標題: 外地帶用完既彈殼番香港可以嗎 ? [打印本頁]

作者: silvano126    時間: 19-7-2010 22:06     標題: 外地帶用完既彈殼番香港可以嗎 ?

小弟就黎去泰國玩幾日 , 行程中有得打真槍 , 有 .38 , .45 , 5.56 打

想問一問師兄們 , 帶10粒用完既彈殼番香港有冇問題 ?

唔該哂

無聊野...

作者: sam524    時間: 19-7-2010 22:08

唔可以...
作者: phantomDx    時間: 19-7-2010 22:09

法例上係唔得既
不過係人地會唔會check到
好多時海關都唔係太嚴
作者: adlar    時間: 19-7-2010 22:12

引用:
原帖由 silvano126 於 19-7-2010 22:06 發表
小弟就黎去泰國玩幾日 , 行程中有得打真槍 , 有 .38 , .45 , 5.56 打

唔該哂
應該唔得
,用完既彈殼可以reload循環再用,係判定為彈藥
係香港靶場燒鎗帶用完既彈殼出靶場係違法的
我想其他師兄可以更詳細解說
作者: 冥亞帝.劍    時間: 19-7-2010 22:13

引用:
原帖由 silvano126 於 19-7-2010 22:06 發表

唔該哂
絕對有問題,絕對絕對絕對唔可以帶彈殼入境,在香港有使用過之彈殼亦是違法
作者: adlar    時間: 19-7-2010 22:15

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 19-7-2010 22:13 發表

絕對有問題,絕對絕對絕對唔可以帶彈殼入境,在香港有使用過之彈殼亦是違法
你覺得出到境咩
作者: silvano126    時間: 19-7-2010 22:15

引用:
原帖由 phantomDx 於 19-7-2010 22:09 發表
法例上係唔得既
不過係人地會唔會check到
好多時海關都唔係太嚴
都係博唔過...
作者: 冥亞帝.劍    時間: 19-7-2010 22:16

引用:
原帖由 adlar 於 19-7-2010 22:12 發表

應該唔得
,用完既彈殼可以reload循環再用,係判定為彈藥
係香港靶場燒鎗帶用完既彈殼出靶場係違法的
我想其他師兄可以更詳細解說
章:238  標題: 火器及彈藥條例 憲報編號: L.N. 193 of 2000
條: 13 條文標題: 無牌管有槍械或彈藥 版本日期: 26/11/2000

--------------------------------------------------------------------------------

第III部

罪行

(1) 任何人除非─
(a) 持有槍械或彈藥的管有權牌照或經營人牌照;或
(b) (由2000年第14號第10條廢除)
否則不得管有該等槍械或彈藥。
(2) 任何人違反第(1)款,即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處罰款$100000及監禁14年。 (由1984年第59號第2條修訂)

章:
238  標題: 火器及彈藥條例 憲報編號: L.N. 193 of 2000
條: 2 條文標題: 釋義 版本日期: 26/05/2000

--------------------------------------------------------------------------------

(1) 在本條例中,除文意另有所指外─
“手槍型氣槍”(air pistol) 包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑的手槍; (由2000年第14號第2條增補)
“火器”(firearm) 指任何種類致命的身管武器,該類武器可發射射彈、子彈或投射物; [比照 1968 c. 27 s. 57(1) U.K.]
“仿製火器”(imitation firearm) 指以下任何東西─

(a) 外形像火器,但並非本條內該詞的定義所指的;
(b) 外形像長槍型氣槍、氣槍或手槍型氣槍,但並非本條“槍械”定義(b)段所指的;
(c) 外形像榴彈,但並非本條“彈藥”定義所指的;
“委任”(appoint) 包括僱用; (由2000年第14號第2條增補)
“長槍型氣槍”(air rifle) 包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑的長槍; (由2000年第14號第2條增補)
“保安護衞員”(security guard) 指根據《保安及護衞服務條例》(第460章)獲發給或獲續期的許可證的持證人,該許可證是有效於護衞任何財產或防止或偵測任何罪行的發生,或兩者皆然; (由1994年第97號第34條代替)
“指明格式”(specified form) 就本條例的任何目的而言,指根據第58條就該目的而指明的格式,包括根據該條決定的詳情; (由2000年第14號第2條增補)
“負責人員”(responsible officer)—
(a) 就法團而言,指身為該法團的董事局成員的人;
(b) 就由人組成的不屬法團的組織而言,指身為該組織的管理當局或執行委員會(不論稱謂如何)的成員並擔任會長、主席、副主席、秘書或相類性質職位的人;或
(c) 指在任何法團或由人組成的不屬法團的組織擔任職位,並負完全或主要責任管理該法團或組織的任何其他人; (由2000年第14號第2條增補)
“持牌人”(licensee) 指獲批給牌照的人;
“氣槍”(air gun) 包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑的槍; (由2000年第14號第2條增補)
“射擊場”(shooting range) 指根據第46B條獲認可為射擊場的地方或處所; (由2000年第14號第2條增補)
“射擊場主任”(range officer) 指根據第46C條獲認可為射擊場主任的人; (由2000年第14號第2條增補)
“射擊會”(shooting club) 指法團或由人組成的不屬法團的組織,而其宗旨是其會員可使用槍械及彈藥作康樂活動、體育活動或比賽之用; (由2000年第14號第2條增補)
“處長”(Commissioner) 指警務處處長,而就處長在本條例下的任何特定權力、職能或職責而言,亦指依據第50條有權限行使或執行該權力、職能或職責的人;
“牌照”(licence) 指─
(a) 經營人牌照;
(b) 管有權牌照;
“經營”(deal in) 指─
(a) 製造、儲存、出售、出租、放棄管有、供應、進口、出口、取得、購買、租用、取得管有、運送、修理、測試、試驗或提出作出以上任何活動; (由2000年第14號第2條修訂)
(b) 為出售或出租而展示,或為儲存、出售、出租、供應、運送、修理、測試或試驗而管有;
“經營人”(dealer) 指以生意或業務的方式經營槍械或彈藥的人,但不包括任何第3條所提述的人;
“經營人牌照”(dealer's licence) 除第(4C)款另有規定外,指根據第27(3)或30(1)(b)條批給的牌照; (由2000年第14號第2條修訂)
“認可代理人”(approved agent) 指根據第12A(2)條獲認可為代理人的人; (由2000年第14號第2條增補)
“管有權牌照”(licence for possession) 除第(4C)款另有規定外,指根據第27(2)或30(1)(a)或(b)條批給的牌照; (由2000年第14號第2條修訂)
“槍械”(arms) 指─
(a) 任何火器;
(b) 可發射任何射彈、子彈或投射物,而槍口能量超過2焦耳的長槍型氣槍、氣槍或手槍型氣槍;
(c) 經設計或改裝以藉在有或沒有直接接觸人體的情況下施加的電擊以使人昏暈或不能動彈的任何便攜式器件;
(d) 任何槍、手槍或其他推動器或投彈器,可從其中發射或藉以發射容載氣體或化學品的投射彈者;
(e) 發射有害液體、氣體、粉末或其他類似東西的任何武器(包括容載任何有害液體、氣體、粉末或其他類似東西的煙霧劑,而該等有害液體、氣體、粉末或其他類似東西在一般行業或家居使用時並非煙霧劑形式的);
(f) 無論以何種動力驅動的任何魚叉或魚槍;
(g) 行政長官會同行政會議為施行本條例而在根據第52條所訂規例中宣布為屬“槍械”定義所指的任何其他東西; (由1999年第13號第3條修訂)
(h) 用作或擬用作供以上各段範圍內任何槍械發射投射物的元件,以及經設計或改裝用作減低該等槍械鳴響時發出的聲音或火光的該等槍械的配件, (由2000年第14號第2條修訂)
但不包括─
(i) 任何“槍彈推動打釘工具”,而該工具是在根據《工廠及工業經營條例》(第59章)所訂的有關該工具的規例中經界定者;
(ii) 任何彈弓、彈叉、弓或其他類似武器,
除非此等物件已憑藉(g)段所提述的規例得以包括在內,則屬例外;
“槍械庫”(armoury) 指根據第46A條獲認可的圍封範圍; (由2000年第14號第2條增補)
“彈藥”(ammunition) 指─
(a) 供“槍械”定義(a)、(b)、(c)、(d)及(g)段範圍內的槍械使用的彈藥;
(b) 容載或經設計或改裝以容載任何“槍械”定義(e)段範圍內的有害液體、氣體、粉末或其他類似東西的彈藥;
(c) 榴彈、炸彈或其他相類的投射物(不論是否可與槍械配合使用),以及此等物體的信管、雷管及引爆管;
(d) 根據《工廠及工業經營條例》(第59章)所訂有關槍彈推動打釘工具規例所界定的“槍彈”;
(e) 行政長官會同行政會議為施行本條例而在根據第52條所訂規例中宣布為彈藥的任何東西; (由1999年第13號第3條修訂)
(ea) 射彈、子彈或投射物,或構成(a)、(b)、(c)、(d)或(e)段所指的彈藥的某件物品的並非屬射彈、子彈或投射物的部分; (由2000年第14號第2條增補)
(f) 任何炮彈殼或槍彈殼,
但不包括─
(i) 只能作滅火用的手榴彈;
(ii) 只用作私人、住戶或辦公室裝飾用品的射彈、子彈或投射物、已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼,或只作此用的構成(a)、(b)、(c)、(d)或(e)段所指的彈藥的某件物品的並非屬射彈、子彈或投射物的部分; (由2000年第14號第2條代替)
除非此等物件已憑藉(e)段所提述的規例得以包括在內,則屬例外; (由2000年第14號第2條修訂)
“擁有”(own) 包括租用或租賃; (由2000年第14號第2條增補)
“獲授權槍械導師”(authorized arms instructor) 指根據第12(2)條獲授權為槍械導師的人。 (由2000年第14號第2條增補)
(2) 就第13、15及24條而言─
(a) 如槍械或彈藥或第24條所述的任何文件、鑰匙或其他東西為某人所實際管有或控制,或由他人在其控制或指示下而持有,或由他人為其或代其而持有,則該人即管有該槍械或彈藥或該文件、鑰匙或其他東西;
(b) 如某人做出任何事情,使其不再如(a)段所指般管有槍械或彈藥或管有第24條所述的任何文件、鑰匙或其他東西,該人即放棄管有該槍械或彈藥。
(3) 凡本屬於第(1)款“彈藥”定義範圍內的物品,不得純因以下事實而不在該定義範圍內─
(a) 該物品曾被用過;或
(b) 當其時該物品並無容載任何炸藥、氣體或化學品。
(4) 凡本屬於第(1)款“槍械”或“彈藥”定義範圍內的物品,不得純因其欠妥善或失修而不在該定義範圍內。 [比照 1958 s. 2 New Zealand Arms Act]
(4A) 本屬於—
(a) 第(1)款“槍械”定義範圍內的物品,不得純因其經修改及改裝至下述狀態—
(i) 可以鳴響但不能發射任何射彈、子彈、投射物或其他彈藥;或
(ii) 將其操作性能恢復並非切實可行,
而致其不在該定義範圍內;
(b) 第(1)款“彈藥”定義範圍內的物品,不得純因其經修改及改裝至將其操作性能恢復並非切實可行的狀態,而致其不在該定義範圍內。 (由2000年第14號第2條增補)
(4B) 如處長已附加額外的條款及條件,本條例提述任何條款及條件之處須詮釋為包括該等額外的條款及條件。 (由2000年第14號第2條增補)
(4C) 就第11、12、12A及32條而言,牌照不包括根據第30條批給的牌照。 (由2000年第14號第2條增補)
(5) 在本條例中使用“槍械”一詞,並不排除《釋義及通則條例》(第1章)第7(2)條的實施,故此凡文意需要,該詞亦得作單數解釋。

作者: 冥亞帝.劍    時間: 19-7-2010 22:17

引用:
原帖由 adlar 於 19-7-2010 22:15 發表

你覺得出到境咩
出唔出到境,唔關香港事,總之就入唔到境la
作者: gtoray    時間: 19-7-2010 22:22

唔得
作者: yiuyiusiu    時間: 19-7-2010 22:37

唔好以身試法
作者: silvano126    時間: 19-7-2010 22:42

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 19-7-2010 22:37 發表
唔好以身試法
收到收到~
作者: Pvt.King    時間: 20-7-2010 11:29

話時話, 好多年前係西貢某山頭見成地都彈殼, 原因不明, 作為奉功守法既良好市民, 我當然係一粒都"無"執到啦
作者: open    時間: 20-7-2010 11:31

引用:
原帖由 Pvt.King 於 20-7-2010 11:29 發表
話時話, 好多年前係西貢某山頭見成地都彈殼, 原因不明, 作為奉功守法既良好市民, 我當然係一粒都"無"執到啦
因為西貢以前係操炮區
作者: herrick-chang    時間: 20-7-2010 11:39

小弟之前在大陸燒完槍後帶了一粒彈殼回港!無事
作者: skynet1983    時間: 20-7-2010 12:00

引用:
原帖由 Pvt.King 於 20-7-2010 11:29 發表
萬宜水庫某制服團體的基地....
正門旁邊的小山坡上面都有好多...
仲要係L1A1的彈殼....
不過第一次上去個丫SIR同我地講...
仲有近期我帶D仔上去同佢地講.....
一粒都唔好以執落山
作者: odaan    時間: 20-7-2010 12:34

引用:
原帖由 herrick-chang 於 20-7-2010 11:39 發表
如果有人今日強姦左一名學生 , 無事 , 甘係咪應該合理化 ??

網上討論 , 以發佈正確意識 , 你私底下做過犯法事無人拉係你無比你周到正 , 唔代表網上慫恿其他人作同樣事情
如你所言 , 閣下曾引言閣下曾帶彈殼回港 , 有無想過 , 若果人地跟住你做 , 比人周中 , 然後話你 "佢都無事啦" , 是否會引致閣下被 "搜屋" ??

口巷巷話比人知帶彈殼返香港 "巧威威唷" , 有想過萬一有後果嗎 ??
作者: samXsum    時間: 20-7-2010 13:17

想要彈的話槍街好多 dummy , 唔洗用一世去博個型字呀嗎
作者: ohnavi    時間: 20-7-2010 13:18

犯法的,樓主勿試;
反而想問下泰國邊度有5.56燒,好耐無聽過有了...

作者: ohnavi    時間: 20-7-2010 13:20

引用:
原帖由 samXsum 於 20-7-2010 13:17 發表
想要彈的話槍街好多 dummy , 唔洗用一世去博個型字呀嗎
係羅,其實冒險羅左番黎最後都會發覺其實係無用的,
我以前都有幾十粒762殼,之後知道犯法就掉晒了
作者: silvano126    時間: 20-7-2010 20:25

引用:
原帖由 ohnavi 於 20-7-2010 13:18 發表
犯法的,樓主勿試;
行程list寫明既~

係邊到就唔知啦 , 去到我問問導遊啦

番黎話你知

圖片附件: 1.JPG (20-7-2010 20:25, 27.43 KB) / 該附件被下載次數 146

作者: louisli    時間: 20-7-2010 20:28

引用:
原帖由 silvano126 於 20-7-2010 20:25 發表

行程list寫明既~

番黎話你知
手槍... M16?

玩得開心D~
作者: ohnavi    時間: 20-7-2010 20:34

引用:
原帖由 silvano126 於 20-7-2010 20:25 發表

行程list寫明既~

番黎話你知
吾該晒 玩得開心
作者: Andy    時間: 20-7-2010 20:40

引用:
原帖由 herrick-chang 於 20-7-2010 11:39 發表
安已不
作者: silvano126    時間: 20-7-2010 20:41

引用:
原帖由 ohnavi 於 20-7-2010 20:34 發表

吾該晒 玩得開心
係咪80%重心係前腳...識D唔識D  
果到會唔會教我呢...
Blow Back 係咪超勁呢...
10飛夠唔夠我玩呢...
會唔會玩到燒哂D銀紙呢...
好期待呢...
作者: 衰人    時間: 20-7-2010 20:43

放心...................................一定會
作者: odaan    時間: 20-7-2010 21:58

引用:
原帖由 silvano126 於 20-7-2010 20:41 發表
果到會唔會教我呢...
好期待呢...
比得你玩 , 比你過下癮 , 預左唔多會講技術
當年泰國打散彈 , 有尾柄都打到膊頭赤左一赤 , 無柄直情係挑戰臂力
5 槍後 , 靶紙成張都係窿

槍呢家野 , 好玩 , 但我唔迷 , 試過就算
子彈我更加唔恨 , 所以比我都唔要
作者: louisli    時間: 20-7-2010 22:16

引用:
原帖由 silvano126 於 20-7-2010 20:41 發表

果到會唔會教我呢...
好期待呢...
玩之嘛,relax and enjoy
最緊要安全
唔識渣唔識企有人會教你,唔識安全就實有人鬧你
作者: silvano126    時間: 21-7-2010 10:17

引用:
原帖由 louisli 於 20-7-2010 22:16 發表

玩之嘛,relax and enjoy
最緊要安全
唔識渣唔識企有人會教你,唔識安全就實有人鬧你
你岩~
抱住期待既心情去好了
作者: ohnavi    時間: 21-7-2010 14:15

引用:

果到會唔會教我呢...
好期待呢...
無需太擔心,5.56吾太恐怖,shotgun同762就真係有D壓力,
因小弟不是大隻型,鎮定同注意安全就ok了。
燒錢係肯定了,我上次系泰國燒一個上晝燒左兩千幾港紙...
作者: winston05    時間: 21-7-2010 17:22

好奇問問. 咁真槍parts呢?

拿, 好多師傅對真狗都情有獨中. 不過, 究竟咩真狗parts可以藏有? 點介定?
Handguard, hand grip, stock 呢d實得啦. 如果唔係光頭仔拉人封鋪啦.
咁但係好果係forward assist, 又或者得個bolt呢? 又得唔得?
假設我無真槍receiver, 不過又中意AK個bolt, 想買黎儲. 係唔係一樣唔得?

謝有識之士.
作者: ohnavi    時間: 21-7-2010 18:47     標題: 回覆 31# 的帖子

發射組件就犯法了
作者: 桸藍    時間: 21-7-2010 20:05

引用:
原帖由 ohnavi 於 20-7-2010 13:18 發表
犯法的,樓主勿試;
我上年喺芭提雅玩個

另外請師兄們做事前要想想後果呀 !!
作者: hklovers    時間: 21-7-2010 22:04

我想問"槍械或彈藥條例" 本野有冇得買????

https://www2.bookstore.gov.hk/bookstore/viewSob1001.do?obPubDetailsPubId=24031

但係賣晒......有冇人知邊到有????

作者: ohnavi    時間: 21-7-2010 22:39

引用:
原帖由 桸藍 於 21-7-2010 20:05 發表

我上年喺芭提雅玩個

另外請師兄們做事前要想想後果呀 !!
想問師兄系邊頭記吾記得呢,我之前去搵吾到大口徑
作者: 廢柴    時間: 21-7-2010 22:44

死, 真係好唔鐘意睇LAW................

(a) 供“槍械”定義(a)、(b)、(c)、(d)及(g)段範圍內的槍械使用的彈藥;
(b) 容載或經設計或改裝以容載任何“槍械”定義(e)段範圍內的有害液體、氣體、粉末或其他類似東西的彈藥;
(c) 榴彈、炸彈或其他相類的投射物(不論是否可與槍械配合使用),以及此等物體的信管、雷管及引爆管;
(d) 根據《工廠及工業經營條例》(第59章)所訂有關槍彈推動打釘工具規例所界定的“槍彈”;
(e) 行政長官會同行政會議為施行本條例而在根據第52條所訂規例中宣布為彈藥的任何東西; (由1999年第13號第3條修訂)
(ea) 射彈、子彈或投射物,或構成(a)、(b)、(c)、(d)或(e)段所指的彈藥的某件物品的並非屬射彈、子彈或投射物的部分; (由2000年第14號第2條增補)
(f) 任何炮彈殼或槍彈殼

但不包括─
(ii) 只用作私人、住戶或辦公室裝飾用品的射彈、子彈或投射物、已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼,或只作此用的構成(a)、(b)、(c)、(d)或(e)段所指的彈藥的某件物品的並非屬射彈、子彈或投射物的部分; (由2000年第14號第2條代替)

經常出現D好似好自相矛盾既野, 所以我真係好配服讀LAW既人
作者: mk23    時間: 21-7-2010 23:53

引用:
原帖由 winston05 於 21-7-2010 17:22 發表
好奇問問. 咁真槍parts呢?

拿, 好多師傅對真狗都情有獨中. 不過, 究竟咩真狗parts可以藏有? 點介定?
Handguard, hand grip, stock 呢d實得啦. 如果唔係光頭仔拉人封鋪啦.
咁但係好果係forward assist, 又或者得 ...
所有無牌藏有槍械發射組件都係犯法.
你可以話那M16尾通彈弓都是....係理論上係.但最主要都要個法官或律政師等介定.
致於話某店為何不比人拉人封鋪.
如要拉,都拉店鋪內放滿MICH,LWH,ESPI,PEQ,PVS那間先la...是但一件都拉得....
作者: GnoHzz    時間: 22-7-2010 00:17

''我個fd''上次返大陸都係打真槍
佢都拎左幾粒殼
好衰唔衰過香港關果時比人的入房搜身
個海關哥哥搜到出黎睇兩眼 無野咁放左係台面繼續搜
搜完提都無提就叫佢拎返野走得
作者: chiu1991    時間: 22-7-2010 01:05

我係泰國試過帶
但係過關果時 唔比囉上機
比佢沒收~~~
作者: ppg2006    時間: 22-7-2010 01:58

千祈咪做膠人,累街坊!

邊個唔好彩,同佢同團o既,真係多得佢唔少!(斷正o個陣,成團人留低逐個入房仔!)

查吓舊新聞,有個膠人,收埋十零粒殼,重醒目仔到,想用石膏模倒番個彈頭擺落去!結果上到庭,個官話:「踎兩年半啦!」

作者: winston05    時間: 22-7-2010 10:26

引用:
原帖由 mk23 於 21-7-2010 23:53 發表

所有無牌藏有槍械發射組件都係犯法.
你可以話那M16尾通彈弓都是....係理論上係.但最主要都要個法官或律政師等介定.
致於話某店為何不比人拉人封鋪.
如要拉,都拉店鋪內放滿MICH,LWH,ESPI,PEQ,PVS那間先la...是 ...
係囉.

就係點先入罪果下頭痕.
作者: silvano126    時間: 22-7-2010 12:23

引用:
原帖由 ohnavi 於 21-7-2010 14:15 發表

無需太擔心,5.56吾太恐怖,shotgun同762就真係有D壓力,
因小弟不是大隻型,鎮定同注意安全就ok了。
燒錢係肯定了,我上次系泰國燒一個上晝燒左兩千幾港紙...
2千銀
係果到玩左幾耐...打咩...

唔同係M134 掃左40秒 ?
作者: silvano126    時間: 22-7-2010 12:26

引用:
原帖由 廢柴 於 21-7-2010 22:44 發表
死, 真係好唔鐘意睇LAW................

(b) 容載或經設計或改裝以容載任何“槍械”定義(e)段範圍內的有害液 ...
即係冇火藥既子彈又得 ?
完全唔明
作者: sam524    時間: 22-7-2010 12:27

引用:
原帖由 silvano126 於 22-7-2010 12:26 發表

完全唔明
係奄彈...
一定不可再使用...
作者: gtoray    時間: 22-7-2010 12:31

引用:
原帖由 silvano126 於 22-7-2010 12:26 發表

完全唔明
有時法例係好多灰色地帶
如果你有錢請律師ge就 wish u good luck
作者: M1616    時間: 22-7-2010 13:25

我上年去北京, 有去軍事博物館, 在館內的紀念品店買了一隻用11粒子彈焊成的戰鬥機模型, 最大個粒係.50BMG  及1粒子彈鎖匙扣+即時用!
回程當日在北京機場過海關, 人過測金屬機前要先取出金屬物品,拿出子彈鎖匙扣,海關沒有出磬, 但件手拉行李過X機後就給海關叫停及打開檢查! 海關見到隻子彈模型! 我話在軍事博物館買的, 那就放行了!!  香港入境是直行直過的
作者: ohnavi    時間: 22-7-2010 14:21

引用:
原帖由 silvano126 於 22-7-2010 12:23 發表

2千銀
係果到玩左幾耐...打咩...

唔同係M134 掃左40秒 ?
聽落好多,其實吾係好多架炸,
平均幾蚊到十蚊港紙一粒,成個靶場每支打幾夾,
平時無得燒係甘架啦,差吾多啦
作者: silvano126    時間: 23-7-2010 11:09

引用:
原帖由 ohnavi 於 22-7-2010 14:21 發表

聽落好多,其實吾係好多架炸,
平均幾蚊到十蚊港紙一粒,成個靶場每支打幾夾,
平時無得燒係甘架啦,差吾多啦
我應該打10飛夠...
作者: louisli    時間: 23-7-2010 17:22

引用:
原帖由 M1616 於 22-7-2010 13:25 發表
我上年去北京, 有去軍事博物館, 在館內的紀念品店買了一隻用11粒子彈焊成的戰鬥機模型, 最大個粒係.50BMG  及1粒子彈鎖匙扣+即時用!
回程當日在北京機場過海關, 人過測金屬機前要先取出金屬物品,拿出子彈鎖匙 ...
有單據理論上無問題的
作者: MANKF    時間: 29-7-2010 17:43     標題: 回覆 49# 的帖子

我上年又係去北京軍事博物館,又係買咗玩具,又係用北京國際機場返香港,當然重有單據,但係過機場安檢時佢收咗我排1/4嘅子彈!理由係:〝我不知道你這排子彈可不可以射出來!你再鬧我連你這【仿真槍】都可以沒收!〞 死未!可以射的話!我第一個射死佢   所以大陸啲野

圖片附件: DSC09782.JPG (29-7-2010 17:43, 39.46 KB) / 該附件被下載次數 114

圖片附件: DSC09784.JPG (29-7-2010 17:43, 48.18 KB) / 該附件被下載次數 108

作者: alexddhk    時間: 27-8-2010 03:38

你個袋過x光機會睇到....
作者: M1616    時間: 27-8-2010 10:53

引用:
原帖由 MANKF 於 29-7-2010 17:43 發表
我上年又係去北京軍事博物館,又係買咗玩具,又係用北京國際機場返香港,當然重有單據,但係過機場安檢時佢收咗我排1/4嘅子彈!理由係:〝我不知道你這排子彈可不可以射出來!你再鬧我連你這【仿真 ...
Ching 你好狼 又誇o左D
作者: rice007    時間: 14-9-2010 23:04

引用:
你應該見到同我見到同一樣既野...
不過果d彈殼已經氧化...

即係再reload唔到
咁如果管有呢d廢既彈殼又得唔得咩?
作者: NathanCPT    時間: 15-9-2010 11:43

但係....我睇個條文

不包括
(ii) 只用作私人、住戶或辦公室裝飾用品的射彈、子彈或投射物、已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼

小弟愚昧, 想問問各位c兄...我唔係好明, 咁究竟已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼用作私人收藏用咁係唔係犯法?
作者: gtoray    時間: 15-9-2010 12:01

引用:
原帖由 NathanCPT 於 15-9-2010 11:43 發表
但係....我睇個條文

但不包括─
(ii) 只用作私人、住戶或辦公室裝飾用品的射彈、子彈或投射物、已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼

小弟愚昧, 想問問各位c ...
一粒粒ge彈殼你好難用呢個做解釋
除非明顯係一件用彈殼做ge擺設
作者: Hkpolice-Psu    時間: 15-9-2010 12:06

引用:
原帖由 NathanCPT 於 15-9-2010 11:43 發表
但係....我睇個條文

但不包括─

小弟愚昧, 想問問各位c ...
其實"已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼" 係可以re-use/reload...所以一樣入得, 同埋有段新聞(其實係舊聞, 因為都幾耐之前) 有家回收廠回收大量彈殼, 一樣照拉
作者: NathanCPT    時間: 15-9-2010 13:51

哦....完全了解

多謝各位c兄回答!!
作者: jonathan_scs85    時間: 15-9-2010 15:24

岩岩係yahoo搵到既一則新聞

http://hk.news.yahoo.com/article/080313/4/6gyl.html
引用:
爆炸品處理課警司袁漢榮表示,該批彈殼有不同類型,相信是英軍裝備,但不適合本港的槍械使用,不排除是從外國當廢鐵輸港,以便循環再造。袁指出,該批彈殼已無炸藥,不具殺傷力,但經改裝後或可再用,加上彈殼屬軍火裝備之一,在港受到嚴謹監管,除非持有處理軍火的牌照,否則管有彈殼亦是犯法。
作者: Tom298    時間: 15-9-2010 22:07

好似煙花咁,都好多人帶
作者: 潛陣水    時間: 1-10-2010 23:03

引用:
原帖由 skynet1983 於 20-7-2010 12:00 發表

一粒都唔好以執落山  
師兄你係HKA屍架?
有冇帶過培僑
作者: Rager    時間: 2-10-2010 19:51

引用:
原帖由 skynet1983 於 20-7-2010 12:00 發表

一粒都唔好以執落山  
有d 咁嘅事?爬梯上去個到?
我係個到開Poncho 都無見到任何彈殼類物體喎

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0