標題: 二次大戰時傳說的秘密武器(18樓加新圖) [打印本頁]

作者: JBL    時間: 13-7-2010 22:26     標題: 二次大戰時傳說的秘密武器(18樓加新圖)

作者: 筲箕    時間: 14-7-2010 00:09

日本繼神風機之後 又一自殺兵器 櫻花彈
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%AB%BB%E8%8A%B1%E5%BD%88
原來係擊中過美軍軍艦

作者: faihk    時間: 14-7-2010 00:13

好有趣ga資料! thx for sharing
作者: 亞爾多    時間: 14-7-2010 00:14

點解第一幅圖我諗起強襲魔女
作者: jn_jona    時間: 14-7-2010 01:41

上面180tone果架野好似叫做鼠式,只係出過兩架,第二架個炮台未完成,
第一架,係路上壞左,所以無戰蹟
作者: kimkileo    時間: 14-7-2010 02:20

第一幅圖果架係叫Horten 2-29......

作者: kimkileo    時間: 14-7-2010 02:32

多謝樓主分享......不過樓主可多用網上搵到既真實圖片黎代替CG圖......

作者: kit1cc    時間: 14-7-2010 09:56

thx for sharing!真係唔講唔知咁勁
作者: Koman    時間: 14-7-2010 13:52

德國 design 真利害.
作者: yiuchun1993    時間: 14-7-2010 15:24

其實佢地整到咁大部有咩實際用途?
細返少少唔好咩?
作者: 資源回收筒=人=    時間: 14-7-2010 15:54

如果真係打多幾年 我諗仲多
作者: kimkileo    時間: 14-7-2010 16:49

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 14-7-2010 15:54 發表
如果真係打多幾年 我諗仲多
都冇得捱多幾年.....德國既資源都消耗得7788.......
作者: herrick-chang    時間: 14-7-2010 18:42     標題: 回覆 11# 的帖子

左盟軍、右紅軍夾擊(加埋都幾百萬軍隊),想唔輸都幾難
作者: 資源回收筒=人=    時間: 15-7-2010 18:55

引用:
原帖由 herrick-chang 於 14-7-2010 18:42 發表
左盟軍、右紅軍夾擊(加埋都幾百萬軍隊),想唔輸都幾難
一子錯 滿盆皆落索
作者: crazy_herman    時間: 15-7-2010 19:49

引用:
原帖由 kimkileo 於 14-7-2010 16:49 發表

都冇得捱多幾年.....德國既資源都消耗得7788.......
過多幾年德國可能男丁都冇淨
作者: Vindicator    時間: 15-7-2010 20:02

引用:
原帖由 kimkileo 於 14-7-2010 02:20 發表
第一幅圖果架係叫Horten 2-29......

http://airpower.callihan.cc/gallery/HortenW ...
飛到咩
作者: kimkileo    時間: 15-7-2010 21:18

引用:
原帖由 Vindicator 於 15-7-2010 20:02 發表

飛到咩
飛到...1944年試飛成功
作者: JBL    時間: 15-7-2010 21:35

作者: Vindicator    時間: 15-7-2010 21:47

引用:
原帖由 kimkileo 於 15-7-2010 21:18 發表

飛到...1944年試飛成功
b2遠祖
作者: Vindicator    時間: 15-7-2010 21:49

引用:
原帖由 JBL 於 15-7-2010 21:35 發表
[img]http://image2.sina.com.cn/jc/upload/71/5169/20051107/1130/226043/226052.jpghttp://image2.sina.com.cn/jc/upl ... 0/226043/226051.jpg[/img]EWM A6技術數據 動力-----------------EMW火箭發動機和 ...
有想像力
但當時科技追唔到
作者: jackieyue    時間: 15-7-2010 21:57

引用:
原帖由 Vindicator 於 15/7/2010 21:49 發表

有想像力
但當時科技追唔到
唔一定...我相信如果德國冇輸...仲有錢既話...佢當年好有可能會整到出黎...
作者: Ethan_meu    時間: 23-7-2010 12:55

D詨計上得太空
作者: yamyamchan    時間: 23-7-2010 13:00

D野個椒咁怪GE...想像唔到
作者: AK-47    時間: 23-7-2010 20:05

德國d野真係幾勁
作者: tinyau1134    時間: 23-7-2010 20:45

飛碟
我諗起一套未上映既戲
"Iron Sky"又係講納粹德軍
http://www.youtube.com/watch?v=4KEueJnsu80&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=DeAfoiN5SDw

作者: kimkileo    時間: 23-7-2010 21:50

美國佬拎左德國飛碟機既concept首先做做呢架 .......

XF5U1....

之後.....VZ-9 AVRO CAR

作者: derek_lok    時間: 23-7-2010 22:21

我又覺得即使成功投入戰場, 亦都未必可以扭轉戰局, 1944納粹德國已經係強弩之末...

話時話, 點解咁多圖都無ME-262??
作者: kimkileo    時間: 24-7-2010 00:00

引用:
原帖由 derek_lok 於 23-7-2010 22:21 發表
我又覺得即使成功投入戰場, 亦都未必可以扭轉戰局, 1944納粹德國已經係強弩之末...

話時話, 點解咁多圖都無ME-262??
因為me-262都唔係"傳說的秘密武器"......佢已經係實戰咁做左1430架......

作者: siriochow    時間: 24-7-2010 00:19     標題: 回覆 21# 的帖子

就算有錢都無用,德國工業唔夠美國黎,國家唔大資源唔多,就算正到都無法大量生產,德國好多秘密野都係停係圖紙上未能實現到,相對美國就工業差好遠,美國都好多奇特idea但他都都可以一一實現到
作者: martinmhk    時間: 26-7-2010 23:39

d戰機有d 似1942,
飛碟>>>>metal slug 2?!? >>天煞!?!
作者: MG-42    時間: 27-7-2010 01:18

作者: siriochow    時間: 28-7-2010 02:07     標題: 回覆 31# 的帖子

其實德國唔係以上幾樣都由他們發明,首先噴氣引擎英國以經先過佢,奧海因晚了一些,火箭引擎更不是德國發明早就有美國罗伯特•哈金斯•戈达德發明先同時間蘇聯的齐奥尔科夫斯基也有自己的火箭引擎設計圖,他當時以經研究宇宙航行的理論,但說理論與方程式計算就齐奥尔科夫斯基較早但實行就戈达德較先,當然德國也有對此極大興趣的發明家。
Go-229有塗防雷達塗層嗎??不是從原材料入手用導電差的材料做Go-229有radia電子方面美國就更加比德國勁,VT信管
德國能設計,但沒有好support,相信虎式呢個野用既金屬更是很高要求,但注定就係希有金屬德國很有限,加工困難的虎式更是德國工業的一大問題!做把鎗的金屬都經常要把要求降底
作者: westdog    時間: 29-7-2010 14:00

就正如德國唔係無諗過造原子彈,只係因為資源缺乏,同埋人手唔夠美國多,
當年美國係中部可以清空成個城去提煉濃縮油就知佢地係痴線,
所以正如樓上所講,德國係有好設計,但係人少地方小,美國就算COPY人地設計都有大把人手同資源地方去做~
其實現在的中國同當年的美國差不多,所以美國先咁驚中國掘起~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0