標題: Paul哥在我屋企開郵包炸彈 [打印本頁]

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-3-2011 22:40     標題: Paul哥在我屋企開郵包炸彈

==================
Paul哥是日金句:單反窮三代,蘋果毀眾生

圖片附件: IMG_0543.JPG (29-3-2011 22:40, 83.03 KB) / 該附件被下載次數 112

圖片附件: IMG_0544.JPG (29-3-2011 22:40, 91.68 KB) / 該附件被下載次數 130

圖片附件: IMG_0545.JPG (29-3-2011 22:40, 98.88 KB) / 該附件被下載次數 115

圖片附件: IMG_0546.JPG (29-3-2011 22:40, 85.71 KB) / 該附件被下載次數 97

圖片附件: IMG_0547.JPG (29-3-2011 22:40, 86.27 KB) / 該附件被下載次數 91

圖片附件: IMG_0548.JPG (29-3-2011 22:40, 61.06 KB) / 該附件被下載次數 102

圖片附件: IMG_0549.JPG (29-3-2011 22:40, 42.02 KB) / 該附件被下載次數 111

作者: MK~    時間: 29-3-2011 22:41

佳句佳句
作者: Kuznetsov    時間: 29-3-2011 23:07

cool
作者: RX7    時間: 29-3-2011 23:18

係郵包炸彈的話應該用水炮沖一沖佢喎
作者: hwtang    時間: 29-3-2011 23:30

nice one
作者: 亞爾多    時間: 29-3-2011 23:40

幾時有試玩報告
作者: adrianyahk    時間: 30-3-2011 01:02

好毒....><
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-3-2011 01:12

引用:
原帖由 亞爾多 於 29-3-2011 23:40 發表
幾時有試玩報告
ipad 2都係平平,mo記部xoom同atrix今日玩過,正過ipad 2
睇下幾時再玩埋部playbook,睇下黑莓平台要用幾耐時間先有人buy
作者: kimkileo    時間: 30-3-2011 01:36

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-3-2011 01:12 發表

ipad 2都係平平,mo記部xoom同atrix今日玩過,正過ipad 2
睇下幾時再玩埋部playbook,睇下黑莓平台要用幾耐時間先有人buy
playbook今日上左我office做demo.....真係比想像中要快同暢順....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-3-2011 01:41

引用:
原帖由 kimkileo 於 30-3-2011 01:36 發表

playbook今日上左我office做demo.....真係比想像中要快同暢順....
機快只係吸引d只睇spec的人,無itunes,market呢類賣app,load app的平台,部機識飛都無用,所以要睇下黑莓點搞掂個平台先,
作者: kimkileo    時間: 30-3-2011 01:59

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-3-2011 01:41 發表

機快只係吸引d只睇spec的人,無itunes,market呢類賣app,load app的平台,部機識飛都無用,所以要睇下黑莓點搞掂個平台先,
全球6000幾萬黑莓....有過半係大企業or政府用緊,佢地本都係focus呢班客,hk 6月賣機仲要係得wifi,3g最快話年尾先有chance
機快其實我地黎講行多工好有用,今日demo可以一邊唔停行need for speed,一邊play 1080既片,再行我地套大食系統一的都唔lag....相反係ipad就lag到阿媽都唔認得
RIM個MD同我地講apple有既大路apps依家都convert緊,但6月前做唔到得切就答唔到,仲有...第一水機係冇中文輸入既..仲要等多一兩個月先有plugin.....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-3-2011 02:55

引用:
原帖由 kimkileo 於 30-3-2011 01:59 發表

全球6000幾萬黑莓....有過半係大企業or政府用緊,佢地本都係focus呢班客,hk 6月賣機仲要係得wifi,3g最快話年尾先有chance
機快其實我地黎講行多工好有用,今日demo可以一邊唔停行need for speed,一邊play 10 ...
6000幾萬o個個數大多數係公司機出比d員工用,不代表呢個平台用家實際覺得佢係好野,過往公司政策上覺得黑莓平台唔會洩露公司機密,(我就見d公司同d員工一批過訂iphone,棄黑莓改用iphone做公司機)

同不同品牌同代理周旋,暫時都係用apple野容易引起話題,經歷所得ipad同air,一攞出o黎就引起左個客好多不同話題,個會傾唔中個重心唔緊要,機慢唔緊要,load的中途反而傾多左野,同個客fd左之後簽野容易左好多,呢個係旁門左道d,但結果都係傾得成   (當然,不同會議要的野有唔同)

如果我自己睇不同平台的情況
Apple成功在於iTunes呢個銷售渠道,一令到班developer都賺錢,所以為佢寫app,二是即使Apple d機同其他品牌的頂級機賣價有差異,d消費者同佢買下app,買買埋埋都嘔凸左o個個差價,而家佢開始連mac機都搞個mac store,睇下M$又點接招

Android基本上係直copy Apple的模式,但收費平台未搞掂,同埋無方法杜絕付費app比人hack,呢個係Android開放平台的流弊

Window Phone 7由於M$之前有試過出Zune,經驗上比android多,推出時間比Android短,可以吸左apple同android的問題再搞,只要o係marketplace上諗方法改進,吸引developer幫佢就可以自然成長

某牌自己搞o個個平台,無developer撐,結果有d app係某牌自己科水貼比人將一個apple/android app變做一個某牌平台版本,如果RIM想再涉足消費市場,就要諗下點o係平台上令其他人都有份一齊賺,如果黑莓單純地只係cop左d app變左黑莓版而唔係真係有堆developer撐佢出app,黑莓走o個條路會好遠
作者: Elf    時間: 30-3-2011 03:00

BB同smartphone係2個system. 好多商人都係BB+電話.
BB一日收,send同打email咁方便, 一日都唔會有任何system挑戰到佢.
作者: kimkileo    時間: 30-3-2011 10:17

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-3-2011 02:55 發表

6000幾萬o個個數大多數係公司機出比d員工用,不代表呢個平台用家實際覺得佢係好野,過往公司政策上覺得黑莓平台唔會洩露公司機密,(我就見d公司同d員工一批過訂iphone,棄黑莓改用iphone做公司機)

同不同品牌同代理 ...
有數間大行用iphone之後發覺出大問題而重回RIM懷抱,各大電訊商俾大公司既data plan係iphone+good係比唔到??
開會用既presentation+flash 係apple完全俾唔到high MGT想要既野,無可否認玩樂性係apple贏晒
但講商業+機密+可靠實用性暫時都係得RIM做到,有如IBM當年雄霸政府+商業既手提電腦市場,HP大份既商業桌面電腦市場一樣
作者: Hkpolice-Psu    時間: 30-3-2011 10:20

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-3-2011 02:55 發表

同不同品牌同代理 ...
但係主流都係bb

你試下行住尼用iphone text?錯字多到high high, bb個keybroad就有一個iphone無既先天優勢, 出幾多apps都無用
作者: kimkileo    時間: 30-3-2011 10:30

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 30-3-2011 10:20 發表

但係主流都係bb

你試下行住尼用iphone text?錯字多到high high, bb個keybroad就有一個iphone無既先天優勢, 出幾多apps都無用
不過同其他行既同行溝通過......2011一定係the year of tablet,我地行頭全球講緊都要成一百萬部機,呢舊肥肉睇下會邊個爭到啦....
遲下仲有MO記XOOM同APPLE上黎做DEMO...玩晒先再有COMMENT.....
作者: Hkpolice-Psu    時間: 30-3-2011 10:34

引用:
原帖由 kimkileo 於 30-3-2011 10:30 發表

不過同其他行既同行溝通過......2011一定係the year of tablet,我地行頭全球講緊都要成一百萬部機,呢舊肥肉睇下會邊個爭到啦....
遲下仲有MO記XOOM同APPLE上黎做DEMO...玩晒先再有COMMENT.....
玩一定係apple贏, 但係到用尼做野, 未必係佢,

不過佢已經有個平台佔有率優勢....我夠膽講香港入面會用手機上網果班過半數用緊ios系列, 淨係呢樣都羸唔少分
作者: McDull    時間: 30-3-2011 10:37

搭單一問各位高人:

小弟想買部行WINDOW既TABLET,請問有咩選擇

由於我要期爬牆,同埋行VPN,我一定要買行WINDOW既野。
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-3-2011 12:49

引用:
原帖由 McDull 於 30-3-2011 10:37 發表
搭單一問各位高人:

小弟想買部行WINDOW既TABLET,請問有咩選擇

由於我要期爬牆,同埋行VPN,我一定要買行WINDOW既野。
window平板,可以選擇的不多,但一聽個牌子名你都未必敢入,例如漢王,同viewsonic
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-3-2011 12:54

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 30-3-2011 10:20 發表

但係主流都係bb

用慣的行家用iphone/android phone打稿都見識過,打字呢d野,真係睇平日用幾多時間去對住部野
作者: McDull    時間: 30-3-2011 14:38

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-3-2011 12:49 發表

window平板,可以選擇的不多,但一聽個牌子名你都未必敢入,例如漢王,同viewsonic
我就係響GZ既腦場見到有VIEWSONIC賣。

2GB RAM + 32GB SSD配置先28XX人仔,好似幾好玩。

不過粒U得1GHZ,慢過我而家部NETBOOK。
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-3-2011 18:12

引用:
原帖由 McDull 於 30-3-2011 14:38 發表

我就係響GZ既腦場見到有VIEWSONIC賣。

2GB RAM + 32GB SSD配置先28XX人仔,好似幾好玩。

不過粒U得1GHZ,慢過我而家部NETBOOK。
有netbook的就用netbook la,windows平板其實都幾重ga∼∼∼∼∼

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0