標題: Magpul MASADA [打印本頁]

作者: MG-42    時間: 15-5-2007 20:12     標題: Magpul MASADA

作者: AJM    時間: 15-5-2007 20:31

師兄:

佢呢句我有保留,佢有權賣成皮野淨係套KIT, 但市場可唔可以接受就....

"如果 Magpul 真係用番真槍果隻 7 系鋁和强化尼龍來做一 set 玩具 kit  的話,就算 set MASADA kit 賣約一萬港元的真槍價,都值得我去入一枝"。
作者: MG-42    時間: 15-5-2007 20:52

作者: AJM    時間: 15-5-2007 21:10

引用:
原帖由 MG-42 於 15-5-2007 20:52 發表
我同你咁草根... 當然比較困難

不過我覺得真槍一皮野,套kit得個殼都要一皮野好似比人搵笨實囉...哈哈

5K都唔易莫講話一皮野,一陣轉頭國狗同步發售
其實真係好少,應該可以話無真鎗配件或真鎗生產商會用自己品牌黎出玩具,因為真鎗或配件淨係喺美國市場都唔憂做,洗乜down grade自己個品牌生產玩真鎗吖,俾其它真鎗生產商知道重有笑柄,到時更俾行家話Mickey Mouse toy guns producer•萬一對個品牌嘅真鎗生意有影向,邊個付全責。
作者: MG-42    時間: 15-5-2007 21:25

作者: 伯言    時間: 15-5-2007 21:51

其實就唔駛怕...pts同本身real steel係兩樣野, 客路無conflict, 甚至可以話, client有一樣使用性既airsoft做training既選擇, 未必係壞事
正如systemx 既ptw max咁, 日本又唔用得, 咁又邊個會用? 軍警unit training用囉
只不過係magpux今次自己食埋唔益人
作者: Hkpolice-Psu    時間: 15-5-2007 21:59

引用:
原帖由 MG-42 於 15-5-2007 20:52 發表
我同你咁草根... 當然比較困難

不過我覺得真槍一皮野,套kit得個殼都要一皮野好似比人搵笨實囉...哈哈

5K都唔易莫講話一皮野,一陣轉頭國狗同步發售
一陣又有打假聲明
引用:
原帖由 伯言 於 15-5-2007 21:51 發表
其實就唔駛怕...pts同本身real steel係兩樣野, 客路無conflict, 甚至可以話, client有一樣使用性既airsoft做training既選擇, 未必係壞事
正如systemx 既ptw max咁, 日本又唔用得, 咁又邊個會用? 軍警unit trai ...
其實magpul本身有出airsoft items 啦
作者: AJM    時間: 15-5-2007 22:00

引用:
原帖由 MG-42 於 15-5-2007 21:25 發表
AJM兄果然一針見血,完全指出左開發氣槍市場既危機...

令我更加懷疑呢編野既真確性...
世事無絕對,可能有例外呢....!
作者: AJM    時間: 15-5-2007 22:04

引用:
原帖由 伯言 於 15-5-2007 21:51 發表
正如systemx 既ptw max咁, 日本又唔用得, 咁又邊個會用? 軍警unit trai ...
咁請問又有幾多軍警部門用SYSTEMX嘅PTW MAX呢?
作者: MG-42    時間: 15-5-2007 23:57

作者: AJM    時間: 16-5-2007 00:30

引用:
原帖由 MG-42 於 15-5-2007 23:57 發表

其實我覺得呢D sell point係扼打算第一次買槍果D airsoft player...

...不過我諗第三世界國家果D都有呢個可能既
我諗唔倒有乜好過FX Simunition用作軍部或警部中對戰射擊練習。我同意MG-42兄講法,SYSTEMX嘅PDW MAX係市場推廣勝於實則training用途。

作者: MG-42    時間: 16-5-2007 00:42

作者: AJM    時間: 16-5-2007 01:47

引用:
原帖由 MG-42 於 16-5-2007 00:42 發表
冇recoil既trainning工具拎國狗同PTW都一樣.....國狗平幾十倍重有得拉cocking handle tim喎
講番MASADA個topic先,咁你覺得佢出套kit賣幾錢最合理?
作者: MG-42    時間: 16-5-2007 02:08

作者: 14692    時間: 16-5-2007 05:20     標題: 回覆 #13 AJM 的帖子

同PTW一樣, 一出個價一定嚇死人, 再慢慢先回落
作者: Hkpolice-Psu    時間: 16-5-2007 08:49

引用:
原帖由 <i>14692</i> 於 16-5-2007 05:20 發表<br />
同PTW一樣, 一出個價一定嚇死人, 再慢慢先回落
<br />
有回落過咩?
作者: AJM    時間: 16-5-2007 15:36

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 16-5-2007 08:49 發表
<br />
有回落過咩?
好似都無平過。
作者: 14692    時間: 17-5-2007 07:31     標題: 回覆 #16 Hkpolice-Psu 的帖子

challenge kit同成鎗唔同
作者: AJM    時間: 17-5-2007 12:53

枝MASADA外型都唔太差,但係呢枝鎗無美國特種部隊用。
作者: AJM    時間: 17-5-2007 12:59

呢枝好....
作者: AJM    時間: 17-5-2007 13:06

Some discussions from overseas forum.

http://www.militaryphotos.net/fo ... t=102235&page=2
作者: AJM    時間: 17-5-2007 13:35

FN SCAR, FX-05 and MASADA look quite similar.

圖中係Mexican Assault Rifle FX-05

作者: MG-42    時間: 17-5-2007 15:10

作者: AJM    時間: 17-5-2007 15:28

引用:
原帖由 MG-42 於 17-5-2007 15:10 發表
可能見佢話曬第一次出槍,維護又驚唔同AR15 D parts有起事好麻煩...冇人敢做白老鼠,梗係睇定D先  同埋個價照對番同G36K個價差唔多,重要係老牌德國貨~   更加唔明點解佢唔出下D M4 upper receiver set先....一 ...
可能美國老闆大把錢,唔至在.....
作者: AJM    時間: 17-5-2007 15:30

引用:
原帖由 MG-42 於 17-5-2007 15:10 發表
可能見佢話曬第一次出槍,維護又驚唔同AR15 D parts有起事好麻煩...冇人敢做白老鼠,梗係睇定D先  同埋個價照對番同G36K個價差唔多,重要係老牌德國貨~   更加唔明點解佢唔出下D M4 upper receiver set先....一 ...
一句話too expensive, no budget to purchase H&K G36就自己老翻一枝像似G36黎自用。
作者: 14692    時間: 17-5-2007 15:35     標題: 回覆 #20 AJM 的帖子

斬咗頭....
作者: AJM    時間: 17-5-2007 15:38

引用:
初時巳為美國軍部同MagPul一齊開發MASADA鎗,原來唔係。

咁MASADA呢枝鎗係咪同FN SCAR競爭美佬特種張contract?
作者: 14692    時間: 17-5-2007 15:40     標題: 回覆 #27 AJM 的帖子

其中一間
作者: AJM    時間: 17-5-2007 15:43

引用:
原帖由 14692 於 17-5-2007 15:40 發表
其中一間
唔係化!?!?! 乜FN SCAR未攞倒美佬張contract咩?
作者: 14692    時間: 17-5-2007 15:54     標題: 回覆 #29 AJM 的帖子

落選果間
作者: AJM    時間: 17-5-2007 15:56

引用:
原帖由 14692 於 17-5-2007 15:54 發表
落選果間
咁邊間得選呀?
作者: 14692    時間: 17-5-2007 15:57

FN囉
作者: AJM    時間: 17-5-2007 16:03

引用:
原帖由 14692 於 17-5-2007 15:57 發表
FN囉
Please read my #29 reply and read your #30 reply.
作者: 14692    時間: 17-5-2007 16:06     標題: 回覆 #33 AJM 的帖子

我既意思係Magpul落選....
作者: MG-42    時間: 17-5-2007 16:26

作者: cccarlos    時間: 17-5-2007 16:27

都係用5.56?
作者: MG-42    時間: 17-5-2007 16:35

作者: MG-42    時間: 17-5-2007 16:43

作者: AJM    時間: 17-5-2007 17:35

引用:
原帖由 14692 於 17-5-2007 16:06 發表
我既意思係Magpul落選....
現在明白。
作者: AJM    時間: 17-5-2007 17:44

引用:
原帖由 MG-42 於 17-5-2007 16:26 發表

咁唔怪之得又有得快換唔同口徑....
但好似之前SCAR果排MASADA個影都未見過....可能見佢之前未出過槍一開波就比人kick左...

不過SCAR同Masada好似Masada個用途同變化廣泛過SCAR好多.....個siz ...
好同意MG-42兄嘅睇法,我去shopping買錶,我都睇間廠個歷史背景同用家reference啦....   可況咁大張美軍contract吖 !

國防部買新鎗,睇廠背景好正常,MagPul點同FN廠比呀!!!!
作者: AJM    時間: 17-5-2007 17:49

引用:
原帖由 MG-42 於 17-5-2007 16:35 發表

5.56同7.62x39

只要換bolt,快拆barrel,匣

http://www.ar15.com/forums/topic.html?b=3&f=118&t=310630
一枝鎗可以拆黎拆去,換黎換去,未必一件好事,喺marketing角度會係多咗functions.
作者: marksman    時間: 17-5-2007 18:06

Masada was a competitor in the SOCOM new rifle program?

I think SCAR won the competition before Magpul even started to begin designing their new rifle...
作者: -l-    時間: 17-5-2007 19:05

引用:
原帖由 AJM 於 17-5-2007 17:49 發表

一枝鎗可以拆黎拆去,換黎換去,未必一件好事,喺marketing角度會係多咗functions.
SOSOM應該想以1(1.5)支槍去代替大部份現用槍械減低後勤成本
作者: MG-42    時間: 17-5-2007 20:12

作者: 14692    時間: 18-5-2007 05:00     標題: 回覆 #44 MG-42 的帖子

萬變不離其中........錢作怪
作者: AJM    時間: 18-5-2007 17:36

引用:
原帖由 marksman 於 17-5-2007 18:06 發表
Masada was a competitor in the SOCOM new rifle program?

I think SCAR won the competition before Magpul even started to begin designing their new rifle...
我心信MASADA好想有份做FN SCAR喺美國國防部tender裡嘅competitor.
作者: AJM    時間: 18-5-2007 17:45

引用:
原帖由 MG-42 於 17-5-2007 20:12 發表

但到最後又會發現呢個世界唔會有一槍幾用,又要Compact管又要一槍打瓜人...  之後又會有D懶有要求既人走去整D乜乜SPR特別用途步槍,又話SCAR咁肥點打CQB呢D咁既野,之後一大堆槍廠就會借呢個熱潮又走去出一大 ...
你知唔知美佬最堅係乜呢???? 無錯,係吹水,講得好聽啲就叫marketing.

包括呢句" 減低後勤成本"都係markeing手法,跟住就會發生你巳上所講嘅問題。
作者: 14692    時間: 19-5-2007 05:00     標題: 回覆 #47 AJM 的帖子

即係用錢整'垃圾'
作者: AJM    時間: 19-5-2007 13:59

引用:
原帖由 14692 於 19-5-2007 05:00 發表
即係用錢整'垃圾'
心照... 美國佬,無個好。
作者: MG-42    時間: 19-5-2007 18:32

作者: AJM    時間: 19-5-2007 19:58

引用:
原帖由 MG-42 於 19-5-2007 18:32 發表

用一個藉口製造下一個藉口... 循環不息
唔係點成為全美最大工業。
作者: 14692    時間: 20-5-2007 05:02     標題: 回覆 #50 MG-42 的帖子

錢搵錢.......

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0