標題: 美國2010半自動手槍 ---- Kel-Tec PMR-30 [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 25-10-2010 02:03     標題: 美國2010半自動手槍 ---- Kel-Tec PMR-30

Kel-Tec PMR-30 為美國民營槍械廠Kel-Tec CNC於2010年推出的新型號半自動手槍,PMR-30市場推
廣為價錢便宜,重量輕,後座力低及大容量彈匣,適合個人防衛,狩獵,射擊訓練及射擊遊戲。2010年
10月官方售價為美金415元
PMR-30使用延遲式氣體反衝操作系統,槍身物料為7075 鋁合金,握把部份則由Zytel尼龍聚合物料覆蓋,
滑架及槍管均由4140鋼合金制造,前準星及後部開放式照門上設有光纖照明,前準星以榫形式裝設在滑
架上,槍身前部下方設有戰術導軌可供安裝戰術照明設備或激光指示器,滑架上方也能夠安裝其他光學瞄
準器具。30發高容量雙排供彈彈匣同樣使用Zytel尼龍聚合物料制造,彈匣釋放鍵則位於握把底部預防彈
匣被使用者意外地釋放。
扳機設計為單動模式 (Single Action),安全保險制設計成左右兩方皆能操作,扳機力度設定為3.5至5磅。
PMR-30使用的子彈口徑為點22口徑 WMR (Winchester Magnum Rimfire),點22 WMR為由點22 LR
演變出來,通過加長彈殼提高火藥裝量來提高彈頭初速及威力,點22 WMR子彈的穿透力三倍於點22 LR。
另外Kel-Tec設計了一款能全自動射擊的PMR-30但並沒有對外作公開銷售,附加可拆除的盾托,盾托後
部可容納三個後備彈匣。

槍械規格:
全槍長度        201mm(7.9吋)
槍管長度        109mm (4.3吋)
空槍重量        386克
槍口初速        1230 fps
口徑                .22 WMR (5.6mm Winchester Magnum Rimfire)
彈匣容量        30發

作者: dkmaorusamuk    時間: 25-10-2010 02:15

個托可以放彈匣~~好得意~

不過點解個身咁多螺絲嘅?唔通係左右兩塊拼埋?
作者: gtoray    時間: 25-10-2010 02:51

WA..... 好肉......
作者: jackieyue    時間: 25-10-2010 03:08

好嘔

不過我鍾意個托既設計!
作者: Lolanto    時間: 25-10-2010 03:23

個託設計唔錯喎~
作者: larrygiggs11    時間: 25-10-2010 04:15

咩嚟家…好肉酸呀……

係得個尾托係有水準備既DESIGN

多口問句………個magazine release制喺邊呢?

作者: fire23wong    時間: 25-10-2010 07:38

引用:
原帖由 larrygiggs11 於 25-10-2010 04:15 發表
咩嚟家…好肉酸呀……

唔通係個grip 底下,匣後面果個制!?
作者: Vindicator    時間: 25-10-2010 08:04

好肉
作者: ayaka    時間: 25-10-2010 11:52

成身縲絲窿......十足文具鋪D膠槍.....
作者: Pvt.King    時間: 25-10-2010 12:24

引用:
原帖由 larrygiggs11 於 25-10-2010 04:15 發表
咩嚟家…好肉酸呀……

我估係匣後面果粒
作者: T-800    時間: 25-10-2010 13:04

由於新法例,近年美國出現好多.22LR,.22WMR版本既鎗,MP5系列,AR系列,AK系列 ,UZI全部有.22版本,有D重改到得番半自動(微型UZI Pistol 都改打半自動.22,唔知邊個肯買..........? ),美國佬鍾意玩軍用鎗,好多正版唔比買,唯有玩.22版.................

HAPPY SHOOTING!

作者: T-800    時間: 25-10-2010 13:14

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-10-2010 02:03 發表
Kel-Tec PMR-30 為美國民營槍械廠Kel-Tec CNC於2010年推出的新型號半自動手槍,PMR-30市場推
廣為價錢便宜,重量輕,後座力低及大容量彈匣,適合個人防衛,狩獵,射擊訓練及射擊遊戲。2010年
10月官方售價為美金41 ...
.22WMR都係得:1230 fps? 應該唔止......22WMR彈頭都係重40-45gr.如果得1230fps的話,火力比.22LR都唔慌大得幾多.......
PS:.22WMR一般有1550-1600FPS

作者: 主人    時間: 25-10-2010 13:24

毫無美感
作者: T-800    時間: 25-10-2010 14:13

要POWER 大 D同準D,可打.17HMR(4.3mm),.17HMR可直接用於大部分.22MWR的手鎗..........
彈頭重17-20gr.初速2350-2550fps=330J-340J,是目前POWER最大的小型rimfire民用子彈

圖片附件: [左.17HMR,右.22WMR] Rimfire_17HMR_22Mag.jpg (25-10-2010 14:13, 16.52 KB) / 該附件被下載次數 106

圖片附件: [左.17HMR,右.22LR] 17HMR_and_22LR_B.jpg (25-10-2010 14:13, 22.76 KB) / 該附件被下載次數 119

作者: kimkileo    時間: 25-10-2010 15:05

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 13:14 發表

.22WMR都係得:1230 fps? 應該唔止......22WMR彈頭都係重40-45gr.如果得1230fps的話,火力比.22LR都唔慌大得幾多.......
PS:.22WMR一般有1550-1600FPS

冇錯...廠都係講得187J....同AK,16系都差太遠
作者: T-800    時間: 25-10-2010 15:18

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-10-2010 15:05 發表

冇錯...廠都係講得187J....同AK,16系都差太遠
好過.22LR少少,.22LR碌架MKI、MKII打.22LR得120-130J左右.....

AK、16係兩回事喎,完全無得比喎.....

作者: wan1996    時間: 25-10-2010 22:09

.22手槍,係美國應該冇咩市場
手槍用.22,唔怕真係蚊都打唔死咩?
作者: T-800    時間: 25-10-2010 22:41

引用:
原帖由 wan1996 於 25-10-2010 22:09 發表
非也,而家美國新例:.22LR.,22WMR 及.17HMR一類武器反而多廠出左,民間反而多人用左就真....
.22LR, .22WMR .17HMR等等如果用得好既要打死人(甚至小野豬)一D都唔難,打唔中要害就無得講啦......

作者: 101653    時間: 25-10-2010 22:49

競技槍

唔係大口徑
中毒不能
作者: crazy_herman    時間: 25-10-2010 22:52

引用:
原帖由 wan1996 於 25-10-2010 22:09 發表
09年11月美國基地槍擊案個槍手用既都係小口徑FN57
打死13人,傷30人
作者: T-800    時間: 25-10-2010 22:58

引用:
原帖由 crazy_herman 於 25-10-2010 22:52 發表

09年11月美國基地槍擊案個槍手用既都係小口徑FN57
打死13人,傷30人
咁FN57子彈既POWER 又比.22LR,.22WMR大好多,穿甲力亦係大同地,反而MP7A1用既小口徑子彈POWER同.17HMR比相接近就真.......

作者: Vindicator    時間: 25-10-2010 23:00

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 22:58 發表

咁FN57子彈既POWER 又比.22LR,.22WMR大好多既,反而MP7用既小口徑子彈POWER相.17HMR比相接近就真.......

9mm定FN57子彈POWER大?
thz
作者: T-800    時間: 25-10-2010 23:02

引用:
原帖由 Vindicator 於 25-10-2010 23:00 發表

thz
計焦耳,定穿透力,定殺傷力......?

作者: crazy_herman    時間: 25-10-2010 23:05

睇書話小口徑創傷大d, 難救d, 但stopping power就遠遠冇9mm, .45咁好, 有冇講錯?
作者: ~~方~~    時間: 25-10-2010 23:07

藝術家個腦諗既野,我地d凡人真係冇可能明白
作者: sam524    時間: 25-10-2010 23:09

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 22:41 發表

非也,而家美國新例:.22LR.,22WMR 及.17HMR一類武器反而多廠出左,民間反而多人用左就真....
.22LR, .22WMR .17HMR等等如果用得好既要打死人(甚至小野豬)一D都唔難,打唔中要害就無得講啦......

HAPPY ...
打唔中要害9mm都唔一定死la...
作者: sam524    時間: 25-10-2010 23:11

引用:
原帖由 Vindicator 於 25-10-2010 23:00 發表

thz
stopping係9mm大d...
穿透力係57大d
火藥唔識計...
總之夠一槍打死人...
我都係中意.45
作者: Vindicator    時間: 25-10-2010 23:11

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:02 發表

計焦耳,定穿透力,定殺傷力......?

計焦耳,穿透力,殺傷力
作者: T-800    時間: 25-10-2010 23:13

計焦耳:5.7MM X28標準彈(SS190)約480J-540J,同9MM X19差不多......
計穿透力5.7MM X28大得多......
計殺傷力5.7MM X28大少少(子彈中人會打關斗.......)

作者: 101653    時間: 25-10-2010 23:17

引用:
原帖由 crazy_herman 於 25-10-2010 23:05 發表
睇書話小口徑創傷大d, 難救d, 但stopping power就遠遠冇9mm, .45咁好, 有冇講錯?
睇下打咩啦
9mm&.45果類對無裝甲士兵所做成的肌肉毀爛效果會好過57
57只係強調 "穿甲" , 相對大口徑子彈 , 除左穿甲&飛行速度&射程以及後座力 , 可以話冇乜優勢

ps. 57既所謂穿甲程度只係去到30米打穿美軍單兵低碳鋼裝甲板
作者: sam524    時間: 25-10-2010 23:19

引用:
原帖由 101653 於 25-10-2010 23:17 發表

睇下打咩啦
9mm&.45果類對無裝甲士兵所做成的肌肉毀爛效果會好過57
57只係強調 "穿甲" , 相對大口徑子彈 , 除左穿甲&飛行速度&射程以及後座力 , 可以話冇乜優勢
ps. 57既所謂穿甲程度只係去到30米打穿美軍單 ...
所以話...
你要打人件甲...
57又好似唔多夠用...啱啱好...
你自己SELF-DEFENCE要57又多餘...
作者: T-800    時間: 25-10-2010 23:19

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:11 發表

stopping係9mm大d...穿透力係57大d
火藥唔識計...
總之夠一槍打死人...
我都係中意.45
睇下9MM乜野彈,9MM FMJ stopping POWER未必大過FN5.7MM X28,9MM中空開花彈例外..........

作者: sam524    時間: 25-10-2010 23:22

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:19 發表

睇下9MM乜野彈,9MM FMJ stopping POWER未必大過FN5.7MM X28,9MM中空開花彈例外..........

咁一般都係用9X19 PARA比LA...
9X19搵20隻彈頭出黎都有...
如果下下用HP比就唔好玩LA...
點都死...
作者: 101653    時間: 25-10-2010 23:25

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:13 發表
計焦耳:5.7MM X28標準彈(SS190)約480J-540J,同9MM X19差不多......
計穿透力5.7MM X28大得多......
計殺傷力5.7MM X28大少少(子彈中人會打關斗.......)

殺傷力應該係9mm比較大
以同一焦耳黎計算 , 大口徑所帶來的傷害理論上係多過小口徑
但都要睇埋子彈碎片分佈情況等等因素 , 但57本來都已經講係for穿甲 , 所以彈頭設計會比較硬
因此我唔相信佢對一般人體肌肉的抵抗性咁低 , 粒彈冇咁易碎 , 傷害力自然冇咁大
作者: ~~方~~    時間: 25-10-2010 23:26

我鍾意4.6mm多d
作者: T-800    時間: 25-10-2010 23:27

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:19 發表

所以話...
你要打人件甲...
57又好似唔多夠用...啱啱好...
你自己SELF-DEFENCE要57又多餘...
特警用來對付身穿避彈衣既悍匪........

作者: sam524    時間: 25-10-2010 23:29

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:27 發表

特警用來對付身穿避彈衣既悍匪........

特警咪又係多數用緊9MM同.45...
要打避彈衣佢地有AR...
作者: 101653    時間: 25-10-2010 23:30

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:19 發表

stopping power 完全係口徑遊戲
尖頭彈同大口徑掘頭彈邊有得比
stopping power 唔係指條友仔中彈後飛幾高飛幾遠既
作者: 101653    時間: 25-10-2010 23:32

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:29 發表

特警咪又係多數用緊9MM同.45...
要打避彈衣佢地有AR...
特警應該係專唔打賊著避彈衣既位
通常開火係打手打腳
如果確定要殺既打頭打頸

ps. 菲律賓特警例外
作者: T-800    時間: 25-10-2010 23:32

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:22 發表

咁一般都係用9X19 PARA比LA...
9X19搵20隻彈頭出黎都有...
如果下下用HP比就唔好玩LA...
點都死...
事實上外國外多警務人員係用HP彈架.....

作者: sam524    時間: 25-10-2010 23:34

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:32 發表

事實上外國外多警務人員係用HP彈架.....

我個HP係HOLLOW POINT唔係HIGH POWER WOR...
作者: 蕉皮    時間: 25-10-2010 23:35

個設計幾科幻,又幾好睇喎
作者: seamoncheng    時間: 25-10-2010 23:37

引用:
原帖由 蕉皮 於 25-10-2010 23:35 發表
個設計幾科幻,又幾好睇喎
科幻我同意...不過好睇就
作者: ~~方~~    時間: 25-10-2010 23:38

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-10-2010 23:37 發表

現代畢加索
作者: 101653    時間: 25-10-2010 23:38

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-10-2010 23:37 發表

品味問題
作者: T-800    時間: 25-10-2010 23:41

引用:
原帖由 101653 於 25-10-2010 23:30 發表

stopping power 完全係口徑遊戲
尖頭彈同大口徑掘頭彈邊有得比
stopping power 唔係指條友仔中彈後飛幾高飛幾遠既
您睇得戲多.......?
係講粒子彈中人体後在人体內打關斗,型成創傷性空穴,有創傷性空穴大既stopping power 就加大,唔係100%話口徑大D stopping power 一定大過少口徑,要埋睇粒彈既設計,粒彈唔洗碎,入体識打關斗就得.......

作者: seamoncheng    時間: 25-10-2010 23:43

引用:
原帖由 101653 於 25-10-2010 23:38 發表

品味問題
一睇就知佢品味好獨特
作者: T-800    時間: 25-10-2010 23:45

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:34 發表

我個HP係HOLLOW POINT唔係HIGH POWER WOR...
無錯......外國就是講的多警察用HOLLOW POINT中空彈....

作者: 101653    時間: 25-10-2010 23:47

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:41 發表

您睇得戲多.......?
係講粒子彈中人体後在人体內打關斗,型成創傷性空穴,創傷性空穴大既stopping power 就大唔係100%話口徑大D stopping power 一定大過少口徑,要埋睇粒彈既設計.......

HAPPY  ...
Isee
我get錯左 "子彈中人會打關斗" 的意思

當然要睇彈頭設計
但57佢既尖狀設計在擊中目標後應該係直進式 (指對一般人體 , 非對裝甲後的人體)
反而9mm正正因為佢口徑大 , 加上佢的掘頭設計 , 受到阻力時的彈道偏離以及粉碎效果理論上會比57好
作者: sam524    時間: 25-10-2010 23:57

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:45 發表

無錯......外國就是講的多警察用HOLLOW POINT中空彈....

HOLLOW POINT唔係禁止對人使用嫁咩...
作者: T-800    時間: 25-10-2010 23:58

引用:
原帖由 101653 於 25-10-2010 23:47 發表

Isee
我get錯左 "子彈中人會打關斗" 的意思

當然要睇彈頭設計
但57佢既尖狀設計在擊中目標後應該係直進式 (指對一般人體 , 非對裝甲後的人體)
反而9mm正正因為佢口徑大 , 加上佢的掘頭設計 , 受到阻力時的彈 ...
大吉利是講,搵日中下鎗至知.........
PS:又例如MP7A1 4.6MM子彈,囗徑超細,穿甲力大,但彈頭設計
使佢入体後極不穩定,一樣會打關斗,故雖然得4百幾J,但stopping power 一樣不至太細.....

作者: 101653    時間: 26-10-2010 00:05

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:58 發表

大吉利是講,搵日中下鎗至知.........
PS:又例如MP7A1 4.6MM子彈,囗徑超細,穿甲力大,但彈頭設計
使佢入体後極不穩定,一樣會打關斗,故雖然得3百幾J,但制止力一樣不至太細.....
我都係講下理論野呃個post吹句水姐
如果有資料可以講到我都想知 , but我地唔係靠槍搵食
作者: T-800    時間: 26-10-2010 00:06

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:57 發表

HOLLOW POINT唔係禁止對人使用嫁咩...
國際之間打仗禁用,但各國本土警察絕無禁用.......警察用HOLLOW POINT是為求一鎗制匪,速戰速決,一鎗制匪就可以減少開鎗,減少流彈誤中無辜途人及減少匪徒傷害市民既機會.......YOU SEE?

作者: sam524    時間: 26-10-2010 00:17

引用:
原帖由 T-800 於 26-10-2010 00:06 發表

國際之間打仗禁用,但各國本土警察絕無禁用.......警察用HOLLOW POINT是為求一鎗制匪,速戰速決,一鎗制匪就可以減少開鎗,減少流彈誤中無辜途人及減少匪徒傷害市民既機會.......YOU SEE?

我只記得日內瓦公記過打仗禁用因為會對人造成不必要傷害&痛楚...
之類之類...
作者: T-800    時間: 26-10-2010 00:21

引用:
原帖由 sam524 於 26-10-2010 00:17 發表

我只記得日內瓦公記過打仗禁用因為會對人造成不必要傷害&痛楚...
之類之類...
無錯! 故打仗時係禁用....!

happy shooting!
作者: sam524    時間: 26-10-2010 00:25

問你死未...
http://www.youtube.com/watch?v=MrZbjQe8XRU
作者: T-800    時間: 26-10-2010 00:31

5.7mm x28子彈既特性係:彈頭在人體內翻滾足以做成相當的破壞,而對人體的穿透力也不高;因此在警務上使用時有助減少穿過目標後傷及無辜的機會。

1999年,皇家加拿大騎警測試顯示5.7mm x28打穿25m外的level II 防彈背心後穿越仿人體膠質只有9吋深;候斯頓警方的SWAT測試也發現5.7mm x28對無保護裝備的越仿人體膠質只穿越11-13吋深。

打硬野穿透力高,反而中人体後因翻滾破壞而穿透力不高係現代新型子彈既設計方向,4.6MM既MP7A1就係其中之一

作者: T-800    時間: 26-10-2010 00:35

引用:
原帖由 sam524 於 26-10-2010 00:25 發表
問你死未...
http://www.youtube.com/watch?v=MrZbjQe8XRU
所以外國警隊咁鍾意用HOLLOW POINT中空彈姐......匪徒一中無咁易還到火....

作者: sam524    時間: 26-10-2010 00:36

引用:
原帖由 T-800 於 26-10-2010 00:35 發表

所以外國警隊咁鍾意用HOLLOW POINT中空彈姐.........

如果打中頭就不得了LA...
作者: seamoncheng    時間: 26-10-2010 00:38

引用:
原帖由 sam524 於 26-10-2010 00:36 發表

中頭唔係HP都死得啦
作者: T-800    時間: 26-10-2010 00:40

引用:
原帖由 sam524 於 26-10-2010 00:36 發表

中正頭就9MM FMJ都99.99%瓜得LA.....

作者: sam524    時間: 26-10-2010 00:43

引用:
原帖由 T-800 於 26-10-2010 00:40 發表

中正頭就9MM FMJ都99.99%瓜得LA.....

我o既意思係...
比HP就中就唔係開洞咁簡單...
個頭仲搵唔搵到都成問題...
作者: seamoncheng    時間: 26-10-2010 00:45

引用:
原帖由 sam524 於 26-10-2010 00:43 發表

我o既意思係...
咁又未致於搵唔番個頭掛
作者: sam524    時間: 26-10-2010 00:46

引用:
原帖由 seamoncheng 於 26-10-2010 00:45 發表

咁又未致於搵唔番個頭掛
可能得番D骨碎咁LA...
仲有一攤血同腦汁...
作者: T-800    時間: 26-10-2010 00:47

引用:
原帖由 sam524 於 26-10-2010 00:43 發表

我o既意思係...
咁無計喎 ,做得持械捍匪早就要預左.........
況且現實中警察未必下下打頭,HP彈打中身已經足夠制匪.....(無避彈衣計......)

作者: T-800    時間: 26-10-2010 14:23

有片睇:  http://www.youtube.com/watch?v=8CTizq4NCto&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=2B-O6LsX5cA&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=A2KZMI-qNvY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=FcCCBjlA1V4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ZG1MwGX0CIM&feature=related

打full auto 時支鏡會跟住郁............

http://www.youtube.com/watch?v=Qu_hFLmulWg&feature=related JAM 到 9 彩 , 用錯國產子彈??

作者: Vindicator    時間: 26-10-2010 21:12

引用:
原帖由 T-800 於 26-10-2010 14:23 發表
有片睇:  http://www.youtube.com/watch?v=8CTizq4NCto&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=2B-O6LsX5cA&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=A2KZMI-qNvY&featu ...
JAM 到
作者: XDD12348    時間: 26-10-2010 21:49

欠美感

似乎個射速好快?

作者: T-800    時間: 27-10-2010 00:50

引用:
原帖由 Vindicator 於 26-10-2010 21:12 發表

JAM 到
其它片無jam,可能真係子彈問題.....下次試下用馬老二彈
支瞄鏡跟住個blow一齊跳個下至夠頂引........

作者: Vindicator    時間: 27-10-2010 19:21

引用:
原帖由 T-800 於 27-10-2010 00:50 發表

其它片無jam,可能真係子彈問題.....下次試下用馬老二彈
支瞄鏡跟住個blow一齊跳個下至夠頂引........
上彈上得唔好.....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0