標題: ptw 我來了 [打印本頁]

作者: fusionjc    時間: 14-10-2010 16:28     標題: ptw 我來了

小弟現積極計劃加入ptw 大家庭, 想咁多位師兄俾下意見

1. 如果買M4A1 OR CQBR 09 MAX KIT 加3夾1電大約洗費幾多?
2. 除左鎗夾電外, 仲有D咩必須要買?
3. 如果買M4A1 想換裝PDI 6.01 509管~ONLY 加滅聲夠唔夠COVER
4. 如果買CQBR, 想另外買多份上身連madbull 12"DD骨 + 6.01 509mm + hop up set大約幾錢到?
5. 紅筒係唔係可以自己買彈弓降火呢?
6. 邊間鎗鋪買PTW 係比較好?

可能問題比較多, 麻煩咁多位大師兄了~THZ
作者: Sineta    時間: 14-10-2010 19:28     標題: 回覆 1# 的帖子

1.如果要原裝電大約要9800-10500左右(好耐無落鎗街八,最好師兄自己落全鎗街走轉)

2.冇(當師兄有玩開)

3.夠

4.PDI內管大約1000-1100原裝上的身1300-1400(包括助推bolt掣,防塵蓋)madbull set野冇留意唔知幾錢

5.可以

6.明搶啦,最齊料

作者: NCP013    時間: 15-10-2010 03:52

CQBR, 想另外買多份上身連madbull 12"DD骨 + 6.01 509mm + hop up set大約幾錢到

CQBR外管10.5", 配12"骨.......凸出既內管點算......
MADBUXX  DD骨得AR-15 LITE同OMEGA,  兩款都未必套得入又長又大碌(好似DYTXC 抄AAC款果D)滅聲

M4A1 條外管+509內管+12"DD 咁就可以套滅聲, 因為條外管已凸出條12"骨~~

作者: Arther    時間: 15-10-2010 07:12

PDI管唔見意換住
玩番排先換才比較到6.01可以提升到幾多效能
一枝槍有兩次驚喜係唔係好啲先
作者: CPK    時間: 15-10-2010 11:23

要知價,點解唔自己出槍街一次過格檟?好簡單啫。

唔建議用 Madbull 骨,條 Rail 唔係標準尺寸;可到二手區買 Troy/DD 真品。
作者: CPK    時間: 15-10-2010 11:28

重有,點解買 M4/CQB 又要裝條 509 長內管,跟手又用滅聲遮住佢?

PTW Hopup 組唔同一般 AEG,唔駛好似 AEG 下下加到最長內管先至會準。

作者: Elf    時間: 15-10-2010 19:31

其實CQBR同363同509準成度唔差好遠
作者: sailun412    時間: 15-10-2010 21:03

M4A1 374mm 力水同準承最中道!
作者: fusionjc    時間: 21-10-2010 16:36

感謝各師兄意見~小弟明天將會迎接把ptw m4a1

打算改pdi 6.01 509mm管 + 滅聲 + 2夾 + 1電

想請教下咁多位師兄以下問題
1. 買2手kit 有咩要注意
2. 滅聲係唔係用番普通aeg 個d 14mm+/- 已經ok
3. 夾的話買玉收2手鐵夾皮會唔會平d?
4. 電我應該一開始用鋰電好定買番原裝三洋電會有保障呢?
5. 如果買原裝電一舊夠唔夠打一日game?
作者: noel    時間: 21-10-2010 16:55

引用:
原帖由 fusionjc 於 21-10-2010 16:36 發表
感謝各師兄意見~小弟明天將會迎接把ptw m4a1

打算改pdi 6.01 509mm管 + 滅聲 + 2夾 + 1電

想請教下咁多位師兄以下問題
1. 買2手kit 有咩要注意
2. 滅聲係唔係用番普通aeg 個d 14mm+/- 已經ok
3. 夾的話買玉 ...
3.鐵夾皮十分重
作者: jpg    時間: 21-10-2010 16:58

2. 如果原裝外管, 用14mm+
3. 夾好似買vaneras 個隻cd 夾最抵.
4. 我會用鋰電, 除非你sure 以後唔會換個尾托, 如果唔係哂錢.
5. depend on 你打幾多飛, 連發多定單發多. 鋰電預,兩舊應該冇走雞..

1. 等其實更有心得既師兄答啦. btw, 你指既2手kit 係砌好定未砌好. (砌好既不外乎, 聽聲, remove upper, 睇下d 齒, 試單,連發, 睇下隻天梯齒係咪每次都停個個位, 試bolt lock, 睇推彈咀, 羅hopup 同內管.
作者: fusionjc    時間: 21-10-2010 17:43     標題: 回覆 11# 的帖子

未砌好家~我係驚唔齊野~同埋怕我買09 max 佢入面換左08 max 家野~例如motor 個d
因為我會換彈弓打m130~咁應該買7.2 定11.1 鋰電好? 同埋邊隻牌子電係最好呢?
作者: jpg    時間: 21-10-2010 17:59

引用:
原帖由 fusionjc 於 21-10-2010 17:43 發表
未砌好家~我係驚唔齊野~同埋怕我買09 max 佢入面換左08 max 家野~例如motor 個d
因為我會換彈弓打m130~咁應該買7.2 定11.1 鋰電好? 同埋邊隻牌子電係最好呢?
電子野max08 同09 應該一樣, 係摩打可能有d唔同, 08 跟個隻個摩打頭應該係黑色, 09 好似係跟supermax 摩打, 所以係銀色.
講真, 如果價錢同新既差唔遠既話, 點解唔去返d有信譽既地方買呢?
作者: fusionjc    時間: 21-10-2010 18:24     標題: 回覆 13# 的帖子

2手比新的平大約10%~我budget又唔多嘛
作者: sailun412    時間: 21-10-2010 19:46

引用:
原帖由 fusionjc 於 21-10-2010 18:24 發表
2手比新的平大約10%~我budget又唔多嘛
你如果幫gary買果套就肯定無問題, 肯定係09'(如果無人更換過d內容), 佢太多玩具真係買返來擺係度無得閒砌....

作者: fusionjc    時間: 22-10-2010 00:43

唔係GARY把CQBR ~_~ 我都有同佢傾~佢HOLD左俾第個師兄
作者: Elf    時間: 22-10-2010 02:53

我全日都打single, 1舊鋰電打金筒,
打晒straight 0.3g bb一包, 1200飛, 就用完1條 1300mah 11.1v 鋰電.
supermax default set up.
你預1粒BB就1mah差唔多
作者: fusionjc    時間: 22-10-2010 11:06     標題: 回覆 17# 的帖子

thz 師兄
咁想問下如果打籃筒以下係唔係要轉番用7.2v 鋰電?
另外邊隻鋰電牌子係最好用?
作者: spec.ops.    時間: 22-10-2010 13:46

引用:
原帖由 fusionjc 於 22-10-2010 11:06 發表
thz 師兄
咁想問下如果打籃筒以下係唔係要轉番用7.2v 鋰電?
另外邊隻鋰電牌子係最好用?
籃筒以下係用7.4V較好,GE POWER唔錯
作者: Elf    時間: 22-10-2010 19:37

(廣華街有現貨計)GE power比firefox好, 但係premium power仲好.
作者: mike523    時間: 22-10-2010 20:24

師兄我用黑筒打130,用Fire Fox LiFe PO4 1350mah磷酸鐵鋰電 12.8V,有冇師兄用緊,有冇大問題呢!!
作者: spec.ops.    時間: 22-10-2010 22:38

引用:
原帖由 Elf 於 22-10-2010 19:37 發表
(廣華街有現貨計)GE power比firefox好, 但係premium power仲好.
不過premium power都唔平
作者: Elf    時間: 23-10-2010 08:31

引用:
原帖由 spec.ops. 於 22-10-2010 22:38 發表

不過premium power都唔平
去開個間賣3cell 1300mah 20C $200
買1,2舊電同買firefox/ge power分別只差數十蚊
用得PTW, 都唔差在, 一分錢一分貨呀嘛
作者: 長其涼美    時間: 23-10-2010 09:53

引用:
原帖由 Elf 於 23-10-2010 08:31 發表

買1,2舊電同買firefox/ge power分別只差數十蚊
師兄請問舊電係唔係尾通size呀?
作者: spec.ops.    時間: 23-10-2010 13:31

引用:
原帖由 Elf 於 23-10-2010 08:31 發表

買兩條premium power,差不多可以買3條GE POWER
作者: spec.ops.    時間: 23-10-2010 13:31

引用:
原帖由 長其涼美 於 23-10-2010 09:53 發表

師兄請問舊電係唔係尾通size呀?
係尾通size
作者: fusionjc    時間: 25-10-2010 08:38

琴日搞左一日~終於都整好把ptw... 但原來systema 出廠好多位都係要執~特別係d pin位 orz.....

試鎗時d 聱好尖~其實係唔燧正常家??
作者: 長其涼美    時間: 25-10-2010 09:08

打乜力先?越大力就越好聲架!
作者: fusionjc    時間: 25-10-2010 10:55     標題: 回覆 28# 的帖子

紅筒呀師兄~ 我試個陣未落筒~ d聲勁似掃齒聲
作者: 長其涼美    時間: 25-10-2010 11:26     標題: 回覆 29# 的帖子

我唔師兄我都係買咗1個月到
落筒試吓會唔會好啲

作者: jpg    時間: 25-10-2010 12:50

引用:
原帖由 fusionjc 於 25-10-2010 10:55 發表
紅筒呀師兄~ 我試個陣未落筒~ d聲勁似掃齒聲
呢個係新490摩打既特徵....
搵d有玩開既師兄幫你聽聽啦..
作者: fusionjc    時間: 25-10-2010 13:39     標題: 回覆 31# 的帖子

我係我堆game友的小白鼠呢....
作者: spec.ops.    時間: 25-10-2010 13:48     標題: 回覆 32# 的帖子

有機會就幫你睇睇啦
首先想問下你果枝應該係KIT吧,用咩電推紅筒呢?齒輪及波箱有冇落油?
作者: fusionjc    時間: 25-10-2010 13:55     標題: 回覆 33# 的帖子

係max kit ~ 用11.1v 20c 電推~ 有落油
作者: spec.ops.    時間: 25-10-2010 19:26

引用:
原帖由 fusionjc 於 25-10-2010 13:55 發表
係max kit ~ 用11.1v 20c 電推~ 有落油
咁就真係要聽左先答到你了
作者: Elf    時間: 25-10-2010 19:59

紅筒大聲唔奇呀.. 銀筒直頭鎗鎗都震架
作者: spec.ops.    時間: 25-10-2010 22:50     標題: 回覆 36# 的帖子

我紅筒已經槍槍震
作者: fusionjc    時間: 26-10-2010 08:57

咁師兄你唔落筒個陣係唔係都係會尖聲? 另外我想問紅筒降火係唔係只可以換彈弓咋~130出面斷晒貨無得賣....
作者: fusionjc    時間: 26-10-2010 08:58

我下次錄音~師兄幫忙聽聽有無問題 : )
作者: spec.ops.    時間: 26-10-2010 13:30

引用:
原帖由 fusionjc 於 26-10-2010 08:57 發表
咁師兄你唔落筒個陣係唔係都係會尖聲? 另外我想問紅筒降火係唔係只可以換彈弓咋~130出面斷晒貨無得賣....
咁師兄你唔落筒個陣係唔係都係會尖聲?<----好輕微
另外我想問紅筒降火係唔係只可以換彈弓咋<-----係
作者: ayaka    時間: 26-10-2010 14:52     標題: 回覆 39# 的帖子

http://www.youtube.com/watch?v=Ee0NJr2aVgE&feature=related
聽下人地個支
作者: jpg    時間: 26-10-2010 17:01

整多條link 你, 你條link d 聲似d 490摩打
如果你果支係咁既聲, 係冇問題.
http://www.youtube.com/watch?v=hRulg5UXMQM&feature=related
作者: sailun412    時間: 26-10-2010 22:40

引用:
原帖由 jpg 於 26-10-2010 17:01 發表
整多條link 你, 你條link d 聲似d 490摩打
如果你果支係咁既聲, 係冇問題.
http://www.youtube.com/watch?v=hRulg5UXMQM&feature=related
你有無聽過我果支先....
作者: spec.ops.    時間: 26-10-2010 23:27

引用:
原帖由 sailun412 於 26-10-2010 22:40 發表

你有無聽過我果支先....
有咩特別先
作者: Elf    時間: 27-10-2010 00:58

特別摩打, 改良過既490, 特別靜
作者: fusionjc    時間: 27-10-2010 01:07

D聲我個人感覺上佢地靜D~但都OK
另外我想問下砌過490 摩打的師兄係唔係特別難裝上個身到~我要磨下位先入到個金身先入到~個2條定位PIN我直頭要開磨機磨闊佢先入到....
作者: NCP013    時間: 27-10-2010 01:16

引用:
原帖由 fusionjc 於 27-10-2010 01:07 發表
另外我想問下砌過490 摩打的師兄係唔係特別難裝上個身到~我要磨下位先入到個金身先入到~個2條定位PIN我直頭要開磨機磨闊佢先入到....
原裝係好fit, 但唔洗磨都應該裝到........
作者: jpg    時間: 27-10-2010 02:43

引用:
原帖由 Elf 於 27-10-2010 00:58 發表
特別摩打, 改良過既490, 特別靜
咁咪可以做港版 tackleberry...
作者: Elf    時間: 27-10-2010 04:51

引用:
原帖由 jpg 於 27-10-2010 02:43 發表

咁咪可以做港版 tackleberry...
都唔知佢改左D乜
我諗住同佢買隻番黎, 叫模型鋪拆開睇睇佢 ...
作者: Elf    時間: 27-10-2010 04:51

引用:
原帖由 fusionjc 於 27-10-2010 01:07 發表
same here. i didn't even bother putting either of the pins in.
作者: fusionjc    時間: 27-10-2010 09:08

我好鬼驚裝得唔好掃齒~咁就樣衰啦
作者: spec.ops.    時間: 27-10-2010 13:43

引用:
原帖由 Elf 於 27-10-2010 04:51 發表

都唔知佢改左D乜
我諗住同佢買隻番黎, 叫模型鋪拆開睇睇佢 ...
咁就快D買啦,造福人群
作者: Elf    時間: 28-10-2010 02:34

引用:
原帖由 spec.ops. 於 27-10-2010 13:43 發表

咁就快D買啦,造福人群
£230好貴呀大佬
作者: jpg    時間: 28-10-2010 03:33

引用:
原帖由 Elf 於 28-10-2010 02:34 發表

£230好貴呀大佬
最慘, 係買左返黎, 貨不對版就大鑊啦..
作者: sailun412    時間: 28-10-2010 03:56

引用:
原帖由 jpg 於 28-10-2010 03:33 發表

最慘, 係買左返黎, 貨不對版就大鑊啦..
咁佢成個forum係度就無得走既...
作者: jpg    時間: 28-10-2010 04:57

引用:
原帖由 sailun412 於 28-10-2010 03:56 發表

咁佢成個forum係度就無得走既...
係就係冇得走.不過真係好想知係咪好似傳聞中咁勁啦.
作者: sailun412    時間: 28-10-2010 05:29

咁我又真係唔知亦唔想知囉....不如睇下佢隻講左9年都係唔知整過d咩既超級hop....

我諗呢d就係西洋人做野既效率.....我諗都係等強哥出手把啦....
作者: spec.ops.    時間: 28-10-2010 07:20

引用:
原帖由 Elf 於 28-10-2010 02:34 發表

£230好貴呀大佬
如果掂既,咁係值既
作者: spec.ops.    時間: 28-10-2010 07:23

引用:
原帖由 jpg 於 28-10-2010 04:57 發表

係就係冇得走.不過真係好想知係咪好似傳聞中咁勁啦.
Elf師兄心郁郁喎
作者: spec.ops.    時間: 28-10-2010 07:24

引用:
原帖由 sailun412 於 28-10-2010 05:29 發表
咁我又真係唔知亦唔想知囉....不如睇下佢隻講左9年都係唔知整過d咩既超級hop....

我諗呢d就係西洋人做野既效率 ...
其實原裝果個執少少已經好掂
作者: Elf    時間: 28-10-2010 12:41

引用:
原帖由 sailun412 於 28-10-2010 05:29 發表

我諗呢d就係西洋人做野既效率 ...
終於出左? 究竟整左D乜??
作者: Elf    時間: 28-10-2010 12:56

引用:
原帖由 spec.ops. 於 28-10-2010 07:23 發表

Elf師兄心郁郁喎
佢其實有講過整左D咩, 但係
1) 我唔識摩打野
2) 我手工差
3) 佢講到好簡單, 基本上就係拆到個芯, 整走D protective coating就得!
老實講, 叫我俾£80俾你咁整, 我彩佢都有傻

但係又要用soldering iron, 又要用blowing torch, 又要隊D高危工具埋舊大磁石度!
作者: Elf    時間: 28-10-2010 12:57

再講, 我就算同佢買左隻全改好既, 舊大磁石係唔可以拎上機...
作者: spec.ops.    時間: 28-10-2010 20:21

引用:
原帖由 Elf 於 28-10-2010 12:56 發表

佢其實有講過整左D咩, 但係
1) 我唔識摩打野
2) 我手工差
3) 佢講到好簡單, 基本上就係拆到個芯, 整走D protective coating就得!
老實講, 叫我俾£80俾你咁整, 我彩佢都有傻

但係又要用soldering iron,  ...
咁樣吖,之前我都整左自己把M16既Motor
作者: Elf    時間: 29-10-2010 01:15

PTW摩?
作者: spec.ops.    時間: 29-10-2010 03:05

引用:
原帖由 Elf 於 29-10-2010 01:15 發表
PTW摩?
當然啦
作者: jpg    時間: 29-10-2010 03:41

£230, 買到兩隻新摩打羅..
個hopup 我一睇到...即刻打個突?
作者: Elf    時間: 29-10-2010 10:11

引用:
原帖由 spec.ops. 於 29-10-2010 03:05 發表

當然啦
麻煩嗎?
作者: spec.ops.    時間: 29-10-2010 13:42

引用:
原帖由 Elf 於 29-10-2010 10:11 發表

麻煩嗎?
攝石攝力特強,唔易拆
作者: fusionjc    時間: 1-11-2010 15:09

小弟up左段片上去~ 麻煩咁多位師兄聽聽d 聲有無問題啦

http://www.youtube.com/watch?v=DfQqRM7SCOg
作者: NCP013    時間: 1-11-2010 16:12

引用:
原帖由 fusionjc 於 1-11-2010 15:09 發表

http://www.youtube.com/watch?v=DfQqRM7SCOg
就段片既收音,我覺得d聲算順滑, 冇乜沙啞聲.....不過黃色果d係咩來自己加既油??
作者: fusionjc    時間: 1-11-2010 16:13     標題: 回覆 71# 的帖子

自己無加油呀~係原廠跟的~是否有問題??
作者: NCP013    時間: 1-11-2010 16:15

引用:
原帖由 fusionjc 於 1-11-2010 16:13 發表
自己無加油呀~係原廠跟的~是否有問題??
既然係原廠既, 應該冇問題
作者: fusionjc    時間: 1-11-2010 16:54

師兄想問下如果將來要補油應該補咩牌子油好呢??
作者: Elf    時間: 1-11-2010 18:40

ptw唔補油都無問題. 補油補錯地方仲大獲過唔補.
所以唔補好過補.
作者: spec.ops.    時間: 1-11-2010 21:22

引用:
原帖由 fusionjc 於 1-11-2010 15:09 發表

冇問題
正常
作者: fusionjc    時間: 1-11-2010 23:18     標題: 回覆 76# 的帖子

咁我就放心lu~ 裝摩打個時我好暴力...整到個摩打面花晒
作者: fusionjc    時間: 2-11-2010 09:49

今個星期去買精管同夾~ 精管就一定pdi 6.01
夾我想問下咁多位師兄鴨牌鋁夾好唔好用~support 到 0.25一雞清嘛?
作者: 小劍仙    時間: 2-11-2010 12:29

作者: fusionjc    時間: 2-11-2010 16:02     標題: 回覆 79# 的帖子

師兄想請教下~我有隻正廠俾aeg用的 pts pmag 120飛彈弓夾~係唔係可以套隻鴨仔玉落去就可以改俾ptw 用呀
作者: jpg    時間: 2-11-2010 16:24

引用:
原帖由 fusionjc 於 2-11-2010 16:02 發表
師兄想請教下~我有隻正廠俾aeg用的 pts pmag 120飛彈弓夾~係唔係可以套隻鴨仔玉落去就可以改俾ptw 用呀
以我所知唔得, 因為aeg夾短d...而且aeg 夾好似肥d.
作者: 小劍仙    時間: 2-11-2010 17:32

作者: jpg    時間: 3-11-2010 11:45

引用:
原帖由 fusionjc 於 2-11-2010 16:02 發表
你一係用真pmag改, 一係同d大哥/師兄買.
而家仲駛麥自己改呀, 你估仲係以前咩. 而家有d ptw 大哥賣緊d pmag 殼啦.

不過小弟都係鍾意自己改.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0