標題: 美日研調整釣島聯合軍演 [打印本頁]

作者: HugoLaLaLa    時間: 4-10-2010 15:16     標題: 美日研調整釣島聯合軍演

--盡量只談軍事--

美日聯軍,戰力上講,中國係咪應該都係無得打?
唔硬碰硬的話,又可以用咩戰略呢?

--------------

美日關係消息人士透露,美日兩軍正研究,調整12月在釣魚台附近海域舉行的大規模聯合軍事演習的計劃。消息人士稱,演習的計劃早於去年度便已制定,與近期發生的釣魚台島海域撞船事件無關。由於中國最近在釣魚台島的主權問題上展示出了強硬態度,演習似將產生突出日美合作的效果。《產經新聞》3日報道,演習重點是「假想釣魚島遭到外國佔領,美日共同進行奪還作戰」。演習陣容包括美國核動力航空母艦喬治華盛頓號、神盾驅逐艦、最新的F-22隱型戰機,以及全球之鷹無人偵察機。演習將分兩階段,第一階段是兩軍確保制空和制海權,中斷解放軍登陸部隊的補給路線。第二階段,日軍降落至釣魚島,殲滅不願意投降的解放軍。聯合軍演原計劃在11月美國總統奧巴馬(相關)訪問日本及出席亞太經合會議後展開。
作者: seamoncheng    時間: 4-10-2010 15:50

美日咪又即係美軍....日本只不過係美國既其中一個洲
作者: Hkpolice-Psu    時間: 4-10-2010 16:40

唔知果d日本奴隸獸又會點呢?
作者: seamoncheng    時間: 4-10-2010 16:42

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-10-2010 16:40 發表
唔知果d日本奴隸獸又會點呢?
日本奴隸獸可以點
總之美國佬話點就點
作者: martinmhk    時間: 4-10-2010 17:27

引用:
殲滅不願意投降的解放軍
開朵咁串嘴??
作者: jpg    時間: 4-10-2010 17:40

我諗緊佢地點溝通?
作者: ZACK-R3    時間: 4-10-2010 18:01

引用:
原帖由 martinmhk 於 4-10-2010 17:27 發表

開朵咁串嘴??
又唔見佢投降
釣魚島係佢既咩
作者: ranger_hk    時間: 4-10-2010 18:41

我又信佢哋夠同中共開拖!
美佬最大債主係邊個?
架仔有幾多嘢由中共進口?由中共代工?無疑"稀土"事件後日本會找新稀土來源但要幾耐先得呢??
開拖!諗吓好啦!美佬唔攪個展消D舊軍火點算?
當然啦只係講軍事力量,兩大軍事強國打一個唔勝都幾都有D困難!

作者: HugoLaLaLa    時間: 4-10-2010 19:21

未見官已經先打80,無人機等等軍事武器又俾美國佬係咁搵錢,又要退出伊朗油田,為左石油,無左石油。
作者: kimkileo    時間: 4-10-2010 19:58

講真打,大陸肯定又會再重演一次甲午戰爭
現實好多人都講唔會打,但細心分析,你會唔會俾一個潛在敵人去慢慢壯大黎威脅自己
直接就係金融打擊,最下策先係開戰
依家歐美都係等緊中國第一次金融泡沫爆破,內地銀行唔好得過外國好多架乍
作者: 天煞孤狼    時間: 4-10-2010 20:32

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 4-10-2010 15:16 發表
--盡量只談軍事--

美日聯軍,戰力上講,中國係咪應該都係無得打?
唔硬碰硬的話,又可以用咩戰略呢?

--------------

美日關係消息人士透露,美日兩軍正研究,調整12月在釣魚台附近海域舉行的大規模聯合軍 ...
戰略係向美日領事表示強烈不滿
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-10-2010 20:46

中國海軍要遠洋作戰似乎都係未得,艦艇未必夠(我覺得) , 如果係打的,老解可能潛艇封鎖
作者: 衰人    時間: 4-10-2010 20:46

中國金融泡沫爆破一定死好多人
作者: 主人    時間: 4-10-2010 21:35

引用:
原帖由 一等兵 於 4-10-2010 20:46 發表
中國金融泡沫爆破一定死好多人
死好多人同時仲有好多人慶祝
作者: sunny2014    時間: 4-10-2010 21:41

其實真係要開打既話
中國真係無乜野可以做
空權好難夠美國爭
爭唔到空權就乜都唔駛講
唯一打得過既方法係經濟核彈…
作者: 七梨護風    時間: 4-10-2010 21:50

做三件事足以客退黑船二人組:

減值、掟債、禁運
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-10-2010 21:51

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-10-2010 21:41 發表
其實真係要開打既話
中國真係無乜野可以做
空權好難夠美國爭
爭唔到空權就乜都唔駛講
唯一打得過既方法係經濟核彈…
制空權都係數量行先,如果咁近中國的,又唔會無得打下的,唯一問題只在於美軍可以幾多十小時調到d 戰機同航母到je
作者: kimkileo    時間: 4-10-2010 21:51

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-10-2010 20:46 發表
中國海軍要遠洋作戰似乎都係未得,艦艇未必夠(我覺得) , 如果係打的,老解可能潛艇封鎖
老解叫先進既水面戰艦都未夠人地0頭,所以點解講依家講手一定會係另一次甲午戰爭翻版
潛艇封鎖...日本反潛係盡得美國真傳
冷戰時代日本最主要對手就係蘇聯,老解潛艇要面對係反潛能力世界第一同第二既海軍
作者: kimkileo    時間: 4-10-2010 21:58

引用:
原帖由 七梨護風 於 4-10-2010 21:50 發表
做三件事足以客退黑船二人組:

減值、掟債、禁運
點解個個覺得掟債會嚇到美國.....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-10-2010 22:00

引用:
原帖由 kimkileo 於 4-10-2010 21:51 發表

老解叫先進既水面戰艦都未夠人地0頭,所以點解講依家講手一定會係另一次甲午戰爭翻版
潛艇封鎖...日本反潛係盡得美國真傳
冷戰時代日本最主要對手就係蘇聯,老解潛艇要面對係反潛能力世界第一同第二既海軍
如果鎖個位只係釣魚台一帶有無得諗
作者: wan1996    時間: 4-10-2010 22:02

淨講實力,中國海軍、空軍同美日係天同地比,九成會一開戰就被全滅,
如果加上經濟,中國一開始就會重創美日經濟,美日可能未打先輸,
加多個政治,美、日、韓須要中國在兩韓問題上合作,所以七成唔會開戰
作者: sunny2014    時間: 4-10-2010 22:05

引用:
原帖由 wan1996 於 4-10-2010 22:02 發表
淨講實力,中國海軍、空軍同美日係天同地比九成會一開戰就被全滅
如果加上經濟,中國一開始就會重創美日經濟,美日可能未打先輸,
加多個政治,美、日、韓須要中國在兩韓問題上合作,所以七成唔會開戰
紅字不同意
就算同美國打
中國都唔會話好快比人全滅
只係會蝕好多
日本只有海上力量強大
空軍?
君不見F2同F22居然差唔價…

作者: wan1996    時間: 4-10-2010 22:09

美方會做主力喎,所以係美方殺八成,日方殺二成
作者: sunny2014    時間: 4-10-2010 22:16

引用:
原帖由 wan1996 於 4-10-2010 22:09 發表
美方會做主力喎,所以係美方殺八成,日方殺二成
我唔覺得美國殺到八成
亦唔覺日本會殺到多過一成囉
作者: kimkileo    時間: 4-10-2010 22:25

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-10-2010 22:00 發表

如果鎖個位只係釣魚台一帶有無得諗
釣魚台附近水深約200米,優勢會係柴電潛艇,相信要靠日本既柴電潛艇反制
南邊就係琉球海槽,核潛既世界
但再加埋反潛機......唉...記住面對既敵人係呢幾十年日日咁同蘇聯玩緊呢個躲貓貓遊戲
如果最近既台仔唔幫手,中日雙方機場都各約400公里,呢的就考空中加油既能力啦
作者: kimkileo    時間: 4-10-2010 22:37

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-10-2010 22:05 發表

紅字不同意
就算同美國打
中國都唔會話好快比人全滅
只係會蝕好多
日本只有海上力量強大
空軍?
君不見F2同F22居然差唔價…
F-2價高就係因為量小,單價F-22係接近F-2一倍
F-2服役時擁有東亞最先進既航電同主動雷達系統,外層亦都塗上降低雷達波既塗料
作者: Paul    時間: 4-10-2010 22:58

除了玩戰術飛彈外, 中國軍方唔見有邊方面有絕對勝算
作者: kimkileo    時間: 4-10-2010 23:12

引用:
原帖由 Paul 於 4-10-2010 22:58 發表
除了玩戰術飛彈外, 中國軍方唔見有邊方面有絕對勝算
認同,你射得一兩支過黎美佬求之不得黎試反導系統,軍火商又可以大大聲拎錢做研發
作者: kitqa2003    時間: 4-10-2010 23:14

唔計美國的技術優勢 單比長官士兵作戰經驗美國也比中方好

美國大多數現役士兵都有參加阿富汗和伊拉克戰爭 面對戰場和敵人的經驗和心理素質都比中方好

而且美方的戰術在兩場戰爭都有經實戰考驗 而中方的戰術鮮有實戰的機會
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-10-2010 23:16

引用:
原帖由 kimkileo 於 4-10-2010 23:12 發表

認同,你射得一兩支過黎美佬求之不得黎試反導系統,軍火商又可以大大聲拎錢做研發
d雞蛋系統,你掟一兩隻就擋到je,十幾粒一齊掟就難搞好多
作者: HugoLaLaLa    時間: 4-10-2010 23:28

圍魏救趙呢?
有無邊D地方可以暗中拖下美國,陰佢一野?
呢個世界,明既唔得,就陰佢架啦,正所謂明槍易擋,暗箭難防。
史上大國慘敗,好多都係俾戰線拖垮,呢方面又有無得諗?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-10-2010 23:29

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 4-10-2010 23:28 發表
圍魏救趙呢?
比人拆穿左就會更加大鑊
作者: Paul    時間: 4-10-2010 23:33

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 4-10-2010 23:28 發表
圍魏救趙呢?
中美洲地區
作者: HugoLaLaLa    時間: 4-10-2010 23:37

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-10-2010 23:29 發表

比人拆穿左就會更加大鑊
國與國之間既感情,係無話拆唔拆穿既,講既係入唔入到你位,同夠唔夠吉屎推到你既O者!
作者: HugoLaLaLa    時間: 4-10-2010 23:38

引用:
原帖由 Paul 於 4-10-2010 23:33 發表

中美洲地區
聽講D國產野其實幾好賣
作者: JBL    時間: 5-10-2010 00:11

作者: sam524    時間: 5-10-2010 00:19

引用:
原帖由 JBL 於 5-10-2010 00:11 發表

中國淨係識得講和諧,處處對別國怱讓,邊處識陰人吖,比人陰就試得多.......
你講咩...
把口就讓...
心中計仔多的是...
作者: bravohk    時間: 5-10-2010 00:22

美國佬真系會同大陸打先算啦~啱啱打伊拉克搞到週身唔掂,咁快又有本事同大陸打場無迫切性既仗?佢有無咁傻仔呀?

俄佬又會無啦啦响呢個時候走去搞下北方四島~又同美佬拉隊去演習兇下佢囉~

作者: sam524    時間: 5-10-2010 00:24

引用:
原帖由 bravohk 於 5-10-2010 00:22 發表
美國佬真系會同大陸打先算啦~啱啱打伊拉克搞到週身唔掂,咁快又有本事同大陸打場無迫切性既仗?佢有無咁傻仔呀?
佢仲有豬肉未分完嫁...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-10-2010 00:25

引用:
原帖由 bravohk 於 5-10-2010 00:22 發表
又唔會的,美國科研同重工業都係靠軍工,點佢都要搵d野打下
作者: sam524    時間: 5-10-2010 00:26

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-10-2010 00:25 發表

又唔會的,美國科研同重工業都係靠軍工,點佢都要搵d野打下
人地係深山沙漠試武器...
佢就用打丈試...冇人性...
作者: coke    時間: 5-10-2010 00:26

要打, 美國空軍以經開曬大路...

再吾定... USMC係香港,澳門,上海登陸...
作者: sam524    時間: 5-10-2010 00:27

引用:
原帖由 coke 於 5-10-2010 00:26 發表

上陸地打!?
我反而怕USMC唔夠老解打...
美國陸軍/陸戰隊主要係後方support強...
單兵武器同訓練唔係好過老解幾多...

作者: kimkileo    時間: 5-10-2010 00:40

引用:
原帖由 sam524 於 5-10-2010 00:26 發表

佢地都有係深山試...不過試完再搵人試者...
在商言商正常呀要知實戰威力架麻
作者: kimkileo    時間: 5-10-2010 00:43

引用:
原帖由 sam524 於 5-10-2010 00:27 發表

上陸地打!?
我反而怕USMC唔夠老解打...
美國陸軍/陸戰隊主要係後方support強...
單兵武器同訓練唔係好過老解幾多...
我唔係質疑老解戰力...而係佢地近二十年冇任何戰績去做評核
面對美佬既火力壓制型打法,究竟會沖出去食子彈定投降呢?
作者: kimkileo    時間: 5-10-2010 00:47

引用:

呢三個肯定唔會係登陸既地方而係會炸到稀巴爛既地方
作者: sam524    時間: 5-10-2010 00:49

引用:
原帖由 kimkileo 於 5-10-2010 00:47 發表

呢三個肯定唔會係登陸既地方而係會炸到稀巴爛既地方
同意...
美佬最興炸嫁la...
都唔係打o既...
作者: kimkileo    時間: 5-10-2010 01:07

引用:
原帖由 sam524 於 5-10-2010 00:49 發表

同意...
美佬最興炸嫁la...
都唔係打o既...
真係大打出手,上海,大連,瀋陽,廣州既軍工業第二波就炸
作者: sam524    時間: 5-10-2010 01:09

引用:
原帖由 kimkileo 於 5-10-2010 01:07 發表

真係大打出手,上海,大連,瀋陽,廣州既軍工業第二波就炸
不過都係唔知大陸收收埋埋d野係邊...
分分鐘鐘收埋d好野同佢慢慢玩...
作者: sunny2014    時間: 5-10-2010 01:21

引用:

最易上陸既地方…
話唔定D人到時拉著旗仔歡迎佢地上岸
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-10-2010 01:42

引用:
原帖由 sam524 於 5-10-2010 00:26 發表

又唔完全係的,佢地d 採購方式一次叫3,5間去研發之後先決定用唔用,用都係生產一個唔係好大的數

至於你話用打仗o黎試,你知唔知最好訓練新兵的方法就係踢佢入戰場

因為o係訓練做到最好都無用,因為真實戰場係千變萬化
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-10-2010 01:44

引用:
原帖由 sam524 於 5-10-2010 01:09 發表

不過都係唔知大陸收收埋埋d野係邊...
分分鐘鐘收埋d好野同佢慢慢玩...
打起仗上o黎,最可怕的唔係人地的攻擊,而係點處理d民眾
作者: MG-42    時間: 5-10-2010 02:21

作者: coke    時間: 5-10-2010 02:23

引用:
原帖由 sunny2014 於 5-10-2010 01:21 發表

最易上陸既地方…
話唔定D人到時拉著旗仔歡迎佢地上岸
吾出奇呀

可能到時英佬返黎囉返香港呢
作者: coke    時間: 5-10-2010 02:26

引用:
原帖由 MG-42 於 5-10-2010 02:21 發表

老實講... 伊拉克D兵仔都攪唔掂... 要攻打中國美佬可能連落腳都唔知有冇機會..
唔係諗住可以上到岸比個位你美日集結嘛.. 基本上美佬呢幾十年都係同D小國開戰,唔會諗住用打伊拉克同伊朗既經驗來推斷攻打中國會點 ...
伊拉克果D... 遊擊隊...

中國, 全球最多兵係佢

點”李“埋?
作者: MG-42    時間: 5-10-2010 02:29

作者: Paul    時間: 5-10-2010 02:37

要打的話要在蒙古結集兵力, 

或打左北韓先借路, 好似徳國要打比利時先打到法國, 日本當年又係今

作者: coke    時間: 5-10-2010 02:37

引用:
原帖由 MG-42 於 5-10-2010 02:29 發表

可能已經開始打核戰...
吾會玩到咁盡下哇∼
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-10-2010 02:41

引用:
原帖由 MG-42 於 5-10-2010 02:29 發表

可能已經開始打核戰...
如果打的早就爆左la,核污染的影響屬全球性,真係想全世界一鑊熟的先會掟彈
作者: MG-42    時間: 5-10-2010 03:18

作者: MG-42    時間: 5-10-2010 03:37

作者: coke    時間: 5-10-2010 03:42

引用:
原帖由 MG-42 於 5-10-2010 03:37 發表

如果冷戰真係打到上本土成個國家就玩完最後用核武有乜出奇,都就亡國重邊個理你乜野核污染, 如果中國各大城市比人炸曬,出核武都好正常..起碼射粒比日本阻嚇美佬上來本土佔領之餘,日本仔又冇得還拖..  美佬自身冇受 ...
出到核武... 俄佬吾出手就其啦 全世界黎”禁“住佢tim
作者: keane    時間: 5-10-2010 03:59

單講戰線, 正面戰場如果唔得, 就搞佢後欄, 呢招萬試萬靈

100萬軍隊用係正面戰場, 派50萬軍隊屈蛇潛去 日本/美國 本土做恐怖份子, 有既係人,

有心去你本土搞搞震, 一定有辦法

係敵國本土打遊擊, 呢招先高 ,

再叫 登叔 幫手, 交流搞人後欄既經驗, 佢一定肯,    

美佬架仔, 最怕人地打遊擊

久唔久搞吓你, 搞你三五七年, 又住你, 又吃你, 又搞你, 我唔信你唔頭痕

講陰濕, 幾千年陰濕文化, 外國人永遠唔係中國人果皮

作者: ychj    時間: 5-10-2010 10:58

仲有如果小規模衝突,是但一面比人打沉幾隻戰艦
不只損失幾隻戰艦咁簡單,最大鑊就係政權上既動搖!
大家唔記北洋艦隊同南洋艦隊比日本打沉之後既後果呢?
沙皇比日本打敗之後比人推翻?
日本打敗之後自衛隊一定借機擴軍同右翼重新掌權?
最大鑊打起上黎美國實玩飛彈,香港一定會係目標之一啦到時就大q鑊!

放心三個國家一定做大龍鳳比大家落台,一定打唔成
作者: L    時間: 5-10-2010 11:53

作者: queen    時間: 5-10-2010 12:19

開ball第一日, 中國沽曬手頭上D美國/日本公司股.......I think....5洗打啦..

and....沒有人知道有多少中國間諜在美國/日本.......還不包括加拿大D中國人....
作者: nec338    時間: 5-10-2010 14:33

大家有沒諗過 中國同美國日本開戰
其他國家唔會做野咩 3個超級大國開戰
其他大國一定會馬上參加 到最後只會
變成第三次世界大戰 核彈每天飛
作者: sunny2014    時間: 5-10-2010 15:59

引用:
原帖由 nec338 於 5-10-2010 14:33 發表
其他國家唔會做野咩 個超級大國加隻狗開戰
紅字修正
作者: jn_jona    時間: 5-10-2010 17:18

引用:
原帖由 kitqa2003 於 4-10-2010 23:14 發表
唔計美國的技術優勢 單比長官士兵作戰經驗美國也比中方好

美國大多數現役士兵都有參加阿富汗和伊拉克戰爭 面對戰場和敵人的經驗和心理素質都比中方好

而且美方的戰術在兩場戰爭都有經實戰考驗 而中方的戰術鮮有 ...
阿富汗和伊拉克戰爭個mode唔同兩個大國打仗ga wo
作者: sunny2014    時間: 5-10-2010 17:26

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-10-2010 17:18 發表

阿富汗和伊拉克戰爭個mode唔同兩個大國打仗ga wo
咪就係
班中東佬邊有萬能摺鏟?
作者: nec338    時間: 5-10-2010 21:05

我記得好內之前有新聞講
美國國防部被黑客入侵
F35的計劃圖被偷
可能就係中國  真係開始時 分分鐘係中國的F35打美國的F22
作者: MG-42    時間: 5-10-2010 23:39

作者: HugoLaLaLa    時間: 6-10-2010 10:12

引用:
原帖由 MG-42 於 5-10-2010 23:39 發表

佢地連枝槍都未攪得好,咁叫打杖?...lol
無得咁計,果班係炸彈人來的!
作者: seamoncheng    時間: 6-10-2010 10:16

引用:
原帖由 MG-42 於 5-10-2010 23:39 發表

佢地連枝槍都未攪得好,咁叫打杖?...lol
槍只不係佢地派埋剩低D 5.56既工具
作者: HugoLaLaLa    時間: 6-10-2010 10:22

引用:
原帖由 nec338 於 5-10-2010 21:05 發表
我記得好內之前有新聞講
美國國防部被黑客入侵
F35的計劃圖被偷
可能就係中國  真係開始時 分分鐘係中國的F35打美國的F22
偷到都唔一定整得出,正如俾張法拉利是但一個型號既設計圖俾你同我,就算組裝圖都俾埋,無咁既能力,整唔到就係整唔到。
但係如果你話用黎搵出佢既弱點黎研究攻擊呢,咁就簡單有效又平好多喇~
作者: mujiadam    時間: 10-10-2010 18:09

引用:
原帖由 nec338 於 5-10-2010 14:33 發表
其他國家唔會做野咩 3個超級大國開戰
核彈係最終手段黎架姐...
講真,美國得罪太多人...
你話D乜乜軍備,科技我就真係唔熟,不過,歷史話我知,"共產+人海"係一件非常恐怖既武器
再者,有幾多唔妥美國既國家都在中國旁邊,而有幾多親美國家,經濟同生產都要靠中國
另外,我唔信真係開波,美軍夠膽調動咁多軍隊來入主戰事
世界上有太多有恐怖主義既國家,美國日日都怕佢地搞事,美國周邊註防一薄,冇人知會發生咩野事...

作者: thomas08    時間: 11-10-2010 22:40

引用:
原帖由 mujiadam 於 10-10-2010 18:09 發表

核彈係最終手段黎架姐...
講真,美國得罪太多人...
你話D乜乜軍備,科技我就真係唔熟,不過,歷史話我知,"共產+人海"係一件非常恐怖既武器
再者,有幾多唔妥美國既國家都在中國旁邊,而有幾多親美國家,經濟同生產都要 ...
我o既見解係 "打" 絕對會引起亞洲區大戰 = 七國咁亂 , 祖國要同時面對多條戰線.....
週邊: 1.南韓仲唔乘機統一祖國 , 就算冇美佬幫手北韓一定死梗 , 火燒後欄.....幫唔幫??
     2.台仔玩野又要分神收復......
本土: 先唔講要面對美日 , 內部民主斗士分分鐘乘亂 "起錨" 口號係 "歡迎-歡迎 , 熱烈歡迎!"另一面就o係背面開火, 又點算??
所以依啖氣都係焗哽o架喇......

作者: MG-42    時間: 12-10-2010 23:52

作者: thomas08    時間: 13-10-2010 09:43

引用:
原帖由 MG-42 於 12-10-2010 23:52 發表

我諗係北韓乘機統一,唔係南韓...
北韓唔會o架 , 首先佢要向我地阿爺申請到 permit 去打南韓 , 仲要申請埋我地阿爺o既 support(空軍,陸軍) , 美日空軍一開始就會打到阿爺O既空軍殘晒 , 仲點support?? 而南韓都唔係主動開戰 , 主要係應美佬o既戰略要求下順便統一佢地o既祖國.....南北韓軍力相當懸殊 , 國內飢餓嚴重, 唔靠核武一個月內一定俾南韓統一(我地阿爺唔support o既話).....
作者: nec338    時間: 13-10-2010 17:18

引用:
原帖由 thomas08 於 13-10-2010 09:43 發表

北韓唔會o架 , 首先佢要向我地阿爺申請到 permit 去打南韓 , 仲要申請埋我地阿爺o既 support(空軍,陸軍) , 美日空軍一開始就會打到阿爺O既空軍殘晒 , 仲點support?? 而南韓都唔係主動開戰 , 主要係應美佬o既戰略 ...
南韓我可以講一定唔想去打北韓
原因唔係因為大家係同胞 係因為南韓就算KO左北韓統一到
但之後加問題就大獲啦 北韓有幾多人活在貧窮線下 南韓要俾幾多錢去攪呢個問題
重有政治 戰後從建....等等...加問題要解決
情況就好似 東西德統一時 德國個經濟衰退幾多年 用左幾多時間去攪
作者: pz6666    時間: 14-10-2010 00:18

美佬係唔會為咗架仔同大陸開拖,歷史話比我地聽美佬最擅長係出賣盟友,尤其是非佢族類既盟友,最怕既就係死得人多........
作者: thomas08    時間: 14-10-2010 08:47

引用:
原帖由 nec338 於 13-10-2010 17:18 發表

南韓我可以講一定唔想去打北韓
原因唔係因為大家係同胞 係因為南韓就算KO左北韓統一到
但之後加問題就大獲啦 北韓有幾多人活在貧窮線下 南韓要俾幾多錢去攪呢個問題
重有政治 戰後從建....等等...加問題要解決
...
依個只係假設開戰 , 仲要係美佬全面攻打我國 , 唔係小型軍事衝突.....
你講得o岩 , 南韓一定唔想去打北韓 , 所以我講左係 "而南韓都唔係主動開戰 , 主要係應美佬o既戰略要求下順便統一佢地o既祖國....."
個戰略係要中國同時面對多條戰線....收復到北韓美佬會安心好多 , 少一個會發癲o既流氓國家....
作者: thomas08    時間: 14-10-2010 08:55

引用:
原帖由 pz6666 於 14-10-2010 00:18 發表
美佬係唔會為咗架仔同大陸開拖,歷史話比我地聽美佬最擅長係出賣盟友,尤其是非佢族類既盟友,最怕既就係死得人多........
又係喎 , 出賣盟友的確係美佬o既專長 , 不過美佬唔算怕死得人多 , 英佬先係....
作者: MG-42    時間: 14-10-2010 23:21

作者: thomas08    時間: 15-10-2010 16:53

引用:
原帖由 MG-42 於 14-10-2010 23:21 發表

你估中國同俄羅斯會唔會比你o係北韓再插旗先?  打曬空軍又點?  南斯拉夫都打得落F-117..   難道真係咁睇小中俄對空不及南斯拉夫?
咁就世界大戰o羅 , 俄仔主要面對o既係歐聯 , 咁俄仔就要同時面對多個敵人 , 俄仔而家已經唔同以前蘇聯時代咁多聯邦 , 歐聯要處理o既地方集中左好多, 不過咁 , 普京係一個癲癲地o既人 , 成日都想 "o禁" 下個 "制"  , 咁咪一鑊熟o羅......
作者: nec338    時間: 15-10-2010 19:21

引用:
原帖由 thomas08 於 15-10-2010 16:53 發表

咁就世界大戰o羅 , 俄仔主要面對o既係歐聯 , 咁俄仔就要同時面對多個敵人 , 俄仔而家已經唔同以前蘇聯時代咁多聯邦 , 歐聯要處理o既地方集中左好多, 不過咁 , 普京係一個癲癲地o既人 , 成日都想 "o禁"  ...
你忘記了嗎???? 普京係前KGB特攻黎 特攻個個都癲癲地加啦
作者: MG-42    時間: 16-10-2010 01:38

作者: wan1996    時間: 16-10-2010 20:42

引用:
原帖由 MG-42 於 16-10-2010 01:38 發表

關歐洲大陸乜事... 依家唔係二戰Axis對Allied
分分鐘美國拖埋歐盟落水,
要一齊玩,未會囉

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0