標題: 問有關(MTB)越野單車事宜 [打印本頁]

作者: rho837    時間: 28-3-2011 12:07     標題: 問有關(MTB)越野單車事宜

請問有冇c-hing們騎開MTB?

我騎平致中價MTB(金屬架)好多年! 近期試過朋友兩部carbon-frame單車! 真係好輕!

第一架係 TREK Top Fuel 9.9SSL (OCLV)碳纖車架! 絕輕同好balance feel. 但好貴新車成5萬元一架!  

http://www.trekbikes.com/us/en/b ... _fuel/topfuel99ssl/

第二架係 Merida 96 碳纖車架! (廠車)! 都好輕好好去(好快好爽feel). 價錢同上參不多!  

http://www.merida.tw/product_det ... cat2=20&pid=979

為甚麼上兩款車係今昂貴?

想問如果玩碳織單車, 邊隻(入們)係適合及一般重量? 我唔係個班玩到Gross weight(續gram計既高手), 只係由山玩水既車手! 多謝分享.......

作者: gtoray    時間: 28-3-2011 12:19

我相信冇碳纖mtb係入門級.....

你d fd夠老友,一野比d top model你試....

如果硬架應該可以平好多
作者: RCman    時間: 28-3-2011 12:27

carbon frame有壽命
佢本身係用膠水貼的

車價貴定係平,depends on parts
parts 差價可以有好大差別
$1000一對wheels....$10000都有一對

Carbon frame..平的三幾千大陸貨有,
貴的20K都有,樓主係打算自組定買成品車呢?
一般HD 鋁架3.2-3.5lbs, Carbon架2.8-3.2bls
其實想輕....個車架幫唔到幾多....係在parts入手的。
我以前有部hartdail....都做到19lbs
散砌出來...唔係用到最top的parts

作者: mujiadam    時間: 28-3-2011 13:32

我在東涌,真正玩mtb既高手都唔玩碳...因為見太多都裂同爆,係就係有得保,但又要整又要煩lo!~
作者: mujiadam    時間: 28-3-2011 13:34

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 12:27 發表
carbon frame有壽命
佢本身係用膠水貼的

車價貴定係平,depends on parts
parts 差價可以有好大差別
$1000一對wheels....$10000都有一對

Carbon frame..平的三幾千大陸貨有,
貴的20K都有,樓主係打算自組 ...
我而家架車車,用xt件,對釣唔記得咩牌子...咩xtz就咩...都19磅~
不過...玩過一架6磅既roadbike...拎果下真係下下都驚架...咁貴...
作者: mujiadam    時間: 28-3-2011 13:35

引用:
原帖由 rho837 於 28-3-2011 12:07 發表
請問有冇c-hing們騎開MTB?

我騎平致中價MTB(金屬架)好多年! 近期試過朋友兩部carbon-frame單車! 真係好輕!

第一架係 TREK Top Fuel 9.9SSL (OCLV)碳纖車架! 絕輕同好balance feel. 但好貴新車成5萬元一架!   ...
講真...差唔多價,一定係trek啦!
作者: Legionee    時間: 28-3-2011 15:58

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 13:32 發表
我在東涌,真正玩mtb既高手都唔玩碳...因為見太多都裂同爆,係就係有得保,但又要整又要煩lo!~
正解∼

CARBON架比較識合比賽用;若是日常操車, 鋁架更合適(碳纖HANDLE BAR走山都好易斷!)
作者: rho837    時間: 28-3-2011 16:02

多謝各位c-hing意見! 如你講一樣啲人話碳纖車架就一定Trek啦! 因為架96易手車叫價平一半! 但個Trek朋友話OCLV勁好多都只係貴幾仟! ........ 所以要你地啲意見! RC兄你呢部是否自己裝? 個樣都靚仔, 幾多錢左右.
作者: Legionee    時間: 28-3-2011 16:02

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 13:35 發表

講真...差唔多價,一定係trek啦!
其實MERIDA 96應該六萬左右, 貴過TOP FUEL∼ 

呢一級我就要SPECIALIZIED S WORK EPIC喇
作者: RCman    時間: 28-3-2011 16:09

引用:
原帖由 rho837 於 28-3-2011 16:02 發表
多謝各位c-hing意見! 如你講一樣啲人話碳纖車架就一定Trek啦! 因為架96易手車叫價平一半! 但個Trek朋友話OCLV勁好多都只係貴幾仟! ........ 所以要你地啲意見! RC兄你呢部是否自己裝? 個樣都靚仔, 幾多錢 ...
是,我都是喜歡自己組裝單車的,同自己組裝GBB M4一樣,
係裝砌的過程....學會很多相關知識,很有樂趣的。
圖中是三年前砌比老婆的硬架

我上幾層樓post果部車其實都唔係貴野,
都有4年前...Frame 約6K, SID fork 係Race拆車貨$2.1K
wheels都係2K幾(1480g only), 其它都係用緊的二手parts砌出來。

作者: 1233    時間: 28-3-2011 16:15

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:09 發表

是,我都是喜歡自己組裝單車的,同自己組裝GBB M4一樣,
係裝砌的過程....學會很多相關知識,很有樂趣的。
圖中是三年前砌比老婆的硬架
http://i110.photobucket.com/albu ... BeOne%20Bike/beone_ ...
我要儲錢換架.......

我都想自己換,但無c兄果d整車架...
而且還未諗到個飛輪果個位點拆

作者: RCman    時間: 28-3-2011 16:26

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:15 發表

我要儲錢換架.......

我都想自己換,但無c兄果d整車架...
而且還未諗到個飛輪果個位點拆
其實自己砌車,有個尾輪三角形架已經夠。
最初我都係靠一個三角架就砌車.....不過呢種stand會就手好多
而且方便做轉波的調整及brake的set位。
飛輪?係咪cassette?
至少要買一粒nuts係cassette果個size, 加一條鏈(用緊果D都得)
有心時時裝拆...就多買一把飛輪鏈刀。
兩樣架生約$200-300左右

作者: 1233    時間: 28-3-2011 16:32

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:26 發表

其實自己砌車,有個尾輪三角形架已經夠。
最初我都係靠一個三角架就砌車.....不過呢種stand會就手好多
而且方便做轉波的調整及brake的set位。
飛輪?係咪cassette?
至少要買一粒nuts係cassette果個size, 加一 ...
換個架要幾耐時間??
作者: RCman    時間: 28-3-2011 16:40

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:32 發表

換個架要幾耐時間??
無正式計過....如果順利就一至兩個鐘裝好曬
而就算換架過件甘計,都唔一定100%所有parts過渡到去新架的。
例如:
headset(有內置及外置兩種,每款車架未必一樣)
seatpost(個個牌子的seatpost直徑不同,Cannondale 27.2/31.6, Giant 27.7/30.8, BCM,intense 31.6, Specialized 30.8mm,Merida 27.2/31.6)
Fork(如果是廠車的fork,一般都會cut到好貼,約時7-7.5",但有時不是內置headset的frame,個fork tube 要有8"至夠)

作者: 1233    時間: 28-3-2011 16:44

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:40 發表

無正式計過....如果順利就一至兩個鐘裝好曬
而就算換架過件甘計,都唔一定100%所有parts過渡到去新架的。
例如:
headset(有內置及外置兩種,每款車架未必一樣)
seatpost(個個牌子的seatpost直徑不同,Cannond ...
我諗我遲下會買giant架,但我格車,令去單車鋪換架,好似好怪禁
作者: RCman    時間: 28-3-2011 16:45

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:44 發表

我諗我遲下會買giant架,但我格車,令去單車鋪換架,好似好怪禁
師兄你好傢唔係買左好耐?你部單車?
作者: 1233    時間: 28-3-2011 16:48

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:45 發表

師兄你好傢唔係買左好耐?你部單車?
唔係,未有半年,但計劃換架中....

ps:我的計劃起碼半年先會實行

作者: gtoray    時間: 28-3-2011 17:19

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:44 發表

睇你係咪幫襯開啦
如果係的話,應該會幫你過架
而且你依家d parts都未必o岩新車,果度買果度換就好d
分分鐘要買埋其他野
買工具又至少幾舊水
作者: gtoray    時間: 28-3-2011 17:22

引用:
原帖由 Legionee 於 28-3-2011 16:02 發表

其實MERIDA 96應該六萬左右, 貴過TOP FUEL∼ 

呢一級我就要SPECIALIZIED S WORK EPIC喇
尋日flyball見到5k6
Btw.架dahon係咪放je?
作者: 1233    時間: 28-3-2011 17:31

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 17:19 發表

睇你係咪幫襯開啦
如果係的話,應該會幫你過架
而且你依家d parts都未必o岩新車,果度買果度換就好d
分分鐘要買埋其他野
買工具又至少幾舊水
係唔係好少野唔fit??

而且我無幫襯開果d
作者: RCman    時間: 28-3-2011 17:35

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 17:31 發表

而且我無幫襯開果d
過件,hosing 及R-der轉波wire一定要買過新(原本舊車條R-der wire換去前面F-der用)
如果Giant 車架,多數會跟個27.2 step ring(seat tunnel)
即係如果用緊27.2mm 的seatpost就唔洗買過條seatpost
沒有相熟鋪頭,一般同佢買車架可能要比多二三百佢做過件費用。

F-der, 現在一般Deoro級以上的F-der都是support 上下拉的,所以多數用得番。
Crankset用得番,Fork用得番(因為Giant是內置heaset, 而且Giant frame係跟heaset的,不同另外買)
Wheels用得番, R-der 用得番,Brake set用到.......

作者: gtoray    時間: 28-3-2011 17:36

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 17:31 發表

交個波比RC兄
作者: 1233    時間: 28-3-2011 17:41

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 17:35 發表

過件,hosing 及R-der轉波wire一定要買過新(原本舊車條R-der wire換去前面F-der用)
如果Giant 車架,多數會跟個27.2 step ring(seat tunnel)
即係如果用緊27.2mm 的seatpost就唔洗買過條seatpost
沒有相熟鋪頭, ...
好深澳.....
作者: Alex_山    時間: 28-3-2011 17:47

其實我諗....如果車過件咁多野搞...
不如儲夠錢一劑過仲煩少d
作者: RCman    時間: 28-3-2011 17:48

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 17:41 發表

好深澳.....
即係換架的話....最基本係一定要買條新的轉波線,重有線穀。
因為個個車架的走線位都不同,長度又不同。
作者: 1233    時間: 28-3-2011 17:51

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 17:48 發表

即係換架的話....最基本係一定要買條新的轉波線,重有線穀。
因為個個車架的走線位都不同,長度又不同。
利害利害!
但我多數都係比人整....

作者: Legionee    時間: 28-3-2011 18:32

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 17:22 發表

尋日flyball見到5k6
Btw.架dahon係咪放je?
5K6?邊架?

架DAHON仲想要嗎?
作者: gtoray    時間: 28-3-2011 19:00

引用:
原帖由 Legionee 於 28-3-2011 18:32 發表

5K6?邊架?

架DAHON仲想要嗎?
56k.....sor
作者: mujiadam    時間: 28-3-2011 19:02

引用:
原帖由 Legionee 於 28-3-2011 16:02 發表

D貴野都係留返你講,我冇玩咁高卡...
作者: mujiadam    時間: 28-3-2011 19:03

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:32 發表

換個架要幾耐時間??
我次次都比人搞....
作者: 1233    時間: 28-3-2011 19:04

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 19:03 發表

我次次都比人搞....
我都係...但我部車換個架,怕比人歧視....
作者: gtoray    時間: 28-3-2011 19:15

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 19:02 發表

退稅+6000
夠玩啦
作者: mujiadam    時間: 28-3-2011 19:30

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 19:15 發表

退稅+6000
夠玩啦
挑...退極都係得百幾...加埋6k都買唔起啦!同埋...我主攻上山多過落山..
作者: mujiadam    時間: 28-3-2011 19:30

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 19:04 發表

我都係...但我部車換個架,怕比人歧視....
比得起人工,怕佢條毛呀!
作者: 1233    時間: 28-3-2011 19:33

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 19:30 發表

比得起人工,怕佢條毛呀!
我個樣太過善良了
作者: Legionee    時間: 28-3-2011 20:03

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 19:02 發表

當當,我都唔高卡得去邊;只係見樓主對高級毒物有興趣,參一把而已…

買啦買啦∼
作者: gtoray    時間: 28-3-2011 21:31

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 13:34 發表

我而家架車車,用xt件,對釣唔記得咩牌子...咩xtz就咩...都19磅~
不過...玩過一架6磅既roadbike...拎果下真係下下都驚架...咁貴...
6磅....?
6kg下化?
作者: mujiadam    時間: 28-3-2011 23:36

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 21:31 發表

6磅....?
6kg下化?

作者: 1233    時間: 28-3-2011 23:37

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 23:36 發表

嘩.....大風d都吹走喎
作者: 高!高!高!    時間: 29-3-2011 00:21

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 23:36 發表

又係唔可以用嚟操車果d.....
作者: 高!高!高!    時間: 29-3-2011 00:39     標題: 回覆 1# 的帖子

Merida 96有架低兩級嘅鋁架版,全X9(定XT?!),標價$17XXX,唔錯嘅選擇~
遊山玩水定意係咩??MTB都有好多種,唔一定要XC,好睇你玩咩路,玩法而決定咩車最合適~
唔入山,唔落梯的話,其實摺車配合適輪胎真係好好踩~

作者: gtoray    時間: 29-3-2011 00:42

引用:

真係唔講唔知有咁可怕ge車....
呢架..?

作者: 高!高!高!    時間: 29-3-2011 00:49     標題: 回覆 42# 的帖子

見到隻saddles已經想死.................
作者: gtoray    時間: 29-3-2011 01:28

引用:
原帖由 高!高!高! 於 29-3-2011 00:49 發表
見到隻saddles已經想死.................
感覺上比老媽子蒸魚隻碟更硬.....
作者: mujiadam    時間: 29-3-2011 08:54

引用:
原帖由 gtoray 於 29-3-2011 00:42 發表

真係唔講唔知有咁可怕ge車....
呢架..?
人家用左7皮砌出來的~是一個賓賓擁有~
作者: mujiadam    時間: 29-3-2011 08:55

引用:
原帖由 gtoray 於 29-3-2011 01:28 發表

最死係我朋友...軟架,全XTR件,但用呢D 膠版SADDLE....好似叫咩SPIDER..仲要唔平
作者: mujiadam    時間: 29-3-2011 08:55

引用:
原帖由 高!高!高! 於 29-3-2011 00:39 發表
Merida 96有架低兩級嘅鋁架版,全X9(定XT?!),標價$17XXX,唔錯嘅選擇~
遊山玩水定意係咩??MTB都有好多種,唔一定要XC,好睇你玩咩路,玩法而決定咩車最合適~
唔入山,唔落梯的話,其實摺車配合適輪胎真係好好 ...
本人唔太LIKE MERIDA
作者: RCman    時間: 29-3-2011 09:14

引用:
原帖由 mujiadam 於 29-3-2011 08:54 發表

我未聰聞過有6lbs的Complete Roadbike,我好想見識下
作者: 2slow    時間: 29-3-2011 11:28

引用:
原帖由 gtoray 於 29-3-2011 01:28 發表

哇~ 會唔會坐到petpet起枕??
作者: 2slow    時間: 29-3-2011 11:29

引用:
原帖由 RCman 於 29-3-2011 09:14 發表

我未聰聞過有6lbs的Complete Roadbike,我好想見識下
我都好想見識下
作者: RCman    時間: 29-3-2011 11:48

引用:
原帖由 2slow 於 29-3-2011 11:28 發表

哇~ 會唔會坐到petpet起枕??
即係呀婆以前果張tune saddle 差不多羅....
其實只係個pat pat座係片carbon上面.....甘就要收你$2000一張saddle
作者: 2slow    時間: 29-3-2011 11:56

引用:
原帖由 RCman 於 29-3-2011 11:48 發表

其實只係個pat pat座係片carbon上面.....甘就要收你$2000一張saddle
yup, and its broken with just one crash!
癡根, 仲貴過屋企張梳化...
作者: RCman    時間: 29-3-2011 11:59

引用:
原帖由 2slow 於 29-3-2011 11:56 發表

yup, and its broken with just one crash!
癡根, 仲貴過屋企張梳化...
我見過一片好似M巾的RB saddle....賣3K幾
作者: mujiadam    時間: 29-3-2011 12:04

引用:
原帖由 RCman 於 29-3-2011 11:48 發表

果隻咩spider,唔過千,可以試下既...
作者: RCman    時間: 29-3-2011 12:05

引用:
原帖由 mujiadam 於 29-3-2011 08:54 發表

70K對於RB來講....唔算好貴。
其實top parts 的RB比MTB貴很多。
一對830gr(即約1.8lbs) 的wheels已經要二三萬。
作者: RCman    時間: 29-3-2011 12:08

引用:
原帖由 mujiadam 於 29-3-2011 12:04 發表

果隻咩spider,唔過千,可以試下既...
Spider 係Tioga 出的,我知邊張....唔好座的。
我用緊果張係白色Fizik Gobi XM K:Ium Saddle, 1K 有找...唔算好輕....不過好好座

圖片附件: Tioga.jpg (29-3-2011 12:15, 31.64 KB) / 該附件被下載次數 85

圖片附件: Gobi.jpg (29-3-2011 12:15, 26.02 KB) / 該附件被下載次數 78

作者: rho837    時間: 29-3-2011 12:36

啲朋友個個都話如果一鑊過買架carbon單車! Merida都係唔夠Terk好! 其實有啲7075-T6鋁架都好light!

嘩! Tioga隻春袋出煙坐包好貴ga wor!

http://www.youtube.com/watch?v=wjVTtk1WwuI

http://www.youtube.com/watch?v=FP5I-W7bElg&feature=related

OCLV Optimum Compaction Low Void 呢隻carbon傳係比Terk? 其實係咪現在所有牌子既carbon都係呢類野?

作者: RCman    時間: 29-3-2011 12:37

引用:
原帖由 rho837 於 29-3-2011 12:36 發表
啲朋友個個都話如果一鑊過買架carbon單車! Merida都係唔夠Terk好! 其實有啲7075-T6鋁架都好light!

http://www.youtube.com/watch?v=wjVTtk1WwuI

http://www.youtube.com/watch?v=FP5I-W7bElg&feat ...
你想一炮過,不如買Seven Ti架
作者: rho837    時間: 29-3-2011 12:39

乜野泥架?  
作者: RCman    時間: 29-3-2011 12:43

引用:
原帖由 rho837 於 29-3-2011 12:39 發表
乜野泥架?  
Seven's Cirrus™ Ultra-Butted™ Titanuim

圖片附件: seven.jpg (29-3-2011 12:43, 112.64 KB) / 該附件被下載次數 68

作者: 2slow    時間: 29-3-2011 13:57

引用:
原帖由 RCman 於 29-3-2011 12:37 發表

你想一炮過,不如買Seven Ti架
咪係度毒人啦...
作者: mujiadam    時間: 29-3-2011 17:27

我唔like ti....因為冇乜色
作者: 高!高!高!    時間: 30-3-2011 01:19

http://www.youtube.com/watch?v=WDXUcTxZq5U
Trek~~~
作者: 高!高!高!    時間: 30-3-2011 01:26

引用:
原帖由 mujiadam 於 29-3-2011 08:55 發表

本人唔太LIKE MERIDA
平吖嘛~軟架跟X9都係標價$17XXX,唔使改,試過唔鍾意留件換架都低晒~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0