標題: 北極熊新核子潛艦 ---- K-329 [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 27-10-2010 22:08     標題: 北極熊新核子潛艦 ---- K-329

K-329 Severodvinsk為俄羅斯最新建造的新一代核子攻擊潛艦,俄方代號為Project 885 Yasen,北約代號為Granay
首艦K-329於1993年動工建造,但由於俄羅斯海軍缺乏資金故延遲至2010年6月才完成下水,預計於2011年服役
次艦Kazan於2009年動工,預計於2013年完成,艦身使用低磁性鋼材建造,另外核反應堆,艦首艦身皆為全新設計

K-329艦長約119米,艦寬約13.5米,艦高約9.4米,吃水約5米,標準排水量約8600噸,水下排水量為13500噸
測試潛深約600米,水下最高航速約35節,潛行續航力為100天,艦上組員約90人
武器配備為8門650mm魚雷管,配備30枚魚雷,另配備24枚SS-N-26紅寶石巡航導彈於8組3聯裝的垂直發射器

作者: open    時間: 27-10-2010 22:24

北極熊仲有錢買新玩具?
作者: HunterX    時間: 27-10-2010 22:38

引用:
原帖由 open 於 27-10-2010 22:24 發表
北極熊仲有錢買新玩具?
再窮都要顧住D搵食架生!
何況呢幾年佢都唔係好差姐~~
作者: kimkileo    時間: 27-10-2010 22:48

引用:
原帖由 HunterX 於 27-10-2010 22:38 發表

再窮都要顧住D搵食架生!
何況呢幾年佢都唔係好差姐~~
賣油賣礦幫補唔少.....
作者: Lolanto    時間: 27-10-2010 22:52

好細隻咁喎
作者: MG-42    時間: 28-10-2010 02:55

作者: kimkileo    時間: 28-10-2010 11:12

引用:
原帖由 hkncnc 於 27-10-2010 22:52 發表
好細隻咁喎
細隻?.....水下排水量成萬三噸喎
作者: wan1996    時間: 28-10-2010 23:01

不過俄羅斯真係可以好恐怖架,佢人多,資源多,技術唔差,好恐怖架
當年德國有差不多絕對優勢都搞佢唔店,一但發威....
佢經濟已經開始復蘇,所以北約應該對付佢,唔係中國!
作者: Ethan_meu    時間: 14-11-2010 14:35

93 年設計
10年下水,果7 年有冇update 過D 野先
作者: Lolanto    時間: 15-11-2010 01:06

引用:
原帖由 kimkileo 於 28-10-2010 11:12 發表

細隻?.....水下排水量成萬三噸喎
咪係囉~三萬噸望落都咁細隻咁...
作者: kimkileo    時間: 16-11-2010 00:22

引用:
原帖由 hkncnc 於 15-11-2010 01:06 發表

咪係囉~三萬噸望落都咁細隻咁...
係13000噸....唔係30000噸..

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0