標題: 鬼佬話..... [打印本頁]

作者: ayaka    時間: 3-3-2011 13:43     標題: 鬼佬話.....

氣槍內管愈短愈準! 內徑愈大愈準
原因係管短內徑大可以減少BB擦到管內壁
從而BB係管內"致中地"飛行
市面6.01管只係GIMMICK哄人比錢...其實只會加力減準
http://www.systema-ptw.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=6607

小弟砌一支10.5"原裝管, 一支14.5" PDI 6.01管
同一個筒....原裝10.5"打1.15j....14.5打1.25j
好似鬼佬話齋....原裝10.5"準過6.01mm 14.5"管不少

以上係小弟經驗!
希望各位高手分享下你地既經驗&睇法
作者: ohnavi    時間: 3-3-2011 13:52

引用:
原帖由 ayaka 於 3-3-2011 13:43 發表
氣槍內管愈短愈準! 內徑愈大愈準
原因係管短內徑大可以減少BB擦到管內壁
從而BB係管內"致中地"飛行
市面6.01管只係GIMMICK哄人比錢...其實只會加力減準
http://www.systema-ptw.com/forum/viewtopic.php?f=19&t= ...
甘神奇?
甘淨係ptw係甘定其實AEG都一樣?
作者: ayaka    時間: 3-3-2011 14:15

引用:
原帖由 ohnavi 於 3-3-2011 13:52 發表

甘神奇?
甘淨係ptw係甘定其實AEG都一樣?
鬼佬話airsoft gun都係咁....同真鐵相反
佢舉例話marue手槍都好準就係咁解
又好似幾有道理咁

當然我覺得有番10.5"以上先射得遠
作者: jpg    時間: 3-3-2011 14:17

其實之前都有討論過. 好似手槍hicapa/mp7, 係短距離. 雖然管短, 而且用氣, 但可能準過10.5 既aeg.
我自己覺得搵到個balance 最重要.
同自己講, 係邊一個distance 要打幾多grouping.
以動能黎計10.5 有效射程可能冇14.5咁多. 10.5 可能係50米, 而14.5 可以去到60米.
如果你用40米做比較. 當然10.5 比較準, 但係當你用55米黎計可能會因為動能唔夠, 所以14.5 又變得準左.
作者: ayaka    時間: 3-3-2011 14:39

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 14:17 發表
其實之前都有討論過. 好似手槍hicapa/mp7, 係短距離. 雖然管短, 而且用氣, 但可能準過10.5 既aeg.
我自己覺得搵到個balance 最重要.
同自己講, 係邊一個distance 要打幾多grouping.
以動能黎計10.5 有效射程可能 ...
我覺得又唔係咁計....如果過左有效射程已經唔合理
假設14.5"係30m都唔準的時候....去到50m應該係更唔準了
所以如果本身grouping好好....每槍彈道都一樣/好接近的話
不論幾多m應該都係grouping好集中的!
有錯請插
作者: Sineta    時間: 3-3-2011 14:51

有同感,之前有條PDI 6.04 10.5"彈道非常穩定
作者: jpg    時間: 3-3-2011 15:47

引用:
原帖由 ayaka 於 3-3-2011 14:39 發表

我覺得又唔係咁計....如果過左有效射程已經唔合理
假設14.5"係30m都唔準的時候....去到50m應該係更唔準了
所以如果本身grouping好好....每槍彈道都一樣/好接近的話
不論幾多m應該都係grouping好集中的!
有錯請 ...
yes 過左有較射程已經唔合理. 所以好睇係點樣比較.
不過管長, 動力大左, 有較射程會有所增長. (my opinion) (唔好講hopup 既問題, 如果唔係太難比較)
老外講話短管比長管準. 係用緊短管既有效射程呢比較. (my opinion) e.g 5.1 係10米有效. 10.5 係20米有效, 14.5 係30米有效.
如果set target 係10米, compare 3 個唔同長度. 5.1 當然會較準. 5.1>10.5>14.5.
但係當set 左係20米5.1動能唔夠會另佢既grouping 下降. 會變左10.5> 5.1,14.5. 如此類推.
所以我自己覺得set target既距離係有機會推翻老外講法. 支持正面討論
所以當講詰準, 係應該講係咩野距離底下否則好難比較
作者: wing383    時間: 3-3-2011 15:55     標題: 回覆 7# 的帖子

真心問......
假設用同一枝筒,完全沒有hop up既情況下........
"管越長,有效射程越長" 呢個理論係咪已經證實左?

因為我親身經驗試過原裝systema 14.5"管,打出黎大J過鴨仔18"管....
(大家都係金筒 + 0.25珠)...
困惑中........

作者: ayaka    時間: 3-3-2011 16:05     標題: 回覆 7# 的帖子

師兄都有道理!
個hop用料 & 點set已經對射程好大影響!
作者: jpg    時間: 3-3-2011 16:09

引用:
原帖由 wing383 於 3-3-2011 15:55 發表
真心問......
假設用同一枝筒,完全沒有hop up既情況下........
sorry, 真係唔知, 不過管長某程度上動能有提升(j)=提升有效射程. sorry, 小弟physics 唔叻.
不過以小弟所知真槍既子彈, 多d (g) 既火藥, velocity 會提升, 射程亦有所提升.
所以besides stopping power(impact) .308 射程大過.223 因為隨彈頭大之外, 一粒子彈裡面.308 既gun powder 比.223 多..所以動力大左, 射距大左.
----不過純粹小弟愚見, 如有錯希望師兄糾正-----
作者: jpg    時間: 3-3-2011 16:12

引用:
原帖由 wing383 於 3-3-2011 15:55 發表
真心問......

因為我親身經驗試過原裝systema 14.5"管,打出黎大J過鴨仔18"管....
(大家都係金筒 + 0.25珠 ...
try use red bolt (全量筒) and try again.
作者: ohnavi    時間: 3-3-2011 16:12

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 16:09 發表

sorry, 真係唔知, 不過管長某程度上動能有提升(j)=提升有效射程. sorry, 小弟physics 唔叻.
不過以小弟所知真槍既子彈, 多d (g) 既火藥, velocity 會提升, 射程亦有所提升.
所以besides stopping power(impact ...
甘如果引申個理論落氣槍度,
用同一支槍,0.3珠係咪射程會短過0.25珠?
作者: jpg    時間: 3-3-2011 16:17

引用:
原帖由 ayaka 於 3-3-2011 16:05 發表
師兄都有道理!
個hop用料 & 點set已經對射程好大影響!
所以每次討論都會好長but 冇結果....
因為準係每個人心目中好唔同, 有人10m 打人頭size 叫準, 有人要求100m 打人頭叫準.
所以我自己覺得打到人既槍就係準.
由其係氣槍有好多野配搭. 最緊要搵到自己既配搭.
作者: jpg    時間: 3-3-2011 16:24

引用:
原帖由 ohnavi 於 3-3-2011 16:12 發表

如冇意外, ignore hopup, 我自己覺得係, 因為0.3較重. 大家都係用 spring 個到氣.
assume spring tension constant, 氣筒vol. 係constant. energy transfer 係100%. 0.3應該短過0.25.
作者: ayaka    時間: 3-3-2011 17:12

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 16:17 發表

所以每次討論都會好長but 冇結果....
因為準係每個人心目中好唔同, 有人10m 打人頭size 叫準, 有人要求100m 打人頭叫準.
所以我自己覺得打到人既槍就係準.
由其係氣槍有好多野配搭. 最緊要搵到自己既配搭.
所以小弟就係想各位有晒10.5" & 14.5"的師兄分享下佢地的經驗
睇下用家實際用落...覺得邊支個performance好d
作者: ayaka    時間: 3-3-2011 17:15

引用:
原帖由 ohnavi 於 3-3-2011 16:12 發表

0.3g我都用過, 射程會短左....但係比0.25g彈道更穩定
不過自己打開細力1.2j....所以都係用番0.25g...可以射遠d
作者: kfc    時間: 3-3-2011 17:22

作者: ayaka    時間: 3-3-2011 17:27

引用:
原帖由 kfc 於 3-3-2011 17:22 發表
喺電動氣槍黎講,如果同一枝槍相同setting相同power子彈重量相同既情況下測試槍管唔同長度既結果比較合理...
小弟喺好耐之前以經做過類似測試,

1)以相同power,相同重量BB測試唔同長度槍管(10.5,14.5, ...
好全面的測試!

請問最後的結論, 全氣/半氣缸有無顯著分別呢?
作者: ohnavi    時間: 3-3-2011 17:39

引用:
原帖由 jpg 於 3-3-2011 16:24 發表

如冇意外, ignore hopup, 我自己覺得係, 因為0.3較重. 大家都係用 spring 個到氣.
assume spring tension constant, 氣筒vol. 係constant. energy transfer 係100%. 0.3應該短過0.25.
了解,thx jpg bro
作者: ohnavi    時間: 3-3-2011 17:40

引用:
原帖由 ayaka 於 3-3-2011 17:15 發表

0.3g我都用過, 射程會短左....但係比0.25g彈道更穩定
不過自己打開細力1.2j....所以都係用番0.25g...可以射遠d
甘都好合理
1.2J?打outdoor?好善良喎
作者: jpg    時間: 3-3-2011 17:43

引用:
喺電動氣槍黎講,如果同一枝槍相同setting相同power子彈重量相同既情況下測試槍管唔同長度既結果比較合理...
小弟喺好耐之前以經做過類似測試,

1)以相同power,相同重量BB測試唔同長度槍管(10.5,14.5, ...
彈輕fps 高完全同意. 不過
小弟都試過用紅筒, 0.2g, max. 用paintball chrono試10.5 同14.5 原廠內管試.
14.5 管係比10.5 既 fps 為高, 大既20 fps 左右. 不過唔記得有冇開hopup.

作者: wing383    時間: 3-3-2011 17:51

引用:

得出黎既結果係"power越大槍管長度要越短,BB重量要越輕"相反亦然
根據師兄既結論,咁係咪即係用銀筒打7"管再配0.2珠會有最好既performance呢???
really confusing...................
作者: Elf    時間: 3-3-2011 21:16

管長短影響BB彈集中度
管粗幼影響BB彈力度
BB重量影響風吹偏差同埋inertia會令拋密線gradient 低D, 即係"直D", 無咁快 "dur"
作者: kfc    時間: 3-3-2011 23:08

作者: kfc    時間: 3-3-2011 23:14

作者: kfc    時間: 3-3-2011 23:21

作者: sailun412    時間: 4-3-2011 01:32

slotted cylinder + M130 + 8" 6.03mm + .25g = 1.75-1.8j
作者: jpg    時間: 4-3-2011 04:49

引用:
原帖由 kfc 於 3-3-2011 23:14 發表

你冇計到你係用緊輕彈(.02)同全氣缸,如果用重小小既彈或用半氣缸個結果會好唔同.

PS:測試既時候盡量用焦耳(J)作計算,因為有唔用重量既BB
呢個CONCEPT 好INTERESTING.
我搵日再試下. 我返而覺得唔係彈重影響, 而係師兄指出用半氣缸試.
同意師兄所講用全/半氣缸, 結果會唔同. 等小弟搵日再試下..

BTW, 用J 同FPS 作計算有D咩野唔同呢? 相同重量彈, 唔係FPS高=J高 OR FPS 低=J 低??
作者: kfc    時間: 4-3-2011 07:50

作者: CPK    時間: 4-3-2011 07:54

引用:
原帖由 jpg 於 4-3-2011 04:49 發表

呢個CONCEPT 好INTERESTING.
我搵日再試下. 我返而覺得唔係彈重影響, 而係師兄指出用半氣缸試.
同意師兄所講用全/半氣缸, 結果會唔同. 等小弟搵日再試下..

BTW, 用J 同FPS 作計算有D咩野唔同呢? 相同重量彈 ...
「用J 同FPS 作計算有D咩野唔同呢? 相同重量彈 ...」

Joule 是動能(Energy),Feet Per Second 是彈速。
基本無唔同,但feet per second 中的 f 要轉做公制 meter (m)先,再用公式 Energy =1/2 Mass (Velocity*Velocity)計。

作者: 7285    時間: 4-3-2011 15:08

唔知會唔會off topic
0.25g 1.3j同0.2g 1.3j 個速度會唔會唔同
如果用e=1/2 mv^2 去計,個速度好似唔同wooo.
對打d移動緊既目標,會唔會差好遠
(有錯請大力插,真心求學)

一般aeg or systema bb彈個初速係幾多度呢?

(小弟物理不才)
作者: ayaka    時間: 4-3-2011 15:39

引用:
原帖由 7285 於 4-3-2011 15:08 發表

一般aeg or systema bb彈個初速係幾多 ...
彈愈重, 彈速愈慢
打移動緊既目標, 唔同弾速預唔同位

咁多支槍支支唔同力, 咁多種彈種種唔同SIZE/重量....無話一般係咩彈速
作者: 7285    時間: 4-3-2011 21:53

引用:
原帖由 ayaka 於 4-3-2011 15:39 發表

彈愈重, 彈速愈慢
打移動緊既目標, 唔同弾速預唔同位

咁多支槍支支唔同力, 咁多種彈種種唔同SIZE/重量....無話一般係咩彈速
明白明白
作者: Elf    時間: 4-3-2011 22:03

引用:
原帖由 7285 於 4-3-2011 15:08 發表

一般aeg or systema bb彈個初速係幾多 ...
muzzle velocity determines the energy, not the other way around.
i.e. the velocity is the cause, the energy is the consequence.

if e=(1/2)mv^2,
and e=1.3

case 1: 0.2g bb

e=(1/2)mv^2,
1.3=(1/2)(0.0002)v^2
1.3=0.0001(v)^2
13000=v^2
v=sqrt(13000)
v=114ms^-1
v=374 fps

case 2: 0.25g bb

e=(1/2)mv^2,
1.3=(1/2)(0.00025)v^2
10400=v^2
v=102ms^-1
v=335 fps

如果假設支鎗對所有重量BB都可以推到同一muzzle velocity去到130 ms

case 1:0.2g bb

e=(1/2)(0.0002)(130)^2
e=0.0001(16900)
e=1.69J

case 2:0.25g bb

blalalala bullshit math
e=2.11J
作者: jpg    時間: 5-3-2011 04:46

引用:
原帖由 kfc 於 4-3-2011 07:50 發表

因為喺我既測試範圍係包括唔同重量既子彈,唔同重量既子彈對測試結果有好大影嚮,而且可以正明並唔係子彈越重就越準確,而係要配合埋槍管長度.
  咁聽落同老外既CONCEPT 有D似, 會唔會係內管INNER DIA./精盡度 + 彈重+ 管長度, 做成管內氣流既不同, 引致BB彈唔可以係管既正中心TRAVEL, 而得出大力OR 細力呢?
不過師兄帶出左個重點就係配合最重要.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0