標題: 傳聞的 MI6建築物? [打印本頁]

作者: stoneTS    時間: 3-10-2010 19:26     標題: 傳聞的 MI6建築物?

還是RAF設施?

作者: wan1996    時間: 3-10-2010 19:33

真係一個好問題,
我古係MI6 ge,
RAF唔會係山到起野掛
作者: B20_hk    時間: 3-10-2010 20:35

引用:
原帖由 wan1996 於 3-10-2010 19:33 發表
真係一個好問題,
我古係MI6 ge,
RAF唔會係山到起野掛
RAF都有幾會係山起嘢
雷達站及一些和航空有關的東西
不過咁大個structure...都有幾會係MI6或港英政府的"工具室"

作者: stoneTS    時間: 3-10-2010 21:14

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-10-2010 20:35 發表

RAF都有幾會係山起嘢
雷達站及一些和航空有關的東西
不過咁大個structure...都有幾會係MI6或港英政府的"工具室"
上大帽山頂閘口,以前好似係RAF註守
又聽聞過六七十年代,香港係MI6監聽華南清消息的重要地方..
作者: jimjimjimjim099    時間: 3-10-2010 21:28

尼到可以用來................嘿嘿嘿....
唔錯wo.......
作者: B20_hk    時間: 3-10-2010 21:35

引用:
原帖由 stoneTS 於 3-10-2010 21:14 發表

上大帽山頂閘口,以前好似係RAF註守
又聽聞過六七十年代,香港係MI6監聽華南清消息的重要地方..
聽聞係華兵駐守
MI6有一個監聽地方在小西灣
作者: stoneTS    時間: 3-10-2010 21:40     標題: 回覆 5# 的帖子

拉硬...
作者: stoneTS    時間: 3-10-2010 21:43     標題: 回覆 6# 的帖子

小西灣我刀聽過..
作者: B20_hk    時間: 3-10-2010 21:47

引用:
原帖由 stoneTS 於 3-10-2010 21:43 發表
小西灣我刀聽過..
不如下次冬天上去映相

PS死佬幾時交收
作者: B20_hk    時間: 3-10-2010 22:39

惘上傳聞,....

1.有傳聞話o個度係英國MI6 (中文:軍情六處)係香港o既收集大陸電波signal情報中心.但回歸前2年(大約1995年),英國關閉o左D個情報中心,改為用由美軍沖繩空軍基地起o飛既EP-3"徵"察機收集情報.
而前幾年中國戰機同美軍EP-3"徵"察機相撞同D間野都有D關係.
我係O個度找到D LAB用O既器材,而且有D ROOM 係通電.最後一次滅火器CHECKING係1996年.最令我估唔到係,入面有好多隔音室,而且D鋼門成吋厚.所以我想知D間係英軍BUILDING 或係天文台O既BUILDING!?
如果大家有留心一下,你會發現係個BUILDINGO既外圍,有一支支有電制O既"柱",我覺得O個D柱有D似電網O既其中一PART.

2.駐港英軍的空防設備除了戰鬥機及高射砲(高射砲?Yes,高射砲,未見過咩?)之外,當然要有雷達同埋...

3.GRIFFON兄,我上次話不宜公開講,原因係我原先以為人人都知,淨係我唔知,所以最好收聲.依家睇黎又好似唔係播.冇理由架,呢D根本唔係乜野秘密,係常識.,點解D人連呢D都....唉.咁我唔公開講,淨係同你講啦.
你最近入過果間屋的附近以前都有幾個如圖中的天線罩,但在97年前,這些天線罩都搬走了,屋當然無法亦無須搬走,就留到現在.

如任何機構一樣,情報機構內部都有不同的分工組別,相互都不可知道對方處理的情報,故此同一建築物內不同的組別的房間都會隔聲,而房門也會造得很厚來隔聲,保安及保密.

英國負責電子監聽的首要機構是GCHQ,它不屬於軍隊,也不屬於國防部,不過,連MI5同 MI6都要幫趁GCHQ收料,你自己可以去下列GCHQ的網址看看就會睇到他們幾牙刷.他們呢排請緊人,你可以順便去睇睇有冇邊份工你會鍾意添.不過,會唔會記錄低你的IP Address,又或者留低D唔係cookie咁簡單的乜野係你架電腦果度就....

GCHQ
GCHQ在1962年2月在香港正式設立‘分公司’,當然它不會掛起個招牌比你睇.
現在大帽山的停車場旁繼續上山的車路有保安員把守,但以前把守的是‘華籍英兵’.仲有...太長萹了.
雖然我以為自己有這些‘常識’,很抱歉,果間屋係用黎做乜我到依家都仍然唔知.
作者: jimjimjimjim099    時間: 4-10-2010 00:35

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-10-2010 22:39 發表
惘上傳聞,....

1.有傳聞話o個度係英國MI6 (中文:軍情六處)係香港o既收集大陸電波signal情報中心.但回歸前2年(大約1995年),英國關閉o左D個情報中心,改為用由美軍沖繩空軍基地起o飛既EP-3"徵"察機收集情報.
而前幾 ...
搞到好似拍戲咁...........
作者: kimkileo    時間: 4-10-2010 01:09

97前香港的確係西方監聽中國最前線既基地
作者: RANGER    時間: 4-10-2010 03:37

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-10-2010 10:39 PM 發表
惘上傳聞,....

而前幾 ...
possibly #2 ??
an ex RAF made a comment on a pic that i took years ago
http://www.flickr.com/photos/dannybetowong/3839944426/in/faves-dunmail/
作者: mkmonkey    時間: 4-10-2010 08:54

引用:
原帖由 RANGER 於 4-10-2010 03:37 發表

an ex RAF made a comment on a pic that i took years ago
http://www.flickr.com/photos/dan ... 6/in/faves-dunmail/
乜呢個唔係天文台 facility ?
我見佢棟晒牌又話官地乜乜物物咁,仲以為係天文台既氣象站黎添 ...
作者: B20_hk    時間: 4-10-2010 11:18

引用:
原帖由 RANGER 於 4-10-2010 03:37 發表

http://www.flickr.com/photos/dan ... 6/in/faves-dunmail/
高人高人
作者: adrianyahk    時間: 4-10-2010 12:14

呢棟野...係邊度ga? 唔想公開講可以pm嗎?
作者: B20_hk    時間: 4-10-2010 12:22

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-10-2010 12:14 發表
呢棟野...係邊度ga? 唔想公開講可以pm嗎?
你估下
作者: stoneTS    時間: 4-10-2010 22:15     標題: 回覆 13# 的帖子

cooking supper for the troops when it was manned by the RAF back in 1971.

作者: stoneTS    時間: 4-10-2010 22:17     標題: 回覆 14# 的帖子

宜家肯定係天文台..因為只有上了年紀的保安員把守
作者: stoneTS    時間: 4-10-2010 22:20

我唸係全香港最高更樓..

作者: HugoLaLaLa    時間: 4-10-2010 23:40

引用:
原帖由 stoneTS 於 4-10-2010 22:17 發表
依家仲有人看既?
作者: B20_hk    時間: 5-10-2010 08:39

引用:
原帖由 stoneTS 於 4-10-2010 22:17 發表
可能少林方丈呢
作者: RANGER    時間: 5-10-2010 14:50

引用:
原帖由 stoneTS 於 4-10-2010 10:15 PM 發表
cooking supper for the troops when it was manned by the RAF back in 1971.
some pics from  Bob bobster8080's  album

"High Island Hong Kong 1971
Tent was home for a week ,chopper SA 319 Alouette III of Royal Hong Kong Auxiliary airforce."

"Mini Field Kitchen High Island Hong Kong ,16 sqn RAF regt 71
The equipment with the X is a 25 man cookset,oven with a back boiler for hot water."

"Officers Mess RAF Kai Tak 1971
Across the Kwun Tong road from main camp."

"RAF Kai Tak, Hong Kong 1971
Lion rock background ,accommodation blocks on right ,old air raid shelters on left."

作者: patlabor    時間: 16-12-2010 00:52     標題: about 傳聞的 MI6建築物?

傳聞的 MI6建築物?
Sorry, Admin 我係個POST REPLY唔到

ABOUT #10 B20_hk
我就係入面O個個GRIFFON。
篇文出自“www.hiking.com.hk"

入去睇野小心D , 因為有可能有未爆O既爆炸物。唔好搞危險野。
作者: kelvinlui200    時間: 23-12-2010 00:17

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 4-10-2010 23:40 發表

依家仲有人看既?
有個伯伯架
作者: rho837    時間: 23-12-2010 13:52

致97後, 係灣仔洒吧最多MI6同CIA…….

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0