標題: 男子在富昌邨疑抹槍走火腳傷 [打印本頁]

作者: ranger_hk    時間: 15-4-2011 21:30     標題: 男子在富昌邨疑抹槍走火腳傷

男子在富昌邨疑抹槍走火腳傷
(商台)2011年4月15日 星期五 20:43
一名男子晚上近七時,在深水埗富昌邨的單位內,懷疑抹槍時走火,大腿受傷,送往瑪嘉烈醫院    救治,警方正在現場調查,相信他持有槍牌,暫時列作有人意外受傷案處理。

吓?抹槍重要入彈??咁奇??!
作者: Sophi_hk    時間: 15-4-2011 21:35

警察?
作者: MS    時間: 15-4-2011 21:48

(星島)2011年4月15日 星期五 21:00
一名持有手槍牌照???、約60歲退休懲教員,晚上7時許在深水埗富昌村富韻樓住所清潔    自己擁有的一支長槍時,不知何故長槍突然走火???,退休懲教員大腿中槍流血,自行致電報警求救,傷者被送往瑪嘉烈醫院    急救,警方暫列意外受傷處理。
長槍失火打到自已 佩服佩服

作者: lololo    時間: 15-4-2011 21:52

佢支放係屋企o既炮長期loaded?
作者: WTF01    時間: 15-4-2011 21:55

講真,,,真係好有問題
LOAD左都仲抹
作者: Andy    時間: 15-4-2011 21:57

長槍碌bolt可以放屋企?
作者: yiuyiusiu    時間: 15-4-2011 22:15

手槍牌照 但係長槍走火
THEN ,我好想知佢個動作點先可以打到自己

作者: khkenny2    時間: 15-4-2011 22:28

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 15-4-2011 10:15 PM 發表
手槍牌照 但係長槍走火
我都覺得好離奇....
作者: 衰人    時間: 15-4-2011 22:58

真係好唔明白
作者: tango10    時間: 15-4-2011 23:48

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 15-4-2011 22:15 發表
手槍牌照 但係長槍走火
又係喎! 私人擁有手槍應該放槍房, 到練靶槍先會去槍房攞
而長槍的槍機要與槍分開存放, 理應存於槍房.
只有散彈槍才可整支放在家中槍櫃!  唔會係中散彈呀!
作者: F.B.I.    時間: 15-4-2011 23:50     標題: 回覆 10# 的帖子

咁佢冇左隻腳啦wo
作者: MS    時間: 16-4-2011 01:05

引用:
原帖由 Andy 於 15-4-2011 21:57 發表
長槍碌bolt可以放屋企?

1..22
2.shot gun
3.無牌大胆槍?乜口徑都有可能

作者: MS    時間: 16-4-2011 01:07

左腳中槍,一定係右手板機
作者: B20_hk    時間: 16-4-2011 01:12

引用:
原帖由 tango10 於 15-4-2011 23:48 發表

又係喎! 私人擁有手槍應該放槍房, 到練靶槍先會去槍房攞
而長槍的槍機要與槍分開存放, 理應存於槍房.
只有散彈槍才可整支放在家中槍櫃!  唔會係中散彈呀!
以前...如果住公屋,警務署根本唔會被你在屋企有槍櫃裝槍
不過,單嘢可能另有內情...
...以後,條友會否被人告?
作者: daniel999    時間: 16-4-2011 01:16

剛剛睇cable, 支槍係.22
BTW, RA果到由 .22 到 7.62x51 乜長槍都有
我d friend d shotgun 都係放係屋企(有槍櫃)
MS爺爺,你以前都簽左好多長槍牌出去

剛收到消息,RA個range要比政府收返,又唔比新場佢地
作者: MS    時間: 16-4-2011 01:17

男子抹槍走火傷勢嚴重疑藏過量槍械被捕
(商台)2011年4月16日 星期六 00:55
一名擁有槍牌的六十四歲男子,晚上近七時,在深水埗富昌邨家中,抹一支0.22口徑的長槍時,突然走火,左腿中彈受傷,送往瑪嘉烈醫院    ,目前在深切治部留醫,情況嚴重;重案組跟進,到傷者家中搜查,搜了四分一範圍,發現二十四支真槍、氣槍及模型槍,傷者涉嫌藏有過量槍械被捕,警方繼續進行調查。.

作者: Sophi_hk    時間: 16-4-2011 01:20

引用:
原帖由 MS 於 16-4-2011 01:17 發表
男子抹槍走火傷勢嚴重疑藏過量槍械被捕
(商台)2011年4月16日 星期六 00:55
一名擁有槍牌的六十四歲男子,晚上近七時,在深水埗富昌邨家中,抹一支0.22口徑的長槍時,突然走火,左腿中彈受傷,送往瑪嘉 ...
wow 今云佢咪collect skin?
作者: daniel999    時間: 16-4-2011 01:25

引用:
原帖由 基爾芬 於 16-4-2011 01:20 發表

wow 今云佢咪collect skin?
可能命都冇
作者: ananlau    時間: 16-4-2011 02:47

條友俾人拉左喇!
頂佢個肺,唔好咁夜抹槍丫嘛,搞到我遲收工!
作者: 0o0p    時間: 16-4-2011 05:12

佢係咪用大脾墊著槍管咁抺 然後又咁岩禁到個制
作者: Alex_山    時間: 16-4-2011 09:03

佢屋企仲搜到好多野wor
作者: ZACK-R3    時間: 16-4-2011 09:18

真係唔知點話佢好
作者: katotaka    時間: 16-4-2011 09:58

咁多槍連呢個都冇隻?

作者: B20_hk    時間: 16-4-2011 11:08

以前有條日本仔屋企藏槍...啲差人搬咗幾日光搬得晒
作者: 阿堅    時間: 16-4-2011 11:22

警方調查槍械走火槍傷案,在事發單位,搜出大批軍火,包括迫擊炮彈、116支長短槍、3000多粒子彈等。

深水埗助理指揮官(刑事)劉達強表示,他們在單位內搜獲用過的迫擊炮彈,口徑約30毫米,並有116支長短槍及3000粒子彈,逾20支是真槍。他形容是「幾恐怖」。

咁多野@@
作者: MANKF    時間: 16-4-2011 11:49     標題: 槍痴

唉!一位愛槍C-Hing擦槍走火。新聞報導稱傷勢嚴重。希望他早日康復!依稀記得多年前一位日本C-Hing在家中也藏有大量槍支,後來給法庭全部充公!事主當場暈倒!每當發生這種新聞,社會人仕都覺得愛槍者多少有點負面或暴力傾向才喜歡這玩意! 但如玩得合法! 又不會傷害別人!不知各界人仕又會否對待收藏古董人仕一樣對待槍痴呢! 記得是在合法情況下!
作者: 餅    時間: 16-4-2011 11:50

引用:
原帖由 阿堅 於 16-4-2011 11:22 發表
深水埗助理指揮官(刑事)劉達強表示,他們在單位內搜獲用過的迫擊炮彈,口徑約30毫米,並有116支長短槍及3000粒子彈,逾20支是真槍。他形容是「幾恐怖」。
公屋單位擺咁多野 , 行都冇地方行 , 梗係恐怖 ~
作者: rYaN    時間: 16-4-2011 12:02

岩岩聽radio講有30mm榴彈砲wor
作者: 餅    時間: 16-4-2011 12:07

一般人聽到古董 , 聯想得最多既係「值錢」

你只係儲玩具槍 , 親密如女友會話「o徙錢」

咁試問又點可要求公平呢 ~
作者: b9296    時間: 16-4-2011 12:08

衰咗系支Thompson Contender度 - 唔知走火時嗰粒係咩.22(.22lr / hornet / 甚至Magnum都得)...

正常雜項部每三個月就會上門check一次 - 即係話其實公屋既環境都可以擺鎗(只係多少問題)...

只係呢位阿叔實在有太多私伙嘢 ...
作者: faihk    時間: 16-4-2011 12:12

世界係無 "公平", 無野可以盡如人意.
不過都希望個位師兄人同槍都無事.
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 16-4-2011 12:15

引用:
原帖由 B20_hk 於 16-4-2011 11:08 發表
以前有條日本仔屋企藏槍...啲差人搬咗幾日光搬得晒
九十年代初嘅事!收藏大量二次大戰軍火mg42都有(不過奄哂)有傳曰本仔係MGC太子!
人家屋企港島半山!比錢末收了事!
作者: light    時間: 16-4-2011 12:15

我又唔明~點解會係抺槍走火~?
我冇接觸真槍~但各位ching 都唔會load 晒豆上晒電去抺自己支氣槍掛
會唔會有"陰謀論"成份.

不過d 愛藏品比充公就真係好可惜....

作者: daniel999    時間: 16-4-2011 12:16

我有朋友有槍牌,d槍放係屋企,佢都係得閒拎出泥睇1睇
老實講句,宜家出槍,只能放槍會
以前港英政府年代可以出到870, benelli等shotgun, 有d仲可以出到 FAL, G3
宜家連出支P226,都唔得,比你出到都只能1槍1匣.........................
宜家政府最想禁槍,唔好玩,
連RA個range,  都比政府收返
以後香港冇得玩槍..............
作者: MANKF    時間: 16-4-2011 12:17     標題: 回覆 2# 的帖子

C-Hing, 你女友眞好!我家領導今早講”變態”!
作者: MANKF    時間: 16-4-2011 12:22     標題: 回覆 4# 的帖子

同意!真係鬼槍! 鬼槍!以前當差啲人無講錯!
作者: faihk    時間: 16-4-2011 12:24

引用:
原帖由 MANKF 於 16-4-2011 12:17 發表
我家領導早就咁話... 但係佢都唔諗佢自己話自己以前玩過真鐵, 話自己好威威又算係咩...
作者: clukkei    時間: 16-4-2011 12:38

陰謀論 X 2
作者: light    時間: 16-4-2011 12:42     標題: 回覆 9# 的帖子

作者: light    時間: 16-4-2011 12:49

我又唔明點會搵槍口對住大脾既呢
你話射牆反彈~咁就唔會射穿咁大對脾啦掛
作者: T-800    時間: 16-4-2011 12:52

兇槍:thompson center .22.........?

抹呢枝野係拗開來抹,有無子彈一睇就知........

happy shooting!

圖片附件: .22 thompson center.jpg (16-4-2011 12:52, 11.18 KB) / 該附件被下載次數 41

作者: MANKF    時間: 16-4-2011 12:57     標題: 回覆 9# 的帖子

陰謀論x3  我家父輩仍揸槍搵食之人。兒時記得支鬼槍鎖得好緊!就算比我睇都係退晒彈兼對地下!點會上膛擦槍!
作者: SECOND    時間: 16-4-2011 13:05

我諗緊佢會唔會係CGF會員
作者: 2slow    時間: 16-4-2011 13:35

引用:
原帖由 SECOND 於 16-4-2011 13:05 發表
我諗緊佢會唔會係CGF會員
珍品研習室可能有出過post....
作者: Andy    時間: 16-4-2011 13:50

果20支真槍 .22
係唔係果d 正常香港賣係2j樓下
但係佢果支全原裝
講得幾十->過百j 的 槍

唔係佢果20支野,全部有牌 ?
作者: 亞延    時間: 16-4-2011 13:55

引用:
原帖由 於 16-4-2011 11:50 發表

公屋單位擺咁多野 , 行都冇地方行 , 梗係恐怖 ~
唔知點解我會唸起蠔屎張神抬∼但分別在佢真係有位放
作者: hung    時間: 16-4-2011 14:23

埃! 60幾歲人記憶上可能會有啲問題, 或者因為記憶而出咗今次之意外, 攪到自己辛苦又惹官非, 希望呢位老人家樣樣都能大步欖過啦!
作者: L119a1    時間: 16-4-2011 15:20

引用:
原帖由 hung 於 16-4-2011 14:23 發表
埃! 60幾歲人記憶上可能會有啲問題, 或者因為記憶而出咗今次之意外, 攪到自己辛苦又惹官非, 希望呢位老人家樣樣都能大步欖過啦!
X2
作者: 餅    時間: 16-4-2011 15:46

引用:
原帖由 MANKF 於 16-4-2011 12:17 發表
你家領導話明變態都叫做明令禁止

有陣時佢話 " 你鐘意咪買囉 " 咁先死

買左明知佢實黑面 , 唔買自己又心有不甘 , 或者收收埋埋搞到好似偷食咁...

買玩具買到有罪惡感...
作者: k_i_t    時間: 16-4-2011 16:35

報導話中槍男子住所藏迫擊炮彈,都幾恐佈
作者: b.jam    時間: 16-4-2011 17:07

過百支。。。。
作者: sunny2014    時間: 16-4-2011 17:43

-del.-

作者: sunny2014    時間: 16-4-2011 17:46

我比較想知佢間屋點放成百幾枝氣槍…
作者: MANKF    時間: 16-4-2011 18:24     標題: 回覆 49# 的帖子

希望老人家能大步檻過! 可以照食長量!其實我家領導跟中央政府一樣,嚴打時咩都唔得!非嚴打時!咩都得!最似中央係比錢可以搞掂!死未!
作者: Rager    時間: 16-4-2011 18:33

引用:
原帖由 daniel999 於 16-4-2011 12:16 發表
我有朋友有槍牌,d槍放係屋企,佢都係得閒拎出泥睇1睇
老實講句,宜家出槍,只能放槍會
以前港英政府年代可以出到870, benelli等shotgun, 有d仲可以出到 FAL, G3
宜家連出支P226,都唔得,比你出到都只能1槍1匣........ ...
RA邊個? Table Hill?
作者: 2slow    時間: 16-4-2011 18:37

剛剛睇完六點半新聞, 又真係幾跨張...
d議員又有野講喇...唉~
作者: MS    時間: 16-4-2011 18:56

引用:
年齢歧視喎! 全世界都65歲退休喇!大陸班揸fit人平均年齢都六十幾,le單野係d不學無術無師自通,所以爆大鑊!錢可以買槍,但是買不到學問!買不到技術!買不到經驗 現在大陸公安請香港退休警察上大陸教槍....班教頭個個都唔係18,22,

作者: 餅    時間: 16-4-2011 19:07

「迫擊砲彈 , 摧淚彈 , 手榴彈 , 仲有過千粒子彈」

CCTVB 今次玩押韻喎 ~
作者: 5sfll970    時間: 16-4-2011 19:11

引用:
原帖由 Rager 於 16-4-2011 18:33 發表

RA邊個? Table Hill?
9華勁.
Table Hill係第二班大哥嘅.
作者: Paul    時間: 16-4-2011 19:34

.22 大過D  6mm豆少少, 過千粒子彈我估可能只係一箱仔今大
作者: T-800    時間: 16-4-2011 19:43

引用:
原帖由 Paul 於 16-4-2011 19:34 發表
.22 大過D  6mm豆少少, 過千粒子彈我估可能只係一箱仔今大
.22LR確係好細粒係一箱仔咁大,但都大過6mm BB豆好多架........因為有彈殼,兩者係無得比嘅......

happy shooting
作者: geo216    時間: 16-4-2011 19:52

議員又要準備發偉論啦
作者: T-800    時間: 16-4-2011 19:54

話時話,load咗嘅thompson center .22要手動起咗鎚先打得響,點會咁易走火架........
ps:睇TVB NEWS 片講咋,實際唔知係咪比果支thompson center .22打中.............

作者: Vindicator    時間: 16-4-2011 20:01

自己可唔可以係家中有子彈(有槍牌)?
thz
作者: gtoray    時間: 16-4-2011 20:03

其實....係咪比老婆開槍打......
作者: T-800    時間: 16-4-2011 20:05

引用:
原帖由 gtoray 於 16-4-2011 20:03 發表
咦?!都唔奇喎.......

HAPPY SHOOTING!
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 16-4-2011 21:26

引用:
原帖由 gtoray 於 16-4-2011 20:03 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/110416/4/nu80.html

深水埗公屋藏槍械及彈藥的案件,一名59歲女子涉嫌「無牌藏有槍械及彈藥」被警方拘捕。

警方昨日下午約6時53分接報,指有人在深水埗富昌村富韻樓一單位內意外受傷。警員到場後,發現一名63歲男子左大腿被槍傷,送往瑪嘉烈醫院    治理。經初步調查,警方懷疑上址曾有長槍走火。警方其後在上址檢獲一批槍械、模型槍、氣槍及不同口徑和型號的子彈。警方軍械法證科及爆炸品處理課人員檢走有關槍械及子彈檢驗。警方在現場拘捕一名59歲女子,她涉嫌「無牌藏有槍械及彈藥」,她已准保釋候查,4月底返署報到。案件現交由西九龍總區重案組跟進調查。

警方昨晚調查上址的一宗槍械離奇走火事件,中槍男子姓梁(64歲),據悉是退休懲教署人員。事發昨晚約6時53分,事主在深水埗富昌村富韻樓住所內,擦抹存放在家中的槍支,並為槍支抹油,惟其間一支來福槍突然走火,事主右大腿中槍,頓時血流如注,負傷自行致電報警。

(即時新聞)
作者: KILLMACHINE    時間: 16-4-2011 21:37

佢咁多槍, 會唔會係整第二支槍打中揸???

俾老婆打都有可能性~~~
作者: tango10    時間: 16-4-2011 21:47

引用:
係啦! 睇來佢只係太過鍾意先會有咁多, 而並非作非法用途! 希望唔洗重判啦!
(不過以後有真槍的朋友就煩囉! 想續牌就要做多好多野囉)
作者: T-800    時間: 16-4-2011 21:56

太多了.........好難唔重判.......

作者: B20_hk    時間: 16-4-2011 22:37

引用:
原帖由 T-800 於 16-4-2011 21:56 發表
太多了.........好難唔重判.......

個日本仔都係罸錢及充公了事
作者: T-800    時間: 16-4-2011 22:45

引用:
原帖由 B20_hk 於 16-4-2011 22:37 發表

個日本仔都係罸錢及充公了事
可惜佢唔係日本仔...anyway......good luck to him......
作者: MS    時間: 16-4-2011 23:01

玩得假槍之易過 唉!佢叫啹喀,ms教過佢!其實NSP都唔做 莫非真係老到回咗
作者: B20_hk    時間: 16-4-2011 23:11

引用:
原帖由 MS 於 16-4-2011 23:01 發表
玩得假槍之易過 唉!佢叫啹喀,ms教過佢!其實NSP都唔做 莫非真係老到回咗堂
NSP (Normal Safery Precautions)
所以有人話鬼槍鬼槍...唔做NSP,走火...就唔好話支槍...
作者: B20_hk    時間: 16-4-2011 23:12

引用:
MS兄, 小心
作者: KILLMACHINE    時間: 16-4-2011 23:25

引用:
原帖由 B20_hk 於 16-4-2011 23:11 發表

NSP (Normal Safery Precautions)
所以有人話鬼槍鬼槍...唔做NSP,走火...就唔好話支槍...
正常玩槍人士都要做
無論入bb 彈, 45mm鉛彈, 真子彈也好

依單野似乎有d 古怪
作者: peter195    時間: 16-4-2011 23:38

引用:
原帖由 geo216 於 16-4-2011 19:52 發表
議員又要準備發偉論啦
D 議員好興看風8+1 up
過一輪之後件事談咗又當無事發生....
好似叫警員遇襲要逃跑而唔好開槍.....=.="
作者: peter195    時間: 16-4-2011 23:42

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 16-4-2011 21:26 發表

http://hk.news.yahoo.com/article/110416/4/nu80.html

深水埗公屋藏槍械及彈藥的案件,一名59歲女子涉嫌「無牌藏有槍械及彈藥」被警方拘捕。

警方昨日下午約6時53分接報,指有人在深水埗富昌村 ...
???
小弟有d唔明,雖然太太同老公同住....但無人證明d槍係老太太的....
最多係佢老公有太多槍,而拉佢老公~
點解要拉埋老太太呢?
作者: carltam    時間: 16-4-2011 23:43

引用:
原帖由 MS 於 15-4-2011 21:48 發表
(星島)2011年4月15日 星期五 21:00
一名持有手槍牌照???、約60歲退休懲教員,晚上7時許在深水埗富昌村富韻樓住所清潔    自己擁有的一支長槍時,不知何故長槍突然走火???,退休懲教員大腿中槍流血,自行致電報 ...
而家有槍牌最大口徑可唔可以過到7.62以上?如.330wm .338 lm .50等等
作者: carltam    時間: 16-4-2011 23:49

引用:
原帖由 MANKF 於 16-4-2011 11:49 發表
唉!一位愛槍C-Hing擦槍走火。新聞報導稱傷勢嚴重。希望他早日康復!依稀記得多年前一位日本C-Hing在家中也藏有大量槍支,後來給法庭全部充公!事主當場暈倒!每當發生這種新聞,社會人仕都覺得愛槍者多少有點負面或暴 ...
不如禁車,一年都唔知撞死幾多人
作者: B20_hk    時間: 16-4-2011 23:51

引用:
原帖由 carltam 於 16-4-2011 23:49 發表

不如禁車,一年都唔知撞死幾多人
禁食飯,唔駛啲人食飽飯等屎苛
作者: sam524    時間: 16-4-2011 23:52

引用:
原帖由 B20_hk 於 16-4-2011 23:51 發表

禁食飯,唔駛啲人食飽飯等屎苛
不如唔好比人生仔la...
冇人咪咩事都冇lor...
作者: gtoray    時間: 17-4-2011 00:08

引用:
原帖由 peter195 於 16-4-2011 23:42 發表

???
小弟有d唔明,雖然太太同老公同住....但無人證明d槍係老太太的....
最多係佢老公有太多槍,而拉佢老公~
點解要拉埋老太太呢?
唔明?
過一兩日睇新聞你會明ga 喇
作者: seamoncheng    時間: 17-4-2011 00:12

引用:
呢個可能性大d
作者: wing5875    時間: 17-4-2011 00:14

以前個日本仔,成日在combat買廣告,我地見個地址在跑馬地,都覺得奇怪.
作者: Andy    時間: 17-4-2011 00:17     標題: 回覆 85# 的帖子

有冇日本仔果單ga新聞睇?
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 17-4-2011 00:19

引用:
原帖由 wing5875 於 17-4-2011 00:14 發表
以前個日本仔,成日在combat買廣告,我地見個地址在跑馬地,都覺得奇怪.
住x頂道...

作者: Hkpolice-Psu    時間: 17-4-2011 00:23

點解會拉女人架, 關老婆咩事? BY甜甜

因為個女人有機會用左支槍當玩具玩囉, BY 蠔屎
作者: KILLMACHINE    時間: 17-4-2011 00:30

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 17-4-2011 00:23 發表

最怕D 女人無端端發傻.....
作者: 33tt    時間: 17-4-2011 00:32

引用:
原帖由 wing5875 於 17-4-2011 12:14 AM 發表
在combat買什麼廣告? Thanks !!!
作者: hwtang    時間: 17-4-2011 00:48

引用:
原帖由 carltam 於 16-4-2011 23:43 發表

而家有槍牌最大口徑可唔可以過到7.62以上?如.330wm .338 lm .50等等
1.238章火器及彈藥條例並無明文規定最大口徑
2."槍牌"其實有幾隻.

平民通常申請"個人管有權牌照"
平民申請槍牌(個人管有權牌照)其中一條件,就係要用係"体育用途"上.
除個別前朝軍部有關槍會+人士及"桌山槍會"以外(打.223,.308為主), 其他槍會很少打大口徑步槍的.
就以HKRA為例,都係打.22步槍為主;  
加上香港無"体育比賽"係打大口徑的(.330wm .338 lm .50),
因此,現時新牌仔(個人管有權牌照持有人)很難以"体育用途"說服牌照科發槍牌管有以上大口徑步槍及子彈.

Referece :  資料摘要-申請管有權牌照/增管槍械(個人申請適用)
http://www.police.gov.hk/ppp_tc/08_forms/doc/als_C-indivd.pdf

P.S. 經營人牌照, 射擊會牌照, 為狩獵用途發出之牌照 等特殊情況暫不作討論.
敬請MS Sir, 各位師兄補充謝謝
作者: carltam    時間: 17-4-2011 00:56

引用:
原帖由 hwtang 於 17-4-2011 00:48 發表

1.238章火器及彈藥條例並無明文規定最大口徑
2."槍牌"其實有幾隻.

平民通常申請"個人管有權牌照"
平民申請槍牌(個人管有權牌照)其中一條件,就係要用係"体育用途"上.
除個別前朝軍部有關槍會+人士及"桌山 ...
如果我想引請把大口徑,話去外國玩射擊,但因唔係外國公民,所以要係香港引請
有無可能
作者: hwtang    時間: 17-4-2011 01:08

引用:
原帖由 carltam 於 17-4-2011 00:56 發表

如果我想引請把大口徑,話去外國玩射擊,但因唔係外國公民,所以要係香港引請
有無可能
"引進"/進口任何槍械必須要有有效之經營人牌照,否則屬違法, 可被告"無牌經營槍械或彈藥罪名"
一經循公訴程序定罪, 可處罰款$100000及監禁10年

Ref:
1.http://www.police.gov.hk/ppp_tc/08_forms/doc/als_C-Notes.pdf
2.http://www.hklii.org/hk/legis/ch/ord/238/s14.html
作者: 白色方舟r    時間: 17-4-2011 01:10

史密夫~史密妻公屋版
作者: carltam    時間: 17-4-2011 01:14

引用:
原帖由 hwtang 於 17-4-2011 01:08 發表

"引進"/進口任何槍械必須要有有效之經營人牌照,否則屬違法, 可被告"無牌經營槍械或彈藥罪名"
一經循公訴程序定罪, 可處罰款$100000及監禁10年

Ref:
1.http://www.police.gov.hk/ppp_tc/08_forms/doc/als_ ...
打錯字,我想講向police申請大口徑,以呢個理由
作者: wing5875    時間: 17-4-2011 01:14

引用:
原帖由 33tt 於 17-4-2011 00:32 發表

在combat買什麼廣告? Thanks !!!
好似系二戰德佬多
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 17-4-2011 01:16

引用:
原帖由 carltam 於 17-4-2011 01:14 發表

今晚打老虎
作者: hwtang    時間: 17-4-2011 01:21

引用:
原帖由 carltam 於 17-4-2011 01:14 發表

比電話你自己問 : 2860 6538
記得問完Post上黎睇人地點Reply wor
作者: gtoray    時間: 17-4-2011 01:43

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 17-4-2011 00:23 發表

老婆幫手抺槍
但唔識槍
走火
入曬
出野....(血...)
揚左
......
作者: hwtang    時間: 17-4-2011 01:45

引用:
原帖由 gtoray 於 17-4-2011 01:43 發表

老婆幫手抺槍
但唔識槍
走火
入曬
揚左
......

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0