標題: 公安,無景? [打印本頁]

作者: MS    時間: 1-3-2011 18:02     標題: 公安,無景?

作者: Winters    時間: 1-3-2011 22:14

作者: 衰人    時間: 1-3-2011 22:22

我所知
武警第一而公安第二
而公安則等於警察
(有錯匆插)
作者: car15    時間: 1-3-2011 22:25

公安,武警用個支好像沒有保險制!
這是出口版吧?有沒有跟一條9毫米管和相應彈匣!
作者: open    時間: 1-3-2011 22:34

引用:
原帖由 Winters 於 1-3-2011 22:14 發表
其實公安,武警同警察有乜分別
公安=普通警察
武警=武裝警察部隊
武裝警察部隊好似我哋既PTU
但實制上武裝警察部隊包括
邊防、消防、警衛部隊、防暴、搶險救災等
是中國其中一枝武裝力量,但地位次於解放軍,高於公安
同時武警唔係咁容易入
1解放軍退伍,而部隊又留你,你就去武警(通常人才或部隊精英)
2要睇你地方徵咩兵
冇錯當兵制
武警係不可以上前線,最多係大後方作保護
武警係中隊、支隊、大隊、總隊
例如廣東武警總隊
作者: MS    時間: 1-3-2011 23:54

引用:
原帖由 一等兵 於 1-3-2011 22:22 發表
我所知
武警第一而公安第二
而公安則等於警察
(有錯匆插)
大陸九条竹咁亂
作者: faihk    時間: 1-3-2011 23:55

引用:
原帖由 MS 於 1-3-2011 23:54 發表

大陸九条竹咁亂
可能係人多, 要分配去多d唔同部門掛??
作者: b9296    時間: 2-3-2011 00:47

引用:
原帖由 car15 於 1-3-2011 22:25 發表
公安,武警用個支好像沒有保險制!
這是出口版吧?有沒有跟一條9毫米管和相應彈匣!
呢支係出口俾美國既版本 - 以前加拿大唔使有保險但自從94年美國唔俾入口之餘兼加拿大收緊法例...現行加拿大版本都有保險...

Marstar入口...

作者: b9296    時間: 2-3-2011 00:50

引用:
原帖由 Winters 於 1-3-2011 22:14 發表
其實公安,武警同警察有乜分別
呢兩年包括大陸媒體在内已經唔再叫公安而改口叫警察(嘗試同國際接軌...)
作者: MS    時間: 3-3-2011 00:56

作者: b9296    時間: 3-3-2011 12:03

清楚晒 - 多謝S哥!
作者: car15    時間: 3-3-2011 22:11

引用:
原帖由 b9296 於 2-3-2011 00:47 發表

呢支係出口俾美國既版本 - 以前加拿大唔使有保險但自從94年美國唔俾入口之餘兼加拿大收緊法例...現行加拿大版本都有保險...

Marsta ...
多謝!獲益良多!
作者: SECOND    時間: 21-3-2011 15:10

引用:
原帖由 一等兵 於 1/3/2011 10:22 PM 發表
我所知
武警第一而公安第二
而公安則等於警察
(有錯匆插)
其實老解先係阿一
武警係阿二
作者: ranger_hk    時間: 22-3-2011 09:28

武警
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AD%A6%E8%AD%A6

公安
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%AC%E5%AE%89

一個是軍佬,一個係警
希望解答到c兄
作者: davidli2011    時間: 23-5-2011 13:57

英国唔系ban左handgun?
点会有果个NORINCO 54-1?
作者: rho837    時間: 23-5-2011 15:54

家下明白灑!

之前以為"武警"係大陸人叫"軍警 - MP Military Police"既叫法! 又可以當"公安 - 一般警察"的工作同事又可以捉犯法既"軍人 - 一般士兵".
作者: Elf    時間: 23-5-2011 16:06

武警係直屬阿公, 老解以外第二枝武裝力量.
萬一老解作反, 阿公仲有隊武警做平佢地.

think communist guys..
作者: tango10    時間: 23-5-2011 18:40

引用:
原帖由 Elf 於 23-5-2011 16:06 發表

解放軍絶不會作反!
而武警亦不會與解放軍為敵!
武警亦沒有海空軍支援, 應該無實力做解放軍!
武警的主要作用是動亂時期避免用解放軍出動鎮壓, 用鎮暴的武器作平亂之用!
作者: sunny2014    時間: 23-5-2011 18:44

引用:
原帖由 Elf 於 23-5-2011 16:06 發表

解放軍係黨衛隊黎點會作反呢…
作者: sccheng    時間: 23-5-2011 21:56

引用:
原帖由 rho837 於 23-5-2011 15:54 發表
  家下明白灑!

之前以為"武警"係大陸人叫"軍警 - MP Military Police"既叫法! 又可以當"公安 - 一般警察"的工作同事又可以捉犯法既"軍人 - 一般士兵".
大陸冇「憲兵(MP)」編制的, 也沒有人可以捉犯法既"軍人 或 一般士兵"的

作者: tango10    時間: 24-5-2011 11:08

引用:
原帖由 sccheng 於 23-5-2011 21:56 發表

大陸冇「憲兵(MP)」編制的, 也沒有人可以捉犯法既"軍人 或 一般士兵"的
呢度有解釋, 駐港解放軍是有憲兵的. 內地叫糾察.
http://bbs.tiexue.net/post_3494501_1.html
作者: sccheng    時間: 24-5-2011 21:07

引用:
原帖由 tango10 於 24-5-2011 11:08 發表

呢度有解釋, 駐港解放軍是有憲兵的. 內地叫糾察.
http://bbs.tiexue.net/post_3494501_1.html
吾知佢地可否如外國憲兵般, 可以拘捕比佢地官階高2至3級既犯事上級官兵呢? 又是否依軍法執行任務呢?

作者: Ronnie    時間: 24-5-2011 21:23

我都有個~

作者: SECOND    時間: 24-5-2011 21:53

引用:
原帖由 tango10 於 23/5/2011 06:40 PM 發表

解放軍絶不會作反!
而武警亦不會與解放軍為敵!
武警亦沒有海空軍支援, 應該無實力做解放軍!
武警的主要作用是動亂時期避免用解放軍出動鎮壓, 用鎮暴的武器作平亂之用!
同意
另外有大陸人認為老解對外;武警對內
作者: tango10    時間: 24-5-2011 22:11

引用:
原帖由 SECOND 於 24-5-2011 21:53 發表

同意
無計啦! 解放軍的形象應是至高無上, 就算文革咁亂都未曾公開對"造反派"動武, 一個六四就把解放軍的形象給完全破掉! 而公安亦沒有實力去平亂, 咁啱又要實行大裁軍! 咁武警是非常好的選擇!
不過武警的地位亦非常崇高! 每天非常重要的天安門升旗都是由武警肩負! 是象徵捍衛共和利益的重要象徵!
作者: mujiadam    時間: 25-5-2011 01:35

引用:
原帖由 SECOND 於 24-5-2011 21:53 發表

同意
唔係...唔想作反,係佢地背住個名搵錢,點解要反?
作者: hongkonggunking    時間: 8-6-2011 20:30

引用:
原帖由 MS 於 1-3-2011 18:02 發表
公安呀,,,,,,,,,,食野唔洗比錢
作者: La-9    時間: 15-6-2011 00:37

武警喺武裝力量, 相當於俄羅斯內務部隊。 武警一般又分武警機動師同地方武警, 前者喺撤編后的解放軍輕步兵師改編,主要負責應對內保衛,大規模騷亂等場合,但依然保持正常步兵作戰訓練,必要時可作為正規軍參戰。 後者相當於特種警察,負責消防,邊防,森林等普通警察較難擔任的職責 (既喺話, 普通警察身嬌肉貴,學歷高,工資高,年紀又大,又喺打長工so 髒活累活都喺呢幫當2年兵既靚仔去做)同時喺後備警力。

大陸仿製TT-33有兩種, 51式直抄TT-33,無手動保險,54式先加保險摯。
作者: La-9    時間: 15-6-2011 00:40

引用:
原帖由 sccheng 於 24-5-2011 21:07 發表

吾知佢地可否如外國憲兵般, 可以拘捕比佢地官階高2至3級既犯事上級官兵呢? 又是否依軍法執行任務呢?
我見過糾察當街扯走尉官肩章, 我都試過未戴帽子出街俾糾察兜到,結果爭d俾記過……

軍內不成文規則: 糾察兵一般退伍要比普通士兵早1個月, 就系防止老兵退役之後圍毆糾察。

一個笑話, 親眼所見:南京某軍隊藝術學校門口,有幾個海軍既女生出街, 呢幫喺人都知只不過喺著軍服既藝員,基本無人會服從內務條例,果幾個,亦都無戴軍帽,仲要著非制式高跟鞋出校,(當時正好在抓軍容風紀,軍區附近滿大街都喺糾察,我見團長團政委都著齊整先出街,更多人出去辦私事直接穿便服), 呢幾個靚妹不幸撞正糾察, 為首一個唔知死去寸個糾察,結果糾察一怒, 去扯肩章,點知條女肩章唔知喺未自己做過手腳,個扣好實,根本扯唔甩,一扯就連整件白襯衫都扯爛咗,……頓時個糾察都知自己搞大咗, 不過老油條就喺鎮定,大大聲話:“看, 你的內衣也不符合規定,白襯衣下不許穿黑色內衣的, 不過這次我就放過你了,你趕快回去換掉”幫女都唔敢再廢話,老老實實跑返宿舍了~~~~

作者: sccheng    時間: 15-6-2011 10:45

引用:
原帖由 La-9 於 15-6-2011 00:40 發表

我見過糾察當街扯走尉官肩章, 我都試過未戴帽子出街俾糾察兜到,結果爭d俾記過……

軍內不成文規則: 糾察兵一般退伍要比普通士兵早1個月, 就系防止老兵退役之後圍毆糾察。

一個笑話, 親眼所見:南京某 ...
糾察與普通士兵是同一個單位嗎? 糾察不是好像其他國家的憲兵一樣是獨立編制/部隊嗎?

如果是臺灣的憲兵, 會先攔截你, 再從你的制服上找缺點(就算制服上有幾粒頭皮也會被當成不合格)

臺灣憲兵是不會扯走你的肩章, 而是幫你鎖上手銬帶走的, 如有反抗會用警掍對付你, 而被憲兵拘捕後最小的刑罰是於憲兵隊內關一週禁閉

如果你是兵仔, 連帶你的士官班長, 士官排長, 上尉連長都要記過的(連座法), 所以連長會於每次士兵出營休假時親自檢查士兵的制服, 及再三提醒 出營後要找最近的地方換回便服, 見到憲兵要以最快速度逃走, 以及不要被憲兵欄截等等.....
作者: La-9    時間: 15-6-2011 12:18     標題: 回覆 30# 的帖子

糾察當然唔喺普通士兵, 糾察連一般都系下屬于正軍級司令部,大軍區,總參謀部下屬的軍務處或者軍務局, 少數特例喺部份正師級單位的軍務科。

所以就算軍銜只有二等兵,面對你上尉連長也是連長同志要小心點。畢竟解放軍的軍銜制本來就是裝飾, 上尉連長遇到糾察兵, 等於郵局局長遇到PC仔, 人地最多俾d面,客氣小小姐, 如果不知好歹……

打是通常不會啦,解放軍內部嚴禁打罵,田明建條友都喺因為打罵下級才萬劫不復, 不過絕對有許多辦法收拾到你比被暴打一頓還難受。扯走肩章象徵著臨時剝奪軍銜軍職(當然不是真的剝奪),試問如果個連長當住自己下級俾扯走肩章,以後仲點樣帶兵啊!

我見過一次,喺一個營長(仲要喺我果個團的……)唔知喺趕時間點喺飲大咗,揸車闖紅燈,交警攔下,條傻佬唔服管仲要郁手, 結果邊上流動糾察正好路過,上來就按到地上,扯走肩章,手銬拷起丟進憲兵車, 後來聽說因為喺熟悉技術所以先留低, 但關禁閉降級降銜記大過等等當然一個都走唔甩啦!最後好似團長同師政委陪住去個交警家登門道歉先收科

作者: sccheng    時間: 15-6-2011 13:11

引用:
原帖由 La-9 於 15-6-2011 12:18 發表
糾察當然唔喺普通士兵, 糾察連一般都系下屬于正軍級司令部,大軍區,總參謀部下屬的軍務處或者軍務局, 少數特例喺部份正師級單位的軍務科。

所以就算軍銜只有二等兵,面對你上尉連長也是連長同志要 ...
臺灣的憲兵是獨立於海,陸,空三軍的, 憲兵設有一個獨立的憲兵司令部, 身暨司法警察的職責, 司令為中將, 所以憲兵司令可以依憲法拘捕海,陸,空三軍的司令的....
作者: La-9    時間: 15-6-2011 14:01

引用:
原帖由 sccheng 於 15-6-2011 13:11 發表

臺灣的憲兵是獨立於海,陸,空三軍的, 憲兵設有一個獨立的憲兵司令部, 身暨司法警察的職責, 司令為中將, 所以憲兵司令可以依憲法拘捕海,陸,空三軍的司令的....
唔……大陸有軍隊保衛局,中紀委, 不僅穿軍裝的都能抓, 不穿軍裝穿軍綠中山裝那2個也能抓  當然要中共中央,政治局,全國人大等機構拍板才行。

作者: bennyho1004    時間: 23-7-2011 11:13

公安好似已經轉左用左輪,
話黑星的火力過大
以前警方好似話過如果匪徒手持黑星OR AK47就一定要用石柱做掩護
作者: seals9121    時間: 7-9-2011 02:19

武警 是 代屬軍隊
公安 是 警察

武警負責內衛
和解放軍是對外
但是同是軍隊(軍事管理,訓練,制度)

就是那麼簡單,武警的招收,也是徵兵一樣。並不是什麼關係。。。解放軍退伍才去武警。。。
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2011 02:32

之前睇過講武警、公安同民警的分法,唔知o岩唔o岩

武警其實係類似國民警衛軍咁
公安係一個統稱,除左治安之外,重要做埋消防等等
民警就係好似香港普通警察咁
作者: SECOND    時間: 7-9-2011 02:38

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7/9/2011 02:32 AM 發表
之前睇過講武警、公安同民警的分法,唔知o岩唔o岩

武警其實係類似國民警衛軍咁
公安係一個統稱,除左治安之外,重要做埋消防等等
民警就係好似香港普通警察咁
消防歸武警負責

其實公安係指警察,
入面有民警(一般事務)、交警(只可以管交通,唔會捉賊)、刑警、司法警察(獄卒)等等

其實武警係有軍人身份既警察
一般人認為武警對內,PLA對外

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0