標題: [認真] dead end [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:11     標題: dead end

作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:15

作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:22

如果全世界都好似你咁就死得, 又唔想讀書, 出尼做野又兼3兼4...
作者: 衰人    時間: 31-7-2010 13:23

"偽進"幫到你

作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:28

作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:36

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-7-2010 13:28 發表

全世界好似我咁就冇可能既, 個box總有人fit到, 你唔洗驚
我天生唔想讀書? 我小學仲勤力過你呀
問題唔係你讀書勤唔勤力, 而係你態度問題, 你估全世界得你一個中四畢業?我好你唔係好多, 我中五, 咁又點?
搵唔到幾皮野一個月咪搵幾千銀囉, 坐唔到office, 一做下sales做下搬運, ,再唔係考個車牌做職業司機囉
引用:
之後搵工都係搵得d廿幾蚊既工, 我又唔想做呢d, 咁低人工要人身水身汗早起身簡直係有辱斯文
咁即係咪?中四我俾個特首你做好唔好?夠斯文喇掛?

你不如拎綜援,咁咪最斯文囉, 唔洗做有得分

路係自己行出尼, 如果我好似你咁賴3賴4嫌3嫌4, 我一早餓死老婆瘟臭屋啦, 後生仔, 識諗既就聽日老麥都做住先, 唔識諗, 咪hea住去社署申請綜援囉
作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:37

作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:39

求其去VTC都搵到書讀啦

點解哩個POST咁多匿名??
作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:46

作者: 衰人    時間: 31-7-2010 13:49

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-7-2010 13:37 發表

For F.5 ga wor
夠年齡都可以報嫁
作者: 匿名    時間: 31-7-2010 13:52

作者: herrick-chang    時間: 31-7-2010 13:52

想找多D錢又唔想讀書,又厭三厭四,甘你想點呀!
作者: 衰人    時間: 31-7-2010 13:58

下................ 唔講點知喎
作者: 匿名    時間: 31-7-2010 14:02

作者: 匿名    時間: 31-7-2010 14:03

作者: 衰人    時間: 31-7-2010 14:10

係喎........sorry
作者: 匿名    時間: 31-7-2010 15:19

去MK扮乞丐
作者: Pvt.King    時間: 31-7-2010 15:26

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-7-2010 14:02 發表

邊個同你講我想要ga只係錢? 大家咁慶我無謂嘈落去, 跟本唔係用腦係聽人講
咁大哥你想要既係咩?
作者: VEC    時間: 31-7-2010 15:58

大把人讀書讀到抑鬱, 冇朋友冇人陪唔係唔做一件事既理由.
樓主你都係接受呢個世界(唔止係香港)把啦,一係死死地氣返去讀書, 將來份工就好少少, 一係把出黎返工, 冇學歷就要捱下搏下架喇.
就算冇錢收都唔好乜都唔做
作者: ~~方~~    時間: 31-7-2010 18:17

全世界最慘係你,得未

你連一個傷殘既人都不如
作者: faihk    時間: 31-7-2010 18:39

想點呀你?  
又唔想讀書, 做又要多多事實. 你估你係咩人? & 比你做個文員仔, 你做得來咩?
文職有時好多時候重攞命過擔擔抬抬呀! 到時你又叫 "死"? 講真, 到時我怕你連叫 "死" 都做唔到就ko左炸!
作者: monopolyshiu    時間: 1-8-2010 00:38

睇黎樓主最好反醒下..
點解咁多人既回覆既意思都大致相同

我估唔會係我地會錯意掛
作者: mujiadam    時間: 1-8-2010 01:21

我覺得,樓主去左一個位唔知想點,聽多d意見,小d反駁,又要馬兒好,又要馬兒唔食草...講完一句,第二句就反駁返前一句,或者第二句係第一句既借口,咁做人冇話唔得,得個煩字lo~其實好多時,諗咁多做咩,不如豁出去,做左先諗啦
作者: 餅    時間: 1-8-2010 02:31

閣下得中四學歷 , 無技能 , 無人際網絡都算

咁你有冇理想 , 有冇目標 , 有冇興趣 , 屋企有冇米 ?

我認為你而家最需要既係一份 " 肯做肯捱 " 既心

而呢樣野係要靠你自己去培養 , 其他人幫你唔到
作者: 匿名    時間: 1-8-2010 02:36

作者: kimkileo    時間: 1-8-2010 02:38

引用:
原帖由 於 1-8-2010 02:31 發表
閣下得中四學歷 , 無技能 , 無人際網絡都算

咁你有冇理想 , 有冇目標 , 有冇興趣 , 屋企有冇米 ?

我認為你而家最需要既係一份 " 肯做肯捱 " 既心

而呢樣野係要靠你自己去培養 , 其他人幫你唔到
係羅.....中四收廿蚊一粒鐘差唔多啦.........你唔係想人俾時薪80又唔洗點做呀..... ......
作者: VEC    時間: 1-8-2010 02:47

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 02:36 AM 發表
呢度d人果然係好_冇同理心 , 同埋你跟本唔識我, 咁串做乜? friendly啲講野係咪會死?
有人覺所有野都係由我决定, 責任係哂我度(係就好).. ok,你繼續  ,而且有時d野唔好太狗眼看人低lo,  fit到個box就好 ...
多口問句, 咁樓主打篇文既目的係純粹嗔下?
另外"因為我自己跟本唔肯放過自己"係指...?

作者: 匿名    時間: 1-8-2010 02:55

作者: 亞延    時間: 1-8-2010 03:00

引用:
原帖由 Anonymous 於 31-7-2010 13:11 發表
now i'm really trap in a dead end..
話說小弟今年17(注.1),  大約2年幾前小弟因為某d(好多先啱..)原因讀完中四就冇讀(一黎學校唔比, 二黎自己反感唔想再讀), 同果排keep住都有d輕度抑鬱, 一匹布咁長, 有興趣知先講la. Than從果年暑假起到e加我讀過夜校, 設計課程, 英文etc.. 唔洗講全部都讀讀吓冇下文(因為有一半係父母壓力先讀, 二來我發覺越讀我越反感同冇動力支持落去, 例如:冇個同學啱傾等等(事實上不嬲都冇乜), 好啦唔讀書咪做野囉, 反正我一向好想有多d錢洗, 第一份工做左個零禮拜就比人抄左(原因係生意差, ain’t我唔想做), 之後搵工都係搵得d廿幾蚊既工, 我又唔想做呢d, 咁低人工要人身水身汗早起身簡直係有辱斯文(我覺得啦ok?), 跟住為無所事事hea_左近半年, 真係_hea, 因為我自己跟本唔肯放過自己…日日去玩? 冇可能, 一黎冇乜朋友, 二黎冇錢(我亦唔慣周圍揮霍), 三黎我覺得我係有d社交障礙, 但the point is 我自己跟本唔肯放過自己.. 因為冇目標冇所事事(俗世叫呢d做不務正業?), 我跟本唔會開心, 人又唔敢識..(相信比着你都會..) 須然我對香港教育望已絕, 但我唔會對自已絕望, 所以又想比次機會自己, 奈何我比較有興趣之科目全部要f.5/f.7畢業又話要幾多科合格brabrabra…
but會考尾班車已過, 而且就算未,當初掙落去我都唔方會有一科合格.. 諗住無謂浪費心力體力, 點知原來點都係浪費.. /待續

nothing more than a dead end now.. 好depress..
睇紅字已經係要點
你百般藉口講到尾最簡單兩隻字"避世",其實你第一句紅字已經答左自己
同屋企商量下自己既情緒問題吧,我覺得你講緊既野唔係關人同社會事,你係有輕度既精神壓力...我建議你見下輔導個人會開心啲
香港社會存在左幾十萬你呢類人...如果個個好似你咁唸唔怪得綜緩愈來愈多人排隊啦
係你自己情緒控制比人差...你而家根本就避世,點同你講~講咩你都唔岩聽架啦,我有無講錯?
作者: 匿名    時間: 1-8-2010 03:05

作者: 匿名    時間: 1-8-2010 03:07

作者: pursuer    時間: 1-8-2010 03:10

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 03:05 發表

第一得中四學歷唔係我想, 放且中五結業又如何? 識既野就一定多d? 咁識唔識關心社會?  咁識唔識同理心? 我眼見無數中五結業生心智如同中二三,so? 學歷一定=智慧?
無技能, 我睇閣下講既係搵錢技能(有錯請講), 唔係 ...
好似我咁考個鏟車牌做貨倉囉,都叫可以養起自己
作者: 亞延    時間: 1-8-2010 03:10

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 03:05 發表

第一得中四學歷唔係我想, 放且中五結業又如何? 識既野就一定多d? 咁識唔識關心社會?  咁識唔識同理心? 我眼見無數中五結業生心智如同中二三,so? 學歷一定=智慧?
無技能, 我睇閣下講既係搵錢技能(有錯請講), 唔係 ...
中五係一個基準,一個社會中確立左既制度,你眼見唔代表事實全部,讀唔成書既就出黎捱架啦,你肯唔肯先?唔肯你學咩人講條件?
你認為點先算關心社會?你好有理想咁唔該你教我中四青年如何關心社會?
有手有腳就係技能咁你同我講你識咩野技能?行路食飯訓教做運動呀?
作者: 匿名    時間: 1-8-2010 03:51

作者: seamoncheng    時間: 1-8-2010 04:03

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 03:51 發表

師兄思維咁2D, 叫我點傾? 係啦頂唔順係我錯哂la, 唔洗理前因後果架, 冇中五就唔係人係廢物, 個on_兼冷血既制度就係事實全部la, 滿意未?
唔係話讀唔到中五既人係廢物...不過而家呢個社會...大學生都話難搵工(周街都係)...你話我知你中五都畢唔到業....可以搵d咩工
作者: 匿名    時間: 1-8-2010 04:05

作者: 匿名    時間: 1-8-2010 04:08

作者: 匿名    時間: 1-8-2010 04:10

作者: seamoncheng    時間: 1-8-2010 04:17

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 04:08 發表

麥記,肯記,pizza hut 日日請緊人.. 搵到又點?
引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 04:10 發表

咁我唔明我選擇(唔可叫選擇,跟本冇選擇)避世有乜問題? 問題只係我仲未開心
麥記果d工你又話唔o岩喇....貢你就更加應該去讀書啦
避世有咩問題??你可以避到幾時呀?避得一時唔避得一世呀...再講你避落去又唔開心
作者: 衰人    時間: 1-8-2010 04:24

不如師兄你講下點解會無得揀先啦.......同埋講一下個前因好唔好
作者: 衰人    時間: 1-8-2010 04:25

同師兄你想揀咩
作者: faihk    時間: 1-8-2010 09:01

我都重係唔明樓主點解會 "跟本冇選擇" ??
作者: Cheesecake    時間: 1-8-2010 09:09

There is always a chance but have to fight for it, isn' it?
You always think that those jobs are hard and don't try it, that 's why you won't success.
作者: monopolyshiu    時間: 1-8-2010 11:04

樓主有無諗過
選擇既多少, 係基於你既條件?

你自己都識講, 好多你想讀既科係F5/F7 先可以讀
咁以你既條件, F4 可以揀到既選擇有幾多?

同埋應該要明白, 好多時做事唔係話你唔想做就唔駛做

中五畢業唔係一切
但係一個基準
好似有O的工要求大學畢業先可以做
要求大學畢業係因為大學生係應該比學歷低既人
有更強既理解力, 協調力, 思考力之類 (即係一般既能力會比普通人高)
大把大學生, 中五畢業生既通識, 教養比學歷低既人差
但係能夠達到一定學歷既人, 佢地既能力係比較有保證

盡管我俾你係學識淵博
但係得中四畢業
你去見工, 老闆點知你有咩才華?
中五畢業證書, 係一張證明
係對你既能力既一張證明
無論你對香港教育有幾所謂既"絕望"
請唔好忽視佢既重要性
香港教肓對比起外國教育, 係有佢既缺點
但的確係有佢既優點

正如我之前所講
請你係發脾氣之前
諗一下點解尼度咁多師兄所講既野都差唔多
事出必有因
係咪真係人地唔明白你
定係你自己一直睇唔開
作者: mujiadam    時間: 1-8-2010 11:49

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 04:08 發表

麥記,肯記,pizza hut 日日請緊人.. 搵到又點? btw 唔想讀書唔代表唔鐘意學習,你注意.. 係個模式同生態至人都令我好唔舒服,跟本沒可能掙落去, 放且令一個想要學習既人唔再想學習唔係我一個人既錯, 既唔係學習做乜要 ...
係呀,你冇錯,係其他人既錯,天既錯,政府既錯,世界既錯~
閣下可以不停咁諗,冇人阻止你~
作者: 亞延    時間: 1-8-2010 12:32

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 03:51 發表

師兄思維咁2D, 叫我點傾? 係啦頂唔順係我錯哂la, 唔洗理前因後果架, 冇中五就唔係人係廢物, 個on_兼冷血既制度就係事實全部la, 滿意未?
我唸野2D,咁你係咩?要帶3d眼鏡先睇得明你講野乎?
咁你咪逃避囉…你答左我問題未?你有正視過我問你既野咩?我問你你認為中四生應該點可以貢獻社會,唔係要你認同自己無能
而家係你自己確立左自己無能既地位,即係你認自己無用處?中五係一個冷血既制度?
我問緊你響你心目中中四點樣唔需要高學歷,需要咩野技能就可以有高收入,你答唔答到我?
你一路逃避人問題,人地反問你你就覺得係偏見咁有咩好講…講到底你憑咩同人開條件先?
你有高超技能我唔駁,你有比中五程度更優異既知識我唔駁,你有完美既社會夢想而可以實行既我唔駁
你一樣都講唔到只係話個世界配合唔到你咁你講咩條件?我俾唔到野我我點俾野你?
作者: sealsman    時間: 1-8-2010 13:03

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 03:07 發表

我冇唔認丫
情緒控制比人差,可能係..但都係因為我做人認真,同比較有些少抱負..當個社會態度同你既態度相差太大時,你好難唔大壓力..但我心情點差都唔會去影响人lo
anyway thanks for your suggestion
講到自已又有抱負又乜乜物物
係你就自已就去進修去達成你ge抱負
你覺得會態度同你既態度相差太大 咁你就要去適應
你咁把炮ge就自已改變社會態度

我份暑假工搵到萬幾蚊個月
完全唔關學歷
事根本係你自已無心去搵出路
作者: Hkpolice-Psu    時間: 1-8-2010 23:05

引用:
原帖由 Anonymous 於 1-8-2010 04:10 發表

咁我唔明我選擇(唔可叫選擇,跟本冇選擇)避世有乜問題? 問題只係我仲未開心
開心同唔開心係自己揀, 有半杯水響你面前, 你覺得係得返半杯水定仲有半杯水?
作者: mujiadam    時間: 1-8-2010 23:25

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 1-8-2010 23:05 發表

開心同唔開心係自己揀, 有半杯水響你面前, 你覺得係得返半杯水定仲有半杯水?
半杯水都係世界既錯!
作者: gtoray    時間: 2-8-2010 22:12

四個字

怨天尤人
作者: 天煞孤狼    時間: 2-8-2010 23:11

反而我唔會鬧樓主乜乜物物, 因為我覺得樓主需要見一見社工和心理醫生....
作者: 衰人    時間: 3-8-2010 00:19

唔知點解我好想叫"好"
作者: Andy    時間: 3-8-2010 00:38

"之後搵工都係搵得d廿幾蚊既工, 我又唔想做呢d, 咁低人工要人身水身汗早起身簡直係有辱斯文"

有辱斯文;你未佩用呢個字詞囉

咁低人工要人身水身汗早起身
你憑咩高人工,舒舒服服,遲起身?你幫你阿爸打工?
唔係的,唔該你唔好再留言,努努力力,去ive排隊報課程
無人話讀書保你發達,但係知識就係你的武器,上陣殺敵不能空手入白刃

可以令到學校唔俾你讀落去的理由,你唔好話我知係因為你太勁,拎傑青;你自己反省下,如果你屋企大把錢,一世唔使做,食遺產基金過世,ok,u win. 唔係的你用你果個生草的腦諗下你的將來,諗下你父母!

什麼中五結業又如何?無數中五結業生心智如同中二三,話明中5結業,即係最低要求,中英數+3科合格都無,叫咩有學歷?

最後贈你
天行健,君子以自强不息;地势坤,君子以厚德载物
唔明自己Google一下
作者: L    時間: 3-8-2010 01:15

作者: kimkileo    時間: 3-8-2010 01:26

引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2010 22:12 發表
四個字

怨天尤人
我另外四個.....

不知所謂

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0