標題: 改底中... [打印本頁]

作者: 大武士69    時間: 11-5-2007 13:25     標題: 改底中...

師兄們...小弟支416(v記)如果想改底中力, 射頻唔需要太快, 應該要換d乜野parts呢 ? 有乜原裝野可以用番呢 ? (已換s記hopup)...many thanks !!!

作者: ek9    時間: 11-5-2007 19:42

換彈弓,做密氣,已經夠
作者: 亞龍    時間: 11-5-2007 19:58

最好可以成個波箱D野都換哂佢.........
因為VFC裹面D料唔係好得..............................
作者: vtecekin    時間: 11-5-2007 20:53

真係咁差,仲諗住買添
作者: 大武士69    時間: 26-5-2007 13:53

家陣諗住先換左呢幾樣野先...:

1. S記BEARING拍頭
2. S記BEARING尾頂
3. 鋼杯士

睇下出黎有咩效果先...
作者: M60E4    時間: 27-5-2007 11:00

作者: 大武士69    時間: 28-5-2007 12:33

引用:
原帖由 M60E4 於 27-5-2007 11:00 發表
換M120彈弓,已經夠
好似有人話s記彈弓快淋...pdi會唔會好d...?
再講...原裝齒頂唔頂得順條彈...?
作者: RC00078    時間: 28-5-2007 15:34

引用:
原帖由 大武士69 於 28-5-2007 12:33 發表

好似有人話s記彈弓快淋...pdi會唔會好d...?
再講...原裝齒頂唔頂得順條彈...?
M120 既話就應該唔得, 120% 都ok 既
作者: 大武士69    時間: 28-5-2007 16:33

引用:
原帖由 華田 於 28-5-2007 15:34 發表

M120 既話就應該唔得, 120% 都ok 既
兩條彈弓力度爭幾遠...? 要換的話係咪一定要換埋d齒...? 見到s記副超高扭力齒$5xx係咪無咁易掃...?
作者: RC00078    時間: 28-5-2007 18:07

引用:
原帖由 大武士69 於 28-5-2007 16:33 發表

兩條彈弓力度爭幾遠...? 要換的話係咪一定要換埋d齒...? 見到s記副超高扭力齒$5xx係咪無咁易掃...?
人地話一條m120 做到底邊力, 我就120% 都係做到一面多d
咁你話差幾遠?
作者: M60E4    時間: 28-5-2007 18:41

作者: 大武士69    時間: 28-5-2007 19:08

[quote]原帖由 M60E4 於 28-5-2007 18:41 發表
用吉記SP120, 全原裝馬記Set得好打到15000-20000以上。(用9.6V)
V記我打
作者: vtecekin    時間: 29-5-2007 01:14

唔同槍有唔同效果架wo
作者: M60E4    時間: 29-5-2007 10:35

作者: 14692    時間: 29-5-2007 11:35     標題: 回覆 #9 大武士69 的帖子

有時大力彈弓唔一定代表好力, 要好多野配合, 當你明白波箱既運作原理/氣缸/鎗管既關係, M100彈弓都可以OK好力又夠遠, 無須一味追求"力大=好"
作者: 大武士69    時間: 29-5-2007 12:57

明白...!!! 如果想買pdi...邊個型號既力度會相等於吉記sp130...?

作者: M60E4    時間: 29-5-2007 19:39

作者: mwh928    時間: 29-5-2007 22:09     標題: 回覆 #16 大武士69 的帖子

大武士69 兄
吉記sp130相等於190-210%, 睇手工而定
作者: mwh928    時間: 29-5-2007 22:13     標題: 回覆 #16 大武士69 的帖子

另外補充句以HK 416槍管長度以我改Pdi 170%已爽底中
作者: 14692    時間: 30-5-2007 05:31     標題: 回覆 #17 M60E4 的帖子

對於電鎗我仲係一個新仔
作者: 車厘子    時間: 30-5-2007 05:35

引用:
原帖由 mwh928 於 29-5-2007 22:13 發表
另外補充句以HK 416槍管長度以我改Pdi 170%已爽底中
416 管長D定係M4 管長
M4 管長130% 已底中
作者: 14692    時間: 30-5-2007 05:58     標題: 回覆 #21 車厘子 的帖子

416睇你係咪14吋管
作者: 大武士69    時間: 30-5-2007 11:11

引用:
原帖由 mwh928 於 29-5-2007 22:13 發表
唔該哂咁多位師兄指點...咁即係話如果用10.4"短管就要用pdi 170%以上...?

作者: 大武士69    時間: 31-5-2007 19:23

有無師兄可以幫下手...因為諗住今個禮拜有時間就去鎗街執料開工......
作者: M60E4    時間: 31-5-2007 21:38

作者: 大武士69    時間: 1-6-2007 12:42

引用:
原帖由 M60E4 於 31-5-2007 21:38 發表

師兄上堂要聽書,短管用170%以上或吉記SP130($70),因為我知道你set槍功力有限,用大力D彈弓去彌補你的不足。
係喎......麻煩哂師兄......如果施工期間有問題, 可能要再麻煩師兄幫忙...希望師兄唔好見怪.........
作者: mwh928    時間: 1-6-2007 13:47     標題: 回覆 #26 大武士69 的帖子

我見你用緊頭像係eotech 551 or 511?
作者: 大武士69    時間: 1-6-2007 15:38

係551......
作者: 大武士69    時間: 1-6-2007 19:21

再重新點算一下, 應該係以下呢幾樣野, 執齊就可以開工..........

P.S. 仲想問多句, 如果換呢條彈弓, 條天梯或者原裝齒係咪頂得順呢...

圖片附件: Bearing 尾頂.jpg (1-6-2007 19:21, 13.18 KB) / 該附件被下載次數 93

圖片附件: Bearing 拍頭.jpg (1-6-2007 19:21, 12.36 KB) / 該附件被下載次數 115

圖片附件: 鋼杯士.jpg (1-6-2007 19:21, 12.01 KB) / 該附件被下載次數 78

圖片附件: PDI 190%.JPG (1-6-2007 19:21, 19.24 KB) / 該附件被下載次數 95

作者: vtecekin    時間: 1-6-2007 22:50

頂唔到好耐
作者: vtecekin    時間: 1-6-2007 22:54

如果經驗唔夠,唔好改太勁,少少扁差就好易掃,sp120樓下la,只係個人意見
作者: 14692    時間: 2-6-2007 10:15     標題: 回覆 #29 大武士69 的帖子

換膠柏頭, 冇咁傷
作者: 大武士69    時間: 2-6-2007 12:18

但係我想用pdi...170%會唔會好d呢...?

bearing拍頭有咩唔好處...?

作者: heihei123    時間: 2-6-2007 13:28

唔係話 bearing 拍頭唔好...係叫你買 膠o既 bearing 拍頭,你相果張隻係金屬.
作者: 大武士69    時間: 2-6-2007 19:54

引用:
原帖由 heihei123 於 2-6-2007 13:28 發表
唔係話 bearing 拍頭唔好...係叫你買 膠o既 bearing 拍頭,你相果張隻係金屬.
哦...咁firxt記有無膠bearing拍頭架...?
作者: 大武士69    時間: 4-6-2007 19:22

引用:
原帖由 heihei123 於 2-6-2007 13:28 發表
係咪即係呢隻...?

其實如果真係要換pdx 180%或者190%, 個波箱裡面仲有咩需要換呢 ? 換完可以襟打d呢 ?

圖片附件: Bearing拍頭(POM).jpg (4-6-2007 19:22, 10.15 KB) / 該附件被下載次數 84

作者: vtecekin    時間: 4-6-2007 20:51

唔打快頻就襟打
作者: 14692    時間: 5-6-2007 05:19     標題: 回覆 #36 大武士69 的帖子

要襟打, 可以唔洗改咁大, M100都夠打
作者: 大武士69    時間: 5-6-2007 10:51

引用:
原帖由 14692 於 5-6-2007 05:19 發表
要襟打, 可以唔洗改咁大, M100都夠打
m100 = s記 ?
= pdi ??? %
作者: Kane    時間: 5-6-2007 16:04

引用:
原帖由 大武士69 於 5-6-2007 10:51 發表

m100 = s記 ?
= pdi ??? %
120%
作者: 大武士69    時間: 5-6-2007 16:45

支鎗唔諗住打快頻, 改完都未必會落場打, 只係想試下自己有無能力改到有爽底中力.
所以一直考慮究竟邊個組合可以做到呢個效果. (因為自知對改鎗無經驗, 所以先有咁多問題...各位唔好見怪...thanks !)
作者: 14692    時間: 6-6-2007 05:18     標題: 回覆 #41 大武士69 的帖子

M100+做好密氣都可能得
(by luck)
作者: LifeAfterDeath    時間: 6-6-2007 17:28

what I did to my TM P90... I bought the Systema M120 FTK and with 9.6V battery... as result it give me around 1.6J...

also I heard you could get to around 1.5J from a M120 Systema spring... but since then the gear won't last long enough
作者: 大武士69    時間: 6-6-2007 17:47

...明白...!
所以我除左想換彈弓之外, 仲想跟手換埋其他parts, 所以想綜合咁多師兄既意見, 究竟乜野parts夾埋條170%或者190因為想用pdi彈弓)既彈弓可以配合得最好同埋最襟打...
作者: Dominic    時間: 6-6-2007 20:55

用得咁大力
作者: LifeAfterDeath    時間: 7-6-2007 00:40

引用:
原帖由 大武士69 於 6-6-2007 17:47 發表
...明白...!
所以我除左想換彈弓之外, 仲想跟手換埋其他parts, 所以想綜合咁多師兄既意見, 究竟乜野parts夾埋條170%或者190因為想用pdi彈弓)既彈弓可以配合得最好同埋最襟打...
well depends on how much you want to spend on it?
around $500 for First(Prometheus) gear set... then is Piston, Cylinder, Piston Head... etc...
作者: 14692    時間: 7-6-2007 05:19     標題: 回覆 #44 大武士69 的帖子

你可以試吓用'第一'齒, 都ok夠硬淨
作者: 大武士69    時間: 7-6-2007 10:19

咁師兄認為"屍機"高速斜快齒或者原扭平齒好唔好 ? 聽講價錢平得黎d料都唔錯...
作者: LifeAfterDeath    時間: 7-6-2007 10:26

引用:
原帖由 大武士69 於 6/7/07 10:19 發表
咁師兄認為"屍機"高速斜快齒或者原扭平齒好唔好 ? 聽講價錢平得黎d料都唔錯...
they are just like China Made... no difference... use Japanese Brand is better....
作者: 大武士69    時間: 7-6-2007 11:55

師兄...咁"第一"牌呢三隻用起上黎有咩大分別呢 ?

圖片附件: First - Original Torque.jpg (7-6-2007 11:55, 23.15 KB) / 該附件被下載次數 89

圖片附件: First - Double Torque.jpg (7-6-2007 11:55, 21.24 KB) / 該附件被下載次數 92

圖片附件: First - Triple Torque.jpg (7-6-2007 11:55, 23.65 KB) / 該附件被下載次數 89

作者: RC00078    時間: 7-6-2007 16:36

引用:
原帖由 大武士69 於 7-6-2007 10:19 發表
ZA 係d 聲set 黎set 去都唔夠第一好之外呢.....
都ok, 但係一定要check 過晒d 齒到底會唔會甩甩溜溜先, 我試過買一套原裝扭斜齒, 傘齒條軸鬆既
作者: 大武士69    時間: 7-6-2007 17:52

咁恐怖...睇黎都係買"第一"好咯...
我睇過d價錢, 與其剩係買套齒都要$4xx, 其實買呢一set係咪應該仲抵呢...?

圖片附件: Prometheus - Torque Gear Full Set for Ver.2.jpg (7-6-2007 17:52, 22.87 KB) / 該附件被下載次數 73

作者: 大武士69    時間: 7-6-2007 17:52

我睇過d價錢, 與其剩係買套齒都要$4xx, 其實買呢一set係咪應該仲抵呢...?

圖片附件: Prometheus - Torque Gear Full Set for Ver.2.jpg (7-6-2007 17:52, 22.87 KB) / 該附件被下載次數 76

作者: LifeAfterDeath    時間: 7-6-2007 18:19

引用:
原帖由 大武士69 於 6/7/07 17:52 發表
depends... if you do have some extra money then go for set to start with it... is much easier...
作者: 大武士69    時間: 7-6-2007 19:10

一於扑鎚買呢set !!!
又返番老問題, 呢set野最多可以用到pdx幾多%既彈弓呢 ? 如果有需要換埋摩打, 應該換邊隻呢 ?

p.s. 唔打快頻, 大約rof26-27左右(其實咁算唔算快?), 最緊要襟打 !!!
作者: RC00078    時間: 7-6-2007 19:37

引用:
原帖由 大武士69 於 7-6-2007 17:52 發表
唔好用佢d 啤呤!!!
作者: 14692    時間: 8-6-2007 05:11     標題: 回覆 #55 大武士69 的帖子

睇你點set齒, 我自己用原裝齒推170%彈弓都好襟打
作者: 大武士69    時間: 8-6-2007 09:48

引用:
原帖由 華田 於 7-6-2007 19:37 發表

唔好用佢d 啤呤!!!
咁邊隻好d ? s記 ? 吉打 ?
作者: LifeAfterDeath    時間: 8-6-2007 09:58

引用:
原帖由 大武士69 於 6/8/07 09:48 發表

咁邊隻好d ? s記 ? 吉打 ?
I am not really sure...  but if the set come with 6mm bearing... don't use it... since it won't last long...
but if you want to use M120 spring or even higher... use brushing is better...
作者: maurice    時間: 8-6-2007 11:05

引用:
原帖由 大武士69 於 7-6-2007 19:10 發表
又返番老問題, 呢set野最多可以用到pdx幾多%既彈弓呢 ? 如果有需要換埋摩打, 應該換邊隻呢 ?

p.s. 唔打快頻, 大約rof26-27左右(其實咁算唔算快?), 最緊要襟打 !!!
ROF 26-27 都算快啦
作者: 大武士69    時間: 8-6-2007 11:54

吉記果隻雙油坑鋼杯士...ok嗎...?
作者: 大武士69    時間: 8-6-2007 13:59

呀...!!! 有一個最最緊要既問題 :

好多師兄都話v記支416個波箱既size同位置同馬記或者豬標唔同, 可能一般零件放落去未必fit到個位, 咁我依家打算買果套"第一"牌既parts會唔會有呢個問題呀?
作者: heihei123    時間: 8-6-2007 23:59

引用:
原帖由 大武士69 於 7-6-2007 19:10 發表

26-27 已經係快,
咩都係越大力,越唔襟
你換咁多 parts,佢地之間協調都係一個大問題.....
未必話換左補品就襟.裝得唔好,可能一野就byebye......小心小心....
作者: 大武士69    時間: 9-6-2007 09:52

我都知...不過唔試過就認輸我覺得唔抵, 眼見多師兄可以隨口講得出咩彈弓應該用咩setting, 點樣cut齒會無咁易掃, 亦有師兄用到210%打rof33都一樣咁襟打........等等, 點解人地得, 我唔得!!! 所以好想嘗試踏出第一步, 所以先會做咁多事前準備工夫同資料搜集...各位師兄既寶貴意見同分析我都好用心去睇同去諗, 所以先會有咁多問題問...
作者: 14692    時間: 9-6-2007 13:11     標題: 回覆 #61 大武士69 的帖子

絕對OK
作者: 14692    時間: 9-6-2007 13:11     標題: 回覆 #64 大武士69 的帖子

經驗係累積番嚟架
作者: 大武士69    時間: 9-6-2007 13:30

[quote]原帖由 14692 於 9-6-2007 13:11 發表
經驗係累積番
作者: 14692    時間: 9-6-2007 13:42     標題: 回覆 #67 大武士69 的帖子

MSN傾
作者: 大武士69    時間: 11-6-2007 16:51

引用:
原帖由 大武士69 於 8-6-2007 13:59 發表

好多師兄都話v記支416個波箱既size同位置同馬記或者豬標唔同, 可能一般零件放落去未必fit到個位, 咁我依家打算買果套"第一"牌既parts會唔會有呢個問題呀?
查番資料話v記個氣缸直徑係比一般馬記大...咁係咪代表"第一"天梯會fit唔到個氣缸個位呢...???
作者: 大武士69    時間: 11-6-2007 16:51

引用:
原帖由 大武士69 於 8-6-2007 13:59 發表

查番資料話v記個氣缸直徑係比一般馬記大...咁係咪代表"第一"天梯會fit唔到個氣缸個位呢...???

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0