標題: 有d野...唔識...真係唔好亂來....除非錢多...真o架 [打印本頁]

作者: sailun412    時間: 25-4-2011 01:12     標題: 有d野...唔識...真係唔好亂來....除非錢多...真o架

近期收到好多外面同學仔向妹仔訴苦, 支槍hopup勁炒, jam彈, hopup調教唔到等....一般比出面"強化"過既槍我地盡量唔跟手尾....免咩鑊!
但今次呢位同學因為加入左我地大家庭, 冒死都同佢拆開睇睇, 發現hopup roller換上大幾個碼又硬既物體...!!!! 大到hopup都教唔到 唔炒就怪啦....仲連條roller sub都頂到彎埋, 有時hopup勁炒 有時chop彈.....都唔知想點....
我地改 但唔會用d咁既方法同物料改, 呢碌我地唔知亦唔想知係咩來....但勸大家真係唔好亂聽d無責任既外人亂講 亂試...講真!!!

留意圖中粒"強化"野既直徑, 用下個腦...粒彈有無可能正常咁通過.....

圖片附件: [留意2粒頂hopup咕順壓到面容扭曲變晒型...] 221711_1946867187808_1126403611_2281223_1325489_n.jpg (25-4-2011 01:34, 44.47 KB) / 該附件被下載次數 145

作者: diplomatique    時間: 25-4-2011 01:36

hahaha... I agree!!
Not every Mod. is good Mod. ...
作者: 優之涼粉    時間: 25-4-2011 02:40

我都發覺一加硬個兩粒野,D彈一定勁唔穩定,就算唔係炒,都會射射下其中一槍無左HOP-UP....

好彩hop-up e舊野都唔算貴,如果係攪motor同個筒個d就.....真係一有問題就唔見千幾....

作者: Elf    時間: 25-4-2011 02:59

換舊咁大既roller replacement 有幾個問題.
1) 個replacement唔一定係 perfect既圓柱體, 變左hop up有一邊頂出D, 有一邊入D, 最後粒彈hop去一邊.
2) 咁大舊頂住晒, 下面粒機米你上到幾緊都無用, 粒粒都飛天
3) 機米上到咁緊同roller鬥力, 個hop up body用黎頂住機米個位好幼. 我試過斷, 好彩可以配番粒celcius, 一樣數.

其實果個粒可以打直放2粒AEG老鼠屎入去, 軟硬度同粗度都係一個好好既replacement.
作者: jpg    時間: 25-4-2011 04:00

嘩, 撞鬼, 麥改到個ROLLER 咁粗..我相信呢D係自家上網學, 又跟唔足既後果...
作者: diplomatique    時間: 25-4-2011 10:27

跟唔足... 似煮重咗米多D喎~ hehehe
作者: ayaka    時間: 25-4-2011 11:52

認同Elf兄第一個point
Roller唔係真圓的確差好遠
小弟塭左排醫療用衛生喉管
唔同樣本真圓度質素好參差
小弟好彩慍到一隻2.6mm外徑的喉管
真圓度幾滿意

搞咁耐有時覺得aeg hop重好= =
作者: NCP013    時間: 25-4-2011 16:50

ptw 個原意係當粒彈通過時, 組hopup adjuster會畀粒彈頂起來通過,  而唔係aeg hopup咁, 硬頂~~
作者: fusionjc    時間: 26-4-2011 12:39

試過左改右改~又6.01~又用咩油管~最後發覺原裝野 + 0.2 彈就係最好
作者: sailun412    時間: 26-4-2011 17:47

引用:
原帖由 fusionjc 於 26-4-2011 12:39 發表
試過左改右改~又6.01~又用咩油管~最後發覺原裝野 + 0.2 彈就係最好
u've got the point, u're the king......
作者: rho837    時間: 26-4-2011 18:53

SISTEMA 今大間廠出PTW比用真槍既人train force on force !  點會求其整啲野就話係ptw呀! 一定掂致推出市場 !  用翻原廠正貨啦!
作者: ayaka    時間: 26-4-2011 20:30

可惜小弟粒ROLLER原裝番黎個窿係偏心好多的.....
作者: mike523    時間: 26-4-2011 21:17

引用:
原帖由 rho837 於 26-4-2011 18:53 發表
SISTEMA 今大間廠出PTW比用真槍既人train force on force !  點會求其整啲野就話係ptw呀! 一定掂致推出市場 !  用翻原廠正貨啦!
咁我 又覺得lee間所為大廠出PTW, D位 D料,有點兒那個 .............改唔到緊係用原廠嘢好,但改到緊係......

作者: spec.ops.    時間: 26-4-2011 22:58

引用:
原帖由 mike523 於 26-4-2011 21:17 發表

咁我 又覺得lee間所為大廠出PTW, D位 D料,有點兒那個 .............改唔到緊係用原廠嘢好,但改到緊係......
同意,師兄講得好
作者: CPK    時間: 26-4-2011 23:16

引用:
原帖由 spec.ops. 於 26-4-2011 22:58 發表

同意,師兄講得好
個摩打
作者: spec.ops.    時間: 27-4-2011 00:07

引用:
原帖由 CPK 於 26-4-2011 23:16 發表

個摩打
真係土炮好過原裝
作者: ming1116    時間: 1-5-2011 17:32

我親眼見過某D師傅為左裝實條DD骨(真品)喺條內管及外管各"劏一刀"....最慘就係裝唔實兼內管歪炮
作者: kfc    時間: 1-5-2011 18:09

作者: jpg    時間: 1-5-2011 18:14

引用:
原帖由 kfc 於 1-5-2011 18:09 發表
我都親眼見過有條儍佬以為真槍裝DD骨係貼住槍身冇隙既,咁佢就將佢條真品DD骨個barrel nut錯短左2mm,點知條骨又鎖唔到個nut,搞到半天吊
哈哈, 最終係咪都係有條隙, 又要係外管SLIP返D介子先定到呢??
真係冇野搞, 搵野呢搞..
作者: kfc    時間: 1-5-2011 22:29

作者: sailun412    時間: 1-5-2011 22:46

[quote]原帖由 kfc 於 1-5-2011 22:29 發表

最終係條
作者: ming1116    時間: 2-5-2011 14:08

引用:
原帖由 kfc 於 1-5-2011 18:09 發表
我都親眼見過有條儍佬以為真槍裝DD骨係貼住槍身冇隙既,咁佢就將佢條真品DD骨個barrel nut錯短左2mm,點知條骨又鎖唔到個nut,搞到半天吊
ha ha可能同一枝....
作者: payment    時間: 5-5-2011 01:38

引用:
原帖由 spec.ops. 於 27-4-2011 00:07 發表

真係土炮好過原裝
冇錯!原裝唔一定好好,但土炮都要有個平衡,裝左個hopup之後0.28彈都勁抄…要用0.3 or以上…,到時就到motor燒…
我見識少,但都知道要適合地"強化"會好d,唔敢肯定支槍壞幾次關唔關事,但衣家就知道有排都唔會有事…
作者: spec.ops.    時間: 5-5-2011 18:19

引用:
原帖由 payment 於 5-5-2011 01:38 發表

冇錯!原裝唔一定好好,但土炮都要有個平衡,裝左個hopup之後0.28彈都勁抄…要用0.3 or以上…,到時就到motor燒…
我見識少,但都知道要適合地"強化"會好d,唔敢肯定支槍壞幾次關唔關事,但衣家就知道有排都唔會 ...
針無兩頭利,有得就有失,我都要一直在微調中找平衡,物料亦有改進
作者: payment    時間: 6-5-2011 00:46

引用:
原帖由 spec.ops. 於 5-5-2011 18:19 發表

針無兩頭利,有得就有失,我都要一直在微調中找平衡,物料亦有改進
當然我明白衣個道理,而有改進當然係好…^^祝一帆風順…
但真係要多謝FCC幫手整番好條roller sub…如果唔係……

作者: spec.ops.    時間: 6-5-2011 01:38

引用:
原帖由 payment 於 6-5-2011 00:46 發表

當然我明白衣個道理,而有改進當然係好…^^祝一帆風順…
但真係要多謝FCC幫手整番好條roller sub…如果唔係……
其實systema d roller shaft係好求其,唔直既都唔係新鮮事
作者: payment    時間: 8-5-2011 02:20

引用:
原帖由 spec.ops. 於 6-5-2011 01:38 發表

其實systema d roller shaft係好求其,唔直既都唔係新鮮事
哦…
作者: spec.ops.    時間: 8-5-2011 12:43

引用:
原帖由 payment 於 8-5-2011 02:20 發表

哦…
我枝M16跟槍返黎條ROLLER SHAFT都係微曲既
作者: payment    時間: 11-5-2011 02:23

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0