標題: 看一下文化背景同我地有點相同的新加坡年青人點當兵去 [打印本頁]

作者: koppie    時間: 25-3-2011 00:09     標題: 看一下文化背景同我地有點相同的新加坡年青人點當兵去

看一下文化背景同我地有點相同(七成四眼又重學業)的新加坡年青人點當兵去

http://www.mindef.gov.sg/imindef/resources/videos/docus/evrySporeanSon.html

作者: Paul    時間: 25-3-2011 00:27

D眼神一D都唔凶
作者: b.jam    時間: 25-3-2011 00:34

n年前睇過佢地軍方或警隊拍既宣傳片,好正架!
作者: 2slow    時間: 25-3-2011 00:56

其實如果年青人都要受呢種training都係一件好事
作者: 4jai    時間: 25-3-2011 01:31

引用:
原帖由 2slow 於 25-3-2011 00:56 發表
果邊行服兵役制
無得走
作者: rolling    時間: 25-3-2011 09:10

引用:
原帖由 2slow 於 25-3-2011 00:56 發表
A mandatory one year voluntary service after high school should be good.
so people can learn what is "responsibility", instead of just do nth but complain   

Episode 1 http://www.youtube.com/watch?v=gxmp8nwQ43Q&feature=related

Singlish is quite interesting

作者: tango10    時間: 25-3-2011 10:06

已經有部份港人計劃成立香港的本土部隊, 由解放軍訓練(比各大偽軍服團隊有更多資源)
自願參加的兼職形式.
作者: Hkpolice-Psu    時間: 25-3-2011 10:44

引用:
原帖由 tango10 於 25-3-2011 10:06 發表
已經有部份港人計劃成立香港的本土部隊, 由解放軍訓練(比各大偽軍服團隊有更多資源)
自願參加的兼職形式.
咁就o徙氣啦, 自願wor, 有幾多人興幸香港唔洗服兵役? 不過我比較贊成強制服兵役政策, 起碼咁做少左一班mk仔遊街
作者: hung    時間: 25-3-2011 11:17

服兵役唔係wargame遊戲咁簡單,現今年青人受得起軍中教官的無理責駡,羞辱,勞役,絕對服從上級命令,紀律,及極度苛刻的體能訓練 ! 能造到以上咁多點方能成為一名普通的軍人,要造軍官級的軍人還需要有學曆,要具備領導才能,胆色及和一般普通軍人的條件,戰塲上軍官的才能影响戰局及士兵的生死掌握其手上! 且香港政府亦無打算同國家研究增加這些軍旅訓綀學校,當為國家培育下一代保家衞國,等有志願當軍的年青人係社會上多一條出路!!!
作者: tango10    時間: 25-3-2011 11:18

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 25-3-2011 10:44 發表

咁就o徙氣啦, 自願wor, 有幾多人興幸香港唔洗服兵役? 不過我比較贊成強制服兵役政策, 起碼咁做少左一班mk仔遊街
又好多年青人都想過軍旅生活架! 每年軍事夏令人都有好多年青人爭住入營受訓!
佢地計劃訓練一批以港人(當然與內地有密切關係)為核心的作自願性質的訓練官去訓練!
(咁英皇都係話自願宿班既! )
作者: Hkpolice-Psu    時間: 25-3-2011 11:40

引用:
原帖由 tango10 於 25-3-2011 11:18 發表

又好多年青人都想過軍旅生活架! 每年軍事夏令人都有好多年青人爭住入營受訓!
佢地計劃訓練一批以港人(當然與內地有密切關係)為核心的作自願性質的訓練官去訓練!
我絕對認為所謂既軍事夏令營只係渡假營....班靚仔頂得住下下俾人罰, 下下俾人喝?我真係切...
作者: tango10    時間: 25-3-2011 11:47

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 25-3-2011 11:40 發表

我絕對認為所謂既軍事夏令營只係渡假營....班靚仔頂得住下下俾人罰, 下下俾人喝?我真係切...
我就了解過這個情況, 發現夏令營當然不是純軍訓營啦, 而是一個增加港青與解放軍接觸的的平台,
透過這個平台, 向港青展現解放軍為威武文明之師的形象! 就像大哥哥, 大姐姐咁囉 !
況且青少年的軍訓當然與真軍訓的內容一定不同啦!
作者: Paul    時間: 25-3-2011 11:48

呢D先叫入營受訓, 出來先至識點打。

http://www.youtube.com/watch?v=Z9-rhwHkP24&feature=fvst
作者: theloggoo    時間: 25-3-2011 11:51

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 25-3-2011 10:44 發表

我嘅意見係...咪多左班服過兵役嘅 MK仔/黑社會...
作者: Paul    時間: 25-3-2011 11:54

引用:
原帖由 theloggoo 於 25-3-2011 11:51 發表

好似台灣南部今,

DIY  M4  做世界
作者: tango10    時間: 25-3-2011 11:59

我覺得推行港青受軍訓的主因並非訓練一班戰鬥人員!
倡導者主要是推行公民教育(愛國教育)及去殖民地化(各青少年制服團隊),
讓青少年習慣對指令絶對服從, 為其個人或團體爭取資源及地位咁! 講真要打就梗係搵返解放軍啦!

作者: nissan    時間: 25-3-2011 14:41

老解個廣州軍事夏令營,對香港小朋友既態度97前97後都唔同晒啦,
97後D照顧不知幾無微不至,餵埋食飯咁濟。

而家D港童上去受一劑97前既訓練?! 一日都捱唔住!!
淨係冇命令唔俾抺汗一樣野,港童們分分鐘律師都搬埋出黎。

作者: nissan    時間: 25-3-2011 14:47

我個人非常同意政府強制軍事訓練操班「港童」,D人唔打唔鬧唔識大。

至少片中新加坡既年青人,睇落去穩重好多

作者: 4jai    時間: 25-3-2011 15:09

引用:
原帖由 tango10 於 25-3-2011 11:59 發表
我覺得推行港青受軍訓的主因並非訓練一班戰鬥人員!
倡導者主要是推行公民教育(愛國教育)及去殖民地化(各青少年制服團隊),
讓青少年習慣對指令絶對服從, 為其個人或團體爭取資源及地位咁! 講真要打就梗係搵返 ...
我有個想法
一個年青人,如果連"重人"既意識都冇乜
當佢真係死博難博,上到高位
個社會又會如何?

公民教育,唔係由"絕對"手法傳輸比市民
特別係中國人
自身文化要用書本教....我諗師兄都明白有幾大鑊

學識重階級之前....理應學識重人

不過無可否認,有d人真係唔打唔識聽

作者: 里安    時間: 25-3-2011 17:21

引用:
原帖由 tango10 於 25-3-2011 11:18 發表

我覺得到真係入到去,比人日x夜x,日日做同一樣野,無想像中咁刺激既時候,大把人走都走唔切
作者: tango10    時間: 25-3-2011 19:42

大家要明白, 港童的出現並非是因為他們要做港童, 是本港的畸型生態所造成的(教育制度, 生活環境, 缺乏約束, 過份愛護......)! 把責任推給他們又好像不公道!
其實在好多歷奇軍訓活動中, 大部份年青人都能吃苦耐勞, 循序漸進地適應艱苦的挑戰的!
因環境培植出來的物種, 不能以改變物種來改變, 環境必須要配合!
但係港人再加上港府這對絶佳的天作之合, 註定香港大部的年青人都要受罪!
作者: ACYY    時間: 27-3-2011 01:29

引用:
原帖由 nissan 於 25-3-2011 14:41 發表
老解個廣州軍事夏令營,對香港小朋友既態度97前97後都唔同晒啦,
97後D照顧不知幾無微不至,餵埋食飯咁濟。

而家D港童上去受一劑97前既訓練?! 一日都捱唔住!!
淨係冇命令唔俾抺汗一樣野,港童們分分鐘律師 ...
我記得當年第一次去時40 人一間大房,有幾條友仔第一晚訓唔著係度傾計,累到全間房比人啲出去做運動... 第二晚佢地就比人打鑊勁
作者: jimjimjimjim099    時間: 27-3-2011 11:54

只要軍營居住環境ok...我樂意受訓...

好耐之前去黃埔....自問十分食得苦...但個居住環境好差...
一間密封的房....有所謂的冷氣..但係壞的....係咁吹熱風...又冇得關..果幾日真係想死.....
跟住沖良果日....唔可以相象........差到...地下連屎都有............
作者: sunny    時間: 27-3-2011 14:05     標題: 回覆 18# 的帖子

Agree with you.   We need to give those kids some hell, inorder to let them know they are already in heaven.
作者: tango10    時間: 29-3-2011 12:16

引用:
原帖由 sunny 於 27-3-2011 14:05 發表
Agree with you.   We need to give those kids some hell, inorder to let them know they are already in heaven.
要屋企人配合先得!
作者: cls6437    時間: 30-3-2011 21:20

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 27-3-2011 11:54 發表

好耐之前去黃埔....自問十分食得苦...但個居住環境好差...
一間密封的房....有所謂的冷氣..但係壞的....係咁吹熱風...又冇得關..果幾日真係想死.....
跟住沖良果日....唔可 ...
十分同意師兄既講法
本身黃埔果D訓練都唔辛苦
只係衛生環境太差.....
我真係唔想再係個乾廁旁邊食飯....
作者: jimjimjimjim099    時間: 1-4-2011 12:30

http://hk.news.yahoo.com/article/110330/4/njk9.html]

果到的青少年真係咁好.....?尼條新聞...
作者: 4jai    時間: 1-4-2011 13:48

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 27-3-2011 11:54 發表

跟住沖良果日....唔可 ...
新加坡軍營,廁所大把蚊蚊等住食熱狗....
所以當完兵好多都會食煙....

我就真係頂唔順
作者: midnight40000    時間: 1-4-2011 15:34

我比較信新聞
出動女傭孭軍包 星洲少爺兵捱轟
"新加坡國會國防和外交委員會副主席李玉雲說,軍人未執行任務時,讓女傭扛背包雖不違反軍紀,但確實有損軍人形象。另有國會議員表示,新加坡許多家庭聘請女傭,造成日常生活對傭人的倚賴,甚至有些人從來都不會掃地。當地報章New Paper訪問了23名士兵,發現當中22人由傭人洗燙軍服,17人讓傭人打掃房間"
http://hk.news.yahoo.com/article/110330/4/njk9.html
作者: oicw27    時間: 1-4-2011 22:32

引用:
原帖由 theloggoo 於 25-3-2011 11:51 發表

依住師兄先係高見!

點解韓農咁好抽?有紀律,有體能……

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0