標題: 一次大膽果斷的越境拯救人質行動 [打印本頁]

作者: tango10    時間: 30-8-2010 11:48     標題: 一次大膽果斷的越境拯救人質行動

已經是三十多年前的事:
http://www.youtube.com/watch?v=p4Bou72k2fY&feature=fvw
作者: jimjimjimjim099    時間: 30-8-2010 11:56

飛機解落冇人知.......

果次好似死左一個興奮企起身的人質.
作者: tango10    時間: 30-8-2010 12:09

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 30-8-2010 11:56 發表
飛機解落冇人知.......

果次好似死左一個興奮企起身的人質.
據聞佢唔係猶太人, 聽唔明猶太話的伏地警告而遭射殺!
事後仲有個在醫院留醫的人質遭殺害! 但又有咩辦法!
作者: Paul    時間: 30-8-2010 12:18

引用:
原帖由 tango10 於 30-8-2010 12:09 發表

據聞聽唔明猶太話的猶太人
作者: tango10    時間: 30-8-2010 12:23

引用:
原帖由 Paul 於 30-8-2010 12:18 發表

據聞聽唔明猶太話的猶太人
有咩出奇呀! 猶太人當年四散各地!
當年立國戰爭時, 就需要特別把講同一外語的猶太人編為同一部隊作戰, 否則難以溝通.
我們港人夠話回歸十幾年, 普通話都唔 見得有多靈光!
作者: Rager    時間: 30-8-2010 12:42

引用:
原帖由 tango10 於 30-8-2010 12:09 發表

班特種部隊臨走之前破壞左十幾部係機場嘅米格機 (呢個係肯雅方要求班特種部隊咁做), 阿明知道左呢件咁嘅事當然大怒, 所以就殺左佢洩忿囉... 真係無辜
作者: tango10    時間: 30-8-2010 12:47

引用:
原帖由 Rager 於 30-8-2010 12:42 發表

班特種部隊臨走之前破壞左十幾部係機場嘅米格機 (呢個係肯雅方要求班特種部隊咁做), 阿明知道左呢件咁嘅事當然大怒, 所以就殺左佢洩忿囉... 真係無辜
有文章亦指以軍認為阿敏會用戰機追截, 所以破壞戰機為行動的一部份!
作者: sccheng    時間: 31-8-2010 14:16

十幾廿年前明珠臺有套西片係講呢件事, 片名我吾記得了, 以軍方面好似只有指揮行動既指揮官陣亡, 而呢個指揮官, 正係以色列前總理內塔尼亞胡既親生哥哥
作者: Rager    時間: 31-8-2010 16:54

引用:
原帖由 sccheng 於 31-8-2010 14:16 發表
十幾廿年前明珠臺有套西片係講呢件事, 片名我吾記得了, 以軍方面好似只有指揮行動既指揮官陣亡, 而呢個指揮官, 正係以色列前總理內塔尼亞胡既親生哥哥
Mr Benjamin Netanyahu has been elected as the PM of Iseral again in March 2009.
作者: Paul    時間: 31-8-2010 20:11

有不少以色列前總理也是前特種兵
作者: tango10    時間: 31-8-2010 22:48

引用:
原帖由 sccheng 於 31-8-2010 14:16 發表
我都有睇個, 而且有三個版本!
明珠台播的是典型何里活版.
而亞視有另兩個版本. 一個是查理士布朗臣有份主演.
另一個則是猶太人自拍版本. 無論過程及裝備都比較接近實際情況. 例如特撀隊用的是AK及穿迷彩服.
作者: sccheng    時間: 4-9-2010 12:35     標題: 回覆 11# 的帖子

我細個睇完呢套片後, 真係覺得以色列人好勁及好團結,
為左救同胞而派兵出國, 重要去甘遠甘冒險,
因為分分鐘啲C130呃吾到人, 就會比敵人擊落, 損失重大
作者: FPGRM    時間: 5-9-2010 22:59

我睇 UZI 版本
作者: tango10    時間: 7-9-2010 01:04

引用:
原帖由 sccheng 於 4-9-2010 12:35 發表
我細個睇完呢套片後, 真係覺得以色列人好勁及好團結,
為左救同胞而派兵出國, 重要去甘遠甘冒險,
因為分分鐘啲C130呃吾到人, 就會比敵人擊落, 損失重大
這是以色列拍的版本
http://www.youtube.com/watch?v=3IejIif5kEU&feature=related

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0