標題: HK 唔賣MP5比台灣憲兵.. [打印本頁]

作者: foxs0074    時間: 24-3-2011 00:22     標題: HK 唔賣MP5比台灣憲兵..

作者: kimkileo    時間: 24-3-2011 00:25

呢層我相信係政治問題多......
作者: 主人    時間: 24-3-2011 00:26

正常途徑定係黑市丫
作者: Lolanto    時間: 24-3-2011 00:27

我仲以為香港唔賣槍比台灣添
作者: gd1893    時間: 24-3-2011 00:50

利比亞果D係咪原廠?

德國原廠唔賣比台記軍方就一定係政治因素啦,
不過好似有賣比台記警方同海巡。
作者: RX7    時間: 24-3-2011 01:07

利比亞的會否是巴基斯坦版?
作者: Lolanto    時間: 24-3-2011 01:20

引用:
原帖由 RX7 於 24-3-2011 01:07 發表
利比亞的會否是巴基斯坦版?
又或者係土耳其版
作者: carl    時間: 24-3-2011 02:34

可以買大陸版.
作者: adrianyahk    時間: 24-3-2011 02:34

佢地之前買左美國果d老翻貨嘛..?
作者: gtoray    時間: 24-3-2011 04:38

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-3-2011 02:34 發表
佢地之前買左美國果d老翻貨嘛..?
係美國 lego 槍
唔係h&k的
作者: Paul    時間: 24-3-2011 08:41

引用:
原帖由 gtoray 於 24-3-2011 04:38 發表

係美國 lego 槍
唔係h&k的
聽講會JAM
作者: h.t.f    時間: 24-3-2011 08:53

其實Colt 635既評價一直都好高,應該都唔會差過MP5掛.
作者: coke    時間: 24-3-2011 09:37

???MP點可以無MP5
作者: Pvt.King    時間: 24-3-2011 10:20

引用:
原帖由 h.t.f 於 24-3-2011 08:53 發表
其實Colt 635既評價一直都好高,應該都唔會差過MP5掛.
記得細個果陣睇過條片係635同mp5 side by side咁對比, 635個recoil好似大好多, 唔知係shooter問題定ROF問題定或者係其他因素, 有冇師兄有其他見解?
作者: NathanCPT    時間: 24-3-2011 11:20

引用:
原帖由 hkncnc 於 24-3-2011 01:20 發表

又或者係土耳其版
更可以係伊朗版
作者: NathanCPT    時間: 24-3-2011 11:22

引用:
原帖由 Pvt.King 於 24-3-2011 10:20 發表

記得細個果陣睇過條片係635同mp5 side by side咁對比, 635個recoil好似大好多, 唔知係shooter問題定ROF問題定或者係其他因素, 有冇師兄有其他見解?
應該同閉鎖設定有關
作者: mk23    時間: 24-3-2011 11:31

HK廠係台灣有辦事處,那時唔正廠貨只係回扣問題吧.
雖然德國話唔買比敏感國家的軍隊,但例係這樣,人地用第二個籍口(如保安用)咪得law...

唔知係邊個雜誌講,他們唔用MP5而用635,好像說635比起MP5射擊時更加穩定,可作邊距離狙擊用..
作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-3-2011 13:31

引用:
原帖由 mk23 於 24-3-2011 11:31 發表
HK廠係台灣有辦事處,那時唔正廠貨只係回扣問題吧.
雖然德國話唔買比敏感國家的軍隊,但例係這樣,人地用第二個籍口(如保安用)咪得law...

唔知係邊個雜誌講,他們唔用MP5而用635,好像說635比起MP5射擊時更加穩定,可作 ...
遠極又咪係100M....
作者: MG-42    時間: 28-3-2011 02:36

作者: oicw27    時間: 1-4-2011 22:39

引用:
原帖由 carl 於 24-3-2011 02:34 發表
可以買大陸版.
大陸非常歡迎,台灣肯用,送又如何?
作者: militarygamer    時間: 18-4-2011 19:41

作者: sunny2014    時間: 18-4-2011 19:42     標題: sage

引用:
原帖由 militarygamer 於 18-4-2011 19:41 發表
黑市進口
咁鐘意黑市偷運你包晒佢啦好唔好?
作者: 051039    時間: 18-4-2011 21:16

再唔係好似Norinco錦山寨把出泥lor
http://blog.163.com/gunworld@126 ... 320101117104612750/
作者: 5sfll970    時間: 18-4-2011 22:47

引用:
原帖由 sunny2014 於 18-4-2011 19:42 發表

咁鐘意黑市偷運你包晒佢啦好唔好?
佢真係有鋪咁嘅癮...
作者: 5sfll970    時間: 18-4-2011 23:00

引用:
原帖由 Pvt.King 於 24-3-2011 10:20 發表

基本上DOE 9mm AR 有好多方便去減低recoil...用個重D嘅buffer已經可以降ROF.
不過MP5確實係有roller去delay blowback, 而且Bolt head個行程短好多又輕, 所以幾好控制.

唔知邊知大recoil D, 未見過真槍.
作者: 5sfll970    時間: 18-4-2011 23:00

引用:
原帖由 foxs0074 於 24-3-2011 00:22 發表
話台灣唔合資格(利比亞又得????)
攪到要用9mm AR-15........
Know what is POF?
作者: 5sfll970    時間: 18-4-2011 23:05

引用:
原帖由 MG-42 於 28-3-2011 02:36 發表
始終M635係carbine rifle改SMG,講個size就大枝左...  但可能管長打出來個效果好好多,而且M635同AR-15 parts多共通,配parts同後勤一定易過MP5..
Hum...just the bolt system is different already...one is gas operation, one is blowback.
Also, the FCG is different between .223 and SMG system.

Not to mention the feeding port...
作者: hung    時間: 19-4-2011 23:51

唔知有無睇錯, 山寨影嗰支mp5 好似係真槍嚟過, 如過氣動mp5 可以造到坩像真連三發都就好啦 !
作者: MinG325    時間: 20-4-2011 20:46

其實真鐵MP5係已經停左產!!!!
作者: MG-42    時間: 21-4-2011 01:21

作者: 051039    時間: 23-4-2011 12:18

引用:
原帖由 MG-42 於 21-4-2011 01:21 發表

聞說最後賣曬生產線同生產權比英國..
未證實.....
重點係好多單位都未到換槍時間
到時究竟佢地繼續用MP5定轉用UMP/MP7?
Anyway MP5 spare parts一定會繼續生產....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0