標題: 職業無分貴賤 [打印本頁]

作者: open    時間: 13-2-2011 12:33     標題: 職業無分貴賤

早幾日同朋友出街,講到自己既前途
佢比我既印象好似
人生=讀到大學,讀唔到大學=廢物
睇唔起社會上任何低於2萬既職業
朋友請問有咩資格呢?
2張未到,食洗屋企比,一間band2中中學精英班學生
細細個就睇人唔起
請問老師教你咩叫業無分貴賤?
社會上工 作工種不同,缺一不可
請問你知到嗎?
作者: bbc100    時間: 13-2-2011 12:42

咁咪好!!
又小個人同我地爭飯食!
作者: nishi    時間: 13-2-2011 12:59

讀完大學都唔見得一出黎就搵到兩萬...
係某D科目先得架咋...
作者: Oscarpanzer    時間: 13-2-2011 13:01     標題: 回覆 1# 的帖子

佢係咪滿腦子都係中環價值觀的人?
如果我係你,我會駁佢如果你真係咁top一早唔洗讀band 2中中,
入左大學又點(唔計神科),fresh grad 都係頂多10k
作者: nec338    時間: 13-2-2011 13:06

算吧 一個平穩安逸的世界 使人只會追求著更好的物質生活
早就忘記了什麼是精神的品德 心靈的收養
人在和平 安逸的世界內只會顯現出黑暗的一面
在苦難 困難的時間 你可能還是會見到人性的黑暗
但你會看在更多人性的光明
(以上只係個人見解)
作者: 亞爾多    時間: 13-2-2011 13:08

好心睇下d富豪有幾多個真係大學畢業......
作者: 101653    時間: 13-2-2011 13:09

引用:
原帖由 nishi 於 13-2-2011 12:59 發表
讀完大學都唔見得一出黎就搵到兩萬...
係某D科目先得架咋...
係睇老豆 / 睇運氣 / 睇際遇

有人唔讀書剩係零用錢一個月都多過兩萬
有人冇錢讀大學 , 借關窿又驚還唔起
有人中三畢業出黎做野而家已經嘆緊世界
有人大學畢業出黎而家仲掃緊街
作者: 亞爾多    時間: 13-2-2011 13:13

引用:
原帖由 101653 於 13-2-2011 13:09 發表

係睇老豆 / 睇運氣 / 睇際遇

有人唔讀書剩係零用錢一個月都多過兩萬
有人冇錢讀大學 , 借關窿又驚還唔起
有人中三畢業出黎做野而家已經嘆緊世界
有人大學畢業出黎而家仲掃緊街
睇下youtube創辦人
facebook個老闆
仲有好多個寫smart phone apps既人......
作者: Andy    時間: 13-2-2011 13:15

有好多時呢d係父母/學校灌輸的概念
唔怪得哂佢
作者: tango10    時間: 13-2-2011 13:29

職業無分貴賤! 收入有分高低!
作者: hkkiller7    時間: 13-2-2011 14:58

我覺得造人最重要係懂得尊重別人,唔好睇人唔起!
作者: 1233    時間: 13-2-2011 15:31

職業無分貴賤    呢句野好多人都知,但好多人都做唔到
人第一眼知到佢做咩工作,就會認為佢係d cheap人...
不論成人小童都係禁
作者: ea4101    時間: 13-2-2011 16:06

引用:
原帖由 open 於 13-2-2011 12:33 發表
佢比我既印象好似
朋友請問有咩資格呢?
細細個就睇人唔起
請 ...
我而家中七 我預左入唔到U唔通又係廢物?
而家畢業生有幾多可以2萬開頭 無番357年經驗都無可能la
作者: gtoray    時間: 13-2-2011 16:07

咪即管睇下佢第時有幾威lor
可能人地真係一出身就月入十萬呢
咁都吹佢唔漲~
作者: tango10    時間: 13-2-2011 16:22

有個學位未必代真是好叻! 不過無學位就好似無咗張入場劵咁, 好多野都做唔到或者要好難先做到!
所以最好都係攞返過學位先!
作者: open    時間: 14-2-2011 19:33

期實可能佢都比人影響,但普遍現今中學生都認為係
人生好長,可能冇人講佢知大學畢業=/=有人請
作者: 里安    時間: 14-2-2011 20:02

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

作者: 4jai    時間: 14-2-2011 20:08

引用:
原帖由 open 於 13-2-2011 12:33 發表
佢比我既印象好似
朋友請問有咩資格呢?
細細個就睇人唔起
請 ...
呢類人,千其唔好當佢係可以同你扶靈既朋友
但如果唔想同呢d人反面,只係同佢有利益輸送就足夠

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0