標題: 維基解密:『阿富汗戰爭日記』 [打印本頁]

作者: foxs0074    時間: 27-7-2010 07:41     標題: 維基解密:『阿富汗戰爭日記』

作者: herrick-chang    時間: 27-7-2010 09:44

特遣部隊 373?
原來美佬甘衰..........
連平民、警察都殺..........
RIP
作者: mk23    時間: 27-7-2010 10:05

從來歷史話比我地知.勝利者才是正義.
從來打扙就是你殺我,我殺你.
美軍殺平民.
難道塔利班的IED就無炸死過平民,阿富汗警察嗎??
我們只能興幸自已不是在生長在這等國家......
作者: Lolanto    時間: 27-7-2010 11:07

「死神」每架可掛載 14枚「地獄火」導彈

可以掛咁多地獄火,火力差不多等同一架阿柏奇
作者: hang2    時間: 27-7-2010 11:45

早年前陶傑係電台節目講過,巴基x坦保謢拉登,
食美國茶禮,攞佢資源!
作者: rho837    時間: 27-7-2010 12:02

Is God blessed America these days?
作者: jn_jona    時間: 27-7-2010 13:01

引用:
原帖由 mk23 於 27-7-2010 10:05 發表
美軍殺平民.
agree,
history written by victor(by cod6)
塔利班唔止用ied,佢地重殺d接受美軍援助或比情報美軍既平民,
細路都唔放過
作者: jackieyue    時間: 27-7-2010 13:04

戰爭就係咁架啦...
作者: Paul    時間: 27-7-2010 13:29

美軍離開阿富汗後, 話唔定到中國要出兵去打, 好似越南今。
作者: CWHS    時間: 27-7-2010 13:37

引用:
原帖由 hkncnc 於 27-7-2010 11:07 發表
「死神」每架可掛載 14枚「地獄火」導彈

可以掛咁多地獄火,火力差不多等同一架阿柏奇
7 Hardpoints
    * Up to 1,500 lb (680 kg) on the two inboard weapons stations
    * Up to 750 lb (340 kg) on the two middle stations
    * Up to 150 lb (68 kg) on the outboard stations
    * Center station not used

Up to 14 AGM-114 Hellfire air to ground missiles can be carried or four Hellfire missiles and two 500 lb (230 kg) GBU-12 Paveway II laser-guided bombs. The 500 lb (230 kg) GBU-38 Joint Direct Attack Munition (JDAM) can also be carried. Testing is underway to support the operation of the AIM-92 Stinger air-to-air missile.

*But MQ-9 Radar and Laser Designator/Rangerfinder cannot compare to a Apache(or Longbow Apache).
作者: jn_jona    時間: 27-7-2010 13:40

引用:
原帖由 Paul 於 27-7-2010 13:29 發表
美軍離開阿富汗後, 話唔定到中國要出兵去打, 好似越南今。
有機會,拉登果d友話中國打壓回教徒,話會報復,而且佢地又support d獨,
所以中國有機會出兵去打ga
作者: kimkileo    時間: 27-7-2010 14:54

引用:
原帖由 CWHS 於 27-7-2010 13:37 發表

7 Hardpoints
    * Up to 1,500 lb (680 kg) on the two inboard weapons stations
    * Up to 750 lb (340 kg) on the two middle stations
    * Up to 150 lb (68 kg) on the outboard stations
    * C ...
睇住相先.....尼架都仲未算full load.....

作者: 亞延    時間: 27-7-2010 14:58

引用:
原帖由 mk23 於 27-7-2010 10:05 發表
美軍殺平民.
其實美國唔入侵,人地真係好好地繼續生存
作者: jn_jona    時間: 27-7-2010 16:06

引用:
原帖由 亞延 於 27-7-2010 14:58 發表

但係,塔利班=/=亞富汗政府,美國只係幫亞富汗政府打e班洗人腦既山賊
作者: petertkf1    時間: 27-7-2010 16:07

請問樓主邊到有中文版- -? 定係自己翻譯既?
作者: hang2    時間: 27-7-2010 16:09

引用:

其實最主要係阿富汗包藏禍心,拉登以果到為基地,然後向美國搞搞震。
作者: keane    時間: 27-7-2010 19:04

打仗就係咁, 沙塵滾滾, 殺錯良民,

打緊仗, 道道都有平民架啦,

不如建議雙方城市鄉村唔俾打, 揾個無人區打餐飽啦

或者打之前, 學古代大聲問對家: " 報上名來 " , 跟住係個空曠地方打餐死.

或打之前大聲叫問: " 你係咪平民呀? "

作者: jackieyue    時間: 27-7-2010 19:13

引用:
原帖由 keane 於 27/7/2010 19:04 發表
打仗就係咁, 沙塵滾滾, 殺錯良民,

打緊仗, 道道都有平民架啦,

不如建議雙方城市鄉村唔俾打, 揾個無人區打餐飽啦
整個game場... 但用既係真槍實彈...
作者: herrick-chang    時間: 27-7-2010 19:21     標題: 回覆 17# 的帖子

甘即係找D將軍互片
作者: keane    時間: 27-7-2010 19:29

引用:
原帖由 herrick-chang 於 27-7-2010 19:21 發表
甘即係找D將軍互片
古代既將軍企起最前, 現代既將軍企起最後, 仲要係無雷公咁遠
作者: keane    時間: 27-7-2010 19:32

引用:
原帖由 jackieyue 於 27-7-2010 19:13 發表

整個game場... 但用既係真槍實彈...
揾個山卡啦或大平原, 雙方一次過解決問題, 咁幾好呀
作者: kimkileo    時間: 27-7-2010 20:23

引用:
原帖由 keane 於 27-7-2010 19:29 發表

古代既將軍企起最前, 現代既將軍企起最後, 仲要係無雷公咁遠
以前佢地講唔掂數講完手先開大片.....依家......
作者: herrick-chang    時間: 27-7-2010 20:24     標題: 回覆 21# 的帖子

甘美佬玩曬!直接call 幾架AC-130 gun ship來清場
作者: seamoncheng    時間: 27-7-2010 20:27

引用:
原帖由 hang2 於 27-7-2010 16:09 發表

其實最主要係阿富汗包藏禍心,拉登以果到為基地,然後向美國搞搞震。
拉登咪又係美國佬自己扶植出黎既
作者: herrick-chang    時間: 27-7-2010 20:29     標題: 回覆 24# 的帖子

好似係美國佬自己扶植候賽因來對抗蘇聯的
作者: seamoncheng    時間: 27-7-2010 20:49

引用:
原帖由 herrick-chang 於 27-7-2010 20:29 發表
好似係美國佬自己扶植候賽因來對抗蘇聯的
簡單d黎講係美國佬養左隻狗咬自己屎忽
作者: keane    時間: 27-7-2010 21:46

引用:
原帖由 herrick-chang 於 27-7-2010 20:24 發表
甘美佬玩曬!直接call 幾架AC-130 gun ship來清場
咁做未解決晒D問題囉, 電視劇大結局, D人都係死得七七八八架啦, 唔係點會有結局呀  

阿富汗問題未有解決, 原因就係死既人唔夠多

美佬死得人多, 自然會撤軍,

阿富汗或登叔果邊死得人多, 自然會停戰

作者: rho837    時間: 27-7-2010 22:58

Amerocan culture is to make things and destroy things! Look at their TV show! Building rubbish machines to generate rubbish is good fun....... put it this way! Finding reason for war is just the same....... currently, new so-called evil axle north karea! Shet! They don't even had enough to eat! How could they start anything like WWIII !!!!!!!
作者: 亞爾多    時間: 27-7-2010 23:01

引用:
原帖由 herrick-chang 於 27-7-2010 20:24 發表
有無打過mw2
作者: PDTF    時間: 28-7-2010 00:03

MW2的Task Force173是否映射Black Ops 373呢?
作者: herrick-chang    時間: 28-7-2010 00:06     標題: 回覆 29# 的帖子

無玩過mw2............我部電腦廢得滯
作者: mk23    時間: 28-7-2010 03:48

引用:

再再再講返開始.
唔係拉登無啦啦找幾架客機整死幾仟個美國平民(仲有其他國家的平民).你估美國會打阿富汗咩.
阿富汗除叫做有少少戰略價值外就咩都無.無資源,無錢.
現在除戰爭每年的軍事費用外還要比錢巴基斯坦幫手.
我想美國軍政府跟本就唔想人,但要對美國人市民交代,無計吧...
作者: 傻仔    時間: 28-7-2010 23:09

引用:
原帖由 mk23 於 28-7-2010 03:48 發表

再再再講返開始.
唔係拉登無啦啦找幾架客機整死幾仟個美國平民(仲有其他國家的平民).你估美國會打阿富汗咩.
現在除戰爭每年的軍事費用外還要比錢巴基斯坦 ...
之前唔係話揾到礦石定唔知咩??
作者: mk23    時間: 29-7-2010 00:09

揾到礦石係上年的事.好似話仲要好高成本先開採及提練到.
但出兵阿富汗都差不多十年了.如那時知這的話就唔洗再為石油而打伊拉克la...
作者: ++朗++    時間: 10-8-2010 13:56

引用:
原帖由 mk23 於 28-7-2010 03:48 發表

再再再講返開始.
現在除戰爭每年的軍事費用外還要比錢巴基斯坦 ...
你又知D市民要佢交代!?

睇到篇野咁多數字
我只諗到美佬係不斷用錢「訂」死人
仲要D錢唔係佢GA
作者: zeta    時間: 10-8-2010 17:12

引用:
原帖由 PDTF 於 28-7-2010 00:03 發表
MW2的Task Force173是否映射Black Ops 373呢?
果隊叫 141唔係 173
作者: mk23    時間: 10-8-2010 23:51

唔好為反對而反對.討論返事實的好唔好.

你看香港,只係一個打警察的已經可以攪到噤大.
911事件,死了幾仟人.
如死了的人是你家屬朋友.無啦啦比人整死了.你話你要唔要政府交代.

又再說回.
美國打阿富汗.聯合國除幾個和塔利班有關系的國家反對外.其它全部同意.
你可以話聯合國基本上美國系大佬.
但就聯合國常任理事國的中國,俄羅斯都ok.
除了波斯灣第一次戰爭之後,的第一次同意出兵.

又看前幾日新聞.
都十年了.現在就算在附近起個伊施蘭中心,好多紐約市民都反對(仲唔係話回教原教主意).
作者: -l-    時間: 11-8-2010 12:25

引用:
原帖由 zeta 於 10-8-2010 17:12 發表

果隊叫 141唔係 173
映射TF121
http://en.wikipedia.org/wiki/Task_Force_121

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0