標題: 古怪藏品新入手 - 加拿大 CADPAT Body Armour [打印本頁]

作者: gd1893    時間: 2-11-2010 01:08     標題: 古怪藏品新入手 - 加拿大 CADPAT Body Armour

古怪藏品新入手 - 加拿大 JTF-2用 CADPAT Body Armour
===============================================

話說在下一直都希望所儲既幾個不同國家軍品,
都能夠「頭、身、手、webbing、腳、架撐」完整地執一套出黎落場,
所以都盡可能衫褲鞋webbing、armour...咁收。

而自從好幾年前收左套加拿大既CADPAT衫褲帽頭盔同assault vest之後,
就一直都有衝動收埋CADPAT既Body Armour返黎。
之前幾年曾經係電子海灣見過一套,但開價USD999,真係買唔落手。
而其他辦法亦搵唔到,所以只好暫時忘記左佢,
希望日後有緣搵到再算。

咁又話說早排放假,心血來潮清理一下自己既email信箱,
竟然搵到N年前係加拿大購入CADPAT Assault Vest果陣同接頭人聯絡既email。
忽發奇想,不如問下佢依家有無件Body Armour啦,於是就拿拿聲email過去。

過左無耐,就收到接頭人既回覆,話仲有一千零一件,全新連雜物,問我要唔要?
係講價同傾shipping一大輪功夫之後,終於比錢。

隔幾日上一上加拿大郵政,追蹤住件甲既流向,
首先過加拿大關...成功出境...安全抵港...
到今日,終於係過埋香港海關...

夜晚收工返到屋企,大大包野放左係房門,
重典典... 因為連Lv 3A insert,加埋十幾磅重,
拖入房,打開個package...

咦咦? 好似唔係好似樣咁既?
做乜有袋有o拍鈕? Regular果件CADPAT Body Armour好似無袋過woh...

呢件咩黎架?

跟住lable同埋tag上面既資料去搵,
幾經辛苦終於比我搵到一張著住呢件甲既相...

睇埋D外國玩家提供既資料,
咦咦... 呢件莫非係...

再search,係加拿大國防部網站比我搵到呢件野個名,
但剩係提佢之前接受過「某型號直升機上面既兼容性測試...」依家出緊report。

即係堅有呢件野啦... 我諗...

最後,根據手頭上現有既資料黎睇,
呢件甲,應該就係配發比「聯合特遣隊-2」 (Joint Task Force -2)專用既個人模組化護甲...
我諗,我好似執到好野喎...

JTF2...咁我呢次應該係賺左定蝕左?
我打算買普通部隊果件,而我接頭人就比左件SF既我??
我一直都係打算儲regular unit野咋woh...
作者: 衰人    時間: 2-11-2010 01:28

師兄...你都真係有唔小好野喎
作者: B20_hk    時間: 2-11-2010 02:14

英,加,澳...你玩哂嗱

雖然,我唔識加軍...但都佩服你哋人力智力財力
加上有圖有文去support自已嘅收藏,值得一讚
作者: gd1893    時間: 2-11-2010 09:28

其實係英、法、加、澳、台...
依家成個櫃都係甲...

之前仲有美、以、俄、老解... 不過依家都賣得七七八八囉...

其實儲野都可以有好多唔同手法既,有人鍾意跟書跟相;
都有人鍾意自由發揮,
講到尾,最緊要玩得開心遮!

[quote]原帖由 B20_hk 於 2-11-2010 02:14 發表
英,加,澳...你玩哂
作者: maxwt    時間: 2-11-2010 10:07

引用:
原帖由 gd1893 於 2-11-2010 09:28 發表
其實係英、法、加、澳、台...
依家成個櫃都係甲...

之前仲有美、以、俄、老解... 不過依家都賣得七七八八囉...

都有人鍾意自由發揮,
講到尾 ...
咁師兄穿邊套落場多呀?

作者: hong198087    時間: 2-11-2010 11:03     標題: 回覆 1# 的帖子

師兄係唔係有門路番加拿大野
因為我都係加軍
作者: Panzer    時間: 2-11-2010 11:32

引用:
原帖由 gd1893 於 2-11-2010 09:28 發表
都有人鍾意自由發揮,
講到尾,最緊要玩得開心遮!
海納百川成其大.
gd1893兄眼界比其他人高啊.

Panzer
作者: gd1893    時間: 2-11-2010 14:15

會輪流著... 或者睇下果日有邊班朋友出現,會襯返。
好似黎緊呢次就會著法軍。

如果以國家計,應該係英佬多,
因為英佬既Para-RMP, Blues & Royal, RM Cdo, RAF Regt我都有玩小小...
所以出場次數會密DD...
引用:
原帖由 maxwt 於 2-11-2010 10:07 發表

咁師兄穿邊套落場多呀?
唔肯定依家仲有無woh,接頭人好似無乜貨賣咁。
不過依家上電子海灣都好多有得賣丫,
但要confirm係issue定repro喇... 依家上面都多repro,仲做得幾靚添。
引用:
原帖由 hong198087 於 2-11-2010 11:03 發表
師兄係唔係有門路番加拿大野
因為我都係加軍
見笑了見笑了,
既然是興趣,心態上不妨開放一點,或許會有意外收獲呢。
人人毒我•我毒人人嘛!
引用:
原帖由 Panzer 於 2-11-2010 11:32 發表

海納百川成其大.
gd1893兄眼界比其他人高啊.

Panzer

作者: Foolshooter    時間: 2-11-2010 14:54

佩服 ~ 雖然我唔"好" 加佬野 ,都覺得真係好靚、好堅
by the way 真係著到佢落場打  ~ 師兄, 你d體能 & 身型 ~ 仲堅 ~
佩服 佩服
作者: 里安    時間: 2-11-2010 18:14

加軍正野喎
作者: foxtrot    時間: 9-11-2010 01:01

引用:
原帖由 gd1893 於 2-11-2010 01:08 發表
古怪藏品新入手 - 加拿大 JTF-2用 CADPAT Body Armour
===============================================

話說在下一直都希望所儲既幾個不同國家軍品,
都能夠「頭、身、手、webbing、腳、架撐」完整地執一套出 ...
woahhh nice gear!!! may i know how much is it?
作者: derek_lok    時間: 9-11-2010 01:03

引用:
原帖由 B20_hk 於 2-11-2010 02:14 發表
英,加,澳...你玩哂嗱

雖然,我唔識加軍...但都佩服你哋人力智力財力
加上有圖有文去support自已嘅收藏,值得一讚
開金手指一樣
作者: gd1893    時間: 9-11-2010 02:48

所以我同時間都努力賣野囉...
引用:
原帖由 derek_lok 於 9-11-2010 01:03 發表

開金手指一樣
It's not really convenience for me to publicize
how much did I spend on this item, I apologize for this.

I can only tell it's really not a cheap one,
and similar to the price I'd spend on my Osprey MK4 Body Armour.
引用:
原帖由 foxtrot 於 9-11-2010 01:01 發表

woahhh nice gear!!! may i know how much is it?
叫做夠冷門又夠特別啦,都幾好睇添。
引用:
原帖由 里安 於 2-11-2010 18:14 發表
加軍正野喎
著住落場都頂得住既,其實真係唔算重。
有時打game著住落場既野,全套加埋仲重過開工全套架撐。
都係為左玩得開心遮。

btw,認真咁考慮緊換返「地蓆」內膽囉...
引用:
原帖由 Foolshooter 於 2-11-2010 14:54 發表
佩服 ~ 雖然我唔"好" 加佬野 ,都覺得真係好靚、好堅
by the way 真係著到佢落場打  ~ 師兄, 你d體能 & 身型 ~ 仲堅 ~
佩服 佩服

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0