標題: 香港的相機二手市場 [打印本頁]

作者: nelsonkwok00    時間: 1-4-2011 19:55     標題: 香港的相機二手市場

我近日就係某d論壇試放一支n記18-55mm vr

出價係$650元kit鏡

但係點知有d笑料,就長篇大論咁講價,內容如下:

C兄你好,我有心買,如果你都有心放,講實話mop650好難放得出,你可以查下歷史交易記錄都系最多mop450,
因為始終系kit鏡,半送性質,且性能無使我講都知道沒得再差,所有經常有人放出黎,

如果你有心放比我,我都感激你pm留電話,或直接call我669x xxxx,如有問題,直接電聯,我之前都有一個,只不過系跌壞左,正在考慮上18-105,如果你肯割愛,小弟感激不盡,如果你唔願意,我都早日祝你賣個好價錢,多謝

香港人,真係吹得2咀,我又已經收到幾個$600以上嫁回復,但係呢個真係笑到我就死

自己作個價位出泥壓我件貨...
作者: RCman    時間: 1-4-2011 19:58

幾時都係,賣野果個想賣到高價。
買野果個想買到平價。
我自己賣野有個原側。
我mark左果個價,我唔會再減,要減少少?得,你來我屋卅公司企樓下同我文易就得。
我剛剛至賣左D相機野...佢就係係我樓下交易.....不過我無減比佢。
我以前賣過支105VR....現場至同我壓價.....呢D人最PK

作者: nelsonkwok00    時間: 1-4-2011 20:17     標題: 回覆 2# 的帖子

現場壓價可能係大家都攪唔清楚d野la

但係即時作d無聊野壓價先慘
作者: RCman    時間: 1-4-2011 20:55

引用:
原帖由 nelsonkwok00 於 1-4-2011 20:17 發表
現場壓價可能係大家都攪唔清楚d野la

但係即時作d無聊野壓價先慘
佢壓價的理由係話個mount有少少花。
入過機身的mount點可能無入過的印?
作者: 阿Fee    時間: 1-4-2011 21:13

我賣親二手相機野,通常影埋相,再加埋句"有使用痕跡",最後仲要講定"二手朋友/完美主義者/驗屍官勿擾,議價者不回"
所以好少呢類PM
作者: RCman    時間: 1-4-2011 21:16

引用:
原帖由 阿Fee 於 1-4-2011 21:13 發表
我賣親二手相機野,通常影埋相,再加埋句"有使用痕跡",最後仲要講定"二手朋友/完美主義者/驗屍官勿擾,議價者不回"
所以好少呢類PM
我都一定有影相,寫明狀態
佢PM無話減,現場話減你...被唔到呢D PK友。
一般...減我價的..我已經唔會回佢pm
好彩係....我賣甘耐野......都係10個未必有一個係甘PK
都見過有好客,就頭先7:00pm賣鏡。
個師兄無帶相機,試都唔試就同我交易。
我賣野係交個心出來,真係有問題的...我唔會賣比人。

作者: 豬肥    時間: 1-4-2011 21:35

引用:
原帖由 RCman 於 1-4-2011 21:16 發表

我都一定有影相,寫明狀態
佢PM無話減,現場話減你...被唔到呢D PK友。
一般...減我價的..我已經唔會回佢pm
好彩係....我賣甘耐野......都係10個未必有一個係甘PK
都見過有好客,就頭先7:00pm賣鏡。
個師兄無 ...
有啲時候賣槍/gear都係咁
有d人真係屈你呢度爆線果度爆線, 就禁你幾廿蚊
有時我喺度諗, 打game/玩相機已經係高消費, 點解幾廿蚊都要咁計呢
面皮真厚
作者: 亞延    時間: 2-4-2011 01:08

引用:
原帖由 豬肥 於 1-4-2011 21:35 發表

有時我喺度諗, 打game/玩相機已經係高消費, 點解幾廿蚊都要咁計呢
面皮真厚
有人出五千蚊買部手提係好便宜但痴張三十蚊既保護貼係毫無道理…香港人既消費心態係好奇妙
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-4-2011 01:20

引用:
原帖由 豬肥 於 1-4-2011 21:35 發表

面皮真厚
咁要計比多左o個個數佔o個個百分比幾多,件野1-200的野你比多比少幾十蚊就係幾x0%,幾千蚊野,幾十蚊就唔理

當然有人豪得起的一百幾十無所謂,亦都有人想平得一蚊得一蚊
作者: Hkpolice-Psu    時間: 2-4-2011 09:47

引用:
原帖由 RCman 於 1-4-2011 20:55 發表

佢壓價的理由係話個mount有少少花。
入過機身的mount點可能無入過的印?
佢搵野來講姐...

我早排賣左部350d 連4g cf 18-55 2 std kit 鏡+50 1.8, 成set賣俾我伙記, $1500...雖然支50 1.8有霉, 但已經處理左...
作者: RCman    時間: 2-4-2011 09:55

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 2-4-2011 09:47 發表

佢搵野來講姐...

我早排賣左部350d 連4g cf 18-55 2 std kit 鏡+50 1.8, 成set賣俾我伙記, $1500...雖然支50 1.8有霉, 但已經處理左...
係羅...有心減你價果D人....羅住你件貨點都有話題要你減價。
再唔係....每次賣野(相機器材,玩具,氣鎗)....總有一兩個PM,你本來開$2300..."佢一PM你就問: $2000 ok?" ....呢D基本上我PM都唔會reply佢。
因為你無論個面價開幾多....佢第一時間一定試下你減唔減到價。
作者: terry11091991    時間: 2-4-2011 10:09     標題: 回覆 11# 的帖子

that's not really true
this concept only applies to a small group
since i have never seen this sort of case before
but if they try to bargain on sight
i'll rather walk away
作者: Hkpolice-Psu    時間: 2-4-2011 10:12

不過我想講有時真心講句,睇相未必睇得真
作者: RCman    時間: 2-4-2011 10:20

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 2-4-2011 10:12 發表
不過我想講有時真心講句,睇相未必睇得真
係,得別係鏡頭....黑色一件....有D表面花左....影相睇唔出...實物至見到。
所以我賣野....9成新我寫8.5成.....8.5就寫8成....比番多少少空間...因為個個人對新舊的感覺可能有出入。
作者: 豬肥    時間: 2-4-2011 11:56

引用:
原帖由 RCman 於 2-4-2011 10:20 發表

係,得別係鏡頭....黑色一件....有D表面花左....影相睇唔出...實物至見到。
所以我賣野....9成新我寫8.5成.....8.5就寫8成....比番多少少空間...因為個個人對新舊的感覺可能有出入。
賣相機鏡頭我反而未試過呢個情況
但係賣wg野就見得多
作者: RCman    時間: 2-4-2011 12:27

引用:
原帖由 豬肥 於 2-4-2011 11:56 發表

賣相機鏡頭我反而未試過呢個情況
但係賣wg野就見得多
我返而賣氣鎗幾次都係good good師兄
最近賣左幾支GBB...都係好客。
好似最近賣走支沙色GBB...果位師兄話唔洗試,又唔會左驗右驗....其本上係無咩點check....最後我話點都要開一鎗比佢睇下好。
作者: nelsonkwok00    時間: 2-4-2011 12:36     標題: 回覆 16# 的帖子

我都賣過一支槍俾人,果個C兄只係開左箱望左一眼,就OK俾錢走人

唔係話試=唔好,有D人左問右問...又問下你點解唔用,又問下對焦環點解好緊

我最後一句,你去拎第件試左再搵我LA,唔岩我可以拎走...

咁先乖乖地俾錢...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0