標題: WD-40潤滑油問題 [打印本頁]

作者: Toni@1205    時間: 2-11-2010 18:01     標題: WD-40潤滑油問題

THANK YOU~~大大回應

小弟好奇問下:

如果用WD-40潤滑左枝手槍 , 幾奈先有事同會發生咩事?

作者: herrick-chang    時間: 2-11-2010 18:05     標題: 回覆 1# 的帖子

W4?
do you mean WD-40
作者: Toni@1205    時間: 2-11-2010 18:09     標題: 回覆 2# 的帖子

係丫師兄~~THANK YOU
作者: reporter    時間: 2-11-2010 18:12

引用:
原帖由 Toni@1205 於 2-11-2010 18:01 發表
THANK YOU~~大大回應

小弟好奇問下:

如果用WD-40潤滑左枝手槍 , 幾奈先有事同會發生咩事?
o吾 好 o吾 信 呀 ~
初 初 用 就 無 事 發 生
日 子 耐 o左 ,
原 來 真 係 會 有 "分 解 物 質" o既 作 用 o架

作者: Toni@1205    時間: 2-11-2010 18:16     標題: 回覆 4# 的帖子

點先叫 "分 解 物 質" ?

SOR,小弟無知 , 飛機會溶左?
作者: herrick-chang    時間: 2-11-2010 18:27     標題: 回覆 5# 的帖子

WD-40  會溶解膠質
作者: reporter    時間: 2-11-2010 18:32

引用:
原帖由 Toni@1205 於 2-11-2010 18:16 發表
點先叫 "分 解 物 質" ?

SOR,小弟無知 , 飛機會溶左?
HA HA ~ 我 都 o吾 係 化 學 專 家
分 享 o下 經 驗 啦

我 以 前 沒 有 理 會 o甘 多,
隨 手 有 咩 o野 潤 滑 劑 都 拿 起 來 用,
結 果 , o吾 知 係 咪 真 係 o甘 邪
好 多 膠 parts 都 先 後 爆 裂( 並 非 因 為 用 爛 )
例 如 日 本 馬 記 , 原 裝 膠 slide , 個 尾 , 齋 拉 都 裂 o左
慘 ~ 幾 樣 衰 呢
o個 支 我 以 前 久 o吾 久 都 噴 一 噴 佢 d 機 關 位 .. 等 等
blowback 位 又 特 別 多 , ( 其 實 太 多 無 用 , 心 理 作 用 多 )
另 外 就 係 如 果 佢 有 橡 膠 料 o既 PARTS ,
就 更 加 o吾 好 , 老 化 就 好 快 ,
o甘 樣 樣 .... 又 要 換 PARTS 啦 , 係 咪 ?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0