標題: 鐵幕後夭折的利器——前蘇聯1K17激光坦克 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 4-3-2011 00:14     標題: 鐵幕後夭折的利器——前蘇聯1K17激光坦克

作者: Lolanto    時間: 4-3-2011 01:16

會唔會好食電架?
作者: 七梨護風    時間: 5-3-2011 20:06

係「超」食電
作者: nec338    時間: 5-3-2011 20:42

老實咁講佢被廢棄係理所當然加事
第1雷射武器的耗電量係超大加  以當時加科技 要做到一架雷射坦克的時用時間可以同常規坦克一樣係沒可能加
第2佢耗電量咁大 可以發射加彈數有幾多我諗可能5發都沒 當時常規坦克的載彈數最小都有25以上
第3佢加雷射光線的威力有幾多呢 可唔可以係1公里擊穿常規坦克呢 如果佢加威力可以係1公里除1秒內擊穿常規坦克
重可以照射5秒以上 5發加彈數就夠用加 但我諗佢應該沒咁加威力
作者: sumist    時間: 6-3-2011 18:10

看來呢到係無物人對呢樣野有深層認識
作者: siriochow    時間: 10-3-2011 23:44     標題: 回覆 4# 的帖子

激光要上彈個咩??如果用得佢就以經唔係用電池,估計當年只可以外加發電機組和升壓變壓器!即係架野一係無油唔係佢會持續不計次數發射
作者: kimkileo    時間: 11-3-2011 11:06

引用:
原帖由 siriochow 於 10-3-2011 23:44 發表
激光要上彈個咩??如果用得佢就以經唔係用電池,估計當年只可以外加發電機組和升壓變壓器!即係架野一係無油唔係佢會持續不計次數發射
你錯了...以固體或氣體激發既雷射暫時都有各自既限制,二十年前相信更難解決呢個問題
就算今時今日既科技,美國既YAL-1空載雷射系統按理論都只能夠發射20次
數百公里級既射程就使用一架747既體積,雖則近數年雷射科技特飛猛進,數公里射程的雷射已能夠塞入悍馬車或CIWS,但依然距離以一擊就消滅敵方坦克仍然好遠好遠...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0