標題: 假設性問題 [打印本頁]

作者: nec338    時間: 21-3-2011 16:19     標題: 假設性問題

鑽石係地球上最硬的物質
假如我地張子彈的彈頭換成鑽石 威力可以有幾多呢
作者: timqqq    時間: 21-3-2011 16:43

引用:
原帖由 nec338 於 21-3-2011 16:19 發表
鑽石係地球上最硬的物質
假如我地張子彈的彈頭換成鑽石 威力可以有幾多呢
睇下射落邊度.
作者: timqqq    時間: 21-3-2011 16:46

如果你話射落人度 , 我諗威力同同質量既子彈差唔多 , 如果你話硬對硬 咁就動量大好多 ,
因為f = (mv-mu) / t , 假設一粒子彈同果粒鑽石既重量係一樣 , 但係鑽石硬過子彈 ,  個t(impact time) 就會少左 , 變相 用同一樣火藥 , 同一樣質量的話 , 撞落硬野都就會威力大d , 但我冇實質數據所以計唔到大幾多威力 。
作者: FNP90xvhk    時間: 21-3-2011 17:01

其實...鑽石係硬,但因為佢有cleavage point,所以如果撞正某d位係會碎開的,如果碎開的話就係另一個故事了
作者: nishi    時間: 21-3-2011 17:22

但鑽石係大約800度左右會燒著而變二氧化碳, 如果真係當佢子彈射, 火藥+飛行果時個air friction會唔會令佢變質?
作者: 張y    時間: 21-3-2011 18:42

引用:
原帖由 nishi 於 21-3-2011 17:22 發表
但鑽石係大約800度左右會燒著而變二氧化碳, 如果真係當佢子彈射, 火藥+飛行果時個air friction會唔會令佢變質?
Diamond 係大氣壓力下melting point唔係係 3550度咩?

火藥加air friction做唔到千七度同埋真空環境掛....理應唔會變「質」
作者: nec338    時間: 21-3-2011 18:47

張支G36K加子彈 彈頭換晒做鑽石
用黎射裝甲步隊 效果會點呢  
真係好想做一次咁加實驗
作者: rho837    時間: 21-3-2011 18:58

題外話! Depleted uranium armor piercing ammunition 好可能表現勁過diamond bullet! Diamond are very hard (3D colvant bonding structure) but brittle to certain degree! Some gun barrel chamber have satfire (man made diamond) coating! Characteristic is durable and smooth, but if shooting APA still wear quick.

作者: ranger_hk    時間: 21-3-2011 19:00

c兄有冇諗過stopping power會唔會唔夠??
作者: sunny2014    時間: 21-3-2011 19:05

引用:
原帖由 張y 於 21-3-2011 18:42 發表

Diamond 係大氣壓力下melting point唔係係 3550度咩?

火藥加air friction做唔到千七度同埋真空環境掛....理應唔會變「質」
佢講緊唔係melting point係flash point
仲有到左melting point唔係有化學變化而係物理變化

作者: sunny2014    時間: 21-3-2011 19:06

引用:
原帖由 nec338 於 21-3-2011 18:47 發表
張支G36K加子彈 彈頭換晒做鑽石
用黎射裝甲步隊 效果會點呢  
真係好想做一次咁加實驗
發下夢好啦
根本行唔通
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-3-2011 19:36

以硬度表o黎計,鑽石唔係最硬
作者: visitor2004    時間: 22-3-2011 14:49

價錢係其中一個問題, 如果射一粒你都要喊足成個星期.
等同用錢收買人心
作者: louisli    時間: 22-3-2011 15:46

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-3-2011 19:36 發表
以硬度表o黎計,鑽石唔係最硬
頸係最硬
作者: louisli    時間: 22-3-2011 15:47

引用:
原帖由 visitor2004 於 22-3-2011 14:49 發表
價錢係其中一個問題, 如果射一粒你都要喊足成個星期.
等同用錢收買人心
有人造鑽石嘛
作者: 拾哥    時間: 22-3-2011 17:03

想穿透勁,唔係用貧鈾彈嗎?
作者: McDull    時間: 22-3-2011 17:24

你換粒同9MM彈頭一樣咁大既鑽石黎做彈頭。

我係20M捱你一槍點話
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 22-3-2011 21:06

引用:
原帖由 louisli 於 22-3-2011 15:46 發表

頸係最硬
摩氏硬度表雖然數值最大係10,但都有大過10的礦物
>10  納米晶金剛石(無記錯呢個係晶狀體未經高溫高壓成為一粒鑽石時候)

http://zh.wikipedia.org/zh-hant/ ... F%E7%A1%AC%E5%BA%A6
作者: 餅    時間: 23-3-2011 08:06

引用:
原帖由 McDull 於 22-3-2011 17:24 發表
你換粒同9MM彈頭一樣咁大既鑽石黎做彈頭。

我係20M捱你一槍點話
我蝕底d , 10 米我都制 !!
作者: McDull    時間: 23-3-2011 10:08

引用:
原帖由 於 23-3-2011 08:06 發表

我蝕底d , 10 米我都制 !!
POINT BLANK可能仲好,因為粒子彈未加速夠。
作者: nec338    時間: 30-3-2011 16:00

我想講鑽石 分好多唔同加種類
有D鑽石係用係鑽頭同鑽研機上
果D鑽石一D都唔貴

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0