標題: M4A1 for new comer [打印本頁]

作者: wing383    時間: 30-10-2010 22:42     標題: M4A1 for new comer

小弟得$4-5K budget,想平平地買枝M4返黎然後upgrade佢,主要係想打準同射程,想有~1.5J左右....

小弟心目中有三個選擇,請教有經驗師兄分享一下!

i) King Arms Colt M4A1

ii) A.P.S. M4 RIS Electric Blowback Rifle

iii) G&P M4 RAS

1) 邊枝口啤好d?A.P.S EBB會唔會好易壞?
2) 邊枝槍既改裝空間大d?定係一樣呢?
3) bolt lock 係咪即係冇彈果時會lock住射唔到?
4) 雖然大力 = 準、射程遠,不過請問1.5J打室外夠應付嗎?
5) 要打準既話,除左換精密管,仲要換咩?

真係唔好意思,一次問左咁多問題,先謝過各位師兄耐心回答!!!

圖片附件: King Arms Colt M4A1.jpg (30-10-2010 22:42, 38.93 KB) / 該附件被下載次數 75

圖片附件: APSH-AEG-ASR104_1_mark.jpg (30-10-2010 22:42, 64.29 KB) / 該附件被下載次數 69

圖片附件: GP-ST004_MARK1.jpg (30-10-2010 22:42, 59.91 KB) / 該附件被下載次數 74

作者: 亞爾多    時間: 30-10-2010 22:47

不如講講你想整到咩樣先

力方面呢...其實唔少場火力限制都係1.2J
作者: wing383    時間: 30-10-2010 22:56

引用:
原帖由 亞爾多 於 30-10-2010 22:47 發表
不如講講你想整到咩樣先

力方面呢...其實唔少場火力限制都係1.2J
小弟經驗有限,又唔熟行程...如有詞不達意,還請見諒!

其實我想:
1)有骨
2)有棍仔
3)有個紅/綠點鏡加倍數鏡(budget有限,當然係copy啦)
作者: 亞爾多    時間: 30-10-2010 22:58

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 22:56 發表

其實我想:
1)有骨
2)有棍仔
3)有個紅/綠點鏡加倍數鏡(budget有限,當然係copy啦)
唔識表達既話,用佢黎整幅圖睇睇如何?
http://pimpmygun.doctornoob.com/
作者: yiuyiusiu    時間: 30-10-2010 23:00     標題: 回覆 1# 的帖子

1) 邊枝口啤好d?A.P.S EBB會唔會好易壞? 比起其他兩枝易
2) 邊枝槍既改裝空間大d?定係一樣呢? GP KA 較大眾
3) bolt lock 係咪即係冇彈果時會lock住射唔到? APS唔係
4) 雖然大力唔 = 準、射程遠,不過請問1.5J打室外夠應付嗎? 夠
其實用條原裝管試打一場真係唔掂先換都未遲
HOPUP皮  管 睇下條管幾長用番岩數既氣缸 用好小小既彈
作者: 蕉皮    時間: 30-10-2010 23:02

單搭一問:ebb其實有無bolt lock嫁?thank
作者: 亞爾多    時間: 30-10-2010 23:02

引用:
原帖由 蕉皮 於 30-10-2010 23:02 發表
單搭一問:ebb其實有無bolt lock嫁?thank
馬記果枝係咪有
作者: wing383    時間: 30-10-2010 23:03

有冇師兄用過呢隻高扭齒,好唔好?有冇其它好介紹?

Modify Modular Gear Set Smooth for 7mm Ver. 2/3 ( Torque 21.6:1 )

如果配吉打高扭或者守X神高扭,邊隻好? ths a lot!!!

圖片附件: mdf_gb_09_22_m.jpg (30-10-2010 23:03, 22.26 KB) / 該附件被下載次數 70

作者: Vindicator    時間: 30-10-2010 23:06

1) 邊枝口啤好d?A.P.S EBB會唔會好易壞?
=>GP,A.P.S EBB係好易壞

2) 邊枝槍既改裝空間大d?定係一樣呢?
=>一樣, 除左A.P.S

3) bolt lock 係咪即係冇彈果時會lock住射唔到?
=>你上面3枝無e個功能(gbb除外)

4) 雖然大力唔 = 準、射程遠,不過請問1.5J打室外夠應付嗎?
=>可以,不過其實唔少場火力限制都係1.2J

整好密氣, HOP UP

=============================================
其實有$4-5K budget,不如直上marui ebb......

作者: wing383    時間: 30-10-2010 23:08

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 30-10-2010 23:00 發表
1) 邊枝口啤好d?A.P.S EBB會唔會好易壞? 比起其他兩枝易
2) 邊枝槍既改裝空間大d?定係一樣呢? GP KA 較大眾
3) bolt lock 係咪即係冇彈果時會lock住射唔到? APS唔係
4) 雖然大力唔 = 準、射程遠,不過請問1. ...
請問GP果枝有冇bolt lock架?thx!!!
作者: Vindicator    時間: 30-10-2010 23:09

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 22:56 發表

其實我想:
1)有骨
2)有棍仔
e d野自己+啦....
500有啦....
作者: 亞爾多    時間: 30-10-2010 23:09

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 23:08 發表

請問GP果枝有冇bolt lock架?thx!!!
GP=/=GBB
你講緊果枝係AEG黎,無架......
作者: wing383    時間: 30-10-2010 23:12

引用:
其實有$4-5K budget,不如直上marui ebb......
師兄講得有道理,不過好似自己落手落腳整又幾過癮....
作者: Vindicator    時間: 30-10-2010 23:15

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 23:12 發表

師兄講得有道理,不過好似自己落手落腳整又幾過癮....
咩都唔上手時最好咩都唔駛自己落手落腳整
你整唔到仲過癮
作者: wing383    時間: 30-10-2010 23:28

引用:
原帖由 Vindicator 於 30-10-2010 23:15 發表

咩都唔上手時最好咩都唔駛自己落手落腳整
你整唔到仲過癮
想問下呢枝野$4K埋唔埋到單?
玩佢係咪一定要用佢舊原裝電,?想用鋰電得唔得?
Tokyo Marui SOPMOD M4 Airsoft Blow Back AEG

圖片附件: tm-aeg-m4sopmod_1_mark_1.jpg (30-10-2010 23:28, 62.81 KB) / 該附件被下載次數 73

作者: Vindicator    時間: 30-10-2010 23:31

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 23:28 發表

Tokyo Marui SOPMOD M4 Airsoft Blow Back AEG
http://shop.ehobbyasia.com/aeg/t ... ndex.html?limit=all
作者: Vindicator    時間: 30-10-2010 23:33

http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... ;catid=6&cat=14
作者: wing383    時間: 30-10-2010 23:34

引用:
原帖由 Vindicator 於 30-10-2010 23:31 發表

http://shop.ehobbyasia.com/aeg/t ... ndex.html?limit=all
師兄,佢個美金價好似同實際有出入,我試過買條槍帶,港紙價貴過佢網上美金價......
作者: Vindicator    時間: 30-10-2010 23:39

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 23:34 發表

師兄,佢個美金價好似同實際有出入,我試過買條槍帶,港紙價貴過佢網上美金價......
用wgc啦
價錢*7.8*0.9=大約槍街價
當然自己親身格價最好....
作者: seamoncheng    時間: 30-10-2010 23:42

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 23:28 發表

呢支就要用佢舊電
m4a1就唔洗
4k應該夠有突
作者: wing383    時間: 30-10-2010 23:45

引用:
原帖由 Vindicator 於 30-10-2010 23:39 發表

用wgc啦
價錢*7.8*0.9=大約槍街價
當然自己親身格價最好....
thx! will go tmr!!!
作者: wing383    時間: 30-10-2010 23:50

其實如果用買馬老二既價錢,買枝king arms...然後再加補品,佢既表現會唔會好過枝次世代呢?
作者: 蕉皮    時間: 30-10-2010 23:55

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 23:50 發表
其實如果用買馬老二既價錢,買枝king arms...然後再加補品,佢既表現會唔會好過枝次世代呢?
新手仔咁多搞作只會麻煩到自己
作者: wing383    時間: 30-10-2010 23:59

引用:
原帖由 蕉皮 於 30-10-2010 23:55 發表

新手仔咁多搞作只會麻煩到自己
i see..........

anyway, thx all c hing!!!
作者: dennislau1    時間: 31-10-2010 00:18

引用:

If 4-5k budget, get this one is ok. Highly accurate and have recoil and bolt lock.
Can use 鋰電. Just need to change the spring to 1.5J
作者: dennislau1    時間: 31-10-2010 00:21

引用:
原帖由 wing383 於 30-10-2010 23:50 發表
Answer is NO.The performance comes from revised design, not from the material itself.
Price of EBB is 33xx.
作者: wing383    時間: 31-10-2010 01:46

引用:
原帖由 dennislau1 於 31-10-2010 00:21 發表

Answer is NO.The performance comes from revised design, not from the material itself.
Price of EBB is 33xx.
thx c hing, i will go to see and try!
作者: reporter    時間: 31-10-2010 16:29     標題: 有$ 4 - 5 K budget

4K - 5K
即 係 4 定 5 先 ~ 差 成 1000 蚊 o架 wor

有 lee 個 budget 新 手 買 ebb M4 , 足 夠 晒 啦
買 多 隻 匣 or 多 支 pistol 都 仲 得 ~

有 錢 買 玩 具 真 係 開 心 ~
作者: 戰士魂    時間: 31-10-2010 23:49

師兄既然有4,5k 要準又要有骨有棍
當然係馬老二既次世代m4啦  
仲諗豬p,同aps?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0