標題: 觀Magazine外型,体積斷口徑? [打印本頁]

作者: MS    時間: 11-6-2007 01:11     標題: 觀Magazine外型,体積斷口徑?

此槍設計用於室內耙場,原裝.22LR口徑.槍身刻有.22LR only

從圖片可見.22LR口徑和9mm mag,5.56mm和.22LR mag 同樣大??

作者: Northwood    時間: 11-6-2007 03:16

有特別設計既匣就另計
如果冇特別既話,一般就可以用彈匣分辨枝槍既子彈口徑
作者: MS    時間: 11-6-2007 03:49     標題: 回覆 #2 Northwood 的帖子

借你的論調即是所有色狼,色魔都有樣睇!分得出?言歸正傳如何可知該槍特別設計?

作者: felixcat    時間: 11-6-2007 04:35

引用:
原帖由 mswong 於 11-6-2007 03:49 發表
借你的論調即是所有色狼,色魔都有樣睇!分得出?言歸正傳如何可知該槍特別設計?
人地話一般呀
作者: Paul    時間: 11-6-2007 04:38

估到世上有D今既野
     所以上次唔出聲
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-6-2007 04:48

引用:
原帖由 mswong 於 11-6-2007 03:49 發表
原來要拆件解剖支88口徑大炮,先至確定到佢係唔係打大口徑的炮彈,而唔係打9mm子彈

作者: Paul    時間: 11-6-2007 04:58

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-6-2007 04:48 發表

原來要拆件解剖支88口徑大炮,先至確定到佢係唔係打大口徑的炮彈,唔係打9mm子彈
就正如要坼開一個36F既Bra, 先知原來係36F定裝假狗的32A
作者: Hkpolice-Psu    時間: 11-6-2007 11:36

唔...又學到野了,多謝
作者: laurence    時間: 11-6-2007 11:45

引用:
原帖由 Paul 於 11-6-2007 04:58 發表

就正如要坼開一個36F既Bra, 先知原來係36F定裝假狗的32A
很好的比喻
作者: Northwood    時間: 11-6-2007 13:00

引用:
你睇清楚D,我話緊係特別設計既彈匣(好似上面果D咁)
作者: 4jai    時間: 11-6-2007 13:24

大家冷靜...mswong師兄都教左我地一d野,唔一定睇匣分口徑
作者: laurence    時間: 11-6-2007 15:44

愛因斯坦的比喻
大狗入大門
細狗入細門
細狗入大門
大狗入不了細門

有容乃

作者: Kane    時間: 11-6-2007 16:12

我有支打6x06mm
有乜出奇
作者: MS    時間: 11-6-2007 17:38     標題: 回覆 #11 wonglk 的帖子

對不起MS無意在講學,亦沒有資格!吹水咋!對各位青年人有你們的工作但MS可以在此消磨一整天,大炮入細彈,在英軍常見喇!66反坦克炮.84反坦克炮可在室內把場打.22
作者: 4jai    時間: 11-6-2007 17:40

引用:
原帖由 mswong 於 11-6-2007 17:38 發表
對不起MS無意在講學,亦沒有資格!吹水咋!對各位青年人有你們的工作但MS可以在此消磨一整天,大炮入細彈,在英軍常見喇!66反坦克炮.84反坦克炮可在室內把場打.22
不過有樣野想問問...槍圖係英國影既??
作者: mouselkm    時間: 11-6-2007 19:59

其實大槍打細彈這點, 我認為在訓練立場不錯, 試想想一個新兵, 如果直接給他5.56X45等實戰步槍,後坐力定別令他手忙腳亂影響信心, 但給新兵改成.22LR的同型號步槍, 等熟練後才轉正常口徑, 我想有不錯的訓練成果, 正如傳聞美軍訓練新兵射擊最初是用氣槍一樣, 但個人認為在戰場上沒有浪費彈匣空間的理由, 因此用有效射程約100M的.22LR子彈的話, 我想只有陣亡的下場…..
作者: tango10    時間: 11-6-2007 21:25

印象中sa80 同 SLR 都有即時改裝打.22的套件供訓練或室內時使用.
作者: tango10    時間: 11-6-2007 21:28

引用:
原帖由 mouselkm 於 11-6-2007 19:59 發表
其實大槍打細彈這點, 我認為在訓練立場不錯, 試想想一個新兵, 如果直接給他5.56X45等實戰步槍,後坐力定別令他手忙腳亂影響信心, 但給新兵改成.22LR的同型號步槍, 等熟練後才轉正常口徑, 我想有不錯的訓練成果,  ...
這個厡來又要看你是你支部隊, 當年HKMSC就是這樣.  但防衛軍就首個訓練週便要打7.62.....結果好多人爆眼鏡或者變能貓
作者: mouselkm    時間: 11-6-2007 22:21     標題: 回覆 #18 tango10 的帖子

因小弟年輕(當年11歲),對回歸前英軍沒有太大認識.SO請問華藉英兵和防衛軍有甚麼分別
作者: topsoldierC11    時間: 12-6-2007 01:36

引用:
原帖由 mouselkm 於 11-6-2007 22:21 發表
因小弟年輕(當年11歲),對回歸前英軍沒有太大認識.SO請問華藉英兵和防衛軍有甚麼分別
華藉英兵是全職月薪

RHKR(V)義勇軍(或從前稱防衛軍)是兼職
作者: 高!高!高!    時間: 12-6-2007 13:53

唔知點解,多數公開收費試射的民間槍會,
都必定有.22LR/9mm的AR-15系,唔係佢就係AUG 9mm.
作者: MS    時間: 12-6-2007 16:51

請問那一張圖片,謝謝?
作者: MS    時間: 12-6-2007 17:01     標題: 回覆 #19 mouselkm 的帖子

問得好!義勇軍,稱防衛軍,是業餘,及直屬香港政府水雷炮是英軍,例如一個水雷炮(指英港政府時)在英受訓他是英軍的一份子!一個警察無論何等高級只是香港警察!
作者: tango10    時間: 12-6-2007 19:57

引用:
原帖由 mswong 於 12-6-2007 17:01 發表
問得好!義勇軍,稱防衛軍,是業餘,及直屬香港政府水雷炮是英軍,例如一個水雷炮(指英港政府時)在英受訓他是英軍的一份子!一個警察無論何等高級只是香港警察!
結果是軍事服務團要解散, 老防要解散!
但警察只是無左皇家
作者: MS    時間: 13-6-2007 02:51     標題: 回覆 #15 wonglk 的帖子

一些來自槍書,一些自拍!

作者: MS    時間: 13-6-2007 03:13     標題: 回覆 #24 tango10 的帖子

當年d上大人曾與警務處談及關於水雷炮當差!但在此不能公開?請諒!

作者: tango10    時間: 13-6-2007 18:21

引用:
原帖由 mswong 於 13-6-2007 03:13 發表

當年d上大人曾與警務處談及關於水雷炮當差!但在此不能公開?請諒!
都有好多過左去, 家陣仲做緊.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0