫畫雜誌《Ultra Jump》,成為唯一打入日本頂級漫畫雜誌的中國漫畫家。

除漫畫大受歡迎,夏達亦因貌美而備受追捧,有日本漫畫迷更說﹕「夏達清麗外表堪比動漫人物,甚至比漫畫人物還要美。」

E+動漫完全扭曲晒動漫節本身既意思
去動漫節好次就係為左0靚模而去咁
還我只有ACG的動漫節
作者: sunny2014    時間: 11-6-2010 23:57

因為有佢地,今年都決定唔去
以上
作者: yiuchun1993    時間: 12-6-2010 00:07

有一堆人跟本唔係因為ACG而去
係因為d 0靚模
所以都係等佢開左一兩日先睇下去唔去
作者: GHST    時間: 12-6-2010 00:17

引用:
原帖由 sunny2014 於 11-6-2010 23:57 發表
因為有佢地,今年都決定唔去
以上
其實我前3-4年以無去.....我記得當時仲未出現0靚模
我唔再去係因為當時以開始變質
搵某同ACG完全無關既台灣組合做家賓
場內出現信用咭&國內某D同ACG完全無關既廠商展覽
絕望了

作者: 4jai    時間: 12-6-2010 02:45

我點樣都唔會再去
作者: seamoncheng    時間: 12-6-2010 02:48

上年去過怕怕喇...睇靚模果d友係到迫住哂
作者: 101653    時間: 12-6-2010 02:48

香港有動漫展架咩?
我以為係o靚模展黎架
作者: Kuznetsov    時間: 12-6-2010 08:51

唔太想去
作者: 4jai    時間: 12-6-2010 11:46

去動漫節,不如去maid cafe
作者: 米琳    時間: 16-6-2010 10:10

師兄真激動..."
小妹今年應該會去動漫節
不過唔入場(雖然會場有精品賣
,小妹對o靚模冇乜興趣XD
去年望住一班人係yes!果到打蛇餅都唔知為乜
所以今年去影下cosplay算
作者: MK~    時間: 16-6-2010 11:34

想去扮GHOST呀><
作者: seamoncheng    時間: 16-6-2010 13:18

引用:
原帖由 wonglk 於 12-6-2010 11:46 發表
正解
作者: 4jai    時間: 16-6-2010 14:18

引用:
原帖由 米琳 於 16-6-2010 10:10 發表
師兄真激動..."
小妹今年應該會去動漫節
不過唔入場(雖然會場有精品賣
,小妹對o靚模冇乜興趣XD
去年望住一班人係yes!果到打蛇餅都唔知為乜
所以今年去影下cosplay算
不得了
作者: 4jai    時間: 16-6-2010 14:23

動漫節有咩變質,大家心中有數
以前就只係港式漫畫多(無計啦資訊唔流通)
之後短期引入左日本漫畫
但時間不長,引入埋電玩原素
但都係d貴價少少既機,一般小學雞係果陣時係無可能話買就買
之後連online game都入埋去,加上現時小學雞開始富起來
入到會場媽兩聲就可以買"貴價機"同埋掃online game寶品
相對地動漫原素更少,小學雞入場人數大增
現時更有o靚模出現,增加不少怪叔叔入場
令動漫原素的動漫節降至最低

咁我去maid cafe舒舒服服飲杯野食個飯唔好
作者: pursuer    時間: 16-6-2010 22:53

CGF polo動漫特遣隊
作者: GHST    時間: 16-6-2010 23:57

引用:
原帖由 wonglk 於 12-6-2010 11:46 發表
maid cafe 我興趣就唔係好大...
我去M記比錢教主~都唔會比錢去動漫節
PS:反而我想香港開返間官方Gundam Cafe,近反日本個種設計........不過價錢就唔好近就得啦
作者: GHST    時間: 17-6-2010 00:05

引用:
原帖由 wonglk 於 16-6-2010 14:23 發表
動漫節有咩變質,大家心中有數
以前就只係港式漫畫多(無計啦資訊唔流通)
之後短期引入左日本漫畫
但時間不長,引入埋電玩原素
但都係d貴價少少既機,一般小學雞係果陣時係無可能話買就買
之後連online game都入埋去 ...
其實我又覺得就game本身問題唔大既.......
唔好下下係online game就得啦...(直指某D專做小學雞online game既展商 )
因為始終ACG就有GAME既意思....
作者: 亞爾多    時間: 17-6-2010 12:28

o靚模退散

不過動漫節會有折......
作者: 4jai    時間: 17-6-2010 13:07

引用:
原帖由 GHST 於 17-6-2010 00:05 發表

其實我又覺得就game本身問題唔大既.......
唔好下下係online game就得啦...(直指某D專做小學雞online game既展商 )
因為始終ACG就有GAME既意思....
此game不同彼game
小學雞拎支10蚊手槍又同其他玩wargame既人士一樣?
作者: fatchicken22    時間: 17-6-2010 13:13

我去動漫展係睇地攤
小弟有年賣Tee 賺一倍
作者: sunny2014    時間: 17-6-2010 13:29

大家估下今年仲有無phantom排公仔?
作者: 4jai    時間: 17-6-2010 13:31

有傳聞話p靚模已走
是否屬真?
作者: 亞爾多    時間: 17-6-2010 13:32

引用:
原帖由 wonglk 於 17-6-2010 13:31 發表
有傳聞話p靚模已走
是否屬真?
係就最好啦
作者: MK~    時間: 17-6-2010 13:56

引用:
原帖由 fatchicken22 於 17-6-2010 13:13 發表
我去動漫展係睇地攤
小弟有年賣Tee 賺一倍
同感,今年要去搵下有冇juneの工作と物欲日記出既紙模…上年有人見到><
同埋睇下今年會請到咩人黎香港,上年有中村翔子^^我要平野綾><雖然冇可能T^T(最緊要佢病好就得啦^^)

同埋去睇下買漫畫有咩送啦…
作者: queen    時間: 17-6-2010 14:41

引用:
原帖由 wonglk 於 17-6-2010 13:31 發表
有傳聞話p靚模已走
是否屬真?
No way la...
All company need promotor......
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-6-2010 21:29

引用:
原帖由 queen 於 17-6-2010 14:41 發表

No way la...
All company need promotor......
o靚模,model同promotor,三樣野都唔同
o靚模係比娛版寫開o個d,model係最少都比印刷傳媒搵o黎做demo,連呢兩個條件都無o個d就唔算係o靚模/model
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-6-2010 21:33

引用:
有傳聞話p靚模已走
是否屬真?
online game o個邊8成唔會,xbox 以慣例而言會搵一個半個奀星,其他的就係d駁上位的女
作者: m82a1m40a1    時間: 17-6-2010 21:40

早幾年開始多online game商展覽已經冇去
其實一開始係幾好,ACG相關only
一多左其他野就開始出事........

作者: 亞爾多    時間: 17-6-2010 22:05

引用:
原帖由 追逐者 於 16-6-2010 22:53 發表
CGF polo動漫特遣隊
如果去既話我會著polo
?過依度有無人去?
作者: seamoncheng    時間: 17-6-2010 23:10

引用:
原帖由 亞爾多 於 17-6-2010 22:05 發表

如果去既話我會著polo
?過依度有無人去?
真係無靚模先算啦...如果唔係又要同d狗公迫餐死既就真係無謂
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-6-2010 23:28

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 17-6-2010 21:40 發表
而家會少d ga la
作者: 亞爾多    時間: 18-6-2010 00:06

引用:
原帖由 seamoncheng 於 17-6-2010 23:10 發表

真係無靚模先算啦...如果唔係又要同d狗公迫餐死既就真係無謂
我班fd話去又叫埋我去
應該都會去架喇

佢地好似話八月一…
作者: MK~    時間: 18-6-2010 00:12

我第一日會去…去睇下有咩掃=.=
上年見到林擒(來自air gear)個figure><
作者: 米琳    時間: 18-6-2010 03:59

小妹應該會第四日去一次...
其他日子要請到假先得(去黎都係睇cosplay)

作者: 101653    時間: 18-6-2010 04:59

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 17-6-2010 21:40 發表
一年比一年多小學雞OnlineGame
一年比一年多無謂攤檔
近年仲引入大量靚毛
Cosplay又一年比一年差

呢個仲係動漫展咩?
作者: 米琳    時間: 18-6-2010 05:02

引用:
原帖由 101653 於 18-6-2010 04:59 發表

一年比一年多小學雞OnlineGame
一年比一年多無謂攤檔
近年仲引入大量靚毛
Cosplay又一年比一年差

呢個仲係動漫展咩?
師兄少左樣野...
依家仲越黎越多小學雞入場...
小妹試過後面有幾個小學生係我後面大大聲聲咁傾..
可憐小妹我每年都是自己一個去
作者: 101653    時間: 18-6-2010 05:10

引用:
原帖由 米琳 於 18-6-2010 05:02 發表

師兄少左樣野...
依家仲越黎越多小學雞入場...
小妹試過後面有幾個小學生係我後面大大聲聲咁傾..
可憐小妹我每年都是自己一個去
成班入場坐住係度打機既o靚仔又有
信用卡/ 話梅等等攤檔又有
著住軍服 (仲衰過去比錢場派比你果D衫褲) 就話cosplay既又有
明明身高唔夠5尺但又要著成尺高既高跟鞋既Cosplayer又有
D人排隊排到打尖仲聲大夾惡既又有
野食攤霸住D位係度打機吹水幾粒鐘都唔比人坐既又有

作者: GHST    時間: 18-6-2010 06:49

引用:
原帖由 101653 於 18-6-2010 05:10 發表

著住軍服 (仲衰過去比錢場派比你果D衫褲) 就話cosplay既又有
明明身高唔夠5尺但又要著成尺高既高跟鞋既Cosplayer又有
D人排隊排到打尖仲聲大夾惡既 ...
係一個動漫展可以睇到部分香港人既心態...太自我中心...

話說一諗起有機會去日本讀書就興奮啦~得行可以去聖系地行下
又有機會一睹Comic Market既實況...  
(某:喂~醒下啦....讀好你D日文先啦
作者: queen    時間: 18-6-2010 09:00

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-6-2010 21:29 發表

o靚模,model同promotor,三樣野都唔同
o靚模係比娛版寫開o個d,model係最少都比印刷傳媒搵o黎做demo,連呢兩個條件都無o個d就唔算係o靚模/model
.....原來....我識個d.......算係model...

我還不知邊日去....探朋友...

作者: 4jai    時間: 18-6-2010 13:02

引用:
原帖由 101653 於 18-6-2010 05:10 發表

D人排隊排到打尖仲聲大夾惡既 ...
呢句真係讚好
作者: 米琳    時間: 18-6-2010 13:10

引用:
原帖由 wonglk 於 18-6-2010 13:02 發表

呢句真係讚好
但係小妹都係果種...
(小妹對高鞋大約3寸左右)
作者: 蕉皮    時間: 18-6-2010 13:12

引用:
原帖由 米琳 於 18-6-2010 13:10 發表

但係小妹都係果種...
(小妹對高鞋大約3寸左右)
著左之後有無6尺?
作者: 4jai    時間: 18-6-2010 13:33

就算你鐘意咩角色都好
你外形唔似,點樣去用身體以外既野去補足都冇用
作者: 米琳    時間: 18-6-2010 13:45

引用:
原帖由 蕉皮 於 18-6-2010 13:12 發表

著左之後有無6尺?
有175cm....6尺我都唔知係幾多...

咁身形唔似就好多都係...
但係講真..香港既cosplayer大部份都係對角色有愛先會出..
不過偽cos就真係唔係咁好
作者: 4jai    時間: 18-6-2010 14:00

引用:
原帖由 米琳 於 18-6-2010 13:45 發表

有175cm....6尺我都唔知係幾多...

身形唔似就好多都係...
但係講真..香港既cosplayer大部份都係對角色有愛先會出..
不過偽cos就真係唔係咁好
咪埋自己對眼
行入會場,你摸到10條友隨時10條友都係咁
不過人地係因為有愛定隨波續流...不知道了
作者: 米琳    時間: 18-6-2010 14:05

引用:
原帖由 wonglk 於 18-6-2010 14:00 發表

咪埋自己對眼
行入會場,你摸到10條友隨時10條友都係咁
不過人地係因為有愛定隨波續流...不知道了
但係..小妹有一班朋友都係咁.."
叫我去cos先果個更加

作者: 4jai    時間: 18-6-2010 14:22

引用:
原帖由 米琳 於 18-6-2010 14:05 發表

啦,姐姐,呢到唔比就咁出icon回post架
快d同我加返兩隻字
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-6-2010 21:49

引用:
原帖由 queen 於 18-6-2010 09:00 發表

.....原來....我識個d.......算係model...

我還不知邊日去....探朋友...
你識o個d千祈唔好比人列做o靚模,出事機率接近100%
作者: 4jai    時間: 18-6-2010 23:49

引用:

叫我去cos先果個更加
所以先難有比人覺得"好"既cosplayer
作者: 101653    時間: 18-6-2010 23:53

引用:
原帖由 wonglk 於 18-6-2010 13:33 發表
就算你鐘意咩角色都好
你外形唔似,點樣去用身體以外既野去補足都冇用
非常讚同
5尺幾既就Cos夏娜
5尺唔夠又飛機場就扮YOKO

你地唔覺不倫不類?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-6-2010 23:56

引用:
原帖由 101653 於 18-6-2010 23:53 發表

非常讚同
5尺幾既就Cos夏娜
5尺唔夠又飛機場就扮YOKO

你地唔覺不倫不類?
嗯.........動漫人物都係創作出o黎,又真係好難要有個人cos到十足十的....
作者: 101653    時間: 18-6-2010 23:57

引用:

叫我去cos先果個更加
記住一樣野
Cosplay唔係自己一班人玩
你地唔好唔記得, 你地為興趣而玩Cosplay
係為左比觀眾睇架, 如果觀眾覺得你地唔掂, 係你地既失敗
你話如果唔係比觀眾睇既, 死埋一二角係屋企扮到夠啦, 洗乜去動漫展姐?
作者: 101653    時間: 19-6-2010 00:00

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-6-2010 23:56 發表

嗯.........動漫人物都係創作出o黎,又真係好難要有個人cos到十足十的....
唔係十足十
先唔講個cosplayer係咪靚仔靚女
但都起碼有個接近既body你先好扮啦
4尺高既人扮個6尺角色, 仲要肥仔扮瘦仔, 著對成尺高既鞋

有咩意義姐?
作者: 4jai    時間: 19-6-2010 00:08

引用:
原帖由 101653 於 18-6-2010 23:57 發表

記住一樣野
Cosplay唔係自己一班人玩
你地唔好唔記得, 你地為興趣而玩Cosplay
係為左比觀眾睇架, 如果觀眾覺得你地唔掂, 係你地既失敗
你話如果唔係比觀眾睇既, 死埋一二角係屋企扮到夠啦, 洗乜去動漫展姐
?
雖則你說得恨但不失道理
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 19-6-2010 00:09

引用:
原帖由 101653 於 19-6-2010 00:00 發表

唔係十足十

有咩意義姐?
無o既,同而家d 女一樣,無樣無身高都想做model,但係又真係有人搵佢地影野一樣
作者: 4jai    時間: 19-6-2010 00:36

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 19-6-2010 00:09 發表

無o既,同而家d 女一樣,無樣無身高都想做model,但係又真係有人搵佢地影野一樣
呢個真係數碼相機出現既後遺症...
作者: yamyamchan    時間: 19-6-2010 12:58

我記得我中一個時應該係3-4年前去都未有咩o靚模 去到可以睇下d高達啊 漫畫等,同班fd係一面當散步 , 之後我冇去1,2年 到我中三去個時 哇 頂....好版花生醬 多左勁多龍友同怪叔叔 個個戴晒有色眼鏡睇啊睇 影啊影 等有卡路行下都唔得 之後入左去一陣就 閃~ 之後ge動漫節我都唔會再去
作者: queen    時間: 21-6-2010 08:52

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-6-2010 21:49 發表

你識o個d千祈唔好比人列做o靚模,出事機率接近100%
I think....they will not been label to "o靚模" la....I think...
作者: gf13vergil    時間: 21-6-2010 10:16

引用:
原帖由 101653 於 19-6-2010 00:00 發表

唔係十足十

有咩意義姐?
可惜有部分人 都系甘樣做 穿既高鞋 成4-6吋
(要跟返角色高度又如何,個角色根本冇穿高鞋) 呢種做法 好多時都系自打嘴巴
用比例形式,重好過~!!!
作者: peterchk    時間: 23-6-2010 21:49

幾點open ???
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-6-2010 22:52

引用:
原帖由 queen 於 21-6-2010 08:52 發表

I think....they will not been label to "o靚模" la....I think...
呢d係娛記決定
作者: T-800    時間: 25-6-2010 16:53

香港書展軍醫年年都有份搞,但年年都無乜興趣搞o靚模show,下次試下搞"中模、老模"睇睇...........

happy shooting!

作者: 噴泉    時間: 29-6-2010 16:35

去動漫展搞...姐係起到阻塞通道..
平時都人多啦...今次又多左d唔係為動漫而來既人...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0