標題: 美兩棲攻擊艦泊維港 [打印本頁]

作者: Paul    時間: 18-11-2010 04:10     標題: 美兩棲攻擊艦泊維港

美兩棲攻擊艦泊維港
(明報)2010年11月17日 星期三 05:05

【明報專訊】鋼鐵短吻鱷

有「鋼鐵短吻鱷」之稱的美國    海軍黃蜂級兩棲攻擊艦埃塞克斯號(USS ESSEX),昨日載著逾2000官兵抵港。這艘長約250米的兩棲攻擊艦,可搭載6架垂直升降戰機及29架各型直升機、同時具有運補、攻擊、登陸等作戰能力。

埃塞克斯號與同艦隊的兩棲船塢運輸艦丹佛號,現停泊在維港以西的昂船洲外海面。它們將在香港停泊4日,其後將返回位於日本    佐世保的母港。

海上醫院

埃塞克斯號除是一艘兩棲攻擊艦外,亦擁有先進的醫療設施,包括4個手術室、2個急症室,亦有一間擁有14張病床的深切治療病房,是海軍的海上醫院。

登陸裝備

埃塞克斯號除有逾250米的飛行甲板外,船艙內亦載有多艘登陸艇和陸上軍車,以便登陸作戰行動。

垂直升降戰機

埃塞克斯號擁有250多米長的飛行甲板,搭載30架各型攻擊機,包括6至8架相片中的AV-8B鷂式垂直升降戰機、CH-53E「海上種馬」直升機、CH-46E「海上騎士」直升機,以及UH-1N超級休伊直升機。

好想上去, 
唔知有冇USMC會去老廣呢?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-11-2010 04:24

灣仔酒吧同____就會去
作者: pz6666    時間: 22-11-2010 18:40

灣仔最多美佬水兵......佢地特別鍾意賓賓,真係好唔明解....
作者: 4jai    時間: 22-11-2010 19:14

引用:
原帖由 pz6666 於 22-11-2010 18:40 發表
灣仔最多美佬水兵......佢地特別鍾意賓賓,真係好唔明解....
可能睇唔慣黃種人呢
有時我都唔明點解家陣D後生女(其實我都好後生)咁鐘意架仔
真係想整部時光機掟返佢去3年零8個月果陣
作者: HugoLaLaLa    時間: 22-11-2010 19:32

引用:
原帖由 wonglk 於 22-11-2010 19:14 發表

可能睇唔慣黃種人呢
有時我都唔明點解家陣D後生女(其實我都好後生)咁鐘意架仔
真係想整部時光機掟返佢去3年零8個月果陣
我情願佢地搞賓賓喇,唔好爭飯食!

証明後生女係不在乎長短,好現象丫都叫做
作者: 4jai    時間: 22-11-2010 19:35

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 22-11-2010 19:32 發表

我情願佢地搞賓賓喇,唔好爭飯食!

証明後生女係不在乎長短,好現象丫都叫做
點解不在乎長短
作者: HugoLaLaLa    時間: 22-11-2010 19:42

jap仔平均都係短架嘛
作者: 4jai    時間: 22-11-2010 20:01

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 22-11-2010 19:42 發表
jap仔平均都係短架嘛
原來係咁

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0