標題: 菲律賓槍手脅持事件 [打印本頁]

作者: FPGRM    時間: 23-8-2010 21:40     標題: 菲律賓槍手脅持事件

http://www.youtube.com/watch?v=og16qCZJ8rY&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=r ... ture=sub&fmt=18

http://www.youtube.com/watch?v=V4q0KffeFcc&feature=search

http://www.youtube.com/watch?v=a6p17JqnzZE&feature=search

http://www.youtube.com/watch?v=0zfdGN3vJ9U&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=TY4O1K5KIuI&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=Wy6FASlLqkY&feature=channel

作者: NARUSEGAWA    時間: 23-8-2010 21:57

節錄自無線電視台: 於早上警方已將案發現場清場, 只留下談判尊家及 "狙擊手" 戒備
咁點解匪徒出現喺車窗果陣d狙擊手唔開鎗呢.....

既然匪徒個弟弟同談判尊家都勸唔到佢, 正常黎講已經可以批准狙擊手開火了......
作者: MK~    時間: 23-8-2010 21:58

要考慮人質心理影響,同埋如果打唔中的話就大獲,所以唔可以亂黎
作者: s20061188    時間: 23-8-2010 23:03     標題: 回覆 3# 的帖子

要打應該吾難中..
應該係吾想殺同胞..
作者: 阿德    時間: 23-8-2010 23:05

引用:
原帖由 MKL04438 於 23-8-2010 21:58 發表
要考慮人質心理影響,同埋如果打唔中的話就大獲,所以唔可以亂黎
但...考慮不到如果...太多假設就影響了判斷..
目標清晰...不是佢死...就是人質亡
作者: mouselkm    時間: 23-8-2010 23:07     標題: 回覆 2# 的帖子

個人認為狙擊手是沒有信心一槍中頭,所以沒有開火,以下是小弟見解,煩請指點
1 車上視野被窗簾完全阻擋,我所見槍手暴露時間很短,角度也很細,而且人質們也不時拉開窗簾,識別目標有困難
2 狙擊手是要一槍斃中目標頭部,他可能穿上隱蔽式防彈衣,還可能藏有炸藥,手榴彈等爆炸品,最重要的是萬一打身打不死目標,得於全面開戰人質肯定全部被殺,打頭是唯一選擇
3 當地天氣不穩定,加上下雨又大風,彈道預測較難

不過我也有幾點疑問
1 警方怕槍手駕駛旅遊巴離開現場,所以開槍打爆車軑,但用為甚麼不使用滅聲器,警方如此光明正大地開槍,會否被誤解成主動挑釁,無意和平解決事情
2 我在電視中所見,警方好像沒有使用震撼彈,摧淚彈等戰術武器...如果在攻擊行動前用40mm榴彈炮將摧淚彈或煙霧彈等非致命性武器射進巴士,槍手或會暫時失了戰鬥力,應該可以減少殺亡,這會否是較好的選擇

作者: 阿德    時間: 23-8-2010 23:13

引用:
原帖由 mouselkm 於 23-8-2010 23:07 發表
個人認為狙擊手是沒有信心一槍中頭,所以沒有開火,以下是小弟見解,煩請指點
1 車上視野被窗簾完全阻擋,我所見槍手暴露時間很短,角度也很細,而且人質們也不時拉開窗簾,識別目標有困難
2 狙擊手是要一槍斃中目標頭部, ...
槍手中午2點幾時就已經大搖大擺企係車門~~~
其實一條直線就可以打中佢了
反而係菲律賓警察個指揮官有問題
冇即時下決定,同埋set sniper set得不好
作者: 阿德    時間: 23-8-2010 23:15     標題: 回覆 7# 的帖子

事件本應就應該係3點前清場

一個決定,下令開一槍,就可以令人質安全,最重要係自己夥記唔洗走埋去突擊咁冒險
作者: MANKF    時間: 23-8-2010 23:40     標題: 回覆 8# 的帖子

非常悲傷
點解啲賓佬特警連夜視鏡都冇....基本通話器都冇
作者: MANKF    時間: 23-8-2010 23:44     標題: 回覆 8# 的帖子

Totally agree your view point.  Afternoon already one shot one kill.  Save 7 lives!!!
作者: Elf    時間: 23-8-2010 23:48

我一路睇一路心痛. 諗下當時D人質係點樣恐怖之下死.
今日撞正7月14.
我好憤怒一樣野, 係菲律賓警方係個鎗手行去門口時唔一鎗打死佢. 連TV都影到佢係門口. 一枝正正式式sniper rifle邊有可能打唔中佢?
突擊時, 斯斯縮縮, 我係鎗手都殺人質.
如果依經事係香港, 英國或者美國發生, 人質好有可能唔洗死.
作者: mouselkm    時間: 23-8-2010 23:49

引用:
原帖由 阿德 於 23-8-2010 23:13 發表

槍手中午2點幾時就已經大搖大擺企係車門~~~
其實一條直線就可以打中佢了
反而係菲律賓警察個指揮官有問題
冇即時下決定,同埋set sniper set得不好
的確,大搖大擺企係車門大多是開槍好機會,但我們只是在看影像,當時是否適合開槍,我想只有在場人仕才知,風向,濕度,狙擊系統的性能,加上狙擊手實戰心理壓力等也是重要因素
至於指揮官方面我也有所保留,我對此事也有所疑問詳情,我已更新了之前的post
作者: 阿德    時間: 24-8-2010 00:07

引用:
原帖由 mouselkm 於 23-8-2010 23:49 發表

的確,大搖大擺企係車門大多是開槍好機會,但我們只是在看影像,當時是否適合開槍,我想只有在場人仕才知,風向,濕度,狙擊系統的性能,加上狙擊手實戰心理壓力等也是重要因素
至於指揮官方面我也有所保留,我對此事也 ...
其實都係討論~~不要介意啊~~
我見佢地係旅遊巴側有set 警車封鎖
果種range...個人認為不難打中...
以前讀中學曾經係廣州打過國產SKS~~~感覺上個RANGE 好似同呢次單野差不多
但SNIPER 心理方面種種問題都可能係既....
作者: FPGRM    時間: 24-8-2010 00:17

Killer dead

http://www.youtube.com/watch?v=AtFszNQ8SpU&feature=channel
作者: JBL    時間: 24-8-2010 00:21

作者: FPGRM    時間: 24-8-2010 01:41

引用:
原帖由 mouselkm 於 23-8-2010 23:49 發表

至於指揮官方面我也有所保留,我對此事也 ...
呢條片可以好清楚睇到,警察施放摧淚氣後槍手走到車頭吸氣才被狙擊。
一般而然特警狙擊手要收到指令才可以開槍的
http://www.youtube.com/watch?v=lT7K3_EX70Y

作者: 33tt    時間: 24-8-2010 03:00     標題: 菲律賓事件,特種部隊 ????

小弟無知, 但亦明白特種部隊是要用最短時間攻入目標地方, 但以我所見他們慢慢打窗, 慢慢打門....各師兄賜教....很心痛...不想再講.....
作者: Victorinox    時間: 24-8-2010 03:09

如果發生o係美國,

談判到deadline講唔惦數

就即刻叫sniper向住槍手頭"澎"一下lu
作者: noel    時間: 24-8-2010 03:12

最簡單既方法:向車內發射催淚彈/閃光彈,然後由左,右,正面突擊.
完成.一定唔會有咁多KIA...
作者: 33tt    時間: 24-8-2010 03:17

打破車窗(打了多次), 但又不攻入車箱, 催淚彈也要擲多次才成攻擲入車內...打了多次車門玻璃, 但又不安排用方法拉開車門,打來為何? 全沒攻擊技巧....這叫特種部隊 ????
作者: NathanCPT    時間: 24-8-2010 04:33

引用:
原帖由 33tt 於 24-8-2010 03:17 發表
打破車窗(打了多次), 但又不攻入車箱, 催淚彈也要擲多次才成攻擲入車內...打了多次車門玻璃, 但又不安排用方法拉開車門,打來為何? 全沒攻擊技巧....這叫特種部隊 ????
擺明車門係向內推....應該用破門鎚之類ge工具, 都唔明做乜要拉....
同埋睇新聞見到個警察卡住左係個窗到幾秒都唔知佢想點....又唔開槍打個犯

今次令我覺得中國對應挾持人質ge 反應都做得唔錯
作者: NathanCPT    時間: 24-8-2010 04:36

引用:
原帖由 Victorinox 於 24-8-2010 03:09 發表
如果發生o係美國,

談判到deadline講唔惦數

就即刻叫sniper向住槍手頭"澎"一下lu
唔洗一定美國, 中國都會...仲會係女警走埋個犯到近身開槍解決...
又或者係俄國, 用麻醉氣體...
作者: puyee    時間: 24-8-2010 04:41

http://www.youtube.com/watch?v=lT7K3_EX70Y
佢地係度做乜X嘢? 真係睇到爆粗, 好傷心, 真係俾佢地害死理我地啲團友, 點會有啲咁既攻堅隊...? 乜那嘢人黎架? 大佬我專重你冒危險出黎救人, 但係呢啲點睇平時無任何訓練, 又無料既人出黎仲乜Q? 邊個放呢啲廢柴出黎害人? 咁細架巴士揾十幾人加一架車撞, 搞三分鐘先入到去? 咁那多人質咁架車攞支M4出黎仲乜春? 可能佢地無長火, 可能真係遠攻唔得, 但係都唔駛咁X多人去湊熱鬧呀? 一支.45加一個勇士偷襲大不了加二個BACKUP就算唔得都無咁難睇丫.....死7個.....害人呀.........傷心.....RIP
作者: puyee    時間: 24-8-2010 04:47

佢地黎只係搞笑....反正車入面唔係菲律賓人...香港人死無相干.......(他媽的)
作者: jrgary    時間: 24-8-2010 05:31

hk sdu better than them  !
作者: 33tt    時間: 24-8-2010 06:04

Hong Kong PTU or Sub- unit is better than them !!!!!

作者: daniel999    時間: 24-8-2010 06:48     標題: 92年飛虎隊圍攻荃灣中心2

http://www.youtube.com/watch?v=4 ... ure=player_embedded
20 年前的飛虎隊都好過菲律賓的突蠢部隊
菲律賓SWAT= Sorry We Aren't Trained

作者: F22    時間: 24-8-2010 07:42

引用:
原帖由 JBL 於 24-8-2010 00:21 發表

唉......佢地邊有一支正正式式seniper rifle.......

?psid=1
但係,以呢個距離用M4都夠啦............
作者: samurai    時間: 24-8-2010 09:08     標題: 吾怪得搞禁耐。。Sniper真吾掂

M4 加紅点。。無倍数
M4追M16
賓国追撃手用M4黎追。。
買番枝SVD都好阿。。。

圖片附件: r.jpg (24-8-2010 09:08, 38.85 KB) / 該附件被下載次數 64

作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-8-2010 09:19

引用:
原帖由 33tt 於 24-8-2010 06:04 發表
Hong Kong PTU or Sub- unit is better than them !!!!!
that maybe EU
作者: xlam510    時間: 24-8-2010 09:22

令人極度無奈囉...
咁o既裝備.....
作者: mujiadam    時間: 24-8-2010 09:24

引用:
原帖由 samurai 於 24-8-2010 09:08 發表
M4 加紅点。。無倍数
M4追M16
賓国追撃手用M4黎追。。
買番枝SVD都好阿。。。
佢地果D分分鐘唔係M4,....似M653 裝骨
作者: herrick-chang    時間: 24-8-2010 09:24     標題: 回覆 1# 的帖子

唔係呀化
作者: queen    時間: 24-8-2010 09:34

this one.............is...Sniper??!!??!!??!!??!!??!!??!!
作者: Kennis    時間: 24-8-2010 09:48     標題: 賓警~~~請參考下德國的行動~~~

人地打2層個天仲係有陽光的~~~
http://www.youtube.com/watch?v=L ... ure=player_embedded
作者: McDull    時間: 24-8-2010 09:52     標題: 回覆 1# 的帖子

你叫其中一個貪污最嚴重既民族,去學其中一個最有紀律性既民族
作者: crazyjustin1117    時間: 24-8-2010 10:10

引用:
原帖由 McDull 於 24-8-2010 09:52 發表
你叫其中一個貪污最嚴重既民族,去學其中一個最有紀律性既民族
x2
作者: christopher    時間: 24-8-2010 10:11

引用:
原帖由 McDull 於 24/8/2010 09:52 發表 你叫其中一個貪污最嚴重既民族,去學其中一個最有紀律性既民族
'like' this...be the first of your friends...

作者: samurai    時間: 24-8-2010 10:15

玩Marui的人都知。。M4系Assault rifle...
要M16A2都可以系Sniper

下次可能用Mp5造Sniper
作者: samurai    時間: 24-8-2010 10:22

請高手確認一下
枝鏡有無倍数?
作者: Pvt.King    時間: 24-8-2010 10:22

[認真]德國佬既強悍,都係用血換番來既經驗...
但菲律賓...? 相信就算發生多幾多次同類事件都好難改變...[/認真]
作者: McDull    時間: 24-8-2010 10:41

引用:
原帖由 F22 於 24-8-2010 07:42 發表

但係,以呢個距離用M4都夠啦............
NOVESKE既官網曾經講過:

一般既M4,如果用佢地既16吋管,加條12吋既FF骨(任何型號)。

係500米內佢地既精準度係1/4吋以內。

呢個RANGE,呢個準繩,絕對夠一般既SWAT做野。

張相睇落,呢個距離唔會夠200M掛
作者: Black13    時間: 24-8-2010 10:47

呢個都係官方係靶場得出來的數據,現場未必有官方測試咁好的條件,例如天氣同人員等!
引用:
原帖由 McDull 於 24-8-2010 10:41 發表

NOVESKE既官網曾經講過:

一般既M4,如果用佢地既16吋管,加條12吋既FF骨(任何型號)。

係500米內佢地既精準度係1/4吋以內。

呢個RANGE,呢個準繩,絕對夠一般既SWAT做野。

張相睇落,呢個距離唔會 ...

作者: McDull    時間: 24-8-2010 10:54

引用:
原帖由 Black13 於 24-8-2010 10:47 發表
呢個都係官方係靶場得出來的數據,現場未必有官方測試咁好的條件,例如天氣同人員等!
就算係將佢既誤差放打4倍,都只係1吋

如果距離學張相咁,只係得個百零兩百米,個誤差又可以細返
作者: McDull    時間: 24-8-2010 10:56

引用:
原帖由 xlam510 於 24-8-2010 09:22 發表
令人極度無奈囉...
咁o既裝備.....
我發覺我地班GAME友原來好有米
作者: samurai    時間: 24-8-2010 11:10

就算M4射程無問題、個Setting都吾系Sniper黎La.

1.無倍数的鏡
2.無脚架
3.無着杉(都吾知系吾系部隊的人)
作者: faihk    時間: 24-8-2010 12:20

佢地利害到...我琴日夜晚先睇新聞, 搞左成日...set路障set人裝備都好似無用腦咁, 最搞怪個槍手幾次 (我所知ga) 成個人出晒黎, 又話set左sniper都唔做野...死左8人重傷2人...最後個吓掃射都倒係好想知有幾多槍係個d所謂特警開ga!
作者: Paul    時間: 24-8-2010 12:47

有沙包, 用M4, 二百米內, 角度高打底犯人後面是巴士引擊冇人,
比我唔用鏡都打得中
作者: faihk    時間: 24-8-2010 12:49

引用:
原帖由 Paul 於 24-8-2010 12:47 發表
有沙包, 用M4, 二百米內, 角度高打底犯人後面是巴士引擊冇人,
比我唔用鏡都打得中
手槍都得啦! 個槍手晒命咁走出黎做幾次show
作者: Kungz    時間: 24-8-2010 13:29     標題: 震驚發現:兇手可能係被射擊前已被乘客制服或殺死,狙擊手亂槍掃射可能打死人質

http://www.youtube.com/watch?v=j ... ure=player_embedded
請留意0.06之後,兇手跌出車門之後才響起槍聲,之後狙擊手從正面更向車內連開十幾槍…

作者: faihk    時間: 24-8-2010 13:51     標題: 回覆 50# 的帖子

痴線嫁?
作者: jerry67    時間: 24-8-2010 13:57

引用:
原帖由 puyee 於 24-8-2010 04:47 發表
佢地黎只係搞笑....反正車入面唔係菲律賓人...香港人死無相干.......(他媽的)
可能槍手都知留自己國家既人就等於等死, 所以佢放晒自己國家d人走...諗住留外國人做談判籌碼會好d...結果都係一樣.
作者: jimjimjimjim099    時間: 24-8-2010 14:01

引用:
原帖由 samurai 於 24-8-2010 10:15 發表
玩Marui的人都知。。M4系Assault rifle...
要M16A2都可以系Sniper

下次可能用Mp5造Sniper
MP5真的會用係短距離的sniper.
作者: laserman    時間: 24-8-2010 16:48

各師兄,賓仔sniper重有大倍數鏡既bolt action rifle 在場架,翻屋企send上黎比你哋睇啦

圖片附件: sniper.jpg (24-8-2010 17:55, 88.84 KB) / 該附件被下載次數 61

作者: RX78    時間: 24-8-2010 18:24

他們不是沒有精良武器,只是個個貪生怕死沒智慧,給你再好的工具也是沒用的!

拿長槍入巴士?指揮官帶Cap帽?拿槌子打貼了保護膜的玻璃?人手用繩拉摺門?沒有梯子?沒有震眩彈?........太多可笑可恥的事了!
相比中國的特警S.P.U.和香港的S.D.U.他們簡直就是小丑,連一個廣州的武警大嬸也比他們強多了!

作者: herrick-chang    時間: 24-8-2010 19:02     標題: 回覆 55# 的帖子

人地德國二線部隊SEK十秒就攻入巴士了

作者: sunny2014    時間: 24-8-2010 19:03

引用:
原帖由 laserman 於 24-8-2010 16:48 發表
各師兄,賓仔sniper重有大倍數鏡既bolt action rifle 在場架,翻屋企send上黎比你哋睇啦
呢枝好似係比人set左入攻堅隊喎
作者: rho837    時間: 24-8-2010 19:58

今次真係慘劇! 願上帝祝福所有死傷者及他們家人.

唉! 我舊同事係Bun仔! 佢之前都講過"飛律Bun"成日都有槍戰! 啲Bun妹見到唔對路都拿支槍係窗口到射(連擲手留彈落街都試過啦)[信不信就自己想吓  ) ! 佢重話啲差佬最醒就係貪污邊到會識救人質! 等到唔內煩就亂開槍! 你死你事! 準時收工! 不過今次射遊客所以全世界羊灑.......
作者: puyee    時間: 24-8-2010 20:04

廣州的武警大嬸勁過佢地好好好好好多囉.....快狠準......你用班癈迆黎同大嬸比會唔會侮辱左大嬸呀?
作者: yuen95    時間: 24-8-2010 20:56     標題: 重溫廣州女警解救女人質

http://www.civiliangunner.com/cg ... amp;extra=page%3D14

唔知當初批評這女警的人經過依件事後係唔係仲係話佢殘忍
作者: alexddhk    時間: 24-8-2010 21:09

做個勇敢中國人....
作者: FPGRM    時間: 24-8-2010 21:09

引用:
原帖由 laserman 於 24-8-2010 16:48 發表
好野播呢張相都找到
係條片到以經見過有狙擎手手持狙槍在馬路上跑

圖片附件: 20100824_9ce693b256f36ad8c21eEQr6hrCAYgM4.jpg (24-8-2010 21:11, 89.07 KB) / 該附件被下載次數 98

作者: Lolanto    時間: 24-8-2010 21:47

菲律賓特警有佢一半就好啦~
作者: yau88hse    時間: 24-8-2010 22:04     標題: 菲律賓果班真係特種部隊?

菲律賓果班真係特種部隊?睇D制服同裝備我覺得反而似普通警察又或者軍警,佢地似火力加強既PTU,絕對唔係SF (sdu)既級數
搵左D資料,佢地係有SF…

Special Action Force

The Special Action Force is the primary special forces unit of the Philippine National Police. It is formed along the lines of the British Army (SAS) Special Air Service, received training from the FBI's Hostage Rescue Team (HRT) and Critical Incident Response Group, RAID and YAMAM

SAF members who are distributed either regionally or within Metro Manila are furthermore assigned to SWAT units or SWAT training units
姐係話佢地既SWAT有其它雜魚同埋SAF人員混成?

作者: open    時間: 24-8-2010 22:06

我都覺?
作者: faihk    時間: 24-8-2010 22:12

姐係雜排軍?
作者: alexddhk    時間: 24-8-2010 22:19

PMC都好過佢地多多聲啦...........
作者: coke    時間: 24-8-2010 22:31

引用:
原帖由 alexddhk 於 24-8-2010 22:19 發表
PMC都好過佢地多多聲啦...........
吾好玩啦! 用PMC黎比?

PMC有錢

你應該話, EU都好過佢多多聲
作者: open    時間: 24-8-2010 22:47

引用:
原帖由 faihk 於 24-8-2010 22:12 發表
姐係雜排軍?
普通警察
你信唔信?
作者: foxs0074    時間: 24-8-2010 22:51     標題: 菲swat--wargame友 片段???

作者: seamoncheng    時間: 24-8-2010 22:59

好似話班賓SWAT原本係SAF,跟住由SAS果D訓練
作者: cato    時間: 24-8-2010 23:01

成個行動跟本冇心用武力救人
槍手成日企係車門度大把機會
作者: yau88hse    時間: 24-8-2010 23:20

引用:
原帖由 seamoncheng 於 24-8-2010 22:59 發表
好似話班賓SWAT原本係SAF,跟住由SAS果D訓練
SWAT主要由菲警的特別行動隊( Special  Action  Force,SAF)隊員組成, SAF隊員受訓於美國聯邦調查局( FBI)的人質救援隊( HRT)和特別事件應急小隊、法國的黑豹突擊隊、以色列特種部隊 YAMAM。 SWAT成員更會在美國務院的反恐援助項目下,進一步接受美國警方訓練。

如果果D係SAF就真係慘,完全唔係SF級別…唔通佢地吹牛?

作者: fiojong    時間: 24-8-2010 23:49     標題: 康泰旅團菲國蒙難--港前高級警司: 菲警係全球警界恥辱

http://www.youtube.com/watch?v=P4K0FWYEabIfeature=player_embedded
作者: derek_lok    時間: 24-8-2010 23:55

玩wargame既朋友既部署都好過佢地.........唔係咁灰呀......
作者: 衰人    時間: 24-8-2010 23:56

事實上係
作者: kennard    時間: 25-8-2010 00:11

引用:
原帖由 derek_lok 於 24-8-2010 23:55 發表
玩wargame既朋友既部署都好過佢地.........唔係咁灰呀......
我覺得係lor 完完全全冇部署ge
100000000個差lor  唔要得呀
作者: seamoncheng    時間: 25-8-2010 00:16

引用:
原帖由 yau88hse 於 24-8-2010 23:20 發表

SWAT主要由菲警的特別行動隊( Special  Action  Force,SAF)隊員組成, SAF隊員受訓於美國聯邦調查局( FBI)的人質救援隊( HRT)和特別事件應急小隊、法國的黑豹突擊隊、以色列特種部隊 YAMAM。 SWAT ...
好似香港咁...SDU係咁一班普通既警察入面搵一D FIT既出黎....訓練完達標出番黎果D先係SDU
所以問題唔在於佢原本係唔係SAF....問題係佢TRAIN成點...不過佢地TRAIN成點見到啦.....
作者: helloleeho    時間: 25-8-2010 00:40     標題: how to storm a bus

http://www.youtube.com/watch?v=-coJByGFTdA&feature=related
作者: tango10    時間: 25-8-2010 00:58

睇來, 關鍵是要同一時間多個方向一齊強攻!
作者: helloleeho    時間: 25-8-2010 01:05

of course... stun and firepower...

作者: yau88hse    時間: 25-8-2010 01:47

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-8-2010 00:16 發表

好似香港咁...SDU係咁一班普通既警察入面搵一D FIT既出黎....訓練完達標出番黎果D先係SDU
所以問題唔在於佢原本係唔係SAF....問題係佢TRAIN成點...不過佢地TRAIN成點見到啦.....
轉載:根據外電,當時的確只是馬尼拉市警SWAT,而不是國家級接受過FBI訓練的Special Action Force。
作者: Paul    時間: 25-8-2010 02:25

引用:
原帖由 yau88hse 於 25-8-2010 01:47 發表

轉載:根據外電,當時的確只是馬尼拉市警SWAT,而不是國家級接受過FBI訓練的Special Action Force。
性質似EU, 不是SDU。

但班馬尼拉市警SWAT重差過香港EU

作者: 0o0p    時間: 25-8-2010 03:00     標題: 回覆 79# 的帖子

咁樣 片中架巴士矮d 玻璃窗無保護幕用斧頭一砍即破
但係菲警用繩拉一道向內開既門未免過於高明
既然夠膽死向車內掃射 唔通少少定向炸藥都無
作者: Paul    時間: 25-8-2010 03:09

大家聽下D鎗聲, 似幾支不同既鎗係道狂開

http://www.youtube.com/watch?v=8sHHqytwj7g&feature=related
作者: silvano126    時間: 25-8-2010 14:43     標題: 康泰旅團菲國蒙難--港前高級警司: 菲警係全球警界恥辱

菲警係全球警界恥辱 , WarGame player 既佈處分分鐘好過佢地
http://www.youtube.com/watch?v=P4K0FWYEabI
作者: seamoncheng    時間: 25-8-2010 14:44

http://www.civiliangunner.com/cg ... ge%3D1&page=128 1912#
posted
作者: rho837    時間: 25-8-2010 22:06

This time our country suspreme officials directed a high profile welcoming to these people back into HK seems a political reason! Telling fai-lu-bun that v are the strongest & most powerful nation in asia region! Anyone being good fans with you-asxx in asia region is out nowdays! And imply to fai-lu-bun don't even thing claiming the right of the south-see boundary!!!!!

is only a funny thought.

作者: FPGRM    時間: 26-8-2010 02:14

一個國家的警察幾九流, 若然有心救人質由頭到尾我係唔相信, 佢地由談判到攻堅會出現咁多錯誤和錯失機會。
一來菲國人一向仇視華人, 二來背後可能有些驚天大陰謀將會被槍手在外國謀體前套露出來。
槍手選擇在一個空礦而又知名度高的景點,就是要在國際上引起注意。地方空礦各國謀體監視著政府難做手腳, 但最後都係借刀殺人
回想起1972年德國慕尼克,德國政府對以色列人質處理手法會唔會係有心或無意,你們不坊想一想。
但今次事件不是一般恐佈分子脅持事件可能是驚天大秘爆發的預告篇,人質事件結束後總統三世一臉如釋重負的表情和笑臉,加強了這方面的說服力。

圖片附件: 6EPD7JKL00AO0001.jpg (26-8-2010 02:14, 102.54 KB) / 該附件被下載次數 88

圖片附件: 6EQAI19M00AO0001.jpg (26-8-2010 02:14, 66.43 KB) / 該附件被下載次數 79

圖片附件: 6EQ86DRT00AO0001.jpg (26-8-2010 02:14, 100.72 KB) / 該附件被下載次數 86

圖片附件: 6EQ6M4OB00AO0001.jpg (26-8-2010 02:19, 59.14 KB) / 該附件被下載次數 97

圖片附件: 6EQ6M8J300AO0001.jpg (26-8-2010 02:19, 55.86 KB) / 該附件被下載次數 88

圖片附件: 6EQA7THJ00AO0001.jpg (26-8-2010 02:19, 91.48 KB) / 該附件被下載次數 90

作者: tango10    時間: 26-8-2010 07:17

遺送所有菲傭回國! 隌錢就陪錢啦!
作者: gd1893    時間: 26-8-2010 10:08     標題: 有關馬尼拉事件的進一步討論與推測

其實,會唔會係時候須要停一停、諗一諗呢?

我明白大家心中團火好難話熄就熄,
特別係當大家對呢個範疇既野都有一定認識果陣,
就自然有更多想法同意見。

不過,我有幾個問題希望大家考慮一下既:

(1) 老生常談,事件仍在調查中,其實咁樣討論同推測,
     對尋找真相真係無幫助。
     最顯淺,假設有人有心毀滅證據,而佢原本醒唔起某樣野既,
     當大家熱列討論果樣野,而傳媒又廣泛報導之下(大家都知記者依家經常網上採訪架啦),
     會唔會有機會提醒左有心人去做D佢原本諗唔起既破壞呢?
    呢個風險大家又承唔承受到呢?

(2) 大家係網上send來send去既
     所謂「CNN證實」、「FBI證實」、「SDU證實」、「真相」等等又有幾真確?

真係睇住段新聞片就可以還原事件真相?  兼指證有人想毀屍滅跡?
    真確到所謂「CNN證實」既消息,係CNN網站都唔見有?
    有無人玩過「以訛傳訛」呢?
     (唔講遠,果張手指扮槍相,真係案發時影既?)

(3) 呢點亦係最重要既,係9/11事件發生之後幾日,
     新聞不斷咁重播客機撞入大樓既影片,
     令到受害人家屬既傷痛不斷被提起,連旁觀者都開始覺得心理受到影響。
     後來美國傳媒都協調左,係當時唔再播果一段片,
     以免做成二度傷害

傷口始終係要時間結焦既,你三不五時咁揭開個傷口,仲要篤下佢了下佢,
     咁幾時先可以好返?

公義係要爭取、真相都須要調查同還原,
     不過,會唔會有更好既方法去處理呢?

綜觀以上各點,我懇請各位係進一步討論呢個不幸事件前,
考慮一下上面幾個問題,再試試用一個更好既方法去討論吧。
同時亦請記住,係用甚麼「CNN證實」、「FBI證實」、「SDU證實」、「真相」之前,
最好先確認一下,你真係肯定係由佢地證實先,
死傷者同佢地既家屬已經夠傷心同煩惱,唔好再以訛傳訛喇...
作者: tango10    時間: 26-8-2010 10:19

真相就是這是一個腐敗透頂的爛國! 只靠輸出女傭搵外滙, 所謂的民主只是混亂失控!
作者: FNP90xvhk    時間: 26-8-2010 10:49

傷口始終係要時間結焦既,你三不五時咁揭開個傷口,仲要篤下佢了下佢,
     咁幾時先可以好返?

師兄,呢句講得太好喇,可惜雪中送炭難,落井下石易!
不如咁啦,真係覺得傷心,真係有心做d野既,搵第二d野做下,唔使得個講字,免得講到口沫橫飛時,又繼續傷害緊受害人既家人!!
作者: gd1893    時間: 27-8-2010 00:25

可惜雪中送炭難,落井下石易!
<--深有同感

有時唔係唔討論,但我覺得依家坊間好多傳言同推測,
已經去到失控既地步,最慘個個都覺得「估下遮」咁就無責任地估,
問心,假如你係受害者遺屬,
跟住日日有唔同人估你過左身既屋企人係點死,或者比邊個打死既,
你又會有咩感覺?

另外,果D將仇恨不斷地擴大既言論又係相當不負責任。
追究同調查係一定,索償都可以話係必然,
但有無必要將仇恨投放係整個民族之上呢?

討論還討論,發洩還發洩,
我都覺得,講野真係要負責任,唔好亂黎囉。
引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 26-8-2010 10:49 發表
     咁幾時先可以好返?

師兄,呢句講得太好喇,可惜雪中送炭難,落井下石易!
不如咁啦,真係覺得傷心,真係有心做d野既,搵第二d野做下, ...

作者: derek_lok    時間: 27-8-2010 00:49

引用:
原帖由 gd1893 於 27-8-2010 00:25 發表
可惜雪中送炭難,落井下石易!
寧願廢up發洩左還要好, 仲好過群情激憤, 一爆不可收拾, 領事館萬人圍仲惡搞..................
作者: FPGRM    時間: 27-8-2010 01:26

又有道德佬係到作法, 好多時唔雖要上討論區,
乘係睇直播自己用常理都可以分析得到—些事件的概括,
唔好以為自己打得越多字就係有道理,
打過比喻計因式分解,都要估算代入那一個數字。
叫人唔好講停一停、諗一諗;想思想封殺呀! 草泥馬的。
作者: gd1893    時間: 27-8-2010 02:07

道唔道德佬就見仁見智啦,
思想封殺? 我憑咩去封殺你? 亦都無咁既必要丫?
我更無叫過任何人唔好出聲。

我想指出既係,每個人都有權利去發表意見
不過,係你發表意見既同時,會唔會對其他人有所影響呢?
就連不斷重覆既新聞報導,都可能會令人感到不安甚或引致心理傷害,
咁我地生而為人,係講野之前係咪應該經一經大腦先呢?

草乜野泥馬的遮? 係想講粗口既,你咪用講原來果句囉,我唔會投訴過喎。
意見不同就惡言相向,成三十幾四十歲人,唔該你成熟D啦!
引用:
原帖由 FPGRM 於 27-8-2010 01:26 發表
又有道德佬係到作法, 好多時唔雖要上討論區,
乘係睇直播自己用常理都可以分析得到—些事件的概括,
唔好以為自己打得越多字就係有道理,
打過比喻計因式分解,都要估算代入那一個數字。
叫人唔好講停一停、諗一諗 ...

作者: grandc789    時間: 27-8-2010 10:32

引用:
原帖由 MANKF 於 23-8-2010 23:40 發表
非常悲傷
點解啲賓佬特警連夜視鏡都冇....基本通話器都冇
有夜視鏡都冇用啦... 用夜視鏡入左去點認邊個係槍手邊個係人質
作者: FPGRM    時間: 28-8-2010 00:54

引用:
原帖由 gd1893 於 27-8-2010 02:07 發表
道唔道德佬就見仁見智啦,
思想封殺? 我憑咩去封殺你? 亦都無咁既必要丫?
我更無叫過任何人唔好出聲。

我想指出既係,每個人都有權利去發表意見,
不過,係你發表意見既同時,會唔會對其他人有所影響呢?
就連 ...
你好熟呀係播2000年到現在你都三十歲人
香港人多年來天下太平冇戰亂,很少遇上槍殺場面,要怪自己唔好彩。係外國就經常發生, 這些意外冇什麼悲不悲。
這件事如果一開始人質被殺清,我就連睇都唔會睇,問題係菲國政府在行動上處理手法,簡直係草泥馬。要整新槍如要詳細寫會很長篇.
作者: FPGRM    時間: 28-8-2010 00:57

一般解救人質通常會有四名或以上的狙擊手以長方形為例:分派在建築物或交通工具的四個角落的方向部處。
而車頭正前方理應可用瞄準鏡清楚看得見槍手的,而槍手在第一輪槍殺過程後在場指揮有沒有示意狙擊手進行即時狙擊,為何等到槍手在四十多分鐘後才被擊中呢?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0