標題: i miss HK [打印本頁]

作者: kwanwater    時間: 3-10-2010 12:30     標題: i miss HK

當人身人外國+當地唔比玩槍, 原因係當地警力不足,次次聽到lee 果 reason都好無奈

一年先番香港一次先可能有機會玩1,2場....唉....................次次係外國時, 只能遠觀香港既c兄玩, 自己得果恨字...

外國既生活, 無論係生活指數同交化都比香港高出2-3倍..有時寧願番香港讀書好果留係外國..一來又要比學校搵笨(學費貴)加上學校10個人8個係中國黎,講華語多果講英文, 有時老師都係唐人黎...... 二來外國既文化唔太
作者: match_man    時間: 3-10-2010 13:38

哈,我也是在外國讀書的,都習慣了…家下轉型了轉口當地軍品回港當嗜好…
作者: RANGER    時間: 3-10-2010 15:04

go out, hangout, talk to people in loco language (english, french, spanish, japanese what so ever), that's how you make friends
no one is gonna shoot you if you dont speak to those 8/10 chinese .
and what the hell's wrong with non caucasian teacher as long as both of u are on the same page??

loco's sports (rugby? soccer? football? hokey? baseball etc).learn the basic and be able to throw some balls and there you go, spend the sunday afternoon with house-mates and friends throwing balls, few beers or go green, haha

or maybe get into the world of real guns? (if airsoft looks , in Ontario...the lower half of airsoft should be transparent when it leaves the store.  

or...or...or... just pull yourself together and finish your goddamn education asap so that you will be once again at Home.

作者: sunny2014    時間: 3-10-2010 15:18

玩槍,我覺得唔係問題
反而係果種孤獨感真係好難受…
作者: hklovers    時間: 3-10-2010 18:15

引用:
原帖由 sunny2014 於 3-10-2010 15:18 發表
玩槍,我覺得唔係問題
反而係果種孤獨感真係好難受…
我都係外國讀書......大學tim.....
但係覺得唔係好啱我......timetable 一時一樣......
好唔like 呢種生活.....依家都係等快d 讀完3年, 返hk 唔洗再返唻
作者: B20_hk    時間: 3-10-2010 18:24

引用:
原帖由 match_man 於 3-10-2010 13:38 發表
哈,我也是在外國讀書的,都習慣了…家下轉型了轉口當地軍品回港當嗜好…
英國多舊嘢呀!!!
二戰英佬嘢好平
作者: kwanwater    時間: 3-10-2010 18:41

ching 係邊度讀架?

但係覺得唔係好
作者: coke    時間: 3-10-2010 19:05

我讀緊中學... 但係真係日日都想死

係間學校咩都無得做
作者: sunny2014    時間: 3-10-2010 19:17

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-10-2010 18:24 發表

英國多舊嘢呀!!!
二戰英佬嘢好平
最弊我唔好英佬野呢
作者: fire23wong    時間: 3-10-2010 19:42

引用:
原帖由 kwanwater 於 3-10-2010 12:30 發表
當人身人外國+當地唔比玩槍, 原因係當地警力不足,次次聽到lee 果 reason都好無奈

一年先番香港一次先可能有機會玩1,2場....唉....................次次係外國時, 只能遠觀香港既c兄玩, 自己得果恨字...

外國 ...
你起加拿大?
作者: kwanwater    時間: 3-10-2010 19:47

我係西澳
引用:
原帖由 fire23wong 於 3-10-2010 19:42 發表

你起加拿大?

作者: fire23wong    時間: 3-10-2010 20:05

引用:
原帖由 kwanwater 於 3-10-2010 19:47 發表
我係西澳

我有個Friend 係加拿大,10個同學有9 個都係大陸人...老師又人大陸人...咁既外國留學唔去都罷
作者: kwanwater    時間: 3-10-2010 20:08

算好啦

我宜家果間大學, 30000人入面有18000中國人, 我宜家讀緊既taxation有32人, 28果
中國,2果香港, 2果馬來西亞,

正如ching所講,宜家出國留學同番大6讀書無咩分別
引用:
原帖由 fire23wong 於 3-10-2010 20:05 發表

我有個Friend 係加拿大,10個同學有9 個都係大陸人...老師又人大陸人...咁既外國留學唔去都罷

作者: match_man    時間: 3-10-2010 20:45     標題: 回覆 6# 的帖子

WWII SS M36 tunic condition 1 - 125pounds
作者: match_man    時間: 3-10-2010 20:46     標題: 回覆 7# 的帖子

大不列癲帝國…
作者: 雙狙翔    時間: 3-10-2010 20:59

引用:
原帖由 kwanwater 於 3-10-2010 20:08 發表
算好啦

我宜家果間大學, 30000人入面有18000中國人, 我宜家讀緊既taxation有32人, 28果
中國,2果香港, 2果馬來西亞,

正如ching所講,宜家出國留學同番大6讀書無咩分別

吾係落井下石 揀得澳洲都明知果到大部份都係亞洲人
你可以一開始好似我朋友錦揀D僻既地方讀
我宜家係英國讀60人得我1個亞洲人
作者: sunny2014    時間: 3-10-2010 21:03

引用:
原帖由 雙狙翔 於 3-10-2010 20:59 發表

吾係落井下石 揀得澳洲都明知果到大部份都係亞洲人
你可以一開始好似我朋友錦揀D僻既地方讀
我宜家係英國讀60人得我1個亞洲人
你英國邊度讀先?
我隔離班聽講有一半係亞洲人喎
作者: hklovers    時間: 3-10-2010 22:40

引用:
原帖由 kwanwater 於 3-10-2010 18:41 發表
ching 係邊度讀架?

但係覺得唔係好
uk london!!!!
作者: hklovers    時間: 3-10-2010 22:44

引用:
原帖由 coke 於 3-10-2010 19:05 發表
我讀緊中學... 但係真係日日都想死

係間學校咩都無得做
比心機讀完中學, 考好個a-level, 咁就可以入hku, hkust......唔洗再留o係外國囉
我就係考得唔係幾好(已經唔錯, abcc).....但係因為中六d result 唔好, so hkust 唔收
考好個中六佢
加油
作者: match_man    時間: 3-10-2010 22:44     標題: 回覆 18# 的帖子

London, 借問師兄邊間U?
作者: hklovers    時間: 3-10-2010 22:49

brunel uni
west london

wht about you??

作者: match_man    時間: 3-10-2010 22:54     標題: 回覆 21# 的帖子

今年Gap Year
下年被充軍北上Durham
作者: hklovers    時間: 4-10-2010 00:36

durham uni???
作者: 雙狙翔    時間: 4-10-2010 01:14

引用:
原帖由 sunny2014 於 3-10-2010 21:03 發表

你英國邊度讀先?
我隔離班聽講有一半係亞洲人喎
我係曼城  曼城大部份亞洲人都係讀商
我讀工程  棟商業大樓成棟都係亞洲人
作者: sunny2014    時間: 4-10-2010 03:16

其實我過左呢邊半個月
最掛著既居然係蒸肉餅同咖哩飯…
作者: fire23wong    時間: 4-10-2010 03:21

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-10-2010 03:16 發表
其實我過左呢邊半個月
最掛著既居然係蒸肉餅同咖哩飯…
好快就會自己學整lol
作者: sunny2014    時間: 4-10-2010 05:21

引用:
原帖由 fire23wong 於 4-10-2010 03:21 發表

好快就會自己學整lol
我識整呀
係唔好意思隨便用人地個廚房
加上米貴,又唔知邊度有梅菜賣…

作者: fire23wong    時間: 4-10-2010 05:50

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-10-2010 05:21 發表

我識整呀
係唔好意思隨便用人地個廚房
加上米貴,又唔知邊度有梅菜賣…
米又唔係真係好貴,Sainsbury 1鎊多D 1KG,夠你食5-6日 dinner,不過記住係要買泰國米
梅菜我諗泗和行應該都有啦掛
作者: monopolyshiu    時間: 4-10-2010 09:20

引用:
原帖由 kwanwater 於 3-10-2010 12:30 發表

外國 ...
哈哈~!
難怪師兄會咁感慨!
因為係係西澳
悶到..
我估師兄係頭一兩年係度吧?
會習慣GA啦..
以家算好左.. 起碼上網費平左又快左
都叫做無咁慘

我都係西澳,讀緊UWA
不過最後一個SEM LU =)

作者: match_man    時間: 4-10-2010 10:14     標題: 回覆 23# 的帖子

無錯
作者: kwanwater    時間: 4-10-2010 17:55

ching真係勁, 讀西澳大學....最勁就係last sem,可以離開lee 果死人既鬼地方, 係度成3年,都係唔慣, 日日既生活好佚機械人咁.一個字講晒-悶
引用:
原帖由 monopolyshiu 於 4-10-2010 09:20 發表

哈哈~!
難怪師兄會咁感慨!
因為係係西澳
悶到..
我估師兄係頭一兩年係度吧?
會習慣GA啦..
以家算好左.. 起碼上網費平左又快左
都叫做無咁慘

我都係西澳,讀緊UWA
不過最後一個SEM LU =)
作者: monopolyshiu    時間: 4-10-2010 18:28

引用:
原帖由 kwanwater 於 4-10-2010 17:55 發表
ching真係勁, 讀西澳大學....最勁就係last sem,可以離開lee 果死人既鬼地方, 係度成3年,都係唔慣, 日日既生活好佚機械人咁.一個字講晒-悶

睇開O的啦.. 的確係悶GA啦
既然都係悶, 倒不如睇下有o的咩可以做下~

如果真係槍癮發既.. 去Shooting range玩下
不過好似貴左.. 上年去都無咁貴, 最好同FD一齊去~
作者: kwanwater    時間: 4-10-2010 19:10

係未剩係得係belmont果果地方可以打真槍架?

thx
引用:
原帖由 monopolyshiu 於 4-10-2010 18:28 發表

睇開O的啦.. 的確係悶GA啦
既然都係悶, 倒不如睇下有o的咩可以做下~

如果真係槍癮發既.. 去Shooting range玩下
不過好似貴左.. 上年去都無咁貴, 最好同FD一齊去~

作者: Boniface    時間: 5-10-2010 12:25

我反而好掛住加拿大....
個種好慢節奏既快活.....
作者: Andy    時間: 5-10-2010 21:09

我反而唔鐘意香港....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0