標題: [認真] 4人綜援家庭今年平均每月收益可達逾1.3萬元 [打印本頁]

作者: wing383    時間: 21-4-2011 13:39     標題: 4人綜援家庭今年平均每月收益可達逾1.3萬元

4人綜援家庭今年平均每月收益可達逾1.3萬元
http://hk.news.yahoo.com/article/110420/23/nwzh.html

到底係政府既福利太好!?定係外面既人工真係太低???
出黎做野差不多成十年,都係平平地$500樓下去配個冇牌子既膠框眼鏡就用足幾年,但原來拎綜緩就偏偏有成仟蚊眼鏡津貼,到底呢個係咩世界...!!!???

""對於網上流傳,申領綜援的阿成反駁:「沒這麼誇張呀,如果有,就不用做散工幫補!」他坦言,領綜援並不好受,子女不敢向任何朋友或同學說自己來自綜援家庭:「家長日如非必要不會去,拿到成績表後,即時離開!」""

點解咁多低收入家庭每月收入比綜緩低,仍然肯咬緊牙關出去捱,就係正正因為要d仔女可以抬起頭做人,
呢d咁既大食懶居然仲將自己講成受害者咁!!!

圖片附件: 16qucsh01rd414-i0.jpg (21-4-2011 13:39, 90.17 KB) / 該附件被下載次數 61

作者: daniel999    時間: 21-4-2011 14:58

搞到我唔想返工
作者: 衰人    時間: 21-4-2011 18:02

仲有傷殘津貼呢
而且失業公援同低收入公援計法又唔同嫁喎
好老實佢地福利真係好好真係"生養死葬"連殮葬費都有

作者: Tango1997    時間: 21-4-2011 18:28

引用:
原帖由 一等兵 於 21-4-2011 18:02 發表
仲有傷殘津貼呢
而且失業公援同低收入公援計法又唔同嫁喎
好老實佢地福利真係好好真係"生養死葬"連殮葬費都有
唔怪得保安公司成日請人~~~~!做泥托咩
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-4-2011 18:35

一個家庭計,唔係一個人wor;sweat
作者: mujiadam    時間: 21-4-2011 18:42

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2011 18:35 發表
一個家庭計,唔係一個人wor  
一家4口,唔洗交租...萬3唔夠洗?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-4-2011 18:51

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-4-2011 18:42 發表

佢而家呢個計法,係將所有津貼都申請得到先係呢個數,但現實未必每一個綜援戶都合資格申請足呢d野
"""4人家庭"""係唔係真係4個人用先??父母係唔係唔洗比少少錢比佢地父母??
作者: Alex_山    時間: 21-4-2011 19:11

點解拎綜援就要比人歧視?
社會保障原意係咩野?
作者: Elf    時間: 21-4-2011 19:30

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-4-2011 18:42 發表

四人計:
食: 40蚊早, 50蚊午, 60蚊晚 : 150一日, $4500一月
行: $8一程MTR, 子女一星期10程來回, 父母12程來回= $1200一個月
水電未計, 關愛基金一筆過唔計, 其實真係唔夠.
作者: Elf    時間: 21-4-2011 19:35

引用:
原帖由 Alex_山 於 21-4-2011 19:11 發表
社會保障原意係咩野?
我諗無人會低下到走去指住一個家庭去笑話" 哈哈, 你拎綜援!" 我相信香港人教育水平未咁低
普遍社會人仕反感既係對有能力工作而唔工作, 靠綜援為生既人.
quote " 綜援計劃的目的﹐是以入息補助方法﹐為那些在經濟上無法自給的人士提供安全網﹐使他們的入息達到一定水平﹐以應付生活上的基本需要。"
當社會上有人真係"經濟上無法自給"而去申請係無問題. 但係當佢地係寧拎綜援都唔願去搵工, 咁就好有問題啦.
作者: 餅    時間: 21-4-2011 19:39

引用:
原帖由 Alex_山 於 21-4-2011 19:11 發表
社會保障原意係咩野?
制度原意樓上都講得好清楚

傷殘 / 照顧子女而不能工作可以接受

制度上亦有強制計劃 , 要求健全人仕積極尋找工作

不過有D Case 將尋找工作紀錄當功課咁交 , 你真係唔好話唔谷_氣

作者: Alex_山    時間: 21-4-2011 19:41

引用:
原帖由 Elf 於 21-4-2011 19:35 發表

我諗無人會低下到走去指住一個家庭去笑話" 哈哈, 你拎綜援!" 我相信香港人教育水平未咁低
普遍社會人仕反感既係對有能力工作而唔工作, 靠綜援為生既人.
quote " 綜援計劃的目的﹐是以入息補助方法﹐為那些在經 ...
樓主既post,我見唔到佢有將兩者區分,
以暫時所見樓主既回覆,佢似乎認為拎綜援=大食懶
作者: hung    時間: 21-4-2011 20:17

確實係香港好多行嘅人工過低 , 兼且社會上百物騰貴 , 佢哋根本連自己嘅生活都難捱 , 何況要飬一家幾口 , 唯有申嶺宗緩 ! 其實佢哋都想有尊嚴 , 但真係為勢所逼無辦法 !
作者: ZACK-R3    時間: 21-4-2011 21:35

引用:
原帖由 Alex_山 於 21-4-2011 19:41 發表

樓主既post,我見唔到佢有將兩者區分,
以暫時所見樓主既回覆,佢似乎認為拎綜援=大食懶
拎綜援果D又咪D大陸人
作者: mujiadam    時間: 21-4-2011 21:40

引用:
原帖由 Elf 於 21-4-2011 19:30 發表

四人計:
食: 40蚊早, 50蚊午, 60蚊晚 : 150一日, $4500一月
行: $8一程MTR, 子女一星期10程來回, 父母12程來回= $1200一個月
水電未計, 關愛基金一筆過唔計, 其實真係唔夠.
咪住!冇工返,你答咁多車去邊?
萬三蚊一個月,扣完果$4500,再扣$1200,再扣埋水電當你等2000,唔夠?
都係$7千7咋WOR!
作者: mujiadam    時間: 21-4-2011 21:42

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2011 18:51 發表

佢而家呢個計法,係將所有津貼都申請得到先係呢個數,但現實未必每一個綜援戶都合資格申請足呢d野
"""4人家庭"""係唔係真係4個人用先??父母係唔係唔洗比少少錢比佢地父母??
拿,你將四人問題變左6人問題WOR!
咁父母既父母,你估佢地有冇得拎呢D綜援先?
作者: mujiadam    時間: 21-4-2011 21:43

引用:
原帖由 ZACK-R3 於 21-4-2011 21:35 發表

拎綜援果D又咪D大陸人
咁又唔好一竹打死一船人!
我識既又好,見報既又好,都不泛香港之輩!
作者: ZACK-R3    時間: 21-4-2011 21:50

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-4-2011 21:43 發表

咁又唔好一竹打死一船人!
我識既又好,見報既又好,都不泛香港之輩!
可能係我見識小啦
但係好多拎綜援大陸人都好串,所以我先咁講姐
作者: mujiadam    時間: 21-4-2011 21:55

引用:
原帖由 ZACK-R3 於 21-4-2011 21:50 發表

可能係我見識小啦
但係好多拎綜援大陸人都好串,所以我先咁講姐
串?冇文化緊串!
作者: ZACK-R3    時間: 21-4-2011 22:20

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-4-2011 21:55 發表

串?冇文化緊串!
唉,辛苦了一眾納稅人
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-4-2011 22:43

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-4-2011 21:42 發表

拿,你將四人問題變左6人問題WOR!
咁父母既父母,你估佢地有冇得拎呢D綜援先?
““4人家庭““只係計同埋一齊住,唔係住埋一齊係唔計,即係表面係““4人““,現實情況比報導所講的理論情況複雜得多
父母的父母有拎綜緩,生果金o個d都好,如果夠食的就唔洗咁多公公婆婆執紙皮、執罐la
作者: 衰人    時間: 21-4-2011 22:46

如果師兄想見識下咩叫做x街既話.....我強烈建議各下到灣仔社會保障部我包你一定大開眼界我包你眼火爆

作者: 里安    時間: 21-4-2011 22:54

呢個世界咩人都有,囉CSSA既都一樣,我絕對相信唔係個個都係懶人,有人真係有需要先囉

但我就真係好唔同意有部分人士所講,係政府帶頭抹黑綜援人士,我想講好多野大家有眼睇

有D人真係人前人後兩個樣,對住社工果D戴一個面具,對另一D人又戴另一個面具

又好似呢D咁,我就覺得有心呃囉
http://hk.news.yahoo.com/article/110420/3/nwzx.html
作者: wing383    時間: 21-4-2011 22:57

引用:
原帖由 一等兵 於 21-4-2011 22:46 發表
如果師兄想見識下咩叫做x街既話.....我強烈建議各下到灣仔社會保障部我包你一定大開眼界我包你眼火爆  
師兄唔使勞氣, 其實仍然會幫呢班人講說話既師兄們先至係最幸福既一群, 大概因為佢哋仲未曾有機會見識到現實世界果班pk既醜惡, 而仍然活喺佢哋心目中充滿愛既理想世界......................
作者: wing383    時間: 21-4-2011 23:56

引用:
原帖由 里安 於 21-4-2011 22:54 發表
呢個世界咩人都有,囉CSSA既都一樣,我絕對相信唔係個個都係懶人,有人真係有需要先囉

但我就真係好唔同意有部分人士所講,係政府帶頭抹黑綜援人士,我想講好多野大家有眼睇

有D人真係人前人後兩個樣,對住社工 ...
師兄,我個人覺得呢個都唔係全心呃既,事關佢檔野係冇牌,咁又可以點報收入呢?仲有, 至少佢有付出勞力...
唔知你有冇聽過"綜緩山莊"呢個term, 喺果度有一個好奇怪既現象, 有一部份人每朝晨咁就要迫車出市區返工, 而有另一部份男男女女, 日日喺club house打躉, 嘆冷氣, 一家大細落去冲涼, 攞晒d衫褲鞋襪落去洗等等.....後來攪到管理公司規定, 比錢入場游水既先用到淋浴設施..............唔使做有咁既生活居住環境,真係去邊度搵!!!
不過依租金價起飛, 情況可能有改善都唔定.....
作者: mujiadam    時間: 22-4-2011 13:19

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2011 22:43 發表

““4人家庭““只係計同埋一齊住,唔係住埋一齊係唔計,即係表面係““4人““,現實情況比報導所講的理論情況複雜得多
父母的父母有拎綜緩,生果金o個d都好,如果夠食的就唔洗咁多公公婆婆執紙皮、執罐la
如果要講,我又可以話你知好多百萬富翁都執紙皮、執罐,包括煙廠街街市入面幾間鋪既老細都係...
作者: Elf    時間: 22-4-2011 13:38

引用:
原帖由 mujiadam 於 22-4-2011 13:19 發表

如果要講,我又可以話你知好多百萬富翁都執紙皮、執罐,包括煙廠街街市入面幾間鋪既老細都係...
難聽D講句 : 攞黎講
作者: 衰人    時間: 22-4-2011 21:33

引用:
原帖由 wing383 於 21-4-2011 23:56 發表

師兄,我個人覺得呢個都唔係全心呃既,事關佢檔野係冇牌,咁又可以點報收入呢?仲有, 至少佢有付出勞力...
唔知你有冇聽過"綜緩山莊"呢個term, 喺果度有一個好奇怪既現象, 有一部份人每朝晨咁就要迫車出市區返 ...
係咪"嘉湖"
作者: mujiadam    時間: 23-4-2011 01:27

引用:
原帖由 Elf 於 22-4-2011 13:38 發表

難聽D講句 : 攞黎講
係架~
作者: 里安    時間: 25-4-2011 12:20

引用:
原帖由 wing383 於 21-4-2011 23:56 發表

唔知你有冇聽過"綜緩山莊"呢個term, 喺果度有一個好奇怪既現象, 有一部份人每朝晨咁就要迫車出市區返 ...
佢係有付出勞力,不過佢係人前大大聲講自食其力,賺人熱淚仲要入返政府轉頭

人後就成家齊齊食呀公,比人踢爆就粒水,不過好彩,仲有成班"好天真"力撐

其實呢D人好多,我之前都講過,"人前人後兩個人",係D"好天真好傻"先信晒佢地有幾壓迫姐

我諗我唔算見得多,我有D做救護既朋友見得仲多......

btw,我好同意你講:其實仍然會幫呢班人講說話既師兄們先至係最幸福既一群, 大概因為佢哋仲未曾有機會見識到現實世界果班pk既醜惡, 而仍然活喺佢哋心目中充滿愛既理想世界
作者: Boniface    時間: 25-4-2011 21:16

無人對佢地有偏見,只是佢地安於拎呢份錢,唔工作,無想過靠雙手改變現狀
而家連去旅行都光明正大政府俾埋錢,所以根本無需要再靠雙手改變命運
係咪社會保障己經失去原意呢?
作者: RC00078    時間: 26-4-2011 02:55

算啦, 調番轉諗, 你地個個我諗都搵到萬三一個月啦,  人地四個人搵萬三
到底邊個叻d ??
如果你話咁諗唔得, 因為拎既好多都係年紀大, 無讀書, 一係就讀緊書
咁你何必同佢地計較呢????反正個d 錢政府唔俾出去又唔會落左你袋

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0