標題: 請教gp gbb 金身及madbull DD RISii 12.5" 魚骨 [打印本頁]

作者: hansoncheung    時間: 4-3-2011 02:30     標題: 請教gp gbb 金身及madbull DD RISii 12.5" 魚骨

hi,

小弟身痕, 想換過支長d的外管同魚骨. 今日本來去買支 madbull RISii 12.5"骨, 詢問下才知 madbull dd 骨個 barrel nut 同gp 個gbb金身的牙不配合, 結果買不成, 十分失望 臨走時在x槍見到個 for 真數槍身的 dd barrel nut, 請問師兄們知不知這個是否可以安裝在gp身上.  如果不可以, 請問有沒有其他方法, 謝謝賜教!!!!!

p.s. 小弟是用gp成槍, 上身是 vltor mur-1 款.
作者: pat34hk    時間: 4-3-2011 06:21

攞個nut去比人開牙
作者: RCman    時間: 4-3-2011 09:10

牛牛有出過一個nut for GP的,賣$160-180
另,GP聽聞有前期卅後期的screw pitch
如果是後期型,多數都用到,同KA牙好似係相同的。
KA我有兩支都係用牛牛骨直入無野改OK。

圖片附件: nut.jpg (4-3-2011 09:15, 46.19 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: momolun    時間: 4-3-2011 11:17

引用:
原帖由 RCman 於 4-3-2011 09:10 發表
牛牛有出過一個nut for GP的,賣$160-180
另,GP聽聞有前期卅後期的screw pitch
如果是後期型,多數都用到,同KA牙好似係相同的。
KA我有兩支都係用牛牛骨直入無野改OK。
Hi Ching

係我..多謝你先前回答我問題...我見有Ching 問呢個問題...
順便再問多小小...希望沒打攪la

我決定買DD 12" ....如沒理解錯
DD Mk18 9.5" 同 DD 12.5" 都係同一nut 數&牙位都係一樣?..可直上 KA M4 ..只係長度唔同?

因為 DD 骨好似有好多款 & model...再次thx !! Ching
作者: RCman    時間: 4-3-2011 11:33

引用:
原帖由 momolun 於 4-3-2011 11:17 發表

Hi Ching

係我..多謝你先前回答我問題...我見有Ching 問呢個問題...
順便再問多小小...希望沒打攪la

我決定買DD 12" ....如沒理解錯
DD Mk18 9.5" 同 DD 12.5" 都係同一nut 數&牙位都係一樣?..可直上 K ...
是用同一個Nut ring的,個樣是我post出來的款一樣,
原骨跟來的Nut 是直上KA無問題。
上GP前其型的話,去到尾果三分一會入唔到。

作者: RCman    時間: 4-3-2011 11:42

Madbull Daniel Defense SOPMOD II RIS II
Madbull Daniel Defense Lite Rail
兩款都是用同一個nut ring,骨尾用六粒screw lock的方法一樣。
不同是SOPMOD II RIS II骨下身是由四粒"一字"頭screw lock住,下骨可以拆出來。
而Lite Rail就是一件過,沒有上下身分開的

圖片附件: RIS II.jpg (4-3-2011 11:42, 63.7 KB) / 該附件被下載次數 93

圖片附件: Lite Rail.jpg (4-3-2011 11:42, 52.44 KB) / 該附件被下載次數 84

作者: hansoncheung    時間: 4-3-2011 13:11     標題: 謝謝

謝謝師兄們指教 ,   小弟支GBB個上身是VLTOR MUR, 相信是後期型, 明天帶個上身去試一試, 希望可以裝到.
作者: RCman    時間: 4-3-2011 13:34

引用:
原帖由 hansoncheung 於 4-3-2011 13:11 發表
謝謝師兄們指教 ,   小弟支GBB個上身是VLTOR MUR, 相信是後期型, 明天帶個上身去試一試, 希望可以裝到.
不是,我手上都有兩支GP是MUR身,分別是Vltor 及Tory都不能直入。
for GP 果個nut ring我有買,入到GP身。

作者: hansoncheung    時間: 4-3-2011 13:52     標題: 回覆 8# 的帖子

感謝 orz, 小弟支是MAGPUL下身, 唔知得唔得.   不過即使前期型也可買個NUT RING, 小弟就放心購買了, 試了之後再向師兄報告, 謝謝. 再順便問一問, madbull d骨是要鑽穿才可入gas tube 的, 小弟沒有鑽床, 請問師兄們是怎樣鑽的, 手電鑽可以嗎?

作者: RCman    時間: 4-3-2011 14:00

引用:
原帖由 hansoncheung 於 4-3-2011 13:52 發表
感謝 orz, 小弟支是MAGPUL下身, 唔知得唔得.   不過即使前期型也可買個NUT RING, 小弟就放心購買了, 試了之後再向師兄報告, 謝謝. 再順便問一問, madbull d骨是要鑽穿才可入gas tube 的, 小弟沒有鑽床, 請問師兄們是 ...
是,要自行鑽孔才能入到Gas Tube, 有電鑽便可以了。
作者: hansoncheung    時間: 4-3-2011 14:02     標題: 回覆 10# 的帖子

謝謝回覆
作者: momolun    時間: 4-3-2011 14:37

引用:
原帖由 RCman 於 4-3-2011 11:42 發表
Madbull Daniel Defense SOPMOD II RIS II
Madbull Daniel Defense Lite Rail
兩款都是用同一個nut ring,骨尾用六粒screw lock的方法一樣。
不同是SOPMOD II RIS II骨下身是由四粒"一字"頭screw lock住,下骨可以 ...
真係 thanks Ching ...咁我明天出 KWS 買先
再次多謝
作者: momolun    時間: 4-3-2011 14:40

引用:
原帖由 RCman 於 4-3-2011 14:00 發表

是,要自行鑽孔才能入到Gas Tube, 有電鑽便可以了。
  ...要鑽
是不是樓主個SET 先要鑽
作者: RCman    時間: 4-3-2011 14:42

引用:
原帖由 momolun 於 4-3-2011 14:40 發表

...要鑽
是不是樓主個SET 先要鑽
所有牛牛骨個gas tube tunnel都係封主,
要入tube就要自行用電鑽鑽孔通過。
鑽....都係鑽5-7mm厚的鋁已矣!
如果是牛牛的Noveske 骨好似仲PK! 有條橫釘係骨上面的位置添
不過係好似...我唔sure,因為Noveske 骨我係買ProT&T出的。GP/KA身直入無問題。

作者: momolun    時間: 4-3-2011 15:01

引用:
原帖由 RCman 於 4-3-2011 14:42 發表

所有牛牛骨個gas tube tunnel都係封主,
要入tube就要自行用電鑽鑽孔通過。
鑽....都係鑽5-7mm厚的鋁已矣!
如果是牛牛的Noveske 骨好似仲PK! 有條橫釘係骨上面的位置添
不過係好似...我唔sure,因為No ...
KA 都係
即係如果要上 tube 就一定要鑽
一係就唔上 tube ?
作者: RCman    時間: 4-3-2011 15:15

引用:
原帖由 momolun 於 4-3-2011 15:01 發表

KA 都係
即係如果要上 tube 就一定要鑽
一係就唔上 tube ?
是,其實唔難鑽,有電鑽的話,二三分鐘就完成。
SOPMOD II RIS II尾要鑽果個位置,本身有個mark, 跟住個位置開孔便完成。
圖中紅色arrow果個位置就係要開孔的位

圖片附件: hole.jpg (4-3-2011 15:23, 11.66 KB) / 該附件被下載次數 80

作者: momolun    時間: 4-3-2011 16:19

引用:
原帖由 RCman 於 4-3-2011 15:15 發表

是,其實唔難鑽,有電鑽的話,二三分鐘就完成。
SOPMOD II RIS II尾要鑽果個位置,本身有個mark, 跟住個位置開孔便完成。
圖中紅色arrow果個位置就係要開孔的位
thx ching ..完全明白

睇來順便買把delta ring knife
作者: hansoncheung    時間: 5-3-2011 01:55

小弟今天已經買了 (madbxll 12.5 ris ii), gp vltor mur & magpul 金身直上沒有問題. 明天買5mm鑽咀鑽孔, low profile gas block 同362mm 內管便完成這次身痕改裝了, 星期日可以帶去 uu28打game了, 希望內管長dd, 可以打得直dd啦.
其實小弟還未決定買邊支內管, wa 系gbb的內管選舉不多, 行了kw街幾次, 只有gp 6.08 (連hopup組) 同 r@tech 6.03, 價錢差不多, 請問師兄們有沒有建議.  6.03 好以會好d, 但小弟沒有玩精密管的經驗, 6.03是否會比較易jam?  望師兄們指點. 再次謝謝.  
還有, 小弟用開金球.25珠 (彈道比馬老二.25 stable).

今次真係好開心, 多謝各師兄回應及指教 , 以後打cqb可以用9.5"fsp & cqbr管, 打outdoor 可以用ris ii + 14.5"管了.

作者: momolun    時間: 5-3-2011 13:11

引用:
原帖由 hansoncheung 於 5-3-2011 01:55 發表
小弟今天已經買了 (madbxll 12.5 ris ii), gp vltor mur & magpul 金身直上沒有問題. 明天買5mm鑽咀鑽孔, low profile gas block 同362mm 內管便完成這次身痕改裝了, 星期日可以帶去 uu28打game了, 希望內管長dd, 可 ...
magpul 金身

派米 or 吉吉
作者: hansoncheung    時間: 6-3-2011 01:42     標題: 回覆 19# 的帖子

都不是呀, 只是g&p成槍的magpul身. prime 身太貴了 , 仲未捨得買.
作者: defender110    時間: 10-3-2011 01:26

但我好想知衫軍嘅DD骨可否上(vvE) m4 嗎? thx
作者: RCman    時間: 10-3-2011 10:16

引用:
原帖由 defender110 於 10-3-2011 01:26 發表
但我好想知衫軍嘅DD骨可否上(vvE) m4 嗎? thx
有師兄裝過係OK的,
作者: 2slow    時間: 10-3-2011 10:31

衫軍嘅DD骨即係邊隻牌子呢?
作者: RCman    時間: 10-3-2011 10:37

引用:
原帖由 2slow 於 10-3-2011 10:31 發表
衫軍嘅DD骨即係邊隻牌子呢?
MadBull
作者: f22a    時間: 10-3-2011 11:44

借此貼一問
請問有否師兄試過將madbull DD RISii 12.5" 魚骨 裝上井井10版的M4A1
Barrel Nut 的牙數配合嗎?
魚骨裝上後與井井的上槍身有否高低級呢?
多謝師兄們賜教

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0