標題: UKSF landing in Libya [打印本頁]

作者: FPGRM    時間: 28-2-2011 20:36     標題: UKSF landing in Libya

SAS has staged a dramatic evacuation of 150 civilian workers from the Libyan desert.

The Special Forces soldiers landed in two C130 Hercules military transport aircraft on a landing strip near remote oilfields south of the eastern port of Benghazi.

The SAS men – known as ‘blades’ because of their role at the sharp end of the mission – had flown from Malta’s Valletta airport, where, in meticulous detail, they planned the rescue of the stranded workers, many of them British.

圖片附件: article-1361008-0D60900B000005DC-800_634x696.jpg (28-2-2011 20:36, 134.68 KB) / 該附件被下載次數 124

作者: tango10    時間: 28-2-2011 20:54

嘩! 英佬今次好快手喎!
作者: FPGRM    時間: 28-2-2011 21:15

引用:
原帖由 tango10 於 28-2-2011 20:54 發表
嘩! 英佬今次好快手喎!
據報早在上星期二,已有一班UKSF座民航機到咗利比亞,
他們為了掩飾身份,所以沒有穿軍裝而爾簡樸的衣服示人.
到了利比亞後,他們立刻到當地的英國大使館滙報及提取武器.
作者: Elf    時間: 28-2-2011 21:17

快手? david cameron已經俾人剷到七彩話政府手腳慢..
作者: FPGRM    時間: 1-3-2011 00:06

引用:
原帖由 Elf 於 28-2-2011 21:17 發表
快手? david cameron已經俾人剷到七彩話政府手腳慢..
比起位大既祖国,今次英国慢咗D
作者: FPGRM    時間: 1-3-2011 01:41

之後皇家空軍派出兩架C-130大力士運輸機載著100名特種部隊,
在機場運出150名英國橋民,當中50名特種部隊留下來跟進事件.

留下來的50名特種部隊,呢到先係點子

作者: tango10    時間: 1-3-2011 13:42

引用:
原帖由 FPGRM 於 1-3-2011 01:41 發表

之後皇家空軍派出兩架C-130大力 ...
英佬今次唔等美佬就去咗先, 而且好俐落地完成任務!
果50個人留低可以做好多野喎?
作者: B20_hk    時間: 1-3-2011 18:40

引用:
原帖由 tango10 於 1-3-2011 13:42 發表

追殺......狂人
作者: AK-47    時間: 1-3-2011 19:15

英軍出手~
加油!!!
作者: FPGRM    時間: 2-3-2011 00:10

引用:
原帖由 tango10 於 1-3-2011 13:42 發表

報導話50人,但計落條數一架C-130K每次可運載92名士兵或64名傘兵或74名擔架傷員,
英國派來了兩架C-130K撤僑並且由100名特種部隊護送,
據報兩架C-130大力士運輸機運走150名英國橋民,
兩架運輸機運載量 92 X 2 = 184人計,那100名特種部隊只有34人可以回程.
或美其名留下來50名 也可能100名特種部隊留下來跟進事件.
早在上星期二,已有一班UKSF座民航機到咗利比亞,
但這班先頭部隊並沒有報導他們的行踪和他們有多少人.

這樣就好看第一批是非法到他國進行任務,情報搜集和評估任務.
第二批50-100名特種部隊是合法留守機場.
眾所周知的不道德戰爭,往往是由特種部隊去發動,而且是一場看不見戰爭.

作者: FPGRM    時間: 3-3-2011 00:31

狐狸尾巴終於出來了, 據2-3-2011英國最新消息,美軍要求英國特種部隊介入.
英國特種部隊上星期二已經開始了暗戰,
假若美軍開戰時就是明戰.
作者: queen    時間: 3-3-2011 09:25

引用:
原帖由 FPGRM 於 3-3-2011 00:31 發表
狐狸尾巴終於出來了, 據2-3-2011英國最新消息,美軍要求英國特種部隊介入.
英國特種部隊上星期二已經開始了暗戰,
假若美軍開戰時就是明戰.
But...can US still can fight there??
作者: b.jam    時間: 3-3-2011 15:10

我想知道呢,美國係當地係咪無大使館架?
作者: jpg    時間: 3-3-2011 15:50

美佬唔做野, 油價大升, 嚴重影響佢經濟復甦. 佢點會唔做野.
作者: b.jam    時間: 3-3-2011 16:32

http://hk.news.yahoo.com/article/110303/8/n011.html

打得啦!
作者: Paul    時間: 3-3-2011 16:45

引用:
原帖由 b.jam 於 3-3-2011 15:10 發表
我想知道呢,美國係當地係咪無大使館架?
They have now
I think USA open that a few years ago.
作者: navyjaa    時間: 3-3-2011 17:43

英佬呢次夠快手
會唔會有任何秘密行動呢
作者: 七梨護風    時間: 3-3-2011 23:07

肯定係做記者工作
作者: FPGRM    時間: 3-3-2011 23:57

引用:
原帖由 queen 於 3-3-2011 09:25 發表

But...can US still can fight there??
這段節錄於英國報刊
British sources said they were yet to receive a specific US request for SAS involvement in any operation to secure the weapons sites, but officials said plans were being drawn up for “every eventuality”.
作者: FPGRM    時間: 5-3-2011 00:30

引用:
原帖由 navyjaa 於 3-3-2011 17:43 發表
英佬呢次夠快手
會唔會有任何秘密行動呢
好欣賞你這題問
我係gamegameyau台,有位仁兄說:[其實特種部隊的行動, 又如何會給你知道真相?]
我覺得推測特種部隊的行動, 這是無傷大雅的反而我會去思考, 不會做蛀書蟲也吧.
好多時睇新聞都要用一用腦
作者: zeta    時間: 6-3-2011 12:45

弊傢伙...

惹惱叛軍 傳英部隊利比亞被俘
http://hk.news.yahoo.com/article/110306/21/n1wo.html
作者: B20_hk    時間: 6-3-2011 15:32

引用:
原帖由 zeta 於 6-3-2011 12:45 發表
弊傢伙...

http://hk.news.yahoo.com/article/110306/21/n1wo.html
又多個籍口出兵
作者: gtoray    時間: 6-3-2011 16:54

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-3-2011 15:32 發表

又多個籍口出兵
有戲睇~
作者: B20_hk    時間: 6-3-2011 18:00

引用:
原帖由 七梨護風 於 3-3-2011 23:07 發表
肯定係做記者工作
我估做訓練及戰術教授
寧教個班友仔點去打仗...好過自己出手

好似電視劇

http://www.youtube.com/watch?v=WqPngzusYWc
作者: FPGRM    時間: 6-3-2011 20:08

引用:
原帖由 zeta 於 6-3-2011 12:45 發表
弊傢伙...

多謝資料來源 ,這也驗證了我早幾天前看了新聞後,
用我的思維再作UKSF將會行動的推斷,
這次英佬更比美佬按耐不住,美國多艘戰艦和航母也開往利比亞.
可能英國和美國在當地有很多石油投資項目,
他們也不想一個不覺意就血本無歸.
若果局勢再繼續不明朗軍事介入在所難免.

作者: FPGRM    時間: 6-3-2011 23:17

行動結果 會唔會又是一次90s海灣戰爭 B20 被監禁,
但這次情況可能會更壞,因為反對派有一批回教極端主義者
作者: navyjaa    時間: 7-3-2011 00:03

引用:
原帖由 FPGRM 於 6-3-2011 23:17 發表
行動結果 會唔會又是一次90s海灣戰爭 B20 被監禁,
但這次情況可能會更壞,因為反對派有一批回教極端主義者
Bravo Two Zero  Ending 重演...
無記錯3個KIA 嗎 ?!

作者: LesterCPY    時間: 7-3-2011 00:17

英美打利比亞?
作者: FPGRM    時間: 7-3-2011 01:03

英美打利比亞, 還未到正式出兵的時候,
打人都要有借口, 出兵只是無可奈可的下策.
現階段由特種部隊去發動一場看不見戰爭,
早在上星期二,已有一班UKSF座民航機到咗利比亞,
而且這一場暗戰是不合法,被補的UKSF這事件以使到英政府頭痛緊.
作者: b.jam    時間: 7-3-2011 01:25

點解會被捕架?火都無開,和平被捕?
作者: queen    時間: 7-3-2011 03:00

引用:
原帖由 b.jam 於 7-3-2011 01:25 發表
點解會被捕架?火都無開,和平被捕?
睇新聞,係護送個外交人員去講數, 之後比人捉.......

如果班利比亞人唔係傻嘅, 正常都放人....唔係搞到UKSF去武力救人...成個總部炸咗佢都有份...到時就偷雞唔到啦....
作者: b.jam    時間: 7-3-2011 03:14

新聞話離開左啦!
作者: tango10    時間: 7-3-2011 09:04

所謂外交人員會唔會是掩飾??
作者: gtoray    時間: 7-3-2011 19:55

引用:
原帖由 tango10 於 7-3-2011 09:04 發表
咁唔通話自己係搞事人員咩...?
作者: sunny2014    時間: 7-3-2011 19:57

引用:
原帖由 tango10 於 7-3-2011 09:04 發表
積極外交聽過未呀?
作者: FPGRM    時間: 7-3-2011 23:44

所謂外交人員MI6乎?
睇7名UKSF似乎做咗MI6既VIP CP team播,
UKSF目的只是保護要員,火力強極有普啦
作者: B20_hk    時間: 8-3-2011 00:26

引用:
直頭係某SAS電視劇,外交官扮記者找SAS人員作非官法護送。
所以個集啲SAS用非官方武器(AUG,G3...)
條外交官原來去某地方是為該地方堤供政治支助及找地方軍隊講數。
最後班SAS除了為外交官提供保護,也為當地人打擊政府軍。

可惜,今次利比亞.....
作者: tango10    時間: 8-3-2011 11:02

引用:
原帖由 B20_hk 於 8-3-2011 00:26 發表

直頭係某SAS電視劇,外交官扮記者找SAS人員作非官法護送。
所以個集啲SAS用非官方武器(AUG,G3...)
條外交官原來去某地方是為該地方堤供政治支助及找地方軍隊講數。
最後班SAS除了為外交官提供保護,也 ...
一直以來, 英國的電視劇都是好寫實的!
作者: B20_hk    時間: 8-3-2011 16:50

引用:
原帖由 tango10 於 8-3-2011 11:02 發表

一直以來, 英國的電視劇都是好寫實的!
http://www.youtube.com/watch?v=8p0rigsqNUk
作者: b.jam    時間: 8-3-2011 18:47

引用:
原帖由 B20_hk 於 8-3-2011 16:50 發表

http://www.youtube.com/watch?v=8p0rigsqNUk
神級打power...
作者: tango10    時間: 8-3-2011 19:09

引用:
原帖由 B20_hk 於 8-3-2011 16:50 發表

呢套未睇過! 我印象中當年有套好似叫MI 5 定MI 6 的劇集.
好好睇, 當中情節好豐富! 有一集仲出動狐式裝甲車!
作者: FPGRM    時間: 9-3-2011 00:26

引用:
原帖由 b.jam 於 8-3-2011 18:47 發表

神級打power...
我也有同感 打power
若然睇過由 Chris Ryan 既 The One That Got Away 就知道什麼是逼真,要睇曬全片至入味但Youtube找不到全套
同樣講 Bravo Two Zero 但記住Andy McNcb 果套 Bravo Two Zero 係打power feel

作者: B20_hk    時間: 9-3-2011 00:55

引用:
原帖由 b.jam 於 8-3-2011 18:47 發表

神級打power...
Season 1 仲正常
Season 2 開始失控
作者: b.jam    時間: 9-3-2011 00:58

好想睇Bravo Two Zero,但唔知邊到有。
作者: b.jam    時間: 9-3-2011 01:00

引用:
原帖由 B20_hk 於 9-3-2011 00:55 發表

Season 1 仲正常
Season 2 開始失控
個便裝鬼佬個頭伸到米幾高都一粒子彈都食唔到。真係食過下夜粥!哈哈哈
作者: B20_hk    時間: 9-3-2011 09:23

引用:
原帖由 b.jam 於 9-3-2011 00:58 發表
HMV有售
作者: yobit    時間: 9-3-2011 12:39

引用:
alot of bt file laa...
作者: B20_hk    時間: 9-3-2011 17:42

引用:
http://www.youtube.com/watch?v=lszQp4QKH1c
作者: FPGRM    時間: 10-3-2011 01:07

冇永遠的敵人,冇永遠的朋友,只有永遠的利益.
政治爾虞我詐,英國最佳演釋
唔講唔知近年SAS協助利比亞特訓反恐部隊

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0