標題: 蘇格蘭武裝警察 [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 12-9-2010 19:17     標題: 蘇格蘭武裝警察

作者: martinmhk    時間: 12-9-2010 19:34

佢枝係..hk53k?
作者: h.t.f    時間: 12-9-2010 19:52

HK53好似無分K唔K?
另外,點解佢地同香港衝鋒車上面MP5一樣都係得單發既??
係咪H&K唔賣比佢地同我地?
請各師兄指教下小弟.
作者: 4jai    時間: 12-9-2010 19:59

引用:
原帖由 h.t.f 於 12-9-2010 19:52 發表
HK53好似無分K唔K?
另外,點解佢地同香港衝鋒車上面MP5一樣都係得單發既??
係咪H&K唔賣比佢地同我地?
請各師兄指教下小弟.
衝鋒車上面果支mp5係警察特別訂購既
(當然其他國家都有訂到mp5單發版本)
就好似ptu支ar-15一樣,單發版本,但真槍係有連發版本,都係特別訂購既
作者: FPGRM    時間: 12-9-2010 20:01

HK 53k 係有不過唔係呢款

圖片附件: H021.jpg (12-9-2010 20:01, 14.63 KB) / 該附件被下載次數 113

作者: h.t.f    時間: 12-9-2010 20:30

引用:
原帖由 wonglk 於 12-9-2010 19:59 發表

衝鋒車上面果支mp5係警察特別訂購既
(當然其他國家都有訂到mp5單發版本)
就好似ptu支ar-15一樣,單發版本,但真槍係有連發版本,都係特別訂購既
但係點解唔買連發版本既?價錢問題?
引用:
原帖由 FPGRM 於 12-9-2010 20:01 發表 [url=http://www.civiliangunner.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=747286&ptid=66696][/url]
師兄,呢支係咪H&K本身無出,只係個D民間製作版本來的?
作者: FPGRM    時間: 12-9-2010 21:24

引用:
原帖由 h.t.f 於 12-9-2010 20:30 發表

好難講因為有好幾個國家都有生產權,有都不足為奇,蘇格蘭武裝警察 Hk53 應該會係皇家兵工廠出既

圖片附件: 圖像0140.jpg (12-9-2010 21:24, 94.54 KB) / 該附件被下載次數 125

圖片附件: 圖像0142.jpg (12-9-2010 21:27, 68.52 KB) / 該附件被下載次數 143

作者: Shan10    時間: 30-9-2010 22:42

射擊單發, 已經係好耐既問題
英國既shooting training 早早訂下單發射擊作為準則, ( 我諗大概係節省訓練成本同埋所謂的安全問題, 發射會較準確等)

所以香港得SDU 有連發

詳情要問MS
作者: larrygiggs11    時間: 30-9-2010 23:28

引用:
原帖由 h.t.f 於 12-9-2010 20:30 發表

H&K....有部分股權已經屬於皇家兵工廠…
如無意外…
HK 53, 佢地係可以自己度身訂造…生產…
似乎唔需要用民版…

有錯請指教…
作者: Lolanto    時間: 1-10-2010 00:06

咁重火力
作者: gd1893    時間: 1-10-2010 00:23

機場特警、CTRU、水警小艇分區 既MP5,都有三發同連發。

至於EU點解要用單發,或者可以從呢點考慮,
係警察訓練之中,開每一槍都要合法合理。

換而言之,開槍果位警察,必須要能夠係法庭上受到質詢時,
就開既每一槍提出合法合理既理據去支持佢呢個決定既,
如果係連發既情況下,一扣機就六七八槍咁打出去,你又可以點解畫?

再加上警察唔係打仗,日常執勤期間並唔需要「火力壓制」,
係以上兩個考慮之下,警方購入單發版MP5供日常反罪惡行動使用亦相當合理。
再者,係我印像中,英國不同地方既警隊,亦有採購唔少單發版本MP5供警員使用,
更甚者,果D MP5直頭係用短彈甲添...
引用:
原帖由 Shan10 於 30-9-2010 22:42 發表
射擊單發, 已經係好耐既問題
英國既shooting training 早早訂下單發射擊作為準則, ( 我諗大概係節省訓練成本同埋所謂的安全問題, 發射會較準確等)

所以香港得SDU 有連發

詳情要問MS

作者: yiuyiusiu    時間: 1-10-2010 00:23

引用:
原帖由 FPGRM 於 12-9-2010 20:01 發表
條管咁短...好難捉得實架喎...仲要冇火帽
作者: ethanwch    時間: 1-10-2010 01:17

老實講,英國AFO ge 裝備係英國絕對夠用。
第一佢地槍械管制嚴,有槍ge人少,亦都少非法槍械流入。
第二佢地面對醉洒鬧事ge機會高,如果AFO有一些可全自動射擊槍械ge,萬一被醉洒人士搶槍導致Accidental discharge。我想可全自動射擊ge槍械造成ge傷亡會較高。
題外話,有無可能執到佢地ge裝備用來打Game?
作者: gd1893    時間: 1-10-2010 01:28

個人認為Point 2有D...諗多左。
作為AFO,面對酒鬼都會比人搶到槍既... well well...

至於執齊英國警察裝備唔難,網上大把displose / recycle既賣。
最難係在於入到連章既裝備遮。 Seller要問你collar number同force先肯賣。
引用:
原帖由 ethanwch 於 1-10-2010 01:17 發表
老實講,英國AFO ge 裝備係英國絕對夠用。
第一佢地槍械管制嚴,有槍ge人少,亦都少非法槍械流入。
第二佢地面對醉洒鬧事ge機會高,如果AFO有一些可全自動射擊槍械ge,萬一被醉洒人士搶槍導致Accidental discharge ...

作者: marcooo    時間: 1-10-2010 02:57     標題: 回覆 9# 的帖子

H&K 事頭婆d 股份好似俾德國佬買番
作者: larrygiggs11    時間: 1-10-2010 03:20

引用:
原帖由 marcooo 於 1-10-2010 02:57 發表
H&K 事頭婆d 股份好似俾德國佬買番
廸廸探長…
好久不見喎…

啲股份又有變就真係無乜見街…
有冇news link可指教?
作者: marcooo    時間: 1-10-2010 03:30     標題: 回覆 16# 的帖子

呢排做夜鬼呀

下面有講不過唔知o岩唔o岩

http://www.heckler-koch.de/History

咁橋2002 整好哂就賣左俾人
作者: larrygiggs11    時間: 1-10-2010 03:53

引用:
原帖由 marcooo 於 1-10-2010 03:30 發表
呢排做夜鬼呀

下面有講不過唔知o岩唔o岩

http://www.heckler-koch.de/History

咁橋2002 整好哂就賣左俾人
陰謀論…
會唔會間所謂private sector,係將國營軍事企業私有化??

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0