標題: PTW 的氣缸容量問題 [打印本頁]

作者: 路基亞    時間: 19-12-2010 02:16     標題: PTW 的氣缸容量問題

想請教下

AEG 槍用不同長度的內管,需要對應相應的氣缸容量

那PTW 的氣缸要如何選擇

小弟對CQB-R 有興趣,但紅筒是全量缸

請師兄幫忙解答~ thx
作者: sailun412    時間: 19-12-2010 19:57

1. 換開孔筒殼(非紅/銀)
2. 買多條筒(紅/銀留返砌多擔長用來打壞人.....)
problem solved

作者: 路基亞    時間: 19-12-2010 20:58

感謝師兄
作者: sailun412    時間: 19-12-2010 22:46

客氣到死....
作者: 路基亞    時間: 19-12-2010 23:02

引用:
原帖由 sailun412 於 19-12-2010 22:46 發表
客氣到死....
要0既~~~ XD

同埋想問問,CQB-R ,咩都唔改用金筒的話會有幾多力?藍筒又會有幾多力左右@@?

因為預藍筒打CQB,金筒打室外

thx~
作者: ayaka    時間: 19-12-2010 23:22

引用:
原帖由 路基亞 於 19-12-2010 23:02 發表

要0既~~~ XD

同埋想問問,CQB-R ,咩都唔改用金筒的話會有幾多力?藍筒又會有幾多力左右@@?

因為預藍筒打CQB,金筒打室外

thx~
藍筒打CQB ....成1.5J痛死人咩
作者: 路基亞    時間: 19-12-2010 23:46

引用:
原帖由 ayaka 於 19-12-2010 23:22 發表

咦@@" 有1.5J咁大力@@"
仲以為十吋管冇咁大力@@""
作者: sailun412    時間: 20-12-2010 17:17

引用:
原帖由 ayaka 於 19-12-2010 23:22 發表

我地M130打CQB.....
作者: rho837    時間: 20-12-2010 18:13

所有PTW氣缸係固定容積! 不同之處只係彈簧回放壓縮力速度有快及慢, 可能重有出氣孔大細分別! 銀, 紅筒條彈簧回彈比其他色既筒為快, 大氣壓所以BB彈初速高(勁)! PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍! 例子: 5仟cc V8 對 2仟2cc值4引擎! OK! 所以PTW用乜長度BB管配乜色既氣缸都會肯定地夠氣夠壓! PTW同一般(包改裝)AEG既力水其實不同? 就算大家一齊度1.5J初速, PTW既力水係會比AEG勁, 因為妾近兩倍容量氣壓為能量帶粒BB豆飛行! 所以啲人話PTW黑筒一樣打到對方叫……PK.

好簡單! 用雄筒打罐底邊同AK(重改裝AEG) 打罐底邊! 雄筒啲串罐聲爽過AEG好多呀!

家吓既我! PTW打CQB! 咪玩啦!

作者: sailun412    時間: 20-12-2010 18:33

作者: siupo    時間: 20-12-2010 19:46     標題: 回覆 10# 的帖子

Can someone pls educate me the difference between slotted and non slotted cylinders? How would the slotted one benifit (or negatively impact) performance of the gun by using same spring in side. Will there be diff. Performance for M1A1 and CQBR barrel length by using different cylinder type?

Thx!
作者: eagle_rrv    時間: 21-12-2010 00:21

引用:

嘩...乜原來藍筒都咁勁...?
請問ching如果...藍筒+m4a1(原裝14.5"管)=??J
(仲諗住砌多set 10.5"上身要配金筒先夠...)
作者: 路基亞    時間: 22-12-2010 03:01

感謝師兄解答^^
作者: Elf    時間: 22-12-2010 09:04

引用:
原帖由 siupo 於 20-12-2010 19:46 發表
Can someone pls educate me the difference between slotted and non slotted cylinders? How would the slotted one benifit (or negatively impact) performance of the gun by using same spring in side. Will  ...
which slot you referring to?
作者: siupo    時間: 22-12-2010 09:22     標題: 回覆 14# 的帖子

The additiinal slot that gold/blue/blk cylinder have at the bottom. Silverand red only have one open slot for the gearbox To pull the piston inside the cylinder but the other cylinders have one more open slot.
作者: sheep    時間: 3-1-2011 16:25

我都係用藍筒 不過應該冇1.5j......
作者: CPK    時間: 18-1-2011 16:41

引用:
原帖由 rho837 於 20-12-2010 18:13 發表
所有PTW氣缸係固定容積! 不同之處只係彈簧回放壓縮力速度有快及慢, 可能重有出氣孔大細分別! 銀, 紅筒條彈簧回彈比其他色既筒為快, 大氣壓所以BB彈初速高(勁)! PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍! 例子: 5仟cc ...
1. 關於筒的容積,小弟相信不是所有筒都是一樣/「固定」的。請看以下蓮姐貼出來不同氣筒的相:由於金、藍及黑筒的天梯齒隙前都有開孔, 故無了該段的活塞行程,所以至少金、藍及黑 筒,跟銀、紅兩筒的全段密封容積不同。

2. 「力水」
小弟的物理只達中學程度,相當仰慕 rho837 師兄對物理的掌握。
根據 conservation of energy 公式, E=1/2 m v^2。
假設: AEG 及 PTW 所用的彈重(m) 相同,都為 0.2 g (即 0.0002 kg)
試以師兄的動能數值(1.5 J)代入公式,
1.5 J = 1/2 X 0.0002 X v^2
解此式,得出的初速應為 122.474487 m/s
既然兩者初速(v)及彈重(m)相同的話,所得的子彈動能(E)應該是相同的 (1.5 J)。為何 PTW 打出來 「力水」會較「勁」?這樣便會違反了物理公式了。 是否師兄對「力水」另有定義?
小弟對以上公式膚淺的見解,當然不足以解釋師兄以生動的引擎容積為例,演譯物理的高深知識。
煩請師兄在此一釋小弟存在多時的心結。
作者: paulen    時間: 18-1-2011 17:06

我估係因為中學係冇計空氣阻力....
作者: CPK    時間: 18-1-2011 17:27

引用:
原帖由 paulen 於 18-1-2011 17:06 發表
我估係因為中學係冇計空氣阻力....
小弟不才,請賜教。
作者: ayaka    時間: 18-1-2011 17:28     標題: 回覆 17# 的帖子

hop-up都有影響!
大hop咬緊d粒彈....打出黎大力d
作者: CPK    時間: 18-1-2011 17:36

引用:
原帖由 ayaka 於 18-1-2011 17:28 發表
hop-up都有影響!
初速相同喎,師兄。
若某方大力d,即初速較高。
作者: CPK    時間: 18-1-2011 17:46

各方大佬可先參考此兩個術語:

http://en.wikipedia.org/wiki/Muzzle_energy
http://en.wikipedia.org/wiki/Muzzle_velocity
作者: ayaka    時間: 18-1-2011 18:01

引用:
原帖由 CPK 於 18-1-2011 17:36 發表

初速相同喎,師兄。
若某方大力d,即初速較高。
其實每支出速都未必相同
如果初速一樣, 力就一樣

以小弟理解
rho837兄所講的分別係氣缸的量
同一fps的情況下...
aeg啖氣較小(壓力高d?) 同 ptw啖氣多d(壓力較小?)係有分別的
作者: NCP013    時間: 18-1-2011 18:36

引用:
原帖由 ayaka 於 18-1-2011 17:28 發表
hop-up都有影響!
根據systema 所寫, 佢hopup 個設計, BB彈通過既時候, 個ROLLER PACKING係會被頂高DD, 來做到HOPUP同BB彈接觸時間盡量長, 而HOPUP 落BB彈既力盡量減少

SYSTEMA 個HOPUP 設計, 原意原來係由得粒ROLLER PACKING(我地所講果粒HOPUP膠) 當BB彈通過時候, 好似滾輪咁轉, 同埋, ROLLER PACKING 個硬度係要高過塾住ADJUSTER果兩粒膠....

作者: ayaka    時間: 18-1-2011 23:19

引用:
原帖由 NCP013 於 18-1-2011 18:36 發表

根據systema 所寫, 佢hopup 個設計, BB彈通過既時候, 個ROLLER PACKING係會被頂高DD, 來做到HOPUP同BB彈接觸時間盡量長, 而HOPUP 落BB彈既力盡量減少

SYSTEMA 個HOPUP 設計, 原意原來係由得粒ROLLER PACKING(我 ...
但原裝的ROLLING PACKING淋好多bor
係咪自己換左準度會好d呢
作者: spec.ops.    時間: 19-1-2011 05:33

引用:
原帖由 ayaka 於 18-1-2011 23:19 發表

但原裝的ROLLING PACKING淋好多bor
係咪自己換左準度會好d呢
係好d,不過換左又要用重彈黎就
作者: rho837    時間: 7-3-2011 11:54

引用:
原帖由 CPK 於 18-1-2011 16:41 發表

1. 關於筒的容積,小弟相信不是所有筒都是一樣/「固定」的。請看以下蓮姐貼出來不同氣筒的相:由於金、藍及黑筒的天梯齒隙前都有開孔, 故無了該段的活塞行程,所以至少金、藍及黑 筒,跟銀、紅兩筒的全段密封容 ...
1) 如果你話條條PTW(銀; 紅; 金; 藍; 黑色)筒唔係一樣容積(cylinder dimension / volume)? 你話唔同我冇計我答你唔到!

2)致於你係中學程度識小小係正常! (不過你話你自已不才, 如果上到大學或出來做工時..就要睲小小啦). 你紗條Formula出來! 條Formula係真既! 但係淨擇條formula出來係無夠! 要實際做testing! 要actual result(如果你去做我地樂意睇)! 我唔會爭辯下去! 條formula應用在真槍時:- 真槍發射系统係exothermic reaction! 最短時間發放最大能量由彈殼致槍管嘴, 及子彈頭在槍管內係受大摩擦力! max velocity and acceleration come to rest! 所以計算上因數只係在於:-管內容積, 時問, 重量, 速度, 温度, 壓力, 庨擦阻力....... eg. 兩粒同重量子彈(9mm live ammunition) 但唔同gun powder buring rate 在短槍管發射時各有唔同初速! 但長管發射時就雙同初速! (淨講formula咪錯? 所以有時要孝慮時間因數).

你講呢條rule理論上行先係ok! 但係實際地應用係airsoft gun就有??????? 有好多因數要孝慮!
airsoft gun BB豆細過條內管(有属氣間題); 度1.5J at muzzle point (係加速定減速冇人知), Hop-up一定會有影響(黠計出來)?

不過我地實際打PTW同AEG時發覺射同樣BB豆兩支槍同樣(more or less)力水, 及內管長度! 支PTW啲BB彈係比AEG槍射得值同遠! 我地只會話可能好大因數係支PTW個大氣缸製造"stable fps" 雖然兩支槍槍嘴度(more or less)雙同J, 而支PTW係有穩定初速(可能加掔速), 支AEG冇穩定初速(可能開始減掔速). 其實好多玩開PTW既c-hing都明我之前講的經驗!

eg. 兩支針筒比較:- 一支100cc, 別一支200cc! 你同一速度打兩支筒, 第一支用一秒, 第二支用兩秒 (連接到一條膠喉再放粒BB豆入去! 當第一支行20mm, 第二支一定行多過20mm嗎! not physics! common sense!)

ayaka c-hing 講很對Hop-Up係有一定程度影響力.

註: 我好耐之前係工程師! 家下以經不在是了.......

作者: kfc    時間: 7-3-2011 23:21

作者: rho837    時間: 8-3-2011 00:09

#28 - kfc

嘩!!!

呢度開始有"大師"出手果然精彩...
用樣動能但唔同力水....比愛因斯坦既相對論更加覆雜既邏輯
劇情精彩絕倫而又峰迴路轉...睇黎要買定花生睇好戲啦

高人kfc! 我都嘩嘩聲呀! eg.啦! 架BNR32 GTR 280bhp鬥架同級GTR有大尾釾 ! 大家一樣同weight同power同torque! 哈點解部大尾釾頭中段快過架原裝GTR呢! 唔通逸產啲工程師勁到連好似你高人話"用樣動能但唔同力水....比愛因斯坦既相對論更加覆雜既邏輯" ! 又可能揸原裝R過條友識得"我"有心揸慢啲.......

嗱唔咪我本人講呀! 劇情精彩絕倫而又峰迴路轉...睇黎要買定花生睇好戲啦 - 一定啦 ! 我地個個等住大大大 c-hing個detail report嗎!     

作者: CPK    時間: 8-3-2011 00:18

引用:
原帖由 rho837 於 20-12-2010 18:13 發表
所有PTW氣缸係固定容積! 不同之處只係彈簧回放壓縮力速度有快及慢, 可能重有出氣孔大細分別! 銀, 紅筒條彈簧回彈比其他色既筒為快, 大氣壓所以BB彈初速高(勁)! PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍! 例子: 5仟cc ...
「PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍!」

無謂爭論,眼見為實。

AEG 筒 (M4) VS PTW 金筒

小弟作了一些量度。

AEG 筒 (M4)
r = 1.18 cm ; h (行程約) = 4 cm
容積 V = pi X r^2 X h = 17.5 cc

PTW 金筒
r = 1.18 cm ; h (行程約) = 3.11 cm
容積 V = pi X r^2 X h = 13.6 cc

圖片附件: IMG_20110307_233808R.JPG (8-3-2011 00:18, 96.77 KB) / 該附件被下載次數 77

圖片附件: IMG_20110307_233815R.JPG (8-3-2011 00:18, 78 KB) / 該附件被下載次數 90

作者: CPK    時間: 8-3-2011 00:23

對不起,小弟近來工作很忙,先出相,其他的容後慢慢再談。
作者: rho837    時間: 8-3-2011 00:27

我問左班"中國人及老外"PTW fans給大家一個口講既2nd opinion! 佢地覺得一般PTW個波箱電子系统能張把傘推到最長冲程! 個壓縮比大過一般同級AEG波箱pump! 而PTW個Hop-up同內管係高質數設計比起AEG同類為密氣及穩定射空! 射得值同遠表演唔出奇! 就算乜乜mv2都只係basis! 成個system睇出來先致make sense!

有人話一個測速器唔夠! 起碼3套由0m致15m致30m一次過發射做出來既test先有說服力!

作者: CPK    時間: 8-3-2011 00:30

另外小弟有較準確的工具,歡迎曾當工程師的師兄設計實驗測試。

ProChrono 真槍用彈速計

Bushnell 鐳射測距儀

圖片附件: P1010816R.JPG (8-3-2011 00:30, 95.37 KB) / 該附件被下載次數 90

圖片附件: P1010700R.JPG (8-3-2011 00:30, 125.93 KB) / 該附件被下載次數 91

作者: spec.ops.    時間: 8-3-2011 00:32

引用:
原帖由 kfc 於 7-3-2011 23:21 發表
嘩!!!
呢度開始有"大師"出手果然精彩...
用樣動能但唔同力水....比愛因斯坦既相對論更加覆雜既邏輯
劇情精彩絕倫而又峰迴路轉...睇黎要買定花生睇好戲啦
又係學野既時間,要密切留意CGF同老外台先得
作者: spec.ops.    時間: 8-3-2011 00:35

引用:
原帖由 CPK 於 8-3-2011 00:18 發表

「PTW個氣缸容量參不多係一般AEG氣缸既兩倍!」

無謂爭論,眼見為實。

AEG 筒 (M4) VS PTW 金筒

小弟作了一些量度。

AEG 筒 (M4)
r = 1.18 cm ; h (行程約) = 4 cm
容積 V = pi X r^2 X h = 17 ...
PTW衝程真係短D,天梯齒得15牙,比AEG少左一牙
作者: spec.ops.    時間: 8-3-2011 00:37

引用:
原帖由 CPK 於 8-3-2011 00:30 發表
另外小弟有較準確的工具,歡迎曾當工程師的師兄設計實驗測試。

ProChrono 真槍用彈速計

Bushnell 鐳射測距儀
師兄D儀器好堅,我得部爛鬼X3200咋
作者: rho837    時間: 8-3-2011 00:38

呢到言論自由, 我地雖然主觀, 但係都樂以接受"啲有經驗或有gut去常試"c-hings或其他人發表意見!
CPK今有心準備去證明比大家睇PTW及AEG之"現實力水表演"! 能夠給大家在玩airsoft槍實際了解兩者不同表演之處.
我期待CPK個實驗由裝備致method statement都能清楚及順利執行, 給大家一個驚喜.
同一時間我會之詢其他管道參考其他人second opinion!
祝早日完成報告.

作者: spec.ops.    時間: 8-3-2011 00:52

引用:
原帖由 rho837 於 8-3-2011 00:38 發表
OK you people are professional!

We are happy to see you guys doning test!
呢度百花齊放,我對師兄既論點一樣充滿興趣,要多加了解
作者: ayaka    時間: 8-3-2011 01:42

好想要部鐳射測距儀
不過最平都要9XX.....夠買多個UPPER RECIEVER了
作者: diplomatique    時間: 8-3-2011 03:01

嘩哈哈... 勁呀!學海無涯!
原來現在玩氣槍玩到咁專業... 好似有PHD咁喎。
小弟真的有點兒羞愧,只懂得玩樂...
不過... 想真點... 其實又真係只想玩樂所以才去玩樂之嗎?
何必太過在意呢...

其實一條簡單的問題不能就有簡單的答案嗎?
任何事過了火也都只是對牛彈琴...
作者: jpg    時間: 8-3-2011 05:43

同大家重溫一下PTW 既CYLINDER 結構. 其實PTW 出氣同普通CYLINDER 頭唔同, PTW 既推彈咀係一體式. 氣既流量,同速度會唔會因此而提升/更穩定, 我諗係一個幾有趣既問題.

圖片附件: systema cylinder.jpg (8-3-2011 05:43, 160.22 KB) / 該附件被下載次數 247

作者: kfc    時間: 8-3-2011 14:56

作者: kfc    時間: 8-3-2011 14:58

作者: CPK    時間: 8-3-2011 15:21

引用:
原帖由 kfc 於 8-3-2011 14:58 發表

請問師兄個rangefinder旁邊條野係咩黎架?
laser boresighter

用於歸零瞄準器具。
作者: kfc    時間: 8-3-2011 15:46

作者: CPK    時間: 8-3-2011 16:11

引用:
原帖由 kfc 於 8-3-2011 15:46 發表

哦,明白
小弟都有一套不過唔知點樣用喺airsoft度

?t=1299570879
wah great stuff. standard issue to the us army!!

裝上瞄準器具。

用測距儀選目標距離(最常用接戰距離,我通常 用30 - 50 M)。

裝上適合6 mm 槍管用的塞,將laser 插入槍管, 要無虛位。

調校瞄準器具的Windage/Elevation 旋鈕,將瞄準 點校至與laser 點重疊。

完成。

留意這只能作參考,因氣槍彈道易受HopUp 及風 向影響。

作者: kfc    時間: 8-3-2011 16:15

作者: CPK    時間: 8-3-2011 16:18

引用:
原帖由 kfc 於 8-3-2011 15:46 發表

哦,明白
小弟都有一套不過唔知點樣用喺airsoft度

?t=1299570879
應該有步驟涉及校水平。

用5.56 條棒,上加兩個 oring fit 位。
how much?
can i ve a look at the real thing?

作者: kfc    時間: 8-3-2011 17:29

作者: rho837    時間: 8-3-2011 22:17

CPK & kfc

Is the LBS effective for easy sight adjustment for your 5.56 or sporter (or 7.62)?

I found quick bore sight adjstment ok upto 300m.

Why off-line???

作者: rho837    時間: 9-3-2011 12:28

引用:
原帖由 kfc 於 8-3-2011 14:56 發表

嘩!我呢D小學都未畢業既又邊有資格講埋D咁深不可測既理論吖,
不如都係等大師你教下我地點計條"相同動能不同力水"既方程式好過啦
kfc高人 雖然你得小學程度但請你唔好屈得就屈我先啦! 我都冇計過乜野數比人睇又冇狗立乜野物理學理論學說! 係你自己單方面覺得姐! 唉! 我地都睇得出你係有錢仔求其up句野都可以大屎啲窮人! 等CPK大大大c-hing做完啲PTW vs AEG實際氣缸容量及壓力, 初速等等既實驗後先致再笑餐包重好啦! 嘩! 我相信當大大大c-hing個報告一出! 會有好多人入來睇.

嘩! 小弟真係有眼不識泰山! 同kfc及cpk高人"灑個淋"先! 作日見到你曬出來既LBS真係大開眼界! 今早問個西人朋友想買呢套LBS送一套比泰國個uncle玩槍時調校隻西! 點不知比佢丙到我一面屁; 佢叫我"Don't even think of buying it" ! 我在中港一定買唔起! 呢啲有NATO STOCK NUMBER及係Lazer高科技美君少爺冰產品唔咪比我地呢班打老爺槍既人玩! 家下我提都唔敢提! 呢啲高級野係比啲富二代讀書仔玩! 好很定你地重有的多呢類NSN物資在手! 放出來比我地班只可以玩玩具槍既大眾市民開下眼界!

你地又懂MV2又有啲超班裝備! 勁!   

作晚我去左間"話傳整正廠PTW"玩具鋪到睇PTW同AEG內件及意見! 成班PTW仔睇個你條數個個都話 "勁呀" 原來一直都唔知到有呢啲野! 我地個個都留底紀念!

作者: 5sfll970    時間: 9-3-2011 15:21

下? 咩淨係有條bore laser都唔得架? Laser咋喎...
作者: way132    時間: 9-3-2011 19:47

After reading those posts in few hrs, according to my high school physics teacher told me that. AEG is totally different with PTW. Such as the "horse power" between the JP car & Eurp. car.  Their measurment are totally different(JP's is engine output but Eurp. car is output on the road.
The cylinders of PTW have constant strokes. So it suspose suck more air than AEG(he told me that around 30 to 40% more)
And the structure between AEG & PTW totally DIFFERENT. It's hard to compare......
PS.: I hv both(AEG & PTW only, not JP & Europ. cars, ha ha....)
作者: way132    時間: 9-3-2011 19:55

Its NSN number! I afraid to post my HobbyFXX toy m4 pics. even its toy. Who knows when the police come to raid my home.   
作者: alex318tik    時間: 9-3-2011 20:07

原來玩<玩具鎗>都有咁高深既學問既 重以為識比$就ok 又要識英文'又要係當過兵'又要工程師'又要高中生既 因小弟得小學學歴  我都係玩返異性好玩d比$就玩得 以后我都要每日黎呢度學下野先先好同人講我玩<玩具鎗> 請各師兄繼續指點 THX

作者: kfc    時間: 9-3-2011 20:48

作者: CPK    時間: 9-3-2011 21:32

引用:
原帖由 rho837 於 7-3-2011 11:54 發表

1) 如果你話條條PTW(銀; 紅; 金; 藍; 黑色)筒唔係一樣容積(cylinder dimension / volume)? 你話唔同我冇計我答你唔到!

2)致於你係中學程度識小小係正常! (不過你話你自已不才, 如果上到大學或出來做工時..就要睲小小啦). 你紗條Formula出來! 條Formula係真既! 但係淨擇條formula出來係無夠! 要實際做testing! 要actual result(如果你去做我地樂意睇)! 我唔會爭辯下去! 條formula應用在真槍時:- 真槍發射系统係exothermic reaction! 最短時間發放最大能量由彈殼致槍管嘴, 及子彈頭在槍管內係受大摩擦力! max velocity and acceleration come to rest! 所以計算上因數只係在於:-管內容積, 時問, 重量, 速度, 温度, 壓力, 庨擦阻力....... eg. 兩粒同重量子彈(9mm live ammunition) 但唔同gun powder buring rate 在短槍管發射時各有唔同初速! 但長管發射時就雙同初速! (淨講formula咪錯? 所以有時要孝慮時間因數).

你講呢條rule理論上行先係ok! 但係實際地應用係airsoft gun就有??????? 有好多因數要孝慮!
airsoft gun BB豆細過條內管(有属氣間題); 度1.5J at muzzle point (係加速定減速冇人知), Hop-up一定會有影響(黠計出來)?

不過我地實際打PTW同AEG時發覺射同樣BB豆兩支槍同樣(more or less)力水, 及內管長度! 支PTW啲BB彈係比AEG槍射得值同遠! 我地只會話可能好大因數係支PTW個大氣缸製造"stable fps" 雖然兩支槍槍嘴度(more or less)雙同J, 而支PTW係有穩定初速(可能加掔速), 支AEG冇穩定初速(可能開始減掔速). 其實好多玩開PTW既c-hing都明我之前講的經驗!

eg. 兩支針筒比較:- 一支100cc, 別一支200cc! 你同一速度打兩支筒, 第一支用一秒, 第二支用兩秒 (連接到一條膠喉再放粒BB豆入去! 當第一支行20mm, 第二支一定行多過20mm嗎! not physics! common sense!)

ayaka c-hing 講很對Hop-Up係有一定程度影響力.

註: 我好耐之前係工程師! 家下以經不在是了.......
對不起,小弟實在很忙,只能偶爾慢慢回帖。

小弟列出的公式是適用堅硬而不旋轉物體的動能(並非只用在計算槍口動能)。

定義可見﹐:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_energy
http://www.buzzle.com/articles/kinetic-energy-formula.html

另外,rho837 提出:「airsoft gun BB豆細過條內管(有属氣間題); 度1.5J at muzzle point (係加速定減速冇人知), Hop-up一定會有影響(黠計出來)?」

1.真槍的彈頭都是小於槍管的(都有漏氣問題)(題外話:HK 及 Glock 用的多邊形來福線槍管與移動彈頭之間的距離,比傳統來福線的來得緊密,故槍口初速及其持續程度、準確性都較高。)
2.我每次測量彈速都是完全關掉 Hopup 的,儘量減少 BB 旋轉的影響。

圖片附件: KineticEnergyFormual.jpg (9-3-2011 21:32, 57.82 KB) / 該附件被下載次數 84

作者: CPK    時間: 9-3-2011 21:40

引用:
hop-up都有影響!

這問題我做過彈速測試,在所有參數維持不變的情況下,由無 HOPUP 慢慢加到最大,結果是 HOPUP 越大,彈速越低;無 HOPUP 時彈速最高。

我的推斷是:

在所有參數維持不變(同一彈弓+筒)時,槍產於BB上的動能是恆定的。

HOPUP 將 BB 部份向前的動能轉換成旋轉能 (rotational energy), 故 BB 的向前動能(初速)會相對下降。

HOPUP 越大,越多的向前動能會轉換成旋轉能,BB 越炒得高,相對彈速越低,反之亦然。

但基本上,BB 的向前動能 + 旋轉能 = 槍產於BB上的動能,中間涉及的只是不同能量的轉換。

(理論歸理論,我目前尚無方法測量 BB 的旋轉能。)

因此我每次測彈速時都會完全關掉 HOPUP ,以得正確的初速讀數。

請原諒小弟工作很忙,有空才插嘴,請各大佬繼續討論。

小弟 HOPUP 的另帖討論:
http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

作者: 5sfll970    時間: 10-3-2011 01:44

引用:
原帖由 way132 於 9-3-2011 19:55 發表

Its NSN number! I afraid to post my HobbyFXX toy m4 pics. even its toy. Who knows when the police come to raid my home.   
哦, 原來係個NSN code.
但係有牌就可以照買啦?

kfc師兄你好勁, 咁正嘅嘢都班到
申請入口果陣手續會唔會好繁複...?
我無槍牌, 所以好奇想向你請教一下...
感激感激!
作者: rho837    時間: 10-3-2011 12:33

引用:
原帖由 way132 於 9-3-2011 19:47 發表
After reading those posts in few hrs, according to my high school physics teacher told me that. AEG is totally different with PTW. Such as the "horse power" between the JP car & Eurp. car.  Their meas ...
師兄! 可能你要淨講中小學級物理學比啲富二代聽係唔夠! 佢地未夠歲數揸車, 到佢夠秤時揸住架Zonda溝女既時候! 佢就會明我地狗立扭力同馬力係乜.

唉! 多謝班本地及老外PTW玩家意見! 用engine比正廠PTW同一般AEG! 就係個壓縮比! 正廠PTW就好似長冲程引擎下下full strokes有密氣! AEG可能唔係full strokes(要學HKS大改先追到一般正廠PTW表演! 但係要勤保養)
作者: rho837    時間: 10-3-2011 13:05

#57 CPK - "另外,rho837 提出:「airsoft gun BB豆細過條內管(有属氣間題); 度1.5J at muzzle point (係加速定減速冇人知), Hop-up一定會有影響(黠計出來)?」

1.真槍的彈頭都是小於槍管的(都有漏氣問題)(題外話:HK 及 Glock 用的多邊形來福線槍管與移動彈頭之間的距離,比傳統來福線的來得緊密,故槍口初速及其持續程度、準確性都較高。)
2.我每次測量彈速都是完全關掉 Hopup 的,儘量減少 BB 旋轉的影響。

好多謝大大大  c-hing指教, 原來我+狗幾年根啲人學過啲野係"超錯"(真槍的彈頭都是小於槍管的(都有漏氣問題))!  你有所不知! 個班中國人"MX"及老外教我度92/F, G17, G19, G21, 226, CZ75, USP.40 及6"M10 ba ba ba內管道用個啲乜野叫slugging方法! 佢地話支支手槍內管道bore dia.有tolerance (.001 inch)wor! 令到我可能眼花度支17及226條內管好似8.8~8.85mm! 你知啦以前我地生在老外地方邊樹買得起啲實彈測速機! 用亞公既! load完啲鉛頭後就試速(部機唔準)! 啲亞公LEE Loader又舊! load load 下冇火藥都試過打打卞粒鉛頭塞住條管要用槌粒野出來! 早知原來粒野細過條管可用個口吹佢出來! 似前真係笨. 冇計呀! 我地玩槍計個啲數小一都識計(彈頭重量(gr.) x 速度(fps.)/1000).

呀大大大  c-hing! 你都有能力買chrono, NSN物知! 不如買套Dillon Super 1050 比我地班大眾市民又一次開下眼界.......
重有呀大大大 c-hing! 你奉啲links講個啲野(飛機呀)好深及英文又多! 我地個班PTW仔話唔明你可翻譯出來講比大家知! 佢地都想知道fluid dynamics同電子及物料科學黠應用係PTW同AEG到! 成日都會見你上來! 唔好盬有啲人見識小! 個個都睇你頭! 我地個個唔想再做大口仔! 唔想再講多錯多比人笑

作者: sailun412    時間: 10-3-2011 21:21

take it easy MEN!!!!
作者: CPK    時間: 10-3-2011 22:09

rho837 大大:

小弟只是來自椰菜田的黃毛小子,而那些器材,各位見笑啦,測速器只值美金99大元,可上 CE 的網址訂購,不值大佬一提再提。

而 Laser Boresighter 只是購自鴨記的平價貨,四舊水有找。

rho837 兄射盡天下名槍,難得是真炮假槍都自有一返見解,其偉論高深莫測﹐情理兼備,槍械汽車相對論隨手拈來,揮洒自如;中英文學根基深不見底,文采飛揚,談笑風生,直教小弟折服。

小弟拜讀兄長帖子後驚為天人,一時失儀大放厥詞,可能因為不自覺間冒犯了rho837 兄,使其未能舒懷,一直欲以春風化雨之道理點化小弟,連小弟上CGF的習慣都掌握於胸。

吾實罪該萬死。

小弟是牛皮燈籠,歪理當真理,千錯萬錯,兄台再跟小弟談下去只是對牛彈琴。

為了表示敬意,小弟決定不如重回茅厠研究,以後每日都會研讀 rho837 兄的理論,弄槍及測試時都會銘記兄長之教誨。

小弟自知未夠料子,大佬帖子從此只會欣賞,不敢回應。

rho837 兄遊歷江湖,胸襟可撐船,小弟欽敬不已。

最後,小弟奉勸 kfc 兄一句,回頭是岸,盼早點覺醒,向 rho837 兄虛心請教吧。

小小

CabbagePatchKids

欽敬上
作者: 5sfll970    時間: 10-3-2011 23:08

引用:
原帖由 CPK 於 10-3-2011 22:09 發表
rho837 大大:

小弟只是來自椰菜田的黃毛小子,而那些器材,各位見笑啦,測速器只值美金99大元,可上 CE 的網址訂購,不值大佬一提再提。

而 Laser Boresighter 只是購自鴨記的平價貨,四舊水有找。

rho8 ...
Oh...thx for reply.鴨記原來已經有.

不過我最想問係kfc兄果套呀.套嘢真係好型!!

雖然on line shop寫明'This product is restricted to U.S. Military and/or Federal Law Enforcement Agencies and will not be sold to individual Law Enforcement, Military, Government or contractor personnel.'...

但係其實係唔係出左us境就無問題? 同埋係唔係要有牌先買得?
我好想買一套...如果係離開左美國境就ok的話, 可以諗諗.
雖然好貴...

圖片附件: bore laser.JPG (10-3-2011 23:08, 54.35 KB) / 該附件被下載次數 176

作者: kfc    時間: 11-3-2011 00:12

作者: kfc    時間: 11-3-2011 00:14

作者: sailun412    時間: 11-3-2011 00:39

take it easy MEN!!! PEACE, LOVE, HARMONY!!
作者: 5sfll970    時間: 11-3-2011 00:48

引用:
原帖由 kfc 於 11-3-2011 00:14 發表

你咁想知打去海關問下咪知囉,使乜係度belebala呢?
問下之嘛...
就係問左牌照部, 佢地同我講有NSN code就唔可以管有, 網上又話唔俾賣. 但係你又就咁貼出黎又話試又話剩, 我咪問下囉. 洗唔洗咁寸呀?

都唔知咩事. 你同人嘈關我鬼事咩.
唉, 我自己查算喇. 借一借你張相, 聽日問問人.
作者: golliwog19    時間: 11-3-2011 11:43

3.請勿對其他會員作出不敬行為、或刻意擾亂論壇秩序
4.請勿於POST WAR 中小事化大、火上加油或無事生有。

多謝合作!!

作者: paulen    時間: 11-3-2011 12:22

kfc ching,
我地都係想大家研究下,
大家都想知到PTW比AEG優勝的原因
想引發罵戰呃水吹去其他地方啦
小弟才疏學淺,自問物理想識只有中學程度,但係點解咩都要formula呢,
又唔明關電視都成日宣傳要多D關心愛護弱能人仕咩事.

Paul
作者: rho837    時間: 11-3-2011 15:12

蓮姐! 老板你出得來造生意真係有品有時間過去你處幫襯下.
5sfll970! 果然轉數高! 一睇就知係乜.......好野
Golliwog19 及所有親愛的版主! 講聲Sorry先! 煩到你地, 我都唔想寫串曬個party! (本人覺得) 係有啲人尞起在先, 事隔成個月都翻炒我寫啲野來講! 字眼極挑引性, 明顯地挑戰玩野........! 可能關於近日發表一些中立言論令到有啲人不安而有可能道致......今次事情! (是本人估既! 冇證冇據! )! 我只是一個有多余錢買玩具槍玩下既一般香港市民! 並非食呢行飯既老板; 背後投資者; 員工及(打字手)! 請不要再煩本人! 歡迎吹水! 飲茶香煙我請冇所謂!

Paulen哥! 人地係富二代! 你都可以叫小小富二代(去米国浸咸水讀大學)! 不同之處你有品好多!  算把啦! 大家有眼睇邊個唔順氣發皮四! 反彈所有壞事! 由他把.

唔好似為講大話冲有貨post張相當冇事! 如果入得間屋"手"! 到時你咪知鑼!

作者: paulen    時間: 11-3-2011 15:23

我唔算有品.重有唔好叫我paulen哥,小弟見識短淺,望rho837多多指教
只係睇唔過眼出個post....
p.s.多謝版主重輕發落
作者: kfc    時間: 11-3-2011 15:47

作者: ayaka    時間: 11-3-2011 15:57     標題: 回覆 64# 的帖子

好似bushnell定其他牌子都有出bore sight
有常用真槍口徑.....重有for 6mm個支棍仔
無謂特登搞nsn野吧...又可以平好多
作者: CPK    時間: 11-3-2011 16:09

引用:
原帖由 ayaka 於 11-3-2011 15:57 發表
好似bushnell定其他牌子都有出bore sight
有常用真槍口徑.....重有for 6mm個支棍仔
無謂特登搞nsn野吧...又可以平好多
我個支就係bushnell, 適用好多口徑,平價之選。
作者: 5sfll970    時間: 11-3-2011 16:11

引用:
原帖由 kfc 於 11-3-2011 15:47 發表

師兄講到咁我係咪應該扮到好驚咁呢?
師兄唔使借相,你相要既我再影一百幾十張啤你都得
你做咩要驚?? 咩都未問都唔知係唔係真係唔可以有, 有咩好驚??

我而家幫你問緊.
如果方便, 你可唔可以up-load多一張你本menu 嘅封面相?
AN/PEM-1 NSN code 係5860-01-466-2087. 要睇下同你果枝對唔對.
同埋可唔可俾多張舊laser上面果張label嘅大頭相俾我? 因為就算NSN無問題, wave length果面都要問問.

唔該晒...
作者: ayaka    時間: 11-3-2011 16:15

引用:
原帖由 CPK 於 11-3-2011 16:09 發表

我個支就係bushnell, 適用好多口徑,平價之選。
小弟覺得bushnell野最抵玩...岩晒airsoft用
作者: sailun412    時間: 11-3-2011 16:56

我地搵既都係外國人既錢 上來呢度都係一樣 圍內"和和氣氣" 槍口應該對外!
作者: golliwog19    時間: 11-3-2011 17:13

我知扣下分係無咩用, 大家都係成年人...
成班好似細蚊仔咁, 你一言我一句為咩?!

大家都係冷靜下先!!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0