標題: 新界原居民示威要求當局容許保留村屋在第四層僭建的玻璃屋 [打印本頁]

作者: wing383    時間: 27-4-2011 16:37     標題: 新界原居民示威要求當局容許保留村屋在第四層僭建的玻璃屋

一班新界原居民原本計劃,趁屋宇署署長明日出席元朗區議會會議時,就村屋僭建問題示威,但在身兼行政會議成員的鄉議局主席劉皇發勸喻下,取消計劃。元朗十八鄉鄉事委員會主席梁福元表示,他們要求當局容許,保留村屋在第四層僭建的玻璃屋.......

http://hk.news.yahoo.com/article/110427/18/o0h0.html

有法不依,犯法在先,要求他人容許你犯法還要"示威", 而不是請願.............
依家樣樣野人人都講平等,永久居民有錢派,新來港又話要有,咁點解原居民有地分,而其他土生土長既香港人冇?
有得分之餘仲要夾硬起高d,呢d唔係貪得無厭,係咩?!不如比你起夠幾十層
作者: 051039    時間: 27-4-2011 16:46

比佢起夠幾十層
到時起得唔好"lum"左又係度糟
作者: gtoray    時間: 27-4-2011 16:47

痴根!
原居民已經有特權起丁屋
重想擴大特權?

我覺得應該取消佢地ge特權就差唔多
作者: 061084    時間: 27-4-2011 16:56

E D叫惡人先告狀!
到時出事唔好找政府,自己解決!
作者: wing383    時間: 27-4-2011 17:08

點解平時聲大大, 聲稱主持公義果幾個黑底爛仔議員唔出黎為其他香港市民爭取平等..人人有地分既!!!???
咁依家有d人有,有d人冇,到底算唔算歧視呀????
對住d斯文人就凶狠, 對返呢d惡人咪即刻變碌......................
作者: 衰人    時間: 27-4-2011 17:42

有丁地分仲想點呀
作者: 亞爾多    時間: 27-4-2011 17:59

3層唔夠租要租四層先夠賺?
作者: Hitter    時間: 27-4-2011 18:15

應該係時候取消丁權了
作者: tango10    時間: 27-4-2011 21:10

唉! 又應驗咗英國人撤出後的殖民地之後, 當地人就會因為利益不均而引發一連串的內鬥!
作者: bbc100    時間: 27-4-2011 22:07

其實好多年前已經因為同樣問題而修例,准佢地由兩層變成三層。
而家又整多次...
作者: 061084    時間: 27-4-2011 22:11

引用:
原帖由 bbc100 於 27/4/2011 10:07 PM 發表
其實好多年前已經因為同樣問題而修例,准佢地由兩層變成三層。
而家又整多次...
政府再讓步,就快有10層,D村民都變大地產商.....比佢地再抄起D樓價,我地冇屋住!
作者: allen.W    時間: 27-4-2011 22:27

僭建就僭建啦!
要求保留既話我屋企對面個幾戶家人就唔會足足少左成百靚尺既空間啦(一個二個陽台僭建上蓋,結果被逼拆曬,渣都無丟空左而家只系得閒先幾到D戶主出一出黎掃下垃圾 )

我家都唔好得幾多,我家有大概60幾尺系陽台僭既
好在某D原因,政府允許我家唔洗拆(好似話1、樓齡唔算老,2、無危險性),但就好似話釘契,唔比賣

作者: adrianyahk    時間: 27-4-2011 23:34

因為共產管理而產生的土豪惡霸....列寧你在哭吧?
作者: sunny2014    時間: 28-4-2011 00:01

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-4-2011 23:34 發表
因為共產管理而產生的土豪惡霸....列寧你在哭吧?
馬克斯應該早就想自殺
問題佢發現自己無得死多次…
作者: sunny2014    時間: 28-4-2011 00:02

支持人人有地分!
作者: RX7    時間: 28-4-2011 00:18

香港,應該係全中國最多人信奉共產主意o既地方
同時,亦應該係全中國最多人犯法之後,會大聲講犯法合理,有權犯法o既地方
作者: 冥亞帝.劍    時間: 28-4-2011 00:28

引用:
原帖由 RX7 於 28-4-2011 00:18 發表
香港,應該係全中國最多人信奉共產主意o既地方
同時,亦應該係全中國最多人犯法之後,會大聲講犯法合理,有權犯法o既地方
No,係全世界
作者: rho837    時間: 28-4-2011 00:34

If not wrong Mr. LFY house also got a very beautiful illegal fixture erection in DiTong! Hee should show the Gov. his house as example.......
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-4-2011 01:53

引用:
原帖由 wing383 於 27-4-2011 16:37 發表
一班新界原居民原本計劃,趁屋宇署署長明日出席元朗區議會會議時,就村屋僭建問題示威,但在身兼行政會議成員的鄉議局主席劉皇發勸喻下,取消計劃。元朗十八鄉鄉事委員會主席梁福元表示,他們要求當局容許,保留村屋 ...
呢個世界幾時都係講惡ga la
作者: queen    時間: 28-4-2011 02:57

我屋企附近...上年就吹爛咗3間天台玻璃屋啦, 成個屋頂吹走咗.........好彩傷唔到人...

P.S. 起呢D村屋玻璃屋嘅公司都無良心架, D料好流好薄架...............
作者: daniel999    時間: 28-4-2011 07:41

天匯式88層丁屋
作者: HunterX    時間: 28-4-2011 12:25

引用:
原帖由 queen 於 28-4-2011 02:57 發表
我屋企附近...上年就吹爛咗3間天台玻璃屋啦, 成個屋頂吹走咗.........好彩傷唔到人...

P.S. 起呢D村屋玻璃屋嘅公司都無良心架, D料好流好薄架...............
我覺得多數係個客一味要平, 咁公司唯有將貨就價......
作者: Alex_山    時間: 28-4-2011 12:44

貪得無厭
作者: rho837    時間: 28-4-2011 13:07

家下啲新健成丁屋賣到成仟二萬一座! 如果有花園車位及煤氣供應重可以叫到仟伍萬一座! 新健成雙連式丁屋有花園圍垟車位及煤氣供應叫價三仟八萬一座!

你話啦! 如果加多層合法玻璃屋頂 (用雙層灰黑色鋼化UV-control玻璃及灰色55鋁材)
有分體式冷氣及出入風槽連抽油煙機
有電燈及屋頂吊風扇
有冷; 熱水; 垟身地台去水
有單廁所
有小花灑房
有洗衣間
有工人房
有成座不鏽鋼7頭BBQ扒爐連多用途蒸焗爐
有兩個新型大雪櫃
有兩個大酒櫃
有不鏽鋼座地廚房及地櫃
有路天餐枱
有路天sofa (及 TV & Hi-fi & PS3)
有spring cycle
有Herb stands & Pots AAA魚缸

如上我見過有間兩層舊屋可以放多150萬!

所以點解亞梁X要support & fight for丁屋屋頂用途!

作者: Vindicator    時間: 28-4-2011 15:26

引用:
原帖由 queen 於 28-4-2011 02:57 發表

我屋企附近好多玻璃屋...
作者: 061084    時間: 28-4-2011 15:31

丁屋變豪宅,勁想打人!
作者: b.jam    時間: 28-4-2011 18:04

正宗陀地。
作者: kimkileo    時間: 28-4-2011 18:35

我地需要城管呀.......
作者: king-fa    時間: 28-4-2011 19:23

總覺得香港人為錢做得出既行為越泥越恐怖

作者: tango10    時間: 29-4-2011 15:38

當我地認為內地來港人仕不算港人, 沒有資格攞六千蚊時!
咁正宗港人的新界原居位點解又沒權起四, 五層的丁屋? (聲明, 我並非原居民, 並無丁權)
點解我地會變成咁!
作者: ACYY    時間: 29-4-2011 16:16

其實點解仲要有丁屋呢家野 香港本身地又唔係多,丁權之下佢地真係好,一出世唔駛做都可以有屋收租
作者: wing383    時間: 30-4-2011 09:04

引用:
原帖由 tango10 於 29-4-2011 15:38 發表
咁正宗港人的新界原居位點解又沒權起四, 五層的丁屋? (聲明, 我並非原居民, 並無丁權)
點解我地會變成咁!
法例有規定可建層數的, 如果冇寫依家就冇嘢好嘈啦...師兄
作者: gtoray    時間: 30-4-2011 12:44

引用:
原帖由 tango10 於 29-4-2011 15:38 發表
點解我地會變成咁!
我連起丁屋權都冇!
佢地一出世已經駐定有樓
依家唔係叫貪得無厭係咩?
作者: kimkileo    時間: 30-4-2011 13:41

引用:
原帖由 ACYY 於 29-4-2011 16:16 發表
其實點解仲要有丁屋呢家野 香港本身地又唔係多,丁權之下佢地真係好,一出世唔駛做都可以有屋收租
好命既仲要有幾間收緊租....
作者: tango10    時間: 30-4-2011 18:47

引用:
原帖由 gtoray 於 30-4-2011 12:44 發表

我連起丁屋權都冇!
佢地一出世已經駐定有樓
依家唔係叫貪得無厭係咩?
當年英國入侵香港時, 原居民好少, 而且在新界居住, 有丁權對房地產業真是無影響.
家陣回歸, 又因為基本法, 政府暫不能收回丁權.
至於第四層的問題, 好多都是走法律隙, 因為好多玻璃屋都並非固定, 隨時可以拆下剩返個頂!
作者: alexl    時間: 30-4-2011 21:30

丁權一早要取消, 香港邊有咁多地比新界人起屋.
作者: 061084    時間: 30-4-2011 21:44

佢地1出世就有橦樓收租,我地供1世先有層樓,咩世界?
作者: tango10    時間: 2-5-2011 15:53

當時新界原居民英勇抗英, 為民族利益流血力拼, 令英國人深表敬意, 因此賜於丁權, 流芳百世!
前人種樹, 後人遮蔭!
現今港人只懂為利益互相踐踏, 綜援是大食懶, 內地人就是蝗蟲, 有丁權就是貪心, 老板就是無良顧主, 年青人就唔捱得.......這樣的民眾又有誰會尊重! 難怪內地人都笑找們港燦!
作者: wing383    時間: 2-5-2011 16:13

引用:
原帖由 tango10 於 2-5-2011 15:53 發表
當時新界原居民英勇抗英, 為民族利益流血力拼, 令英國人深表敬意, 因此賜於丁權, 流芳百世!
前人種樹, 後人遮蔭!
現今港人只懂為利益互相踐踏, 綜援是大食懶, 內地人就是蝗蟲, 有丁權就是貪心, 老板就是無良顧主 ...
我仲見識到斷章取義添!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0