標題: 法國國家憲兵特勤隊..GIGN [打印本頁]

作者: foxs0074    時間: 26-8-2010 22:16     標題: 法國國家憲兵特勤隊..GIGN

作者: hklam19    時間: 26-8-2010 22:20

呢d先叫救人
作者: 桸藍    時間: 27-8-2010 00:08

同菲律賓果D九流真係無得比
作者: jimjimjimjim099    時間: 27-8-2010 20:17

點解憲兵又會有特種部隊

以我所知,憲兵其實係維繫軍紀........軍事警察
作者: seamoncheng    時間: 27-8-2010 20:41

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 27-8-2010 20:17 發表
點解憲兵又會有特種部隊

SAS叫空降特勤隊...咁SAS係唔係下下都要空降丫
作者: ACYY    時間: 27-8-2010 20:56

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 27-8-2010 20:17 發表
點解憲兵又會有特種部隊

飛虎隊係唔係要有隻識飛既老虎
海豹部隊係唔係又要有隻海豹

法國國家憲兵特勤隊(法語:Groupe d'intervention de la gendarmerie nationale-GIGN)是隸屬於法國國家憲兵安全與特勤集群的一個小組
作者: vincent199    時間: 28-8-2010 00:58

我覺得樓2上2位果d比喻唔係咁岩wo

都講明係憲兵, 憲兵明顯係一個兵種. 係一隊軍隊的分工其中一個部門. 憲兵又負責反恐?
咁..打個比如..防空特別反恐行動隊咁...明明係防空部隊, 點解又反恐咁......
什麼飛虎隊
,什麼海豹, 只係一個名. 冇特別實在的意思架wo.

我諗jim兄係想講, 點解憲兵要特種部隊.明明憲兵只係for維持軍事紀律.

我樓上2位又真係誤解左人地講咩, 同個比喻唔係好岩.
作者: gtoray    時間: 28-8-2010 01:06

引用:
原帖由 vincent199 於 28-8-2010 00:58 發表

都講明係憲兵, 憲兵明顯係一個兵種. 係一隊軍隊的分工其中一個部門. 憲兵又負責反恐?
咁..打個比如..防空特別反恐行動隊咁...明明係防空部隊, 點解又反恐咁......
什麼飛虎隊
...
其實呢....
個個國家有自己一套法規,
鍾意ge, 海軍特種部隊都可以上街巡邏ga wor....
睇當地ge國情同法規ge詮釋ga je....
作者: vincent199    時間: 28-8-2010 01:27

引用:
原帖由 gtoray 於 28-8-2010 01:06 發表

其實呢....
個個國家有自己一套法規,
鍾意ge, 海軍特種部隊都可以上街巡邏ga wor....
睇當地ge國情同法規ge詮釋ga je....
咁樣講我比較認同.
但飛虎隊係唔係要有隻識飛既老虎, 咁樣解釋我覺得有點......= =
作者: Carvenchow    時間: 28-8-2010 01:38

名稱黎姐何必咁緊張
作者: seamoncheng    時間: 28-8-2010 01:45

引用:
原帖由 vincent199 於 28-8-2010 00:58 發表

什麼飛虎隊
...
你都識講係一個名黎"姐"啦
我地都係想咁講姐
作者: derek_lok    時間: 28-8-2010 02:00

引用:
原帖由 vincent199 於 28-8-2010 01:27 發表

咁樣講我比較認同.
但飛虎隊係唔係要有隻識飛既老虎, 咁樣解釋我覺得有點......= =
夜鷹特勤隊一定要有鷹??

霹靂小組個個都要識跳舞??
作者: Paul    時間: 28-8-2010 02:25

引用:

什麼飛虎隊
...
文字及文件上......

GSG-9 第九國境守備隊 是under首邊界的邊防, GIGN是under憲兵, SDU是under PTU

但其實是有闆當局在成立初期想隱臧部隊的真正反恐用途

作者: Paul    時間: 28-8-2010 03:05

http://www.youtube.com/watch?v=_Lz0fPk3GoE&NR=1
作者: F22    時間: 28-8-2010 07:04

http://www.youtube.com/watch?v=VojjUIgccM4
作者: foxs0074    時間: 28-8-2010 07:54

作者: yamyamchan    時間: 28-8-2010 08:58

菲警冇能
作者: yau88hse    時間: 28-8-2010 15:24

引用:

什麼飛虎隊
...
法國憲兵唔係一般既英國MP又或姐美國MP,性質係同中國武警差唔多,一個under國防部既警察,可以查案,巡邏。

National Gendarmerie

The policing of the countryside, rivers, coastal areas, and small towns with populations under 20,000, that are outside of the jurisdiction of the French National Police. About half the French population is under the direct jurisdiction of the Gendarmerie
作者: khkenny2    時間: 29-8-2010 01:27

引用:
原帖由 yau88hse 於 28-8-2010 03:24 PM 發表

法國憲兵唔係一般既英國MP又或姐美國MP,性質係同中國武警差唔多,一個under國防部既警察,可以查案,巡邏。

National Gendarmerie

The policing of the countryside, rivers, coastal areas, and small t ...
佢明就吾會咁對答啦
作者: ACYY    時間: 29-8-2010 16:57

引用:
原帖由 foxs0074 於 28-8-2010 07:54 發表
保護美國總統的 特工處, 是直屬 財政部..........
您搞到我諗起U-2
明明係偵察機,但硬係要叫Utility

F-117 又係,轟炸機就轟炸機啦,夾硬叫Fighter

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0