標題: PTW 使用上問題 [打印本頁]

作者: mkmonkey    時間: 14-11-2010 19:40     標題: PTW 使用上問題

今日第一次用枝 PTW 落場,幾好用,不過仍然有 d 問題想各位師兄指教下。

小弟 config :
M4 CQBR
紅筒身 + M90
EXCEL .25 彈

發現彈到維持正線只有 10-20 米,20 米以外已經唔穩定。粒彈忽上忽下,好難捉摸,有時甚至射三粒會左中右到有齊。
請問師兄有何方法解決呢?
換槍管 (PDI 6.04 M4 長度)?
換 Hop Up (無乜聽人講過呢個方案)?
換彈弓?

請師兄指教一下,謝謝!
作者: spec.ops.    時間: 14-11-2010 19:43

較好左HOP-UP嗎?
作者: mkmonkey    時間: 14-11-2010 20:21

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-11-2010 19:43 發表
較好左HOP-UP嗎?
我已經較到佢係盡量平直飛行 (目測 30-40 米可以平直,如果無忽上忽下既話)。
可惜問題係,有時每三四發就一發會亂飛,連發時亂飛現像就更明顯。
作者: sailun412    時間: 14-11-2010 23:01

換條開窿筒(any colour except red!)再試....BTW M90 use 0.2g BB will be fine.....但我無圖可能不可信....
作者: SHESHECHOCHO    時間: 14-11-2010 23:09

有冇抹BARREL?
作者: spec.ops.    時間: 14-11-2010 23:28

有冇油噴左矽油響槍管同hop-up膠位度?
作者: Sineta    時間: 14-11-2010 23:33

換個開窿筒,因為紅筒林身係全量氣筒,如用落短管道會有亂流。另外,師兄個hop up係唔係自己切?
作者: mkmonkey    時間: 14-11-2010 23:48

引用:
原帖由 sailun412 於 14-11-2010 23:01 發表
換條開窿筒(any colour except red!)再試....BTW M90 use 0.2g BB will be fine.....但我無圖可能不可信....
唔緊要,反正遲 d 都想入多個黑筒,將而家個 M90 彈弓換落去,再將個紅筒 up 上 M110,打兩組力。
謝謝師兄指教!
作者: mkmonkey    時間: 14-11-2010 23:49

引用:
原帖由 SHESHECHOCHO 於 14-11-2010 23:09 發表
有冇抹BARREL?
係 ... 無既!今日第一次落場,所以無想過新野會唔會污糟。過兩日就抹下佢先。
不過使唔使噴 d 矽油落去潤一潤佢呢?
作者: mkmonkey    時間: 14-11-2010 23:50

引用:
原帖由 Sineta 於 14-11-2010 23:33 發表
換個開窿筒,因為紅筒林身係全量氣筒,如用落短管道會有亂流。另外,師兄個hop up係唔係自己切?
個 hop up 原裝明記代砌,我都唔知而家咩料 ... 我估全部都係原裝野啦。
作者: spec.ops.    時間: 15-11-2010 00:47

引用:
原帖由 mkmonkey 於 14-11-2010 23:49 發表

係 ... 無既!今日第一次落場,所以無想過新野會唔會污糟。過兩日就抹下佢先。
不過使唔使噴 d 矽油落去潤一潤佢呢?
槍管唔好噴油
作者: fusionjc    時間: 15-11-2010 12:10

我琴日都第一次落場
m4a1 換509 pdi 6.01 管~ 紅筒打m110 力0.25珠~ hop-up已經用hirobo油管加厚左~
發現hop-up一較大少少就連彈都唔出~ 同埋3-4發會有1發唔穩定
有無師兄知點解呢?
作者: jpg    時間: 15-11-2010 12:33

引用:
原帖由 fusionjc 於 15-11-2010 12:10 發表
我琴日都第一次落場
m4a1 換509 pdi 6.01 管~ 紅筒打m110 力0.25珠~ hop-up已經用hirobo油管加厚左~
發現hop-up一較大少少就連彈都唔出~ 同埋3-4發會有1發唔穩定
有無師兄知點解呢?
之前spec-ops 師兄先講過話用hirobo 管, 唔開hopup 加用重過0.28g 彈先做到直線.
用hirobo管再開hopup, 會另hopup 過多, 彈唔夠力走過hopup 膠. 所以連彈都唔出, 一D都唔出奇. 小心搞搞下撞爛推彈咀.

仲有, 用PDI 6.01 其實好蝦人, 一定要用靚BB,
小弟試過打10飛, 用paintball chrono, 紅筒, 374 PDI 6.01, GP 同KSC 0.2g bb, 個RANGE 可以由350fps 到450fps. 嚇到小弟飛起, 心諗有冇搞錯, 不過發現係外管過鬆問題(hopuup 座同管都有鬆). 做完定管都只係打450fps左右. 再睇下條pdi 管, 已經發現有好多比bb 彈擦過既痕跡. 所以相信打6.01管 require bb 彈既質量係非常高. 唔知有6.01管, recommend 用邊隻彈呢?

作者: fusionjc    時間: 15-11-2010 14:29

我就用馬路仙的0.25~唔知好唔好~我用左佢好多年
作者: ayaka    時間: 15-11-2010 15:47     標題: 回覆 13# 的帖子

都係WE 0.3g好用....而且又平~
作者: Sineta    時間: 15-11-2010 16:13     標題: 回覆 13# 的帖子

Excel因為何佢係細粒DD 5.95mm,是另外原裝systema 0.2g 珠都ok,唔知係咪禁橋佢又係5.95mm,D色又係奶白色,表面做工又禁上下......

作者: Sineta    時間: 15-11-2010 16:16     標題: 回覆 10# 的帖子

師兄有無自己拆過check個hop-up unit有無鬆
作者: jpg    時間: 15-11-2010 18:26

引用:
原帖由 ayaka 於 15-11-2010 15:47 發表
都係WE 0.3g好用....而且又平~
聽好多師兄講we個隻真係唔錯, 最衰呢邊冇得買.
作者: jpg    時間: 15-11-2010 18:28

引用:
原帖由 Sineta 於 15-11-2010 16:13 發表
Excel因為何佢係細粒DD 5.95mm,是另外原裝systema 0.2g 珠都ok,唔知係咪禁橋佢又係5.95mm,D色又係奶白色,表面做工又禁上下......
我之前都用過excel, 不過而家冇得買. 下次試下ksc 隻0.3 會唔會好d.
btw, 大家有冇用過狂牛d彈呢?
作者: ayaka    時間: 15-11-2010 18:31

引用:
原帖由 jpg 於 15-11-2010 18:26 發表

SO BAD~ ONLINE買運費又太貴...
隔離台有個TEST BB彈的POST
WE彈數據上的確唔錯....公差少, 氣泡係中間
作者: spec.ops.    時間: 15-11-2010 21:23

如果改左HOP-UP,個人建議WE貴版0.28, G&G 0.28
如果冇改HOP-UP,個人建議WE貴版0.25, G&G 0.25
作者: spec.ops.    時間: 15-11-2010 21:32

引用:
原帖由 Sineta 於 15-11-2010 16:13 發表
假如用得精密管又要用細彈(Excel),不如用番原裝銅管好了
作者: spec.ops.    時間: 15-11-2010 21:34

引用:
原帖由 jpg 於 15-11-2010 18:26 發表

應該d USA online shop都有架?!
作者: Sineta    時間: 15-11-2010 22:31

引用:
原帖由 spec.ops. 於 15-11-2010 21:32 發表

假如用得精密管又要用細彈(Excel),不如用番原裝銅管好了
6.01同6.04打出嘅彈道係無大分別,不過係會大力咗
作者: spec.ops.    時間: 15-11-2010 22:47

引用:
原帖由 Sineta 於 15-11-2010 22:31 發表

6.01同6.04打出嘅彈道係無大分別,不過係會大力咗
你指用excel?
作者: Sineta    時間: 15-11-2010 23:14

引用:
原帖由 spec.ops. 於 15-11-2010 22:47 發表

你指用excel?
小弟一向都係用開佢,係之前systema翻貨,買咗兩包試過吓。
作者: spec.ops.    時間: 15-11-2010 23:29

引用:
原帖由 Sineta 於 15-11-2010 23:14 發表

小弟一向都係用開佢,係之前systema翻貨,買咗兩包試過吓。
個人嫌excel細粒,打出黎d力水差dd
作者: jpg    時間: 16-11-2010 05:33

引用:
原帖由 ayaka 於 15-11-2010 18:31 發表

SO BAD~ ONLINE買運費又太貴...
隔離台有個TEST BB彈的POST
WE彈數據上的確唔錯....公差少, 氣泡係中間
我都有睇. 估唔到we d 彈咁ok. 等我再搵下d local store 有冇賣we.
作者: Elf    時間: 16-11-2010 05:36

引用:
原帖由 spec.ops. 於 15-11-2010 23:29 發表

同意. 同埋會飄.
作者: jpg    時間: 16-11-2010 05:39

白痴問題. quality 差既bb用係精密管到, 係咪返而會另到個初速下降(細力左)呢?
作者: ayaka    時間: 16-11-2010 11:27

引用:
原帖由 spec.ops. 於 15-11-2010 23:29 發表

就係細粒先唔JAM槍.....唔怪得咁多人讚佢好用
作者: FNP90xvhk    時間: 16-11-2010 11:37

各位師兄,咁請問marui彈大家又有咩意見呢
作者: 小劍仙    時間: 16-11-2010 11:44

作者: vincentihmc    時間: 16-11-2010 15:16

小弟都有同樣問題

m110 + 紅筒身

係唔係轉其他筒就可以解決問題?
作者: jpg    時間: 16-11-2010 17:27

引用:
原帖由 小劍仙 於 16-11-2010 11:44 發表
其實睇數據同一支槍唔同豆打出黎力度大左可能係粒豆大左,
但亦有可能係粒豆輕左架
咁者係唔駛睇數據, 睇表現. 夠準就ok..
作者: 小劍仙    時間: 16-11-2010 17:51

作者: jpg    時間: 16-11-2010 18:13

引用:
原帖由 小劍仙 於 16-11-2010 17:51 發表

咁又唔使,其實有個科學啲既辦法解決,
試之前先數100粒出黎磅下然後先入數試咪得囉
嘩, 呢個太科學啦. 我諗都係睇個實際result 算啦..
作者: spec.ops.    時間: 16-11-2010 22:54

引用:
原帖由 jpg 於 16-11-2010 05:39 發表
白痴問題. quality 差既bb用係精密管到, 係咪返而會另到個初速下降(細力左)呢?
會,不過真係相差少少而已
作者: spec.ops.    時間: 16-11-2010 22:55

引用:
原帖由 ayaka 於 16-11-2010 11:27 發表

就係細粒先唔JAM槍.....唔怪得咁多人讚佢好用
跟原裝管實唔jam添
作者: spec.ops.    時間: 16-11-2010 22:56

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 16-11-2010 11:37 發表
各位師兄,咁請問marui彈大家又有咩意見呢
中規中矩,易碎
作者: spec.ops.    時間: 16-11-2010 22:57

引用:
原帖由 小劍仙 於 16-11-2010 17:51 發表

咁又唔使,其實有個科學啲既辦法解決,
試之前先數100粒出黎磅下然後先入數試咪得囉
已經試過啦
作者: FNP90xvhk    時間: 17-11-2010 02:10

引用:
原帖由 spec.ops. 於 16-11-2010 22:56 發表

中規中矩,易碎
因為小弟從以前就用開marui珠
一路相安無事
直至前排有日無無聊聊倒d 珠出黎望下,發覺有幾明顯下既分模線(不過唔係突出黎,係少少凹入既一道痕)
所以想話睇下會唔會有更好代用品用係ptw度...
謝謝師兄
作者: mkmonkey    時間: 17-11-2010 10:55

引用:
原帖由 spec.ops. 於 16-11-2010 22:56 發表

中規中矩,易碎
佢真係好易碎,連普通 GBB 手槍都可以將佢打碎 ...
作者: spec.ops.    時間: 17-11-2010 20:28

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 17-11-2010 02:10 發表

因為小弟從以前就用開marui珠
一路相安無事
直至前排有日無無聊聊倒d 珠出黎望下,發覺有幾明顯下既分模線(不過唔係突出黎,係少少凹入既一道痕)
所以想話睇下會唔會有更好代用品用係ptw度...
謝謝師兄
小弟心水,詳見#21
作者: spec.ops.    時間: 17-11-2010 20:28

引用:
原帖由 mkmonkey 於 17-11-2010 10:55 發表

佢真係好易碎,連普通 GBB 手槍都可以將佢打碎 ...
所以我重來都唔用馬記彈
作者: FNP90xvhk    時間: 17-11-2010 22:00

引用:
原帖由 spec.ops. 於 17-11-2010 20:28 發表

所以我重來都唔用馬記彈
thank you 師兄
我都諗住整包WE試下
作者: spec.ops.    時間: 17-11-2010 22:38

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 17-11-2010 22:00 發表

thank you 師兄
我都諗住整包WE試下
買貴版正D
作者: jpg    時間: 18-11-2010 05:30

引用:
原帖由 spec.ops. 於 17-11-2010 22:38 發表

買貴版正D
有平版貴版既咩? 點分架?
作者: eagle_rrv    時間: 18-11-2010 10:54

會唔會係指呢隻呢...?

http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... catid=16&cat=81
作者: FNP90xvhk    時間: 18-11-2010 11:16

唔知係唔係呢隻:
http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... catid=16&cat=81

同呢隻:

既分別呢?
作者: ayaka    時間: 18-11-2010 12:00

魚糧袋個隻好D!
話係less than 5% bubble
作者: spec.ops.    時間: 18-11-2010 20:08

引用:
原帖由 eagle_rrv 於 18-11-2010 10:54 發表
會唔會係指呢隻呢...?

全中!
作者: spec.ops.    時間: 18-11-2010 20:10

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 18-11-2010 11:16 發表
唔知係唔係呢隻:

同呢隻:

http://www.wgcshop.com/wgc2008/mai ...
第一條LINK就係平版
第二條LINK就係貴版
作者: spec.ops.    時間: 18-11-2010 20:10

引用:
原帖由 ayaka 於 18-11-2010 12:00 發表
魚糧袋個隻好D!
話係less than 5% bubble
好野黎架,真係直同準
作者: Arther    時間: 20-11-2010 01:14

WE平版易jam槍買貴版好,我又見過有換完彈弓後條氣筒未扭盡...就係個dd咁小小攪到d彈左中右四處走
作者: sailun412    時間: 20-11-2010 19:38

我見過有人即場打爆拍頭....
作者: eagle_rrv    時間: 26-11-2010 16:16

[quote]原帖由 mkmonkey 於 14-11-2010 19:40 發表

CHING你好...
小弟最近都入手左枝14.5"KIT, 請問CHING依家於使用上既問題解決左未呢...?
最後用左咩方法解決呢...?

請多多指教!!!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0